Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα στα ανασφάλιστα οχήματα

Σχετικά άρθρα

car insurance

Οι ηλεκτρονικοί έλεγχοι για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων αυτοκινήτων που εξήγγειλε χθες η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαίδου, με στόχο να εντοπιστούν ένα προς ένα τα περίπου ένα εκατομμύριο ανασφάλιστα αυτοκίνητα, θα πραγματοποιηθούν από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ ενώ θα προηγηθεί η έκδοση σχετικής απόφασης η οποία και θα καθορίζει τους όρους και τις λεπτομέρειες.

Οι ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων αυτοκινήτων θα ειδοποιηθούν με συστημένη επιστολή ώστε να ασφαλίσουν τα οχήματά τους εντός 8ημέρου. Η επιστολή αυτή, θα περιλαμβάνει πρόστιμο ύψους 250 ευρώ, ενώ όποιος δεν συμμορφωθεί μέσα στην προθεσμία που θα του δίδεται, εκτός από το κόστος της ασφάλισης θα τιμωρείται και με βαρύτερο πρόστιμο που μπορεί να φτάσει και τα 1.000 ευρώ, αλλά και με αφαίρεση των εγγράφων του αυτοκινήτου (άδεια, δίπλωμα κλπ). Για να μάθεις αν το αυτοκίνητό σου είναι ασφαλισμένο, αλλά και το πότε λήγει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο σου, μπορεί μπεις στην ηλεκτρονική σελίδα του Επικουρικού Κεφαλαίου (www.hic.gr)

Οι ηλεκτρονικοί έλεγχοι θα γίνουν με βάση:

  • Τα αρχεία κυκλοφορούντων οχημάτων που διαθέτει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων
  • Τα αρχεία ασφαλισμένων αυτοκινήτων που καταγράφονται στο κέντρο πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου αυτοκινήτων αλλά και των αρχείων που τηρούν άλλες υπηρεσίες (π.χ υπουργείο Μεταφορών)

Στις αρχές του 2014, είχε τρέξει μια αντίστοιχη ηλεκτρονική διασταύρωση από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και τότε είχε εντοπιστεί ότι τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα ήταν περίπου 830.000. Αυτή η διαδικασία θα επαναληφθεί από την ΓΓΔΕ ενώ εκτός από τα πρώτα «ευρήματα» που θα βγάλουν οι διασταυρώσεις θα γίνει και ενδελεχής έλεγχος προκειμένου, για παράδειγμα, να μην σταλούν ειδοποιητήρια σε οδηγούς που έχουν θέσει τα αυτοκίνητά τους σε καθεστώς ακινησίας.

Οι επιστολές

Κατ’ εφαρμογή του νόμου, η ΓΓΔΕ θα αποστείλει προειδοποιητικές επιστολές –ηλεκτρονικές ή έντυπες- στους οδηγούς. Σε αυτές, θα αναφέρεται ότι οι οδηγοί έχουν στη διάθεσή τους χρονικό περιθώριο οκτώ ημερών μέσα στο οποίο θα πρέπει:

  • Είτε να αμφισβητήσουν το «εύρημα» των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων προσκομίζοντας το ασφαλιστήριο συμβόλαιο που θα αποδεικνύει ότι έχουν ανταποκριθεί στην υποχρέωσή τους
  • Είτε να σπεύσουν να ασφαλίσουν το όχημά τους πληρώνοντας, εκτός από το κόστος της ασφάλειας και ένα παράβολο υπέρ του δημοσίου της τάξεως των 250 ευρώ.

Όσοι δεν ανταποκριθούν, θα βρουν το όνομά τους σε δεύτερο κατάλογο τον οποίο θα συντάξει η ΓΓΔΕ. Αυτή τη φορά, ο κατάλογος θα αποσταλεί στην Αστυνομία προκειμένου αυτή με τη σειρά της να επιβάλλει πρόστιμο (από 250 έως 1000 ευρώ ανάλογα με το είδος του οχήματος).

Τι προβλέπει ο νόμος

Ο νόμος που προβλέπει τη διενέργεια ηλεκτρονικών διασταυρώσεων με στόχο τον εντοπισμό των ανασφάλιστων αυτοκινήτων, έχει ψηφιστεί από τον Απρίλιο του 2013.

Πρόστιμα και συνέπειες

Η πλήρης εφαρμογή του νόμου, θα υποχρεώσει τους οδηγούς των ανασφάλιστων οχημάτων να διαθέσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ μέσα στο επόμενο διάστημα. Αν για παράδειγμα προκύψει ότι τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα είναι περίπου 800.000, τότε για την ασφάλιση αυτών των οχημάτων, θα πρέπει να καταβληθούν περί τα 250 εκατομμύρια ευρώ. Αν προστεθούν και τα παράβολα υπέρ του δημοσίου (250 ευρώ) το ποσό εκτοξεύεται πάνω από τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Περίπου τα μισά χρήματα θα καταλήξουν στα ταμεία των ασφαλιστικών εταιρειών, και τα υπόλοιπα στα ταμεία του δημοσίου.

Για όσους δεν προσέλθουν εντός της προθεσμίας να ασφαλίσουν τα αυτοκίνητά τους, προβλέπονται οι ακόλουθες ποινές:

  • Αφαίρεση του διπλώματος, της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων για δέκα ημέρες
  • Αν το όχημα εμπλακεί σε ατύχημα, οι πινακίδες και η άδεια αφαιρούνται επί τόπου για δύο χρόνια (ή τρία χρόνια σε περίπτωση που υπάρξει υποτροπή). Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας μετά την παρέλευση των ανωτέρω περιόδων απαιτείται η προσκόμιση από τον ενδιαφερόμενο του σχετικού σήματος ασφάλισης.
  • Χρηματικό πρόστιμο, το οποίο βεβαιώνεται με πράξη της αστυνομίας. Διαμορφώνεται στα 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, στα πεντακόσια 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα και στα 250 ευρώ για τα δίκυκλα. Το παραπάνω χρηματικό πρόστιμο εισπράττεται κατά τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Δηλαδή, αν δεν πληρωθεί από τη στιγμή που θα βεβαιωθεί από την αστυνομία, η οφειλή θα μεταφέρεται στην εφορία προκειμένου να «φορτωθεί» στον ΑΦΜ του οδηγού.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Στην Ελλάδα το Xiaomi SU7 μέχρι το 2027

Το Xiaomi SU7 θα έρθει στην Ελλάδα μέχρι το 2027. Αυτό ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος του Ομίλου Quest, Ευτυχία Κουτσουρέλη στο περιθώριο του 9ου Οικονομικού...

Λουκέτο για 2 χρόνια στα πρατήρια με νοθευμένα καύσιμα

Σε εξειδίκευση των μέτρων σφράγισης παραβατικών πρατηρίων καυσίμων για δυο συναπτά έτη και των προϋποθέσεων δημοσιοποίησης προσωπικών στοιχείων των παραβατών, προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή...

Κλείνει η σήραγγα “Μαλακάσι Α” της Εγνατίας Οδού. Με παράκαμψη θα διεξάγεται η κυκλοφορία

Kλείνει άμεσα η σήραγγα "Μαλακάσι Α" της Εγνατίας Οδού, με κατεύθυνση προς Ηγουμενίτσα, προκειμένου να πραγματοποιηθεί έλεγχος από εξειδικευμένους δομοστατικούς, των οποίων η έκθεση...

Μείωση 8,5% στις πωλήσεις νέων ΙΧ τον Μάρτιο στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του ΣΕΑΑ, κατά τον Μάρτιο του 2024 κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 20.747 αυτοκίνητα (καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού)...