Οι Έλληνες δεν αγοράζουν πλέον ανταλλακτικά αυτοκινήτων

Σχετικά άρθρα

car service

Διαχρονική μείωση παρουσιάζουν οι συνολικές πωλήσεις ανταλλακτικών αυτοκινήτων σε αξία στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, όπως προκύπτει από σχετική κλαδική μελέτη, που εκπόνησε η Διεύθυνση Οικονομικών- Κλαδικών Μελετών της Icap Group ΑΕ.

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, η αγορά των ανταλλακτικών για επιβατικά αυτοκίνητα διακρίνεται σε δύο κατηγορίες: Στα λεγόμενα «γνήσια», που εισάγονται από τις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και στα ανταλλακτικά «after market», τα οποία εισάγονται από αρκετές επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται γενικότερα στον χώρο του αυτοκινήτου.

Σχετικά με την εξέλιξη και διάρθρωση της αγοράς, στη μελέτη αναφέρεται πως η συνολική εγχώρια αγορά των ανταλλακτικών επιβατικών αυτοκινήτων, βάσει αξίας, κινήθηκε ανοδικά, την περίοδο 1998 -2007, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανόδου 8,7%.

Αντίθετα, από το 2008, η αγορά παρουσιάζει έντονη πτωτική πορεία. Ειδικότερα, το 2010, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά περίπου 21%, ενώ, το 2011, το ποσοστό μείωσης κυμάνθηκε στο 11%. Η καθοδική πορεία στις συνολικές πωλήσεις ανταλλακτικών συνεχίστηκε και το 2012, με εκτιμώμενο ποσοστό μείωσης της τάξης του 13%.

Οι πωλήσεις των επιχειρήσεων, που εισάγουν γνήσια ανταλλακτικά (ουσιαστικά πρόκειται για τις εταιρείες αντιπροσώπευσης αυτοκινήτων), εκτιμάται ότι κάλυψαν το 62% της συνολικής αξίας της αγοράς ανταλλακτικών, το 2011. Το υπόλοιπο 38% εκτιμάται ότι καλύφθηκε από τις επιχειρήσεις εισαγωγής ανταλλακτικών Αfter Μarket. Μεταξύ των δύο κατηγοριών ανταλλακτικών, μεγαλύτερη μείωση παρουσιάζουν τα γνήσια ανταλλακτικά, σε σχέση με τα Αfter market.

Στο πλαίσιο της μελέτης, πραγματοποιήθηκε και χρηματοοικονομική ανάλυση των επιχειρήσεων εισαγωγής Αfter market ανταλλακτικών. Με βάση τον ομαδοποιημένο ισολογισμό 25 αντιπροσωπευτικών εταιρειών του κλάδου, που έχουν δημοσιεύσει οικονομικά στοιχεία, για τη διετία 2010-2011, προκύπτουν τα εξής:

Οι συνολικές πωλήσεις των 25 εταιρειών του δείγματος μειώθηκαν κατά 4,6%, το 2011, σε σχέση με το 2010, ενώ τα συνολικά μικτά κέρδη κατέγραψαν οριακή αύξηση 1,6%.

Τα συνολικά καθαρά προ φόρου κέρδη των εταιρειών μειώθηκαν κατά 47%, το 2011/10, ενώ οριακή μείωση κατά 1,5% εμφάνισαν και τα κέρδη ΕBITDA, την ίδια περίοδο.

[Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Στην Ελλάδα το Xiaomi SU7 μέχρι το 2027

Το Xiaomi SU7 θα έρθει στην Ελλάδα μέχρι το 2027. Αυτό ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος του Ομίλου Quest, Ευτυχία Κουτσουρέλη στο περιθώριο του 9ου Οικονομικού...

Λουκέτο για 2 χρόνια στα πρατήρια με νοθευμένα καύσιμα

Σε εξειδίκευση των μέτρων σφράγισης παραβατικών πρατηρίων καυσίμων για δυο συναπτά έτη και των προϋποθέσεων δημοσιοποίησης προσωπικών στοιχείων των παραβατών, προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή...

Κλείνει η σήραγγα “Μαλακάσι Α” της Εγνατίας Οδού. Με παράκαμψη θα διεξάγεται η κυκλοφορία

Kλείνει άμεσα η σήραγγα "Μαλακάσι Α" της Εγνατίας Οδού, με κατεύθυνση προς Ηγουμενίτσα, προκειμένου να πραγματοποιηθεί έλεγχος από εξειδικευμένους δομοστατικούς, των οποίων η έκθεση...

Μείωση 8,5% στις πωλήσεις νέων ΙΧ τον Μάρτιο στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του ΣΕΑΑ, κατά τον Μάρτιο του 2024 κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 20.747 αυτοκίνητα (καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού)...