Fiat, BMW, Honda κ.ά. ίσως δεν καταφέρουν να πιάσουν τον στόχο εκπομπών CO2 του 2021

Σχετικά άρθρα

car-exhaust

Σύμφωνα με μία τελευταία μελέτη, η Fiat, η BMW, η Honda κ.ά. κατασκευαστές ίσως να έχουν πρόβλημα στην επίτευξη των στόχων που θέτει για τις εκπομπές C02 το 2021 η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό σημαίνει πως θα χρειαστεί να επενδύσουν στις τεχνολογίες μείωσης εκπομπών για να αποφύγουν τα πρόστιμα.

Η πλειοψηφία των κατασκευαστών αυτοκινήτων στην Ευρώπη, είναι σε καλό δρόμο αν συνεχίσουν την πρόοδο που παρουσίασαν τα τελευταία χρόνια. Η Toyota, η PSA/Peugeot-Citroen, η Renault, η Ford και η Daimler, θα πιάσουν τους στόχους του πριν τη λήξη της προθεσμίας ενώ το Volkswagen Group και η Nissan, θα το έχουν καταφέρει μέχρι το 2021. Αυτοί που σύμφωνα με το Transport & Environment θα έχουν πρόβλημα, είναι η Fiat, η BMW αλλά και οι περισσότεροι Ασιάτες κατασκευαστές. Η μελέτη δείχνει πως η Suzuki θα χρειαστεί 2 χρόνια επιπλέον για να πετύχει τους στόχους, η Hyundai και η Mazda 4 χρόνια επιπλέον και η Honda 6.

Το “πρόβλημα” με αυτή τη μελέτη όμως, είναι διττό. Πρώτα απ’ όλα, βασίζεται στους τρέχοντες στόλους των αυτοκινητοβιομηχανιών και δεν υπολογίζει τα μοντέλα που θα παρουσιαστούν μέχρι το 2021. Πχ, η Fiat ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να λανσάρει υβριδικά minivans. Σύμφωνοι, αν δεν τα παρουσιάσει, οι ερευνητές δεν μπορούν να τα συμπεριλάβουν αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν αποτελούν βασικό σημείο στη στρατηγική της όσον αφορά τους ρύπους. Ένα ακόμα παράδειγμα, είναι η συμμαχία των Ιαπώνων κατασκευαστών, μέσω τις οποίας, στοχεύουν στην βελτίωση της θερμικής απόδοσης των κινητήρων κατά 30%. Και πάλι, δεν γίνεται να το συμπεριλάβεις στην έρευνα αλλά δεν γίνεται να το αγνοήσεις κιόλας. Επίσης, η έρευνα δεν συνυπολογίζει τα “supercredits”. Οι νέοι κανονισμοί εκπομπών που ψηφίστηκαν νωρίτερα μέσα στη χρονιά, υποχρεώνουν τους κατασκευαστές να μειώσουν την μέση εκπομπή CO2 του στόλου τους στα 95 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο μέχρι το 2021. Για να βοηθηθούν οι κατασκευαστές στην επίτευξη αυτού του στόχου, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα λεγόμενα supercredits. Για κάθε όχημα με εξαιρετικά χαμηλές εκπομπές CO2 (βλ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα), ο κατασκευαστής παίρνει ένα bonus. Το “ταβάνι” για το bonus αυτό, είναι τα 7.5 gr/km CO2 για τα χρόνια 2020-2022.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Ένα Lucid Air κάηκε ολοσχερώς μετά από πρόσκρουση σε στύλο στη Βαρσοβία

Το περιστατικό συνέβη στη διασταύρωση των οδών Aleja Niepodległosci και Antoniego Madalinskiego στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, το πρωί της 19ης Απριλίου, όπου πληροφορίες από...

Τα ευρωπαϊκά λιμάνια γεμίζουν με απούλητα αυτοκίνητα

Χιλιάδες αυτοκίνητα είναι σήμερα σταθμευμένα σε πολλά ευρωπαϊκά λιμάνια, πολλά από τα οποία προέρχονται από την Κίνα. Αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν μισθώσει μεγάλες εκτάσεις σε...