GP Abu Dhabi 2014 – Πρόλογος

Σχετικά άρθρα

2011 UAE F1 GP

Φτάσαμε αισίως στον τελευταίο γύρο του πρωταθλήματος Formula 1 για το 2014, το Abu Dhabi, αλλά και τον τελευταίο πρόλογο. Φέτος –ελπίζουμε για μοναδική φορά στην ιστορία του σπορ- θα δοθούν διπλοί βαθμοί στο φινάλε, κάτι που δίνει περισσότερες ελπίδες στον άνθρωπο που κυνηγάει την πρωτιά, το Nico Rosberg. Βέβαια, οι Mercedes W05 ολόκληρη τη σεζόν τερματίζουν στο 1-2, οπότε δεν αλλάζουν και πολλά για τα ρεαλιστικά σενάρια, με τον Γερμανό οδηγό να ζητάει προβλήματα στο μονοθέσιο του Lewis Hamilton, εφόσον ο ίδιος κερδίσει, ώστε ο Βρετανός να μην τερματίσει δεύτερος.

Το χτίσιμο του σιρκουί της Yas Marina ολοκληρώθηκε το 2009, μερικές εβδομάδες πριν τον πρώτο αγώνα Formula 1. Η πίστα δημιουργήθηκε με βασικό σκοπό την έλευση του σπορ στα πλούσια Αραβικά Εμιράτα, κάτι που θα βοηθούσε –και όντως βοήθησε- προς το άνοιγμα της χώρας και της πόλης ειδικότερα, στο δυτικό κόσμο. Οι επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν στον τουρισμό την τελευταία δεκαετία, βρήκαν και τη σωστή πλατφόρμα διαφήμισης, έτσι, ο Bernie Ecclestone άδραξε την ευκαιρία και σε συνεννόηση με τους τοπικούς άρχοντες, ανέθεσε στον Hermann Tilke τη δημιουργία της πίστας.

yas_marina

Το συνολικό της μήκος είναι 5.554 μέτρα και διαθέτει 21 στροφές, από τις οποίες οι οδηγοί πρέπει να περάσουν 55 φορές για να καλύψουν ολόκληρη την απόσταση του αγώνα. Στο πρώτο χρονομετρημένο κομμάτι κυριαρχεί το σύμπλεγμα γρήγορων στροφών 2-3-4, από όπου τα μονοθέσια περνούν με περισσότερα από 240 χλμ/ώρα, πράγμα που απαιτεί καλή αεροδυναμική ισορροπία και κάθετη δύναμη. Πάντως, οι πτέρυγες θα έχουν μέσες κλίσεις, αφού οι ομάδες δεν θέλουν να θυσιάσουν την τελική ταχύτητα στις δυο μεγάλες ευθείες.

Το δεύτερο κομμάτι της Yas Marina είναι αυτό που περιέχει και τις δυο μεγάλες ευθείες, αλλά και μερικές αργές στροφές. Επομένως, η καλή μηχανική πρόσφυση, που θα προσφέρει σωστή έξοδο στις ευθείες και προφανώς η δύναμη του power unit, παίζουν κύριο ρόλο για έναν γρήγορο γύρο. Από την άλλη, το τρίτο και τελευταίο κομμάτι της διαδρομής, είναι το πιο τεχνικό. Παρόλο που οι στροφές δεν δείχνουν τόσο δύσκολες, αρκετές είναι 90 μοιρών, τα κερμπ γύρω από αυτές είναι αρκετά ψηλά και μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στους πιλότους. Ιδιαίτερης προσοχής χρίζει και η στροφή 17, για την οποία οι οδηγοί φρενάρουν ενώ στρίβουν, ερχόμενοι από την 16.

Grands Prix: 5

Πολυνίκης οδηγός: 3 S.Vettel

Πολυνίκης ομάδα: 3 Red Bull Racing

Ταχύτερος γύρος: 1:40.279 – S.Vettel, Red Bull Racing (2009)

Ο αγώνας στο Abu Dhabi αποτελεί τον μοναδικό στο πρωτάθλημα που ξεκινάει με το φως του ήλιου και τελειώνει υπό το φως των προβολέων, χαρίζοντας στους θεατές πλάνα εξαιρετικής ομορφιάς. Στα 5 Grands Prix που έχουν διεξαχθεί εκεί, την καρό σημαία έχουν δει μόνο οδηγοί πρωταθλητές, με τον Vettel να έχει κατακτήσει περισσότερες από τις μισές νίκες. Πάρα πολύ δυνατός στο συγκεκριμένο σιρκουί παρουσιάζεται και ο Lewis Hamilton, ο οποίος, ειδικά στις κατατακτήριες, πάντα βρίσκει το κάτι παραπάνω σε σχέση με την απόδοση του μονοθεσίου του.

Έτος Νικητής Ομάδα-Κινητήρας Pole Position Ομάδα-Κινητήρας
2013 S.Vettel Red Bull-Renault M.Webber Red Bull-Renault
2012 K.Raikkonen Lotus-Renault L.Hamilton McLaren-Mercedes
2011 L.Hamilton McLaren-Mercedes S.Vettel Red Bull-Renault
2010 S.Vettel Red Bull-Renault S.Vettel Red Bull-Renault
2009 S.Vettel Red Bull-Renault L.Hamilton McLaren-Mercedes

Δυο ζώνες DRS θα έχουμε και στο Abu Dhabi, τοποθετημένες στις δυο μεγάλες ευθείες. Το σημείο ανίχνευσης για την πρώτη θα βρίσκεται μεταξύ των στροφών 6 και 7, ενώ η ενεργοποίηση δεν θα γίνεται από την αρχή της ευθείας, για να μην είναι υπερβολικό το πλεονέκτημα από το κινητό πτερύγιο. Η δεύτερη ζώνη θα ακολουθεί αμέσως μετά, με ανίχνευση στην στροφή 9 και ενεργοποίηση στην καμπή 10.

Η Pirelli θα φέρει για τον συγκεκριμένο αγώνα τις δυο πιο μαλακές γόμες της γκάμας της, την μαλακή (κίτρινο χρώμα) και την πολύ μαλακή (κόκκινο χρώμα). Κι αυτό, επειδή η τριβή της ασφάλτου, αλλά και οι πιέσεις που δέχονται τα ελαστικά, βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα. Η πρόσφυση της ασφάλτου είναι μέση προς υψηλή, όμως η άμμος που κάθεται στην επιφάνειά της, σημαίνει πως το κράτημα θα είναι σε χαμηλά επίπεδα, τουλάχιστον κατά την πρώτη μέρα του Grand Prix.

https://www.youtube.com/watch?v=BGjVJfFo2uQ

Πέρα από τη στέψη ενός νέου Παγκόσμιου Πρωταθλητή, ο αγώνας αυτός θα σηματοδοτήσει και τη λήξη της συνεργασίας της McLaren με τη Mercedes, έπειτα από 352 Grands Prix, αλλά και αυτής μεταξύ Vettel και Red Bull, ύστερα από 4 πρωταθλήματα οδηγών και άλλα 4 κατασκευαστών. Οι ώρες διεξαγωγής των διαδικασιών επιστρέφουν σε ό,τι έχουμε συνηθίσει εδώ στην Ευρώπη, ενώ, αξίζει να υπενθυμίσουμε πως το τελευταίο τεστ του 2014 θα διεξαχθεί στην ίδια πίστα, στις 25 και 26 Νοεμβρίου.

Το πρόγραμμα του αγώνα:

Διαδικασία Ημέρα Ώρα Ελλάδος
Ελεύθερες δοκιμές 1 Παρασκευή 11:00
Ελεύθερες δοκιμές 2 Παρασκευή 15:00
Ελεύθερες δοκιμές 3 Σάββατο 12:00
Κατατακτήριες Σάββατο 15:00
Αγώνας Κυριακή 15:00

[Photo Copyrights: LAT Photographic]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Τα ευρωπαϊκά λιμάνια γεμίζουν με απούλητα αυτοκίνητα

Χιλιάδες αυτοκίνητα είναι σήμερα σταθμευμένα σε πολλά ευρωπαϊκά λιμάνια, πολλά από τα οποία προέρχονται από την Κίνα. Αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν μισθώσει μεγάλες εκτάσεις σε...

Δες μια Pagani Utopia να διασχίζει έναν πλημμυρισμένο δρόμο στο Ντουμπάι

Μια από τις χειρότερες κακοκαιρίες των τελευταίων ετών "χτύπησε" τις περασμένες ημέρες τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με το Ντουμπάι να μετατρέπεται σε μία απέραντη...

GP Κίνας 2024, FP1: Ο Stroll θέτει το ρυθμό

Μετά από απουσία 5 ετών η Formula 1 επέστρεψε επίσημα στην Κίνα και την πίστα της Σαγκάη, για ένα Σαββατοκύριακο που περιλαμβάνει τον πρώτο...