Test Drive: Δοκιμάζουμε το Citroën C4 Cactus BlueHDi 100

Σχετικά άρθρα

[nextpage title=”Εισαγωγή” ]

Test Drive Citroen C4 Cactus - 04

Υπάρχουν τα συμβατικά σχέδια αυτοκινήτων, όμορφα, άσχημα ή ουδέτερα και υπάρχουν κάποια αυτοκίνητα που μπαίνουν στην κατηγορία “love them, or hate them”. Έτσι, η Citroen με τον δικό της, αυθεντικό και γλαφυρό τρόπο, παρουσίασε τον περασμένο Φεβρουάριο το C4 Cactus, μια συνταγή που είχε δοκιμαστεί επιτυχημένα από την Nissan με το Juke και ακολούθησε η Jeep με το νέο Cherokee.

Ακολουθώντας πιστά την τάση της εποχής που ορίζει σχεδόν επιτακτικά να έχεις ένα crossover στην γκάμα σου, η γαλλική εταιρία σόκαρε τον κόσμο όταν παρουσίασε πριν περίπου ένα χρόνο το Cactus Concept, με σχεδόν κανένα να μη πιστεύει ότι θα βγει έτσι σαν έκδοση παραγωγής. Κι όμως, το τελικό προϊόν δεν έχασε καθόλου από τον εκκεντρικό και εξωστρεφή χαρακτήρα του πρωτοτύπου, μένοντας όσο πιο πιστό στο concept είναι δυνατό και η Citroen παρουσίασε ίσως το πιο funky, χαρούμενο και lifestyle αυτοκίνητο της τελευταίας πενταετίας.

Στα συν

  • Σύγχρονο εσωτερικό
  • Διαφορετικός εξωτερικός σχεδιασμός
  • Κατανάλωση/Αυτονομία
  • Χώρος πίσω θέσεων/αποσκευών
  • Πρακτικότητα
  • Άνεση και στιβαρό πάτημα
  • Εξοπλισμός

Στα μείον

  • Ποιότητα πλαστικών στις πόρτες
  • Έλλειψη ηλεκτρ. παραθύρων και στροφόμετρου

[/nextpage]

[nextpage title=”Το αυτοκίνητο” ]

Το αυτοκίνητο

Test Drive Citroen C4 Cactus - 19

H Citroën μας έχει συνηθίσει να παρουσιάζει πρωτότυπα τα οποία, παρά το ξεχωριστό τους σχεδιασμό, αποτελούν τον προπομπό σχεδιαστικών ιδεών και λύσεων που μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα βρίσκουν το δρόμο προς την παραγωγή. Και αυτό γιατί το C4 Cactus αποτελεί τον προπομπό των μελλοντικών μοντέλων της σειράς C.

Η πρωταρχική έμπνευση του Cactus έρχεται από το πρωτότυπο C-Cactus που παρουσιάστηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης το 2007 και το οποίο αποτέλεσε μια πρωτοποριακή απάντηση πάνω σε ερωτήματα όπως, τι περιμένουν οι χρήστες από το αυτοκίνητο σήμερα και ποια στοιχεία εξοπλισμού πραγματικά έχουν αξία για αυτούς; Στην πράξη η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα δίνεται μέσα από την προσήλωση στο τι πραγματικά ευχαριστεί τους χρήστες των αυτοκινήτων, με το Citroën C4 Cactus να είναι το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας.

Test Drive Citroen C4 Cactus - 09

Το Cactus είναι ένα άκρως φιλικό στη χρήση καθημερινό αυτοκίνητο που συνδυάζει ιδανικά το ξεχωριστό, αλλά και το λειτουργικό design. Προκαλεί, και με το παραπάνω, με τα βλέμματα των πάντων να καρφώνονται πάνω του στο πέρασμα του. Δεν έχει κραυγαλέες γραμμές και έντονες ακμές, με την αισθητική του να είναι καθαρή, πρακτική και λειτουργική. Η βασική ιδέα που ακολούθησαν οι σχεδιαστές ήταν να κρατήσουν μόνο εκείνα τα στοιχεία που είναι απολύτως απαραίτητα, προσέγγιση που τους επέτρεψε να ανακαλύψουν νέες φόρμες και λειτουργικά στοιχεία, τα βασικότερα εκ των οποίων είναι οι απλές και λείες επιφάνειες, οι χυτές γραμμές, και τα στιλιστικά στοιχεία με αντιθέσεις, που όμως σε κάθε περίπτωση, έχουν λειτουργικό ρόλο.

Test Drive Citroen C4 Cactus - 25 Test Drive Citroen C4 Cactus - 21

Ακολουθεί την επιλογή των φωτιστικών σωμάτων σε τρία επίπεδα, που προτοείχαμε δει στο Fiat Multipla, αλλά έγινε trend από το Nissan Juke και Jeep Cherokee, τα λεπτά επάνω φώτα LED ημέρας, τα μεσαία πορείας και στα κάτω να βρίσκονται οι προβολείς ομίχλης με την έντονα καμπύλη μούρη χαρίζουν στο αυτοκίνητο την χαρούμενη και τρελή ταυτότητα.

Το σχεδιαστικό ατού βέβαια είναι τα προστατευτικά στοιχεία που βρίσκονται στους προφυλακτήρες, αλλά κάνουν αισθητή την παρουσία τους στα πλαϊνά του αυτοκινήτου. Η εταιρία τα ονομάζει Airbump και είναι μια πρωτοποριακή ιδέα που διαμορφώνει την αισθητική του αυτοκινήτου, αλλά επιπρόσθετα εξαιτίας του αστικού χαρακτήρα του Cactus έχουν άκρως χρήσιμη και πρακτική αξία. Είναι κατασκευασμένα από πλαστικό υλικό ανθεκτικό στις γρατζουνιές, ενώ παράλληλα οι θύλακες αέρα στο εσωτερικό του, απορροφούν την ενέργεια από συγκρούσεις μικρών ταχυτήτων και επαφές με διάφορα στοιχεία. Πέρα από τα πρακτικά οφέλη, ο αγοραστής έχει τη δυνατότητα προσωποποίησης των Airbump καθώς είναι διαθέσιμο σε τέσσερα χρώματα, το μαύρο, το γκρι (stone grey), το καφέ (chocolate) και το άσπρο (dune), που σε συνδυασμό με τα δέκα εξωτερικά χρώματα του αυτοκινήτου μπορείς να φτιάξεις πολύ όμορφους συνδυασμούς.

Test Drive Citroen C4 Cactus - 26

Test Drive Citroen C4 Cactus - 28 Test Drive Citroen C4 Cactus - 63

To C4 Cactus σχεδιάστηκε με γνώμονα την άνεση και την ευελιξία στις αστικές μετακινήσεις, αλλά και την ευρυχωρία για όλους τους επιβάτες. Έτσι, τοποθετείται ανάμεσα στα C3 και C4 και μετράει 4.157 χλστ. σε μήκος, 1.729 χλστ σε πλάτος και 1.480 χλστ. σε ύψος ενώ οι μικροί πρόβολοι με τους τροχούς να βρίσκονται στις άκρες του αμαξώματος δημιουργούν μεταξόνιο 2.595 χλστ., ίδιο με αυτό του C4, δίνοντας έμφαση στην ευρυχωρία. Τέλος, η αναλογία μεταξύ γυάλινων και πλευρικών επιφανειών κρίνεται ιδανική, με ποσοστό 1/3 προς 2/3 με το ύψος να είναι κατάλληλο για την αεροδυναμική απόδοση και το συντελεστή οπισθέλκουσας να φτάνει το Cd: 0,31.

Κύριο χαρακτηριστικό του νέου C4 Cactus, είναι το εξαιρετικά χαμηλό του βάρος, κάτι που θέτει νέα δεδομένα και το διαφοροποιεί σημαντικά σε σχέση με τον υπόλοιπο ανταγωνισμό του. Το βάρος του οχήματος δοκιμής με τον βαρύτερο BlueHDi 100 πετρελαιοκινητήρα φτάνει τα 1.070 κιλά, ενώ για τον μικρότερο βενζινοκινητήρα PureTech 75 είναι 965 κιλά, 200 λιγότερα από το C4. Αυτή η μείωση έχει επιτευχθεί με τη χρήση της συμπαγούς και ελαφριάς πλατφόρμας του DS3, όντας επιμηκυμένη (και όχι της καινούριας του Peugeot 308), τον μεγάλης αντοχής χάλυβα, το αλουμίνιο στο κάλυμμα του κινητήρα και στις τραβέρσες εμπρός και πίσω. Από τα παραπάνω κατάφεραν να μειώσουν κατά περίπου 150 κιλά το βάρος, ενώ άλλα 50 κιλά κόπηκαν από το εσωτερικό. Έτσι, η απουσία αυτόματης λειτουργίας από τον μηχανισμό των μπροστά ηλεκτρικών παραθύρων, η απουσία ρύθμισης του τιμονιού μόνο στον εγκάρσιο άξονα, το εξαιρετικά λιτό και απλό εσωτερικό με την ύπαρξη μόνο ψηφιακών οθονών, τα πίσω παράθυρα που ανοίγουν προς τα έξω (-11 κιλά) και το μονοκόμματο πίσω κάθισμα (-6 κιλά). Τέλος, για τη μείωση του βάρους χρησιμοποιεί δυο ακόμα τεχνολογικές καινοτομίες όπως το Airbag in Roof, με τον αερόσακο να είναι εγκατεστημένος στην οροφή και πάνω από το αλεξήλιο. Η λύση αυτή αποτελεί παγκόσμια αποκλειστικότητα και προσφέρει περισσότερο χώρο για τους επιβάτες, αλλά και μεγαλύτερους αποθηκευτικούς χώρους, ενώ στο ίδιο μήκος είναι και το Smart Wash που τα ακροφύσια ψεκασμού για το πλύσιμο του παρμπρίζ είναι ενσωματωμένα πάνω στους καθαριστήρες και έτσι ψεκάζουν μικρότερη ποσότητα, κάτι που κατ’επέκταση σημαίνει ότι χρειάζεται μικρότερο δοχείο πλυστικού υγρού.

Από θέμα ασφάλειας το C4 Cactus έπεσε θύμα των νέων κανονισμών του EuroNCAP και απέσπασε 4 αστέρια στις δοκιμές σύγκρουσης. Αν όμως δει κάποιος αναλυτικά τη βαθμολογία θα δει ότι το αυτοκίνητο έχει εξαιρετικά υψηλά νούμερα στις επί μέρους βαθμολογήσεις, καθώς με 82% στη προστασία ενηλίκων επιβατών, 79% στη προστασία παιδιών και 80% στη προστασία πεζών, κάθε άλλο παρά μη ασφαλές το χαρακτηρίζεις, όντας είναι πάνω από το μέσο όρο. Χάνει το 5 αστέρι με το 56% στα συστήματα ασφαλείας, καθώς κυρίως δε διαθέτει τη πρόβλεψη τυφλού σημείου.

[/nextpage]

[nextpage title=”Κινητήρας” ]

Test Drive Citroen C4 Cactus - 34

Κάποια από τα παραπάνω στοιχεία χρειάζονται ιδιαίτερη προσπάθεια για να τα προσπεράσεις και να τα αγνοήσεις, αλλά στο βωμό του βάρους και της κατανάλωσης το κάνεις. Μιλώντας για την τελευταία το C4 Cactus είναι ίσως το πιο οικονομικό αυτοκίνητο που έχω οδηγήσει. Ο 1.600άρης (1.560 κ.εκ.) BlueHDi 100 STT πληροί τις προδιαγραφές ρύπων Euro 6 και αποδίδει 100 ίππους στις 3.750 σ.α.λ. και 254 Nm ροπή διαθέσιμα από τις 1.750 σ.α.λ. Διαθέτει υπερσυμπιεστή και άμεσο ψεκασμό και ουσιαστικά πρόκειται μια detuned έκδοση του κινητήρα που δοκιμάσαμε στο νέο Peugeot 308. Για τα 0-100 χλμ/ώρα χρειάζεται 10,7 δευτ., η τελική του φτάνει τα 183 χλμ/ώρα, ενώ για το χιλιόμετρο χρειάζεται 32,4 δευτ.

Test Drive Citroen C4 Cactus - 42

Το γαλλικό εργοστάσιο ανακοινώνει μέση μικτή κατανάλωση 3,5 λίτρων/100 χλμ, με την εκπομπές ρύπων να είναι μόλις 87 γρ/χλμ. κάτι που φυσικά σημαίνει ότι απαλλάσσεται από τέλη κυκλοφορίας, με αυτές να συνοδεύονται από αντίστοιχα χαμηλές εκπομπές οξειδίων του αζώτου NOx, χάρη στον καταλύτη SCR, που μετατρέπει τις συγκεκριμένες ενώσεις σε νερό και άζωτο. Στα 960 χλμ. που έγραψα κατά την εβδομαδιαία δοκιμή τα 420 χλμ ακριβώς ήταν σε εθνική οδό και τα άλλα μισά στην Αττική. Η μικτή κατανάλωση που έγραψε το trip computer ήταν 4,5 λίτρα/100 χλμ, με μέση κατανάλωση στον ανοιχτό δρόμο με 130 χλμ/ώρα ταχύτητα στο cruise control να πέφτει στα 4 λίτρα/100 χλμ., ενώ μέσα στην πόλη με φυσιολογική οδήγηση (ούτε πολύ οικονομική, ούτε με πολύ βαρύ πόδι) δεν έκαψε ποτέ πάνω από 5 λίτρα/100 χλμ. Έτσι, με το ρεζερβουάρ καυσίμου χωρητικότητας 45 λίτρων (50 το αντίστοιχο βενζίνης), μπορείς εύκολα να κάνεις το ταξίδι Αθήνα-Θεσσαλονίκη με ένα ρεζερβουάρ, ενώ με το μέσο όρο ετήσιων χλμ. του Έλληνα να είναι πλέον τα 12.000 χλμ. και το πετρέλαιο στα 1,25 €/λίτρο δε θα χρειαστείς πάνω από 600 ευρώ.

[/nextpage]

[nextpage title=”Εσωτερικό” ]

Προς τα μέσα

Test Drive Citroen C4 Cactus - 49

Αν το νέο Citroën C4 Cactus ξεχωρίζει με τον εξωτερικό του σχεδιασμό μια φορά, η σχεδίαση του εσωτερικού είναι δέκα φορές πιο εντυπωσιακή. Το πρώτο πράγμα που αντικρίζεις με του που μπαίνεις στη καμπίνα είναι οι δύο ψηφιακές οθόνες που έχουν αντικαταστήσει σχεδόν τα πάντα. Αυτό σημαίνει η, κατά το πλείστον, απουσία διακοπτών με μόλις 7 να βρίσκονται στην κεντρική κονσόλα.

Με την αντικατάσταση των κλασικών χονευτών οργάνων από τις ψηφιακές οθόνες και την μεταφορά του αερόσακου του συνοδηγού στην οροφή ο όγκος του ταμπλό έχει μειωθεί. Έτσι, η αποσυμφόρηση της καμπίνας και ο χαμηλός πίνακας οργάνων με τις οριζόντιες γραμμές απελευθερώνει χώρο, δημιουργώντας περισσότερο χώρο για τους εμπρός επιβάτες, γενναιόδωρους και εύκολα προσβάσιμους αποθηκευτικούς χώρους καθώς και επιπλέον διαθέσιμο “αέρα” για τα γόνατα των πίσω επιβατών. Αυτό το αποτέλεσμα έγινε δυνατό, επίσης, χάρη στα πλήρως ψηφιακά χειρίστρια και τη νέα θέση οδήγησης.

Test Drive Citroen C4 Cactus - 36

Η γενική εικόνα που αποκομίζεις είναι ότι πρόκειται για ένα εντελώς λιτό, με μινιμαλιστική σχεδίαση, απόλυτα πρακτικό, σύγχρονο και μοντέρνο εσωτερικό, που γνώμονα έχει την άνεση δημιουργώντας μια πιο φιλική και χαλαρή ατμόσφαιρα. Τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί διχάζουν. Το γκρι κάλυμμα του ταμπλό είναι μαλακό και αφρώδες, έχοντας εξαιρετικά ποιοτική υφή, είναι διαθέσιμο σε τρεις χρωματισμούς (stone grey, purple highlight και habana highlight), ενώ εξίσου καλά είναι και αυτά που έχουν χρησιμοποιηθεί στο μεσαίο τμήμα της πόρτας, με στιλιστικό highlight να είναι τα χερούλια που παίρνουν τη μορφή δερμάτινων θηλιών θυμίζοντας πολυτελείς αποσκευές. Από την άλλη τα σκληρά πλαστικά στο κάτω μέρος της κονσόλας και κυρίως στο πάνω μέρος των θυρών, θα έλεγα ότι απογοητεύει. Και αν για τα πρώτα δεν σε απασχολεί και πολύ γιατί δεν έχεις σχεδόν ποτέ επαφή μαζί τους, αυτά στις πόρτες τα περίμενα καλύτερα.

Test Drive Citroen C4 Cactus - 52 Test Drive Citroen C4 Cactus - 37

Βρισκόμενοι στην εποχή που οι οθόνες αφής των smartphones και tablets είναι πλέον δεδομένες τόσο στους νέους σε ηλικία, όσο και στους 50+, η κεντρικά τοποθετημένη οθόνη αφής 7 ιντσών, όμοια με αυτή του Peugeot 308, αντικαθιστά τους διακόπτες και μέσω αυτής ελέγχονται οι διάφορες λειτουργίες του αυτοκινήτου, όπως ο κλιματισμός, το ηχοσύστημα, το τηλέφωνο, ο υπολογιστής ταξιδιού, του (προαιρετικού) συστήματος πλοήγησης, των εφαρμογών της Citroen κ.τ.λ. Από την άλλη, πίσω από το σχεδόν τετραγωνισμένο τιμόνι δεν βρίσκεται ο παραδοσιακός πίνακας οργάνων, καθώς τη θέση του έχει πάρει μια μακρόστενη ψηφιακή οθόνη που δείχνει τη ταχύτητα, την ένδειξη καυσίμου, τις ρυθμίσεις του cruise control και την προειδοποίηση αλλαγής ταχύτητας. Εργονομικά δεν θα σε ενοχλήσει ιδιαίτερα κάτι, καθώς η εκμάθηση της οθόνης είναι πολύ γρήγορη, αν και μερικά παράπονα μπορούν να αναφερθούν. Ο διακόπτης για τους καθρέφτες δεν είναι φωτιζόμενος και υπάρχει μόνο μια ποτηροθήκη στη βάση της κονσόλας δύσκολα προσεγγίσιμη.

Test Drive Citroen C4 Cactus - 50

Τα φαρδιά εμπρός καθίσματα επωφελούνται από αυτή τη νέα αρχιτεκτονική διάταξη, με σχεδιασμό που θυμίζει καναπέ για μια πιο άνετη και φιλική για το χρήστη ατμόσφαιρα. Η θέση οδήγησης βρίσκεται πολύ εύκολα, με την γέμιση των καθισμάτων να είναι σχετικά μαλακή και πολύ άνετη και δε θα σε κουράσουν καθόλου, ακόμα και μετά από ένα μεγάλο ταξίδι. Η πλευρική τους στήριξη είναι υποδειγματική για αυτοκίνητο της κατηγορίας του, ενώ η περιφεριακή ορατότητα αρκετά καλή, αν και το πίσω μικρό παράθυρο και οι πίσω κολόνες θέλουν μια εξοικείωση, χωρίς ωστόσο να προκαλούν πρόβλημα στο παρκάρισμα.

Test Drive Citroen C4 Cactus - 55

Με το μεταξόνιο του C4 Cactus να είναι αντίστοιχο με εκείνον του Citroën C4 προσφέρει αντίστοιχη ευρυχωρία με πιο μικρές εξωτερικές διαστάσεις. Έτσι, ο διαθέσιμος χώρος για τα γόνατα στις πίσω θέσεις είναι ίδιος με το γαλλικό hatchback και θα φιλοξενήσει με πολύ άνεση δύο επιβάτες μέχρι και 1.90, ενώ θα χωρέσουν και τρία άτομα μικρότερου αναστήματος. Τέλος, τα χαμηλού αναστήματος άτομα μπορεί να θεωρήσουν το κατώφλι του χώρου αποσκευών σχετικά ψηλό, αλλά χωράει 358 λίτρων, που με την αναδίπλωση των καθισμάτων φτάνει τα 1.170 λίτρα. Οι χώροι για μικροαντικείμενα βρίσκονται παντού και είναι μεγάλοι, με το τεράστιο ντουλάπι μπροστά από τον συνοδηγό να εκμεταλλεύεται την απουσία του αερόσακου και να ξαφνιάζει με το μεγάλο βάθος, καθώς θα χωρέσει και γεμάτη σακούλα από super market.

Test Drive Citroen C4 Cactus - 39 Test Drive Citroen C4 Cactus - 60

Στο χρώμα του χρήματος, τώρα, το C4 Cactus 1.6 BlueHDI 100 SST, όπως είναι η πλήρη εμπορική ονομασία του μοντέλου, στη βασική έκδοση εξοπλισμού (Live) κοστίζει €18.600 και πέφτει στα €17.170 με απόσυρση, ενώ στην Feel που ήταν το αυτοκίνητο δοκιμής κοστίζει €19.200, που με το όφελος απόσυρσης φτάνει τα €17.770, αντίστοιχα η τιμή της βασική έκδοσης Live για τον βενζίνης 1.2 PureTech κοστίζει €13.940, τέλος αναλυτικά όλες τις τιμές του μπορείς να τις βρεις εδώ.

Test Drive Citroen C4 Cactus - 59 Test Drive Citroen C4 Cactus - 58

Το αυτοκίνητο της δοκιμής εξοπλιζόταν με ABS με EBD και Brake Assist, ESP με ASR, hill assist, έξι αερόσακους (οδηγού, συνοδηγού, πλαϊνοί και οροφής), cruise control, σύστημα ανίχνευσης πίεσης ελαστικών, LED φώτα ημέρας, προβολείς ομίχλης με λειτουργία cornering light, air condition, μπροστινοί υαλοκαθαριστήρες με ενσωματωμένα ακροφύσια ψεκασμού, ηλεκτρικά παράθυρα οδηγού/συνοδηγού, ανακλινόμενα πίσω παράθυρα, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενους εξωτερικοί καθρέφτες σε μαύρο γυαλιστερό χρώμα, ντουλαπάκι συνοδηγού ενσωματωμένο στο πάνω μέρος του ταμπλό, κάθισμα οδηγού ρυθμιζόμενο σε ύψος, δερμάτινο τιμόνι μαλακής υφής bi-ton με διακοσμητικό σατινέ χρωμίου, ράδιο με 4 ηχεία και χειριστήρια στο τιμόνι και θύρα AUX και USB, σύστημα Mulitmedia SMEG με έγρωμη οθόνη αφής 7 ιντσών, Bluetooth, εξωτερικές χειρολαβές και μπάρες οροφής σε μαύρο γυαλιστερό χρώμα και επένδυση καθισμάτων με ύφασμα Tissu Mica grey και εσωτερικό σε Ambiance stone grey.

[/nextpage]

[nextpage title=”Στον δρόμο” ]

Στο δρόμο

Test Drive Citroen C4 Cactus - 02

Η οδήγηση του C4 Cactus σηματοδοτεί την επιστροφή της Citroen, δίνοντας σου μια όμορφη και απαλή αίσθηση που επιτρέπει επιτρέπει στο αυτοκίνητο να απορροφάει τις λακκούβες στο δρόμο. Στη καμπίνα δεν περνάει η πλειοψηφία των ανωμαλιών του οδοστρώματος αλλά κάποιες φορές θα τις ακούσεις.

Το μειωμένο βάρος του αυτοκίνητου προσφέρει μια σειρά από σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως μεγαλύτερη απόδοση και αποτελεσματικότητα των φρένων (δισκόφρενα εμπρός/πίσω, τα μπροστά αεριζόμενα) με εξαιρετική αίσθηση από το πεντάλ. Το τιμόνι, όπως είναι αναμενόμενο έχει ελαφριά αίσθηση και μέτριο feedback χωρίς ωστόσο να παραμένει ανακριβές ειδικά στις καθημερινές μετακινήσεις. Δεν προσποιείται ότι έχει σπορ καταβολές και χρειάζεται τρεις στροφές από άκρη σε άκρη με τη διάμετρο του κύκλο περιστροφής να φτάνει τα 10.9 μέτρα.

Test Drive Citroen C4 Cactus - 15

Φοράει pseudo Macpherson γόνατα εμπρός και ημιάκαμπτο άξονα πίσω, και παρά τα μαλακά ελατήρια και τη ρύθμιση των αμορτισέρ, το χαμηλό βάρος περιορίζει τη πλεύση και τις κλίσεις στις στροφές, που συναντάς σε αυτοκίνητα με μεγαλύτερο βάρος και πολύ μαλακές αναρτήσεις, όπως το C4. Όχι ότι είναι ανύπαρκτες, δεν απαιτείται κάποιος συμβιβασμός και κυρίως δεν σε φοβίζει σαν οδηγό, καθώς εμφανίζονται σε μεγάλες ταχύτητες. Τα περιθώρια πρόσφυσης των Michelin διαστάσεων 205/55 είναι καλά, και λογικά θα ήταν καλύτερα αν δεν φορούσε ελαστικά εξοικονόμησης καυσίμου και χαμηλής τριβής.

Test Drive Citroen C4 Cactus - 17

Η αντίδραση του πλαισίου στις στροφές είναι εξαιρετική, με το αυτοκίνητο να συμπεριφέρεται σαν ένα σώμα, με την υποστροφή να εμφανίζεται προοδευτικά. Τότε, το λαμπάκι του ESP θα αναβοσβήσει με το παραμικρό, και ο έλεγχος του είναι εύκολος και χωρίς να σε τρομάζει. Σε γενικές γραμμές η συμβίωση μαζί του, κυρίως στη πόλη, σε γεμίζει χαρά και ικανοποίηση καθώς μανουβράρεται εύκολα, χωράει παντού και είναι ήσυχο. Η θέση οδήγησης και η σωστή τοποθέτηση των πεντάλ δε σε προϊδεάζει ότι οδηγείς crossover, αλλά ένα κανονικό hatch. O λεβιές των ταχυτήτων έχει πολύ χαλαρή αίσθηση, αλλά δε θα αντιμετωπίσεις πρόβλημα στις αλλαγές των σχέσεων.

Test Drive Citroen C4 Cactus - 01

Στον ανοιχτό δρόμο είναι ευθύβολο, ασφαλές, άνετο και μέχρι τα 130 χλμ/ώρα ήσυχο. Από εκεί και πάνω οι αεροδυναμικοί θόρυβοι και οι θόρυβοι από τον δρόμο θα κάνουν την εμφάνιση τους, ενώ η ευαισθησία του στους πλευρικούς ανέμους είναι μικρή. Το βάρος του βοηθάει τον κινητήρα να απλώσει τη δύναμη, όντας αρκετά ελαστικός, καθώς θα νιώσεις τράβηγμα από τις χαμηλές στροφές. Η κλιμάκωση του πεντατάχυτου χειροκίνητου κιβωτίου είναι σχετικά αραιή και οι επιταχύνσεις του, τόσο από στάση, όσο και εν κινήσει παρόλο που δεν είναι καθόλου κακές σου δίνουν την αίσθηση ότι θα μπορούσε να γίνει πιο σβέλτο, αλλά ίσως να μην ταίριαζε με τον χαρακτήρα του.

[/nextpage]

[nextpage title=”Συμπέρασμα” ]

Κλείνοντας

Test Drive Citroen C4 Cactus - 14

Με το C4 Cactus η Citroen τόλμησε και κατά προσωπική άποψη πολύ καλά έκανε, γιατί πέτυχε. H πρακτικότητα των λύσεων που προσφέρει, η εξαιρετική εκμετάλλευση χώρων, η νεανική και μοντέρνα σχεδίαση, οι καλές επιδόσεις και οι διαστάσεις του, που παντρεύει αρμονικά τα χαρακτηριστικά ενός crossover πόλης με αυτά ενός μικρομεσαίου hatchback, το κάνουν μια πολύ σοβαρή επιλογή, απέναντι στα Renault Captur, Nissan Juke και Peugeot 2008.

To αυτοκίνητο σχεδιάστηκε με γνώμονα την άνεση και την ευελιξία στις μετακινήσεις, την ευρυχωρία για όλους τους επιβάτες, και κυρίως την μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου, καθώς και τα χαμηλότερα κόστη χρήσης και συντήρησης. Οι πολύ συντηρητικοί και αυστηροί πελάτες θα βρουν ενδείξεις να το μειώσουν και να το χαρακτηρίσουν άσχημο, αλλά από την άλλη είναι πολύς ο κόσμος που θα λατρέψει την τρέλα του, με το C4 Cactus να βρίσκει τους τρόπους για να σε κάνει να νιώσεις καλά, προσφέροντας χαρούμενες και άνετες μετακινήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι η Citroen αυξάνει κατά 20% την παραγωγή του, μόλις 2 μήνες μετά το λανσάρισμα του. Με το C4 Cactus η Citroen βρήκε το σωστό καλούπι να κατασκευάσει ξανά άνετα, φθηνά και μοδάτα μικρά αυτοκίνητα, κάτι στο οποίο ήταν πάντα καλή. Τεχνικά χαρακτηριστικά και βασικό εξοπλισμό μπορείς να διαβάσεις εδώ.

[/nextpage]

[nextpage title=”Φωτογραφίες” ]

[/nextpage]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Τα ηλεκτρικά θα κοστίζουν λιγότερο από αυτά με κινητήρες εσωτ. καύσης το 2027, αλλά θα έχουν πολύ μεγαλύτερο κόστος επισκευής

Το κόστος κατασκευής των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μειώνεται ταχύτερα από ό,τι αναμένει η Ford και σύμφωνα με την πρόβλεψη της Gartner, μιας αμερικανικής εταιρείας τεχνολογικής...

Η Renault δεν θα προσφέρει μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα από το 2030

Στις αρχές του 2022 η Renault είχε ανακοινώσει πως έως το 2030 η εταιρία θα μεταμορφωθεί σε μια αμιγώς ηλεκτρική εταιρία για την αγορά...

Η κατήγορος του Christian Horner έκανε επίσημη καταγγελία στη FIA

Νέο κεφάλαιο στην υπόθεση Christian Horner, με την γυναίκα κατήγορο να έχει κάνει επίσημη καταγγελία για τη συμπεριφορά του στη FIA, ενώ ετοιμάζεται να...
<h5>Στα συν:</h5> Σύγχρονο εσωτερικό, Διαφορετικός εξωτερικός σχεδιασμός, Κατανάλωση/Αυτονομία, Χώρος πίσω θέσεων/αποσκευών, Πρακτικότητα, Άνεση και στιβαρό πάτημα, Εξοπλισμός <hr /> <h5>Στα μείον:</h5> Ποιότητα πλαστικών στις πόρτες, Έλλειψη ηλεκτρ. παραθύρων και στροφόμετρουTest Drive: Δοκιμάζουμε το Citroën C4 Cactus BlueHDi 100
Autoblog.gr