Test Drive: Δοκιμάζουμε το Ford Fiesta Sport Ecoboost 125

Σχετικά άρθρα

[nextpage title=”Εισαγωγή” ]

Test Drive: Ford Fiesta Sport - 41

Στην ανανέωση που υπέστη το Ford Fiesta στα τέλη του πρώτου τριμήνου του έτους, η παρουσίασε και την Sport έκδοση του δημοφιλέστατου μοντέλου της.

Είναι πιστεύω περιττό να γράψω τη βαθιά παράδοση σε σπορ κατασκευές της εταιρίας που έχουν δημιουργήσει από τους πιο πιστούς fan, όπου συνεχίζονται να αυξάνονται με τη πάροδο της χρόνων.

Όχι άδικα, φυσικά, καθώς και οι έξι γενιές του Fiesta, και όχι μόνο, είχαν πάντα ως κυρίαρχο συστατικό το δέσιμο που οδηγού με το αυτοκίνητο καθώς και την άριστη και συνάμα παιχνιδιάρικη οδηγική συμπεριφορά των μοντέλων της.

Στα συν

  • Δυναμικός σχεδιασμός
  • Ροπάτος κινητήρας
  • Ακριβές τιμόνι
  • Πλούσιος εξοπλισμός
  • Το σύστημα SYNC
  • Οδική συμπεριφορά
  • Συστήματα ασφαλείας

Στα μείον

  • Ταμπούρα πίσω
  • Έλλειψης πλευρικής στήριξης καθισμάτων
  • Όχι καθαρόαιμο sport

[/nextpage]

[nextpage title=”Το αυτοκίνητο” ]

Το αυτοκίνητο

Test Drive: Ford Fiesta Sport - 54

Η Μπλε Οβάλ στη προσπάθεια της να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της έκδοσης με τα 100 άλογα που οδηγήσαμε παλιότερα αλλά και της γρήγορης ST με τα τα 180 άλογα, ρύθμισε τον 1000άρη EcoBoost στην ισχυρότερη απόδοσης του και τα 125 άλογα μαζί με το εξαιρετικό πλαίσιο, δημιουργούν ένα σύνολο με τεχνικά χαρακτηριστικά άκρως κολακευτικά.

Test Drive: Ford Fiesta Sport - 50 Test Drive: Ford Fiesta Sport - 52

Σχεδιαστικά, κάποιος λιγότερο μυημένος στις λεπτομέρειες θα μπορούσε κάλλιστα να το μπερδέψει με το εκπληκτικό ST και αυτό μόνο προς όφελος της Sport έκδοσης μπορεί να χαρακτηριστεί, η οποία διατίθεται αποκλειστικά σε τρίθυρο αμάξωμα. Το έντονο κόκκινο χρώμα (Race Red) του αυτοκινήτου δοκιμής, μαζί με το εμπλουτισμένο bodykit συμβάλουν στη δημιουργία ενός εντυπωσιακού οπτικού αποτελέσματος. Το φρεσκάρισμα του στιλιστικού πακέτου αναβάθμισης της Sport έκδοσης περιλαμβάνει, την ολοκαίνουργια τραπεζοειδή “αλά Aston Martin” μάσκα, με τα “φιλέτα” της όμως να έχουν αντικατασταθεί με μαύρες κυψέλες. Συνεχίζοντας, παρατηρείς τα όμορφα LED φώτα ημέρας, τους προβολείς ομίχλης, τα πρόσθετα σπόιλερ στο κάτω μέρος των εμπρός και πίσω προφυλακτήρων, τη μεγάλη αεροτομή δανεισμένη από το ST και πλαϊνές ποδιές που μαζί με τις 16άρες ζάντες 12 ακτίνων συνθέτουν ένα αυτοκίνητο με αρκετά επιθετικό και πανέμορφο look, χωρίς περιττές φανφάρες, μεταμορφώνοντας το από την ουδέτερη εμφάνιση του απλής Trend έκδοσης ή της πιο premium Titanium που διαθέτει μπόλικες χρωμιωμένες λεπτομέρειες.

Test Drive- Ford Fiesta Sport - 26

Από θέμα διαστάσεων, το Sport έχει κατά 13 χλστ. αυξημένο μήκος σε σχέση με την απλή έκδοση και πλέον φτάνει τα 3.982 χλστ., ενώ οι υπόλοιπες διαστάσεις του παραμένουν αμετάβλητες. Έτσι, το πλάτος του είναι 1.978 χλστ και το ύψος του 1.495 χλστ, ενώ το μεταξόνιο του παρά 11 χλστ. ακουμπάει τα 2,5 μέτρα.

[/nextpage]

[nextpage title=”Εσωτερικό” ]

Ford Fiesta Facelift Greek Presenantion

Στο εσωτερικό οι αλλαγές εντοπίζονται στο μαύρο γυαλιστερό φιλέτο σ’όλο το μήκος της κεντρικής κονσόλας, τις κόκκινες λεπτομέρειες, στα νέα σπορ καθίσματα καθώς και στη δερμάτινη επένδυση στο τιμόνι και το λεβιέ του χειροφρένου, ενώ τέλος, προαιρετικά, μπορείς να τοποθετήσεις σπορ πεντάλ.

Κατά τ’άλλα η εικόνα είναι γνώριμη χωρίς κάποιες αλλαγές, με τον πλέον άσπρο/μπλε φωτισμό του καντράν, που πρωτοείδαμε στο Focus, να είναι ξεκούραστος στις βραδινές βόλτες. Τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί, να είναι από τα ψηλά ράφια με τη συναρμογή τους να παραμένει καλή αλλά όχι άριστη. Όλο το πάνω μέρος του ταμπλό διαθέτει μαλακό πλαστικό, ενώ η μόνη μικρή παραφωνία αποτελεί το πλαστικό που πλαισιώνει τη κεντρική οθόνη αλλά και αυτά στις πόρτες.

Με το που κάθεσαι στο κάθισμα γρήγορα συνειδητοποιείς την εκπληκτική θέση οδήγησης, βγαλμένη λες και από WRC. Κάθεσαι σχετικά σχετικά χαμηλά, με τα καθίσματα να είναι τύπου ημι-bucket, αλλά αργότερα να καταλαβαίνεις ότι οι μηχανικοί της Ford έχουν επικεντρωθεί περισσότερο στην άνεση των καθημερινών μετακινήσεων και στα ξεκούραστα ταξίδια και λιγότερο στη πλευρική στήριξη. Η τελευταία, όχι ότι δεν είναι καλή αλλά επουδενί δεν συγκρίνεται με τα κορυφαία bucket του Swift Sport, που ουσιαστικά αποτελεί και το κύριο ανταγωνιστή του Fiesta. H περιμετρική ορατότητα είναι καλή και παρά τα σχετικά πλατιά πίσω κολονάκια δε θα δυσκολευτείς ιδιαίτερα να παρκάρεις το αυτοκίνητο.

Ford Fiesta 2013 new interior

Οι χώροι του Sport δε διαφέρουν σε τίποτα από αυτούς της κλασσικής πεντάθυρης έκδοσης και θα βολέψει άνετα τέσσερις ενήλικες, χωρίς να γίνονται ιδιαίτερες παραχωρήσεις από του πίσω, καθώς ο χώρος είναι επαρκείς για δύο φυσιολογικού αναστήματος, χωρίς να νιώθουν κλειστοφοβικά, παρά τα μικρά παράθυρα αφού υπάρχει άφθονος χώρος για τα κεφάλια. Οι μεγάλες πόρτες δε, διευκολύνουν τη ζωής τους καθώς δε χρειάζεται να είναι δάσκαλοι yoga για να επιβιβαστούν/αποβιβαστούν στις πίσω θέσεις. Αντίστοιχα, ο χώρος αποσκευών των 290 λίτρων του είναι εξίσου μεγάλος και πλήρως εκμεταλλεύσιμος.

H Ford προικίζει το Fiesta με το σύστημα SYNC, το οποίο όπως ξέρουμε έχει εξελιχθεί από την Microsoft. Η εξοικειώση σου γίνεται πολύ γρήγορα και κερδίζει άμεσα τους gadgetόβιος χρήστες του αυτοκινήτου. Τα πολλά κουμπιά συνεχίζουν να είναι κουραστικά στο μάτι και απαιτούν να ασχοληθείς κάποια λεπτά μαζί τους, ώστε να απομνημονεύσεις τις λειτουργίες του και να πηγαίνει το χέρι αυτόματα.

Σε ένα ακόμα σημείο που παίρνει πραγματικά άριστα το Fiesta Sport είναι στη τιμή του. Με €14.210 (συμπεριλαμβανομένου του όφελους απόσυρσης) που ζητάει η ελληνική αντιπροσωπεία της Ford αγοράζεις ένα από τα πιο ολοκληρωμένα αυτοκίνητα της αγορας με υπερπλούσιο εξοπλισμό. Αυτός διαθέτει ABS με EBD και ESP, traction control, Emergency Brake Assist (EBA), Hill Launch Assist HLA), 7 αερόσακους (οδηγού/συνοδηγού/πλευρικούς/κεφαλής/γονάτων οδηγού), κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό, σύστημα My Key, σύστημα Ηλεκτρικής Υποβοήθησης Τιμονιού (EPAS), LED φώτα ημέρας, προβολείς ομίχλης, ηλεκτρικά παράθυρα και ρυθμιζόμενους εξωτερικούς καθρέπτες στο χρώμα του αμαξώματος, πίσω αεροτομή, air conditioning, ράδιο-CD συμβατό με MP3, θύρες USB και Aux, χειριστήρια στο τιμόνι, ζάντες ελαφρού κράματος 16 ιντσών, κεντρική κονσόλα με υποβραχιόνιο, σπορ καθίσματα με ρύθμιση για την στήριξη της μέσης του οδηγού, υφασμάτινη επένδυση οροφής και δερμάτινο τιμόνι, λεβιέ ταχυτήτων και λαβή χειροφρένου.

[/nextpage]

[nextpage title=”Στον δρόμο” ]

Πόσο Sport είναι στο δρόμο (και όχι μόνο)

Test Drive- Ford Fiesta Sport - 10

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Στη καρδιά του αυτοκινήτου βρίσκεται ο γνωστός και μη εξαιρετέος πλέον τρικύλινδρος 1000άρης Ecoboost κινητήρας. Στην έκδοση Sport αποδίδει αποκλειστικά 125 άλογα, με τη ροπή του να παραμένει αναλλοίωτη και να φτάνει τα 170 Nm (με overboost στιγμιαία στα 200 Nm), όντας διαθέσιμη μεταξύ 1.400 σ.α.λ. και 4.500 σ.α.λ. Η τουρμπίνα μικρών διαστάσεων ανεβάζει πίεση υπερπλήρωσης 1,2 bar (1,3 στη διαδικασία Overboost) και η λειτουργία της έχει επικεντρωθεί στην παροχή της μέγιστης ροπής στο χαμηλό φάσμα του κινητήρα, αλλά και στην ελαχιστοποίηση του παραδοσιακού lag των turbo κινητήρων. Όμως μια, μάλλον από πολλούς ανεπαίσθητη, υστέρηση απόκρισης του turbo (lag) ήταν παρούσα μόνο όταν προσπάθησα να κινηθώ σε “αγωνιστικούς” ρυθμούς.

Test Drive- Ford Fiesta Sport - 06

Ο κινητήρας πραγματικά ξυπνάει μετά τις 1.800 στροφές και περίπου μέχρι τις 6.000 σ.α.λ. ανεβάζει απροβλημάτιστα, ξεχνώντας παντελώς ότι οδηγάς ένα τρικύλινδρο χιλιάρη. Από τη πρώτη κιόλας επαφή που είχαμε πέρσι με τον συγκεκριμένο κινητήρα στο Focus, είχα εξάγει το συμπέρασμα ότι οι μηχανικοί της Ford έχουν κάνει κάτι παραπάνω από εξαιρετική δουλειά. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για την “καρότσα” του Fiesta που είναι αρκετά ελαφρύτερη από του Focus, με το μικρό να ζυγίζει 1.091 κιλά. Τα παραπάνω 25 άλογα από το 100άρη Fiesta που είχαμε τις προάλλες γίνονται εμφανή τόσο στις επιταχύνσεις από στάση, όσο κυρίως στις εν κινήσει. Το μοτέρ είναι σε διαρκή επαγρύπνηση, λες και έχει όλα τα Monster του Ken Block. Αυτό μεταφράζεται σε αξιοπρεπείς επιταχύνσεις, καθώς για τα ο-100 χλμ/ώρα χρειάζεται 9,4 δευτ ενώ η τελική ταχύτητα σπάει το φράγμα των 200 χλμ/ώρα. Οι τιμές αυτές θα μπορούσαν να είναι καλύτερες αν το πεντάρι κιβώτιο με τον ακριβέστατο επιλογέα δεν είχε τόσο μακριά κλιμάκωση. Χαρακτηριστικό είναι τα 160 χλμ/ώρα με τρίτη ταχύτητα, όταν αυτή ακουμπάει τον κόφτη στροφών. Παρόλα αυτά, εκμεταλλευόμενο τη ροπή του αυτοκινήτου δε θα κουράσει με συνεχείς αλλαγές, ενώ το ταξίδι δεν είναι καθόλου ενοχλητικό. Αυτό συμβαίνει γιατί οι μηχανικοί της Ford κατάφεραν και έκαναν εξαιρετική δουλειά στην προσπάθεια τους για τη μείωση των κραδασμών και του θορύβου που συνήθως έχουν τα μοτέρ του είδους. Στη πόλη δε είναι ένα πολύ ήσυχο και άνετο αυτοκίνητο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα να μην καταλαβαίνει κανείς την ενεργοποίηση του συστήματος Start/Stop.

Test Drive- Ford Fiesta Sport - 21

Για να τα καταφέρουν χρησιμοποίησαν ένα νέο σύστημα που αντικαθιστά την κλασική επιλογή του άξονα εξισορρόπησης και δεν αυξάνει το συνολικό βάρος. Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο, είναι η ύπαρξη ενός ξεχωριστού συστήματος ψύξης μόνο για το μπλοκ και την κεφαλή, το οποίο βοηθά τον κινητήρα να ανεβάσει γρήγορα θερμοκρασία κατά το ξεκίνημα, μειώνοντας τις εκπομπές ρύπων του.

Στα αρνητικά τοποθετείται η κατανάλωση καθώς ο, κατά γενική ομολογία, σχετικά πιεσμένος κινητήρας ζητάει αρκετό καύσιμο. Υπό νορμάλ καθημερινές συνθήκες οδήγησης, χωρίς γκανστεριλίκια η μέση κατανάλωση κυμαίνεται κοντά στα 6,2 λίτρα. Αντίστοιχα, όμως, όταν πιεστεί μπορείς να δεις υψηλά νούμερα, της τάξης των 8 και 8,3 λίτρων/100 χλμ, αναλόγως με το πόσο βαρύ είναι το πόδι και πόσο στριφτερή η διαδρομή.

Test Drive- Ford Fiesta Sport - 24

Η διάταξη της ανάρτησης είναι η κλασική με τα γόνατα McPherson και αντιστρεπτική πίσω, αλλά η ρύθμιση της δεν είναι τόσο απόλυτη όσο του Swift. Με το Fiesta κινείσαι γρήγορα, στρίβεις “αέρα” αλλά δε σου βγάζει αυτό το fun-to-drive αίσθημα του ιαπωνικού μικρού, με προφανή σκοπό να εκπληρώσει αυτό το κενό τα “απόλυτο” ST. Χαμόγελα φυσικά και σου ζωγραφίζει καθώς το στιβαρό και καλοζυγισμένο πλαίσιο βρήκε τη δύναμη που ήταν ικανό να σηκώσει όλα αυτά τα χρόνια από έναν εξαιρετικό κινητήρα. Τα περιθώρια πρόσφυσης στη πολύ καλή πίστα καρτ που έβαλα το αυτοκίνητο είναι εξαιρετικά υψηλά. Το ESP είναι διακριτικά ρυθμισμένο που αρχικά είχα ξεχάσει ότι δε το είχα απενεργοποιήσει. Με αυτό στο off και στη σφικτή χάραξη της πίστας, το μόνο που μπορούσες να παίξεις είναι με τη μεταφορά βάρους για να ξεκολλήσει λίγο το πίσω μέρος. Είπαμε, δεν είναι για απόλυτες σπορ καταστάσεις. Εκεί που παίρνει άριστα είναι στο κοφτερό του τιμόνι. Σκέφτεσαι, σημαδεύεις, στρίβεις και ανταποκρίνεται απόλυτα και πιστά. Από την άλλη τα φρένα είναι δυνατά και σταθερά στην απόδοση τους και μόνο έπειτα από αρκετό παιχνίδι στη πίστα θα δείξουν σημάδια κόπωσης, χωρίς όμως ποτέ να με άφησαν ξεκρέμαστο.

[/nextpage]

[nextpage title=”Συμπέρασμα” ]

Εν κατακλείδι

Test Drive: Ford Fiesta Sport - 48

Το Ford Fiesta παραμένει μια από τις πιο ποιοτικές και ολοκληρωμένες προτάσεις που μπορεί να αγοράσει κάποιος. Με το δυναμική Sport πακέτο, που το αναδεικνύει το τρίθυρο αμάξωμα, η Μπλε Οβάλ, κάνει εμφανή την προσπάθεια της να προσελκύσει ένα αρκετά νεανικό κοινό με οδηγικές ανησυχίες προσθέτοντας μια σπορ γεύση, σε μια τιμή που μπορεί κάλλιστα να ανταπεξέλθει, ειδικά αν σκεφτείς και τον εξοπλισμό του.

Είναι ένα πολύ ευχάριστο και ισορροπημένο σύνολο, που θα μοιράσει χαμόγελα στον ιδιοκτήτη του, τόσο με την οδηγική του συμπεριφορά όσο και με την ποιότητα που διαθέτει, αλλά δε μπορεί να ανταγωνιστεί το πολύ πιο σπορ, Swift Sport.

[/nextpage]

[nextpage title=”Φωτογραφίες” ]

[/nextpage]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Νέα Shelby Super Snake με 830 άλογα και πολύ carbon

Η Shelby American παρουσίασε σήμερα την Super Snake έκδοση της νέας γενιάς της Mustang. Το αυτοκίνητο ξεχωρίζει από την επιθετική του εμφάνιση με νέους...
<h5>Στα συν</h5>Δυναμικός σχεδιασμός, Ροπάτος κινητήρας, Ακριβές τιμόνι, Πλούσιος εξοπλισμός, Το σύστημα SYNC, Οδική συμπεριφορά, Συστήματα ασφαλείας <hr /> <h5>Στα μείον:</h5> Ταμπούρα πίσω, Έλλειψη πλευρικής στήριξης καθισμάτων, Όχι καθαρόαιμο sportTest Drive: Δοκιμάζουμε το Ford Fiesta Sport Ecoboost 125