Οι συμβουλές του Prost βοήθησαν τον Wolff στον “πόλεμο” της Mercedes

Σχετικά άρθρα

Stars & Cars, Stuttgart, 29.11.2014

Ίσως η πιο δύσκολη κατάσταση στην οποία μπορεί να βρεθεί επικεφαλής μιας ομάδας, είναι το να διαχειριστεί σωστά τους οδηγούς του όταν οι δυο τους παλεύουν για τον τίτλο του πρωταθλητή. Φέτος, η Mercedes είχε την τύχη να βρεθεί σε αυτή την θέση και ο Toto Wolff την ατυχία να πρέπει να διαχειριστεί τους Hamilton και Rosberg.

Παρά τις πολλές μάχες που έδωσαν οι δυο τους μέσα στις πίστες, πραγματικό πρόβλημα δημιουργήθηκε μόνο δυο φορές: Στο Μονακό, με τον Hamilton να υποστηρίζει ακόμη και σήμερα πως ο Rosberg του χάλασε επίτηδες τον γρήγορο γύρο του και στο Βέλγιο, με τον Γερμανό να ακουμπά τον πίσω αριστερά τροχό του Lewis, καταστρέφοντας τότε τον αγώνα του πρωταθλητή.

Όμως, τις περισσότερες φορές το μανατζάρισμα του Wolff ήταν επιτυχημένο, με τον Αυστριακό να αποκαλύπτει πως οι συμβουλές του Alain Prost αποδείχθηκαν πολύτιμες σε αυτό και ειδικά μια λέξη, η διαφάνεια.

Πρέπει να μαθαίνεις από τα λάθη του παρελθόντος. Το συζήτησα λίγο με τον Niki Lauda όταν υπογράψαμε τους Hamilton και Rosberg. Στη συνέχεια, κατά την έναρξη της φετινής σεζόν, μιλούσα με τον Prost και τον ρώτησα τη γνώμη του σχετικά με το τι πρέπει να κάνω, για να μην πέσουμε στην ίδια ολομέτωπη εμπόλεμη κατάσταση που είχε εκείνος με τον Ayrton.

Στη συνέχεια, είπε τη μαγική λέξη: διαφάνεια. Μου είπε ότι τότε η McLaren δεν ενήργησε με διαφανή τρόπο με τους οδηγούς. Σύμφωνα με τον Prost, ο Dennis άρχισε να βλέπει με παρανοϊκό τρόπο τα γεγονότα και αυτό ήταν καταστροφικό. Ο Prost μου είπε ότι στο τέλος ο ίδιος δεν μπορούσε να καταλάβει πώς λειτουργούσε η ομάδα, με τις διαφωνίες και τις αντιπαλότητες μεταξύ των οδηγών να εξαπλώνονται στους μηχανικούς. Έτσι, η ομάδα χωρίστηκε στα δύο.

Οπότε, ο Alain μου έδωσε συγκεκριμένη συμβουλή, να μην κάνω το ίδιο. (Μου είπε) “Βάλε τους δύο οδηγούς σε ίδια βάση και λέγε σε όλους ακριβώς τα ίδια πράγματα. Μην έχετε προτιμήσεις. Είναι ο μόνος τρόπος για να περιορίσεις τον ανταγωνισμό”.

Και αυτό έκανα. Ήταν ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα που έχω πάρει για να γίνω ένας καλός επικεφαλής ομάδας.

Ανεξάρτητα από το ποιος έφταιγε περισσότερο και ποιος λιγότερο στα γεγονότα της McLaren, αποδείχθηκε τελικά πως η συγκεκριμένη τακτική της πλήρους διαφάνειας είναι ευεργετική. Οι πιλότοι πάντα βλέπουν τα πράγματα από την δική τους πλευρά και η ψυχολογία τους αλλάζει όταν παλεύουν για τον τίτλο, πόσο μάλλον με τον teammate τους για αντίπαλο και η Mercedes δεν έδωσε φέτος δικαιώματα περί μεροληψίας.

[Photo Copyrights: Mercedes-Benz]

ΠηγήAutosprint

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

GP Κίνας 2024, FP1: Ο Stroll θέτει το ρυθμό

Μετά από απουσία 5 ετών η Formula 1 επέστρεψε επίσημα στην Κίνα και την πίστα της Σαγκάη, για ένα Σαββατοκύριακο που περιλαμβάνει τον πρώτο...