Φήμες: Liberty Media και Discovery Communications προσπαθούν να εξαγοράσουν το 49% των μετοχών της Formula 1

Σχετικά άρθρα

File photo of Liberty Media chairman John Malone talking to reporters as he arrives at the Sun Valley Inn

Οι δυο εταιρείες έχουν ζητήσει πρόσβαση σε ιδιωτικές πληροφορίες σχετικά με τα οικονομικά της CVC, αλλά οι συζητήσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο για την ώρα, κάτι που σημαίνει πως ίσως να μην γίνει κάποια προσφορά στο μέλλον. Ο σύνδεσμος μεταξύ των Liberty Media και Discovery Communications, δεν είναι άλλος από τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο John Malone, στον οποίο ανήκει η Liberty Media, ενώ παράλληλα ελέγχει το 29% των ψήφων στην Discovery Communications.

Για αυτή την εξέλιξη ρωτήθηκε και ο Bernie Ecclestone, τονίζοντας πως η CVC Capital Partners έχει δεχθεί προσφορές από αρκετούς υποψήφιους αγοραστές, χωρίς όμως να έχει μάθει κάτι για τη Liberty Media.

Δεν έχω ακούσει τίποτα για την εξαγορά της Formula 1 από τη Liberty. Δεν ξέρω τίποτα γι ‘αυτό.

Είναι τα όρνεα. Αυτοί οι άνθρωποι που αγοράζουν και πωλούν τις επιχειρήσεις, όπως και οι άνθρωποι που αγοράζουν και πωλούν οτιδήποτε, πάντα πιστεύουν ότι κάποιος που θέλει να πουλήσει έχει πρόβλημα. Νομίζουν ότι βρίσκονται σε δύσκολη θέση (εννοεί τη CVC).

Πέρα από το εάν η CVC θέλει ή όχι να πουλήσει το μερίδιό της, το οποίο αντιστοιχεί στο 35%, απομένει ένα ποσοστό της τάξης του 14% το οποίο ίσως να προέρθει από την Lehman Brothers estate. Η τελευταία κατέχει το 12,3% της Formula 1 και είναι υποχρεωμένη να απαλλαγεί από το μερίδιό της έως το τέλος του Ιουνίου του 2014.

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο Rupert Murdoch προσπάθησε να πάρει τον έλεγχο της F1 το 2011, σχηματίζοντας συμμαχία με τον Carlos Slim και κάποια αυτοκινητοβιομηχανία, με τον Ecclestone να βρίσκεται αντίθετος στην προσπάθεια, και αυτή εν τέλη να αποτυγχάνει. Έπειτα, ο Murdoch αγόρασε τα δικαιώματα για τους αγώνες F1 στη Βρετανία, μέσω του τηλεοπτικού οργανισμού δορυφορικής μετάδοσης BSkyB.

Οι Murdoch και Malone δεν θα κοντραριστούν για πρώτη φόρα, αφού πριν από τη Formula 1, η BT του Malone αγόρασε μέρος των δικαιωμάτων της Premier League και του Champions League, που ανήκαν εξολοκλήρου στο BSkyB του Murdoch.

Murdoch

Με τη CVC να έχει στην κατοχή της όλα τα δικαιώματα ψήφου για τα τηλεοπτικά του σπορ, εάν οι Liberty Global και Discovery φέρουν εις πέρας την αγοραπωλησία, θα είναι σε θέση να καθορίσουν ποια τηλεοπτική εταιρεία θα πάρει τα δικαιώματα μετάδοσης μετά τη λήξη της τρέχουσας συμφωνίας. Έτσι, η Liberty θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα δικαιώματα για την ενίσχυση της Virgin Media, που ανήκει στο group της, ή να πάρει τα μετρητά της BT και να χρησιμοποιήσει την τηλεοπτική πλατφόρμα της BT για να χτυπήσει την αυτοκρατορία του BSkyB.

Τα συμφέροντα και τα δισεκατομμύρια είναι πάρα πολλά, όμως υπάρχει και ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να βάλει φρένο στις όποιες προσπάθειες των εταιρειών μέσων ενημέρωσης για την αγορά της Formula 1. Αυτός είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει απαγορεύσει στο παρελθόν σε εταιρεία μέσων ενημέρωσης να έχει την ιδιοκτησία κάποιου αθλήματος.

Το 1998, η επιτροπή ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου εμπόδισε τη BSkyB από το να αγοράσει την ομάδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έτσι φαντάζει απίθανο να επιτρέψει σε εταιρεία μέσων μαζικής ενημέρωσης να αγοράσει ένα άθλημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ίδιο θα συνέβαινε και το 2011, αν η News Corporation του Murdoch κατέθετε προσφορά.

[Πηγή: Daily Telegraph | Photo Copyrights: Reuters/David Shankbone]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

GP Κίνας 2024: Άπιαστος Verstappen

Για έναν ακόμα ακόμα θαυμάσαμε το μεγαλείο της Red Bull και του Max Verstappen και ταυτόχρονα διασκεδάσαμε με τις μάχες για τις πίσω θέσεις. Ούτε...