Φορολογία Αυτοκινήτων: Το υπουργείο θέλει αλλαγή στο τέλος ταξινόμησης, κατάργηση της απόσυρσης, όχι αλλαγή τελών κυκλοφορίας

Σχετικά άρθρα

greek parliament lights night

Σήμερα, εκπρόσωποι του Συνδέσμου Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων (ΣΕΕΑ) συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και την αναπληρώτρια ΥΠΟΙΚ Νάντια Βαλαβάνη, με τον ΣΕΑΑ να τονίζει στον υπουργό Οικονομικών πως πρέπει να υπάρξει μια σταθερή φορολογία στα αυτοκίνητα καθώς τα τελευταία 5 χρόνια έχουν γίνει πάνω από 30 αλλαγές.

Ο πρόεδρος του ΣΕΕΑ Γιώργος Βασιλάκης, αμέσως μετά τη συνάντηση τόνισε ότι οι όποιες αλλαγές θα έρθουν από Σεπτέμβριο, ενώ έκανε λόγο για αναζήτηση χρυσής τομής προκειμένου αφενός να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα και αφετέρου να τονωθεί ο κλάδος. Σύμφωνα με τον ίδιο, εξετάζεται σοβαρά η αλλαγή του πλαισίου του τέλους ταξινόμησης των αυτοκινήτων, ώστε να υπολογίζεται με βάση τη λιανική αξία του προ φόρων και όχι με βάση τα κυβικά. Όπως είπε, στόχος είναι η δημιουργία ενός δικαιότερου συστήματος φορολόγησης της αγοράς αυτοκινήτου, βάσει της τελικής τιμής τους. Σύμφωνα με τον Γιώργο Βασιλάκη, στη συνάντηση δεν συζητήθηκε το θέμα των τελών κυκλοφορίας των ΙΧ αυτοκινήτων.

Σε ότι αφορά το μέτρο της απόσυρσης, το οποίο εξετάζει να καταργήσει η κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΣΕΕΑ εξέφρασε την αντίθεσή του αλλά πρόσθεσε ότι αν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, θα υπάρξει επιδότηση για τα χαμηλού κυβισμού αυτοκίνητα. Τέλος, σύμφωνα με τον ίδιο, συζητήθηκε και το θέμα της φορολογίας στα μεταχειρισμένα και τα παλαιά αυτοκίνητα, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για περιβαλλοντικό φόρο στα ΙΧ άνω της 20ετίας.

Η συνάντηση ήταν η πρώτη στο πλαίσιο του διαλόγου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους φορείς της αγοράς αυτοκινήτου και, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, υπήρξε εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων, ενώ ο σύνδεσμος θα καταθέσει γραπτώς τις προτάσεις του. Σημειώνεται ότι θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τους εκπροσώπους των άλλων φορέων της αγοράς. Μεταξύ άλλων, στη συνάντηση τέθηκε το θέμα του αποτελεσματικότερου ελέγχου των παλαιών αυτοκινήτων που δεν περνούν από τον έλεγχο των ΚΤΕΟ.

[Photo: Ilias Gousios/Flickr]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Suzuki: Παραγωγή 30 εκατομμυρίων αυτοκινήτων στην Ινδία

Η Suzuki ανακοίνωσε ότι η συσσωρευμένη παραγωγή αυτοκινήτων ξεπέρασε τις 30 εκατομμύρια μονάδες στην Ινδία στο τέλος Μαρτίου. Η Ινδία γίνεται η δεύτερη χώρα -μετά...