DTM 2014, Lausitzring: Πρωταθλητής ο Wittmann! Ο Wehrlein ο νεαρότερος νικητής στην ιστορία!

Σχετικά άρθρα

Motorsports / DTM 8. race Lausitzring

Ο Marco Wittmann αναδείχθηκε πρωταθλητής στην πίστα του Lausitzring, 2 αγώνες πριν το τέλος του πρωταθλήματος και ο ηλικίας 24 και 10 μηνών οδηγός της BMW γίνεται ο νεαρότερος οδηγός που κερδίζει το πρωτάθλημα στην 3οχρονη ιστορία του θεσμού. Ανάλογα συναισθήματα και στο στρατόπεδο της Mercedes, αφού o Pascal Wehrlein, στη δεύτερη χρονιά του στο πρωτάθλημα, με τη σημερινή του νίκη, γίνεται ο νεαρότερος νικητής του DTM! O Γερμανός δεν έχει κλείσει καν τα 2ο του χρόνια, ενώ η εταιρεία από τη Στουτγάρδη είδε τον Christian Vietoris στη δεύτερη θέση και άλλους 2 οδηγούς της, τον Juncadella και τον Wickens στην πρώτη 5αδα (4ος και 5ος αντίστοιχα).  Το βάθρο συμπλήρωσε ο Timo Scheider με το RS 5.

H πίστα του Lausitzring (ή αλλιώς επίσημα EuroSpeedway Lausitz) βρίσκεται 115 χιλιόμετρα νότια του Βερολίνου, ενώ πριν 14 χρόνια άνοιξε τις πύλες και επίσημα για το κοινό. 3478 μέτρα το συνολικό μήκος της πίστας, με τη σημερινή διάταξη του αγώνα να έχει ένα κομμάτι-της ευθείας εκκίνησης-τερματισμού- από την αντίστοιχη οβάλ πίστα ( στην οποία ο Alex Zanardi, μετά από ένα τρομακτικό ατύχημα, έχασε και τα 2 του πόδια το 2001 στον αγώνα για τα CART-Series.2 ευθείες, συνδυασμός αργών και γρήγορων στροφών κάνουν τη συγκεκριμένη πίστα ιδιαίτερα απαιτητική, ενώ οι προσπάθειες για προσπέρασμα δεν είναι και πολλές, με τις περισσότερες,αν όχι όλες, να επικεντρώνονται στην πρώτη στροφή μετά την ευθεία εκκίνησης/τερματισμού, συνεπικουρούμενες από το DRS. Eκεί,σε αυτήν την στενή αριστερή στροφή, οι οδηγοί έχουν 2η ταχύτητα στο κιβώτιο και κινούνται περίπου με 85 χλμ/ώρα,ενώ η μέση ωριαία ταχύτητα ανέρχεται περίπου στα 160 χλμ/ώρα.

DTM-Tribünen-Lausitzring

Χθες, επικρατούσε ομίχλη από το πρωί πάνω από την πίστα, με συνέπεια να ακυρωθούν και οι δύο περίοδοι των ελεύθερων δοκιμών, καθώς κρίθηκαν ακατάλληλες οι συνθήκες για τους αγωνιζομένους. Συν τοις άλλοις, το ελικόπτερο αεροδιακομιδής δε θα μπορούσε να απογειωθεί με τέτοιες δύσκολες καιρικές συνθήκες, αν και εφόσον ξεκινούσαν οι δοκιμές και χρειαζόταν την άμεση μεταφορά τυχόν τραυματιών. Έτσι λοιπόν, αποφασίστηκε να γίνει στις 16.00 ώρα Ελλάδας ένα τέταρτο δοκιμών για να μπορούν οι οδηγοί να προετοιμαστούν για τα επίσημα χρονομετρημένα, που θα ξεκινούσαν μια ώρα μετά. Εκεί, το Q1 και to Q2 πρακτικά ήταν μια ενιαία περίοδος 20 λεπτών, μετά το πέρας του 15 οδηγοί θα έμεναν εκτός συνέχειας του Q3, κατά το οποίο, ο Pascal Wehrlein σημείωσε την πρώτη pole της καριέρας του, ενώ στη 2η και 3η θέση ήταν ο Mattias Ekström και ο Jamie Green, αμφότεροι με RS 5.

Αρχές του μήνα πραγματοποιήθηκαν δοκιμές στην πίστα του Lausitzring, με όλο το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στη Mercedes και στον αν θα δοκιμάσουν οι οδηγοί της καινούρια εξαρτήματα στη C Class Coupe. H Mercedes, μέχρι τον επόμενο αγώνα στο Zandvoort και μόνο αυτή κατ’εξαίρεση, πρέπει να έχει ολοκληρώσει την εξέλιξη των αγωνιστικών της για να μπορεί να ομολογκαριστεί για το 2015. Ο Gary Paffett δήλωσε ότι η C Class Coupe, σε πίστες με αρκετές ευθείες και λίγες στροφές, είναι αρκετά ανταγωνιστική, ενώ το αντίθετο συμβαίνει σε αυτές που έχουν πολλές αργές στροφές. Ακόμη, δήλωσε ότι όντως δοκιμάστηκαν νέα εξαρτήματα και σε 2 βδομάδες στον αγώνα της Ολλανδίας, ένα αυτοκίνητο θα διαθέτει την αναβάθμιση, ενώ είναι πολύ πιθανό, και οι 7 οδηγοί της Μercedes να αγωνιστούν με την τελική έκδοση της C Class Coupe στον τελευταίο αγώνα στο Hockenheim. Οι κύριοι τομείς που ασχολήθηκαν εντατικά οι μηχανικοί της Mercedes ήταν η αεροδυναμική και η ανάρτηση του αυτοκινήτου.

Στον αγώνα λοιπόν! Μισή ώρα πριν την έναρξη του αγώνα, η βροχή έχει σταματήσει, ενώ επικρατεί συννεφιά. Ο Marco Witmann, για να αναδειχθεί από τον σημερινό αγώνα πρωταθλητής, του αρκεί μια τέταρτη θέση ή, ακόμα και αν δεν βαθμολογηθεί, κατακτά τον τίτλο αν οι “διώκτες” του στη μάχη του πρωταθλήματος, Mattias Ekström και Eduardo Mortara δεν καταφέρουν να τερματίσουν στην πρώτη τριάδα.

_T8R0265 (Custom)

Στην εκκίνηση του αγώνα ψιχαλίζει, ενώ ο μόνος που δεν έχει βάλει τα βρόχινα ελαστικά είναι ο Mortara που ξεκινά από την 13η θέση. Πολύ καλή εκκίνηση από τον Vietoris, o οποίος κερδίζει 10 θέσεις μέσα σε ένα γύρο και βρίσκεται στη 2η θέση, ενώ ο Ekstöm χάνει 2 θέσεις και πέφτει στην τέταρτη. O Wehrlein καταφέρνει να στρίψει πρώτος και, ήδη στο δεύτερο γύρο, η διαφορά από τον δεύτερο ανέρχεται στα 3,8”.

Την ίδια ώρα, ο Wittmann πιέζει τον Ekström για την έκτη θέση, αλλά ο Σουηδός κάνει λάθος και έχει έξοδο στη δεξιά παρατεταμένη στροφή της πίστας και πέφτει στην 15η θέση.Ένα γύρο μετά, ήταν η σειρά του Green να κάνει λάθος και τετ-α-κε στην έξοδο της στροφής, χάνοντας 3 θέσεις, ενώ ο Spengler τιμωρείται με ποινή διέλευσης από τα pits λόγω προηγούμενης σύγκρουσης με τον Tomczyk στην πρώτη στροφή.

Motorsports / DTM 8. race Lausitzring

Τα προσπεράσματα συνεχίζονται στην πρώτη στροφή, με τον Wittmann να προσπερνά τον Green για την πέμπτη θέση και ο Scheider μειώνει τη διαφορά από τον τρίτο Juncadella στο μισό δευτερόλεπτο. Στον έβδομο γύρο, ο Spengler ρισκάρει και μπαίνει στα pits για αλλαγή σε slicks και 2 γύρους μετά, ο Rockenfeller περνά στην αρχή του οβάλ τμήματος της πίστας τον Wittmann, κάτι που θα κάνει ο Wickens λίγο μετά στην πρώτη στροφή, με συνέπεια ο Γερμανός ο οδηγός της BMW να πέσει στην όγδοη θέση. Εν τω μεταξύ, ήδη από το τεστ που προηγήθηκε μέσα στο μήνα, οι οδηγοί παραπονιούνται για τις πολλές αναπηδήσεις στην ευθεία εκκίνησης/τερματισμού.

Άνετα πρώτος και χωρίς να απειλείται από κανέναν, ο Wehrlein ντουμπλάρει τους Spengler και Mortara στο 12ο γύρο και ο Wickens αυξάνει την πίεση προς τον Green για την 5η θέση ο οποίος έχει ανακτήσει έδαφος μετά από το λάθος του, αλλά, στο ίδιο σημείο που βγήκε ο Ekström στην αρχή του αγώνα, χάνει την αγωνιστική γραμμή για την είσοδο στην στροφή και  βγαίνει και αυτός εκτός πίστας. Στον 14ο γύρο εγκαταλείπει ο Müller με πρόβλημα στο κιβώτιο του RS 5 και ο Wehrlein, στο 16ο γύρο, κάνει το μοναδικό λάθος του στον αγώνα, έχοντας μια μικρή έξοδο, χάνοντας 2” από τον δεύτερο Vietoris.

_R3T7914 (Custom)

Είναι νωρίς ακόμη για τα slicks ελαστικά, καθώς η πίστα κρατά αρκετό νερό σε μερικά σημεία, δυσκολεύοντας τους οδηγούς. Ο Juncadella, βρισκόμενος στην τρίτη θέση, τιμωρείται με ποινή διέλευσης από τα pits ως μη συμμόρφωση στις κίτρινες σημαίες, αλλά με αυτήν την ποινή τιμωρούνται επίσης οι Tambay, Petrov, Mortara στον 19ο γύρο και ο Ισπανός θα μπει μετά από 2 γύρους για να εκτίσει την ποινή του, χάνοντας μια θέση μόνο από τον Scheider.

Ο Wickens εξαπολύει επίθεση στην κατά 20 κιλά βαρύτερη σχεδόν Μ4 του Wittmann για την πέμπτη θέση και επιτυχώς τον περνά, ενώ φαίνεται ότι δεν είναι καθόλου καλή η μέρα για τον Green, αφού συγκρούεται με τον Tomczyk στην πρώτη στροφή, με συνέπεια το τετ-α-κε και για τους δύο. Στα μέσα του αγώνα έχουμε 5 Mercedes στην πρώτη εξάδα και σε εκείνο το σημείο (26ος γύρος) μπαίνουν στα pits για slicks οι Farfus, Ekström και Green. Ωστόσο, ο μπροστά αριστερός τροχός στο RS 5 του Σουηδού δεν τοποθετήθηκε σωστά και ο πρωταθλητής του 2004 και του 2007 εγκαταλείπει λίγα μέτρα μετά την έξοδο των pits. Όλα δουλεύουν, μέχρι στιγμής, για να στεφτεί πρωταθλητής ο Wittmann.

Motorsports / DTM 8. race Lausitzring

O πρωτοπόρος Wehrlein μπαίνει για το υποχρεωτικό του pit stop στον 28ο γύρο, χάνοντας προς στιγμήν την 1η θέση και για ένα γύρο, ο Vietoris οδηγεί τον αγώνα μέχρι το δικό του pit stop. O Wittmann δε σηκώνει το πόδι του από το γκάζι και, 20 γύρους να απομένουν για το πέσιμο της καρό σημαίας, σημειώνει τον ταχύτερο χρόνο. Λίγο μετά εγκαταλείπει ο Di Resta μετά από ένα πολύ καλό αγώνα,με πρόβλημα στο σύστημα διεύθυνσης, έχοντας ξεκινήσει από την 21η θέση και βρισκόμενος στην έκτη θέση, μέχρι την εμφάνιση του προβλήματος. Στον 42ο γύρο, έχουμε μάχες για την όγδοη θέση μεταξύ Rockenfeller, Molina, Hand, ενώ η διαφορά ανάμεσα στον πρώτο Wehrlein και στον έκτο Wittmann έχει φτάσει τα 41,5”! Wehrlein και Vietoris κρατάν με άνεση το “1-2” για τη Mercedes και ο επεισοδιακός αγώνας του Green θα λάβει τέλος στον 49ο γύρο ύστερα από μηχανικό πρόβλημα.

Άνετα θα δει την καρό σημαία ο Pascal Wehrlein, με δεύτερο τον Christian Vietoris και το βάθρο συμπλήρωσε ο Timo Scheider, υπερασπίζοντας την 3η θέση από τον Daniel Juncadella. O Marco Wittmann θα τερματίσει στην έκτη θέση, εξασφαλίζοντας το πρώτο του τίτλο στο DTM.

P90162994 (Custom)

Στις βαθμολογίες, με το πρωτάθλημα των οδηγών να έχει κριθεί ως προς την πρώτη θέση, με τη δεύτερη θέση στον αγώνα σήμερα, ο Vietoris ανέβηκε στην δεύτερη θέση της κατάταξης, η BMW Team RMG εξακολουθεί να ηγείται του πρωταθλήματος των ομάδων και η BMW επίσης το αντίστοιχο των κατασκευαστών.

Επόμενος αγώνας στις 28 Σεπτεμβρίου στην πίστα του Zandvoort. Στη συνέχεια, μπορείς να δεις μερικά στιγμιότυπα από τον αγώνα, όπως φυσικά και τ’ αποτελέσματα και τις βαθμολογίες.

[tabs slidertype=”top tabs” fx=”slide”] [tabcontainer] [tabtext]Αποτελέσματα[/tabtext] [tabtext]Βαθ/γία Οδηγών[/tabtext] [tabtext]Βαθ/γία Ομάδων[/tabtext] [tabtext]Βαθ/γία Κατασκευαστών[/tabtext]  [/tabcontainer][tabcontent] [tab]

Θέση  Οδηγός Γύροι Χρόνος Διαφορά
1 Pascal Wehrlein
(gooix Mercedes AMG)
52 1:15:47.314
2 Christian Vietoris
(Original-Teile Mercedes AMG)
52 1:16:02.732 +15.418
3 Timo Scheider
(Audi Sport Team Phoenix)
52 1:16:02.995 +15.681
4 Daniel Juncadella
(Petronas Mercedes AMG)
52 1:16:05.338 +18.024
5 Robert Wickens
(FREE MAN´S WORLD Mercedes AMG)
52 1:16:19.991 +32.677
6 Marco Wittmann
(BMW Team RMG)
52 1:16:35.749 +48.435
7 Augusto Farfus
(BMW Team RBM)
52 1:16:49.694 +1:02.380
8 Martin Tomczyk
(BMW Team Schnitzer)
52 1:16:55.019 +1:07.705
9 Miguel Molina
(Audi Sport Team Abt Sportsline)
52 1:16:56.033 +1:08.719
10 Mike Rockenfeller
(Audi Sport Team Phoenix)
52 1:17:00.794 +1:13.480
11 Joey Hand
(BMW Team RBM)
52 1:17:02.048 +1:14.734
12 Vitaly Petrov
(Mercedes AMG)
52 1:17:06.513 +1:19.199
13 Gary Paffett
(EURONICS Mercedes AMG)
51 1:15:50.374 1L
14 Maxime Martin
(BMW Team RMG)
51 1:16:43.802 1L
15 Bruno Spengler
(BMW Team Schnitzer)
50 1:16:20.628 2L
16 Edoardo Mortara
(Audi Sport Team Abt)
50 1:16:24.560 2L
17 Jamie Green
(Audi Sport Team Rosberg)
48 1:11:43.646 4L
18 Adrien Tambay
(Audi Sport Team Abt)
41 1:02:22.957 11L
Εγκατέλειψαν
Paul Di Resta
(Mercedes AMG)
38 57:52.136 14L
Mattias Ekström
(Audi Sport Team Abt Sportsline)
26 40:17.881 26L
Timo Glock
(BMW Team MTEK)
19 29:39.323 33L
Nico Müller
(Audi Sport Team Rosberg)
14 22:11.231 38L
António Félix da Costa
(BMW Team MTEK)
6 9:41.294 46L

[/tab] [tab]

Θέση Οδηγός Ομάδα Βαθμοί
1 Marco Wittmann BMW Team RMG 128
2 Christian Vietoris Original-Teile Mercedes AMG 59
3 Mattias Ekström Audi Sport Team Abt Sportsline 56
4 Edoardo Mortara Audi Sport Team Abt 56
5 Mike Rockenfeller Audi Sport Team Phoenix 54
6 Bruno Spengler BMW Team Schnitzer 42
7 Pascal Wehrlein gooix Mercedes AMG 40
8 Maxime Martin BMW Team RMG 39
9 Augusto Farfus BMW Team RBM 39
10 Robert Wickens FREE MAN´S WORLD Mercedes AMG 37
11 Adrien Tambay Audi Sport Team Abt 36
12 Timo Scheider Audi Sport Team Phoenix 34
13 Timo Glock BMW Team MTEK 33
14 Miguel Molina Audi Sport Team Abt Sportsline 28
15 Jamie Green Audi Sport Team Rosberg 28
16 Martin Tomczyk BMW Team Schnitzer 28
17 Paul Di Resta Mercedes AMG 24
18 Daniel Juncadella Petronas Mercedes AMG 22
19 Nico Müller Audi Sport Team Rosberg 10
20 Joey Hand BMW Team RBM 4
21 António Félix da Costa BMW Team MTEK 4
22 Gary Paffett EURONICS Mercedes AMG 4

[/tab] [tab]

Θέση Ομάδα Κατασκευαστής Βαθμοί
1 BMW Team RMG
(Marco Wittmann Maxime Martin)
BMW 167
2 Audi Sport Team Abt
(Edoardo Mortara / Adrien Tambay)
Audi 92
3 Audi Sport Team Phoenix
(Mike Rockenfeller / Timo Scheider)
Audi 88
4 Audi Sport Team Abt Sportsline
(Mattias Ekström / Miguel Molina)
Audi 84
5 Original-Teile Mercedes AMG
(Christian Vietoris / Paul Di Resta)
Mercedes-Benz 83
6 BMW Team Schnitzer
(Bruno Spengler / Martin Tomczyk)
BMW 70
7 BMW Team RBM
(Augusto Farfus / Joey Hand)
BMW 46
8 EURONICS / FREE MAN’S WORLD Mercedes AMG
(Gary Paffett / Robert Wickens)
Mercedes-Benz 41
9 gooix Mercedes AMG
(Pascal Wehrlein)
Mercedes-Benz 40
10 Audi Sport Team Rosberg
(Nico Müller / Jamie Green)
Audi 38
11 BMW Team MTEK
(Timo Glock / António Félix da Costa)
BMW 37
12 Petronas Mercedes AMG
(Daniel Juncadella / Vitaly Petrov)
Mercedes-Benz 22

[/tab] [tab]

Θέση Κατασκευαστής Βαθμοί
1 BMW 320
2 Audi 302
3 Mercedes-Benz 186

[/tab] [/tabcontent] [/tabs]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η Aston Martin παρουσιάζει τη νέα Vantage GT4

Δύο εβδομάδες μετά την αποκάλυψη της ανανεωμένες Vantage και Vantage GT3, η Aston Martin αποκάλυψε σήμερα την αντίστοιχη GT4 αγωνιστική έκδοση του μοντέλου. Αυτή είναι...

Ford: Σε καλό δρόμο οι εργασίες με την Red Bull

Η Ford Performance προχώρησε σε μια σειρά ανακοινώσεων σχετικά με τις αγωνιστικές της δραστηριότητες. Αρχικά μίλησε για την επιστροφή της στη Formula 1, με...

Το πρώτο τρέιλερ της σειράς του Netflix για το NASCAR

Το Netflix έδωσε στη δημοσιότητα το πρώτο τρέιλερ της σειράς ντοκιμαντέρ που έχει ετοιμάσει για πρωτάθλημα του NASCAR, το οποίο είναι το πιο δημοφιλές...
Autoblog.gr