Βέβαιη η FIA πως κάποτε το κεφάλι των οδηγών θα είναι προστατευμένο

Σχετικά άρθρα

F1 Closed Cockpit

Το ασφαλέστερο μηχανοκίνητο άθλημα στον κόσμο δεν είναι άλλο από τη Formula 1, όμως υπάρχει ένα σημείο του σώματος του οδηγού που παραμένει πάντα εκτεθειμένο. Αναφέρομαι στο κεφάλι, καθώς, όσο δυνατό και ασφαλές μπορεί να είναι ένα κράνος στις σημερινή εποχή, ο θάνατος του Justin Wilson δείχνει πως ένα αντικείμενο μπορεί να σε τραυματίσει σοβαρά ή και να σε σκοτώσει. Θα μπορούσα να αναφερθώ και στον θάνατο του Jules Bianchi, ωστόσο εκεί τα βάζω καθαρά και μόνο με το γερανοφόρο όχημα που δεν έχει καμία θέση μέσα στην πίστα.

Ο θάνατος, λοιπόν, του 37χρονου οδηγού είχε σαν αποτέλεσμα να έρθει ξανά στην επιφάνεια το θέμα των κλειστών μονοθεσίων, ώστε το κεφάλι των οδηγών να είναι προστατευμένο. Οι γνώμες πάνω σε αυτό διίστανται, μιας και αρκετοί είναι αυτοί που λένε πως τα μονοθέσια της Formula 1 ήταν και θα πρέπει να είναι και στο μέλλον ανοιχτά.

Οι υπεύθυνοι του αθλήματος επεξεργάζονται εδώ και καιρό την ιδέα και μάλιστα έχουν κάνει ήδη δοκιμές για ένα κλειστό πιλοτήριο, ωστόσο η Παγκόσμια Ομοσπονδία εξετάζει νέες ιδέες και, σύμφωνα με τον Charlie Whiting, υπάρχουν νέες ιδέες που πρέπει να δοκιμαστούν, ενώ λέει κάποια πράγματα γι’ αυτές.

Έχουμε δουλέψει πάνω σε αυτό για αρκετά χρόνια και καταλήξαμε σε μια σειρά από λύσεις για να δοκιμάσουμε, κάποιες πιο επιτυχημένα από άλλες. Είχαμε την προσέγγιση του cockpit ενός μαχητικού, αλλά τα μειονεκτήματα ήταν πολύ πιο σημαντικά από τα πλεονεκτήματα. Επίσης, είχαμε κάποιες άσχημες κατασκευές μπροστά από τους οδηγούς, αλλά αυτοί δεν μπορούν να οδηγούν με αυτό και δεν μπορούν να δουν μέσα από αυτό.

Έτσι, είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να βρούμε κάτι που πρόκειται να εφαρμόσουμε. Αλλά, έχουμε δύο λύσεις στο τραπέζι, με την πρώτη θα είναι κάτι από τη Mercedes: δεν καλύπτει τον οδηγό, μπορείς να βγάλεις έξω τον οδηγό, κάτι που είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα, και είναι ένα στεφάνι πάνω από το κεφάλι των οδηγών και μπροστά από αυτό, αλλά με κάτι στο κέντρο. Εξετάζουμε, επίσης, μια άλλη συσκευή, που είναι λεπίδες σε διαφορετικά ύψη, που βρίσκονται στην κορυφή του σασί και μπροστά από τον οδηγό σε μία γωνία που να είναι σχεδόν αόρατες σε αυτόν.

Charlie Whiting

Ο Βρετανός δε δείχνει να πιστεύει ότι το rendering που βλέπεις παραπάνω είναι πολύ πιθανό και δηλώνει πως ίσως να έχουμε κάποια λύση που να μην παρέχει την τέλεια προστασία, αλλά να βελτιώνει η τωρινή κατάσταση. Πάντως, μας λέει ότι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μία τέτοια αλλαγή.

Έχουμε αφιερώσει τρομερά πολύ χρόνο, προσπάθεια και έρευνα σε αυτό το project, κάτι που δεν είναι εύκολο· στην πραγματικότητα είναι απίστευτα δύσκολο. Όμως, σίγουρα θα το δούμε μία μέρα να συμβαίνει. Κάποια μέρα θα υπάρχει κάτι που θα μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού.

Ό,τι κι αν είναι τόσο καλό ώστε να προστατεύει τον οδηγό από ένα αντικείμενο που έρχεται προς το μέρος του, όπως ένα το πιλοτήριο ενός μαχητικού, αμφιβάλλω γι’ αυτόν, αλλά θα του προσφέρει προστασία. Πρέπει να επιμείνουμε. Πρέπει να κάνουμε κάτι, ακόμα κι αν δεν προστατεύει 100% σε όλες τις περιπτώσεις τον οδηγό. Αλλά, αν βελτιώσει την κατάσταση, θα είναι καλό. Θα πρέπει να υπάρχει κάποιος τρόπος.

Max Chilton

Με τον Whiting συμφωνεί και ο πρώην οδηγός της Marussia, Max Chilton. Ο Βρετανός πιστεύει ότι, το πολύ σε μια 10ετία, τα μονοθέσια της Formula 1 θα είναι κλειστά ή τέλος πάντων θα μπορούν να προστατέψουν αποτελεσματικά το κεφάλι του οδηγού, κατά συνέπεια δε θα ενδιαφέρει τον οδηγό αν πρόκειται να χτυπήσει κάποιο κομμάτι από ένα άλλο μονοθέσιο.

Αυτή είναι μια αδύναμη περιοχή που έχει μείνει στον μηχανοκίνητο αθλητισμό και πρέπει να γίνει περισσότερο ασφαλής. Υπάρχουν κίνδυνοι να έχουμε κλειστά cockpits, γιατί, αν παγιδευτείς, δεν μπορείς να βγεις έξω, αλλά, απ’ ό,τι έχω δει, είναι τρομερά δυνατά. Νομίζω πως πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να το κάνουμε, έτσι, σε οποιοδήποτε ατύχημα, πρέπει να είσαι ασφαλής 100%.

Δε θα πρέπει να σκέφτεσαι να χτυπήσεις ένα κομμάτι αν είσαι προστατευμένος, δε θα το ξέρεις πιθανόν, και ίσως να μην αφήσει κανένα σημάδι. Έτσι, νομίζω πως είναι κάτι που σίγουρα πρέπει να γίνει. Ίσως να είναι σε 5 χρόνια, ίσως σε 10, αλλά μπορώ να εγγυηθώ ότι θα υπάρξουν κάποια στιγμή καλύμματα.

[Πηγές: Autosport, Sky Sports]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

GP Κίνας 2024, FP1: Ο Stroll θέτει το ρυθμό

Μετά από απουσία 5 ετών η Formula 1 επέστρεψε επίσημα στην Κίνα και την πίστα της Σαγκάη, για ένα Σαββατοκύριακο που περιλαμβάνει τον πρώτο...