Έκθεση Φρανκφούρτης 2015: Βentley Βentayga

Σχετικά άρθρα

bentley-bentayga-bruin-4797

Στη Φρανκφούρτη κάνει το παγκόσμιο ντεμπούτο της η Bentayga, το πρώτο SUV της Bentley που σύμφωνα με τον Βρετανούς, είναι το γρηγορότερο, δυνατότερο και πιο πολυτελές SUV στον κόσμο, όπως το περιγράφει. Αποτελεί την έκδοση παραγωγής του EXP 9 F concept αλλά φέρει νέο μπροστά μέρος που θυμίζει έντονα Continental GT και Flying Spur.

bentley-bentayga-oranje-4800

Τα φωτιστικά σώματα του είναι τεχνολογίας LED, έχει ράγες από αλουμίνιο στην οροφή, μυώδη φτερά, και μπορεί να φορέσει ζάντες από ελαφρύ κράμα αλουμινίου διαστάσεων 20″ έως και 22″. Το σώμα του είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο, κάνοντας τον να ζυγίζει 236 κιλά λιγότερο απ’όσο θα ζύγιζε αν ήταν από χάλυβα. Κατασκευασμένο πάνω στην MLB Evo πλατφόρμα, έχει μήκος 5.141 mm, πλάτος 1.998 mm, ύψος 1.742 mm, μεταξόνιο 2.992 mm με τον χώρο αποσκευών να ανέρχεται στα 430 λίτρα. Το ντεπόζιτο του ρεζερβουάρ χωρά 85 λίτρα βενζίνης, με την Bentayga να ζυγίζει 2.422 κιλά.

bentley-bentayga-bruin-4805

Το χειροποίητο εσωτερικό ακολουθεί την οικεία σχεδιαστική προσέγγιση των μοντέλων της Bentley. Υπερπολυτελές δερμάτινες επενδύσεις -διαθέσιμες σε επτά διαφορετικές επιλογές-, μεταλλικά και αλουμινένια διακοσμητικά, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα κλιματιζόμενα μπροστά καθίσματα με 22 ρυθμίσεις και σύστημα μασάζ 6 προγραμμάτων, μεγάλη πανοραμική οροφή δύο τμημάτων με το μπροστά να ανοίγει και το πίσω να μένει σταθερό, προηγμένο σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας με οθόνη 8″ και αποθηκευτικό χώρο 60 GB, head-up display, ενώ για τους πίσω επιβάτες, η εταιρία προσφέρει και δύο ατομικά ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα κλιματιζόμενα καθίσματα 18 ρυθμίσεων, δύο 10,2 tablets με συνδεσιμότητα 4G, WiFi και Bluetooth, υποπόδια, κεντρική κονσόλα με ποτηροθήκες, αποθηκευτικούς χώρους και θύρες USB.

bentley-bentayga-bruin-4802

Αρχικά προσφέρεται με τον νέο 6.0-λίτρων twin-turbo W12 κινητήρα απόδοσης 608 ίππων με 900 Nm ροπής. Συνδυάζεται με ένα 8-τάχυτο αυτόματο κιβώτιο με την κίνηση να περνά σε όλους τους τροχούς. Τα 0-100 χλμ/ώρα τα κάνει σε 4,1 δευτερόλεπτα, έχοντας τελική ταχύτητα 301 χλμ/ώρα. Η μέση κατανάλωση του κινητήρα ανακοινώνεται στα 12,8 λίτρα/100 χλμ και οι εκπομπές CO2 στα 292 γρ/χλμ.

bentley-bentayga-bruin-4807

Οι πωλήσεις του έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν από τις αρχές του 2016, με την Bentley να μην ανακοινώνει την τιμή του SUV της. Υπάρχουν 90 χρώματα διαθέσιμα, 15 διαφορετικές χρωματικές επιλογές στο εσωτερικό, 7 είδη ξύλου και 15 διαφορετικά πατάκια. Στον χώρο των αποσκευών μπορεί να τοποθετηθεί και ένα ψυγείο με κρυστάλλινα ποτήρια σαμπάνιας.

https://www.youtube.com/watch?v=s_PGzvnE4KY&feature=youtu.be

[learn_more caption=”Δελτίο Τύπου”]

Bentley Bentayga: το πιο γρήγορο, ισχυρό και πολυτελές SUV στον κόσμο

  • Μια καθαρόαιμη Bentley, που συνδυάζει την πολυτέλεια με την απαράμιλλη σπορτίφ ικανότητα, τις εκτός δρόμου επιδόσεις και την καθημερινή χρηστικότητα
  • Τεχνολογία αιχμής – πρωτοποριακές λειτουργίες και εξαιρετική πολυτέλεια
  • Σχεδιασμένο και κατασκευασμένο στο Crewe της Αγγλίας με την γνωστή πολυτέλεια της μάρκας σε ανώτατα επίπεδα
  • Σχεδίαση που θυμίζει γλυπτική, με κομψή εκτέλεση που ισορροπεί ανάμεσα στον αθλητικό χαρακτήρα με την διαχρονικότητα
  • Το εργατικό δυναμικό της Bentley με τις εξαιρετικές δεξιότητες του χρησιμοποιεί μοντέρνες τεχνικές και υλικά
  • Περίπλοκες λεπτομέρειες και ακρίβεια κατασκευής σε στοιχεία από ξύλο, μέταλλο και δέρμα δημιουργούν ένα σύγχρονο, πολυτελές χειροποίητο εσωτερικό
  • Εξαιρετικές επιδόσεις Bentley, ανεξαρτήτως κλιματολογικών συνθηκών ή εδάφους
  • Ένα νέο εξαιρετικά προηγμένο πλαίσιο για την απόλυτη ποιότητα κύλισης και άνεσης
  • Στο Crewe κατασκευάζονται όλοι οι νέοι W12 κινητήρες προσφέροντας απαράμιλλη ισχύ και ροπή, αποδοτικότητα και φινέτσα του πιο ισχυρού και γρηγορότερου SUV που έχει παραχθεί ποτέ
  • Μετά το λανσάρισμα του νέου μοντέλου θα ακολουθήσουν και οι εκδόσεις clean diesel, plug-in hybrid και 7θέσιο

Η Bentley Motors ανακοινώνει σήμερα τα πλήρη στοιχεία του νέου μοντέλου Bentayga, ενός αυτοκινήτου που συνδυάζει την απαράμιλλη πολυτέλεια με τις καταπληκτικές επιδόσεις και την καθημερινή χρηστικότητα.

Με το νέο W12 κινητήρα, η Bentayga είναι το πιο γρήγορο, ισχυρότερο και πολυτελές SUV στον κόσμο. Προσφέρει οδηγική απόλαυση και εμπειρία με καινοτόμα χαρακτηριστικά τεχνολογίας.

Σχεδιασμένο και κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου στο Crewe, η Bentayga έχει το καθαρόαιμο στυλ της Bentley. Με σχεδίαση που θυμίζει γλυπτική και αποπνέει κομψότητα ισορροπεί τέλεια τον σπορ χαρακτήρα με τη διαχρονική παρουσία.

Από τους τέσσερις στρογγυλούς προβολείς LED και την μεγάλη χαρακτηριστική μάσκα μέχρι και τους ξεχωριστούς, δυναμικούς τροχούς, το DNA της Bentley είναι παντού εμφανές.

Η Bentayga μπορεί να υπερηφανεύεται για το καλύτερο εσωτερικό αυτοκινήτου σε παγκόσμιο επίπεδο με το απαράμιλλο επίπεδο ακριβείας σε θέμα κατασκευής. Οι λεπτομέρειες σε μέταλλο, ξύλο και δέρμα – συμπεριλαμβανομένου του σχολαστικού φινιρίσματος σε κάθε σημείο της καμπίνας – αποτελούν την επιτομή της σύγχρονης βρετανικής πολυτέλειας. Αυτό το επίπεδο της τελειότητας επιτυγχάνεται μόνο λόγω της εξαιρετικής δεξιοτεχνίας των ανθρώπων που εργάζονται και κατασκευάζουν το μοντέλο αυτό στο Crewe.

Ο νέος twin-turbo 6λιτρος κινητήρας W12 είναι η καρδιά της νέας Bentayga. Ο πανίσχυρος 12κύλινδρος κινητήρας συνδυάζει την αποτελεσματικότητα, την φινέτσα και τα εξαιρετικά επίπεδα ισχύος και ροπής. Το πιο ισχυρό και γρηγορότερο SUV του κόσμου, με ιπποδύναμη 608ps και ροπή 900 Nm χρειάζεται μόνο 4,1 δευτερόλεπτα για να επιταχύνει από τα 0 στα 100km/h με μέγιστη κορυφαία ταχύτητα τα 301km/h.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Bentley Motors δήλωσε: “Η Bentayga είναι πραγματικά η Bentley των SUV. Επαναπροσδιορίζει την πολυτέλεια στον τομέα των SUV και προσφέρει μια αυθεντική εμπειρία Bentley σε οποιοδήποτε περιβάλλον, χάρη σε έναν συνδυασμό απαράμιλλης προσοχής στη λεπτομέρεια, την ικανότητα να πηγαίνει παντού, διαθέτοντας τεχνολογία αιχμής.

Με αυτό το εξαιρετικό αυτοκίνητο προσβλέπουμε σε μια συναρπαστική περίοδο ισχυρής ανάπτυξης και επιτυχίας των πωλήσεων για την Bentley. Ποτέ στο παρελθόν ένα αυτοκίνητο δεν έχει τόσο πολύ συνδυάσει την γνήσια πολυτέλεια με την ικανότητα να πηγαίνει παντού.

Η Bentaga είναι το επόμενο βήμα της μάρκας μας για ένα τολμηρό κι επιτυχές μέλλον”.

Η πρώτη επίσημη παρουσίαση της Bentayga θα γίνει στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης από τις 15 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2015.

Καινοτόμα χαρακτηριστικά και εξελιγμένες τεχνολογίες

Πλήθος οδηγικών βοηθημάτων κορυφαίας τεχνολογίας, καθώς και συστημάτων που εντάσσονται στην κατηγορία του ‘infotainment’, εξελιγμένα με στόχο την αύξηση του επιπέδου ασφάλειας, άνεσης, και ευκολίας, καθιστούν τη Bentayga ένα πρωτοποριακό, ιδιαίτερα εξελιγμένο, και πλήρως ‘δικτυωμένο’ πολυτελές SUV.

Το συγκεκριμένο μοντέλο προσφέρει την πληρέστερη γκάμα επιλογών από οποιοδήποτε άλλο όχημα, για κίνηση τόσο εντός, όσο και εκτός δρόμου (όπως το σύστημα ‘Bentley Drive Dynamics’, αλλά και η προαιρετική επιλογή ‘Responsive Off-Road’). Έως και οκτώ προγράμματα δίνουν στον οδηγό τη δυνατότητα, με την απλή περιστροφή ενός διακόπτη, να επιλέξει τις ιδανικές ρυθμίσεις για κίνηση σε οποιαδήποτε κατάσταση δρόμου. Η μοναδική αυτή ευελιξία συμπληρώνεται και από το πρόγραμμα με την ονομασία ‘Bentley Dynamic Ride’ (ηλεκτρικά ενεργοποιούμενος έλεγχος ανατροπής), και το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο σύστημα διεύθυνσης EPAS (Electric Power-Assisted Steering).

Η επιλογή Responsive Off-Road, δίνει τη δυνατότητα στον οδηγό να επιλέξει τις κατάλληλες ρυθμίσεις των συστημάτων του αυτοκινήτου, ανάλογα με την επιφάνεια του οδοστρώματος, για κίνηση εκτός δρόμου, ενώ ταυτόχρονα στην οθόνη του οδηγού εμφανίζονται πληροφορίες όπως η εγκάρσια & διαμήκης εκτροπή, η γωνία κλίσης, η γωνία στροφής των τροχών, η γωνία του τιμονιού, οι ενδείξεις της πυξίδας, και το υψόμετρο.

Το ενεργό σύστημα ελέγχου ταχύτητας ACC (Adaptive Cruise Control) με τη λειτουργία προληπτικής δράσης (Predictive ACC), μαζί με το σύστημα Stop & Go και το Traffic Assist δίνουν στον οδηγό τη δυνατότητα διατήρησης σταθερής απόστασης από το προπορευόμενο όχημα. Η λειτουργία προληπτικής δράσης (Predictive ACC) χρησιμοποιεί τα δεδομένα από το σύστημα πλοήγησης, τους αισθητήρες και τις κάμερες, ώστε να προβλέπει τις επερχόμενες στροφές, τα όρια της πόλης, καθώς και τις αλλαγές των ορίων ταχύτητας, ώστε να μπορεί να προσαρμόζει ανάλογα και την ταχύτητα του αυτοκινήτου, βελτιώνοντας παράλληλα και το επίπεδο άνεσης, αλλά και την κατανάλωση.

Η Bentayga εξοπλίζεται επίσης και με πληθώρα βοηθημάτων αποκλειστικά για αστικές συνθήκες κυκλοφορίας. Μεταξύ αυτών είναι : Το σύστημα αναγνώρισης πινακίδων της τροχαίας (Traffic Sign Recognition), που αναγνωρίζει μία ευρεία γκάμα πινακίδων και εμφανίζει τις αντίστοιχες πληροφορίες στον οδηγό, το σύστημα προειδοποίησης οπίσθιας κυκλοφορίας (Rear Crossing Traffic Warning), που με τη βοήθεια της τεχνολογίας ενός ραντάρ, όταν το αυτοκίνητο βγαίνει από χώρο στάθμευσης με την όπισθεν, ανιχνεύει αν στην πορεία του υπάρχει κυκλοφορία διερχόμενων αυτοκινήτων, και το σύστημα Top View, που με τη βοήθεια 4 καμερών δίνει στον οδηγό μία πλήρη εικόνα περιφερειακά του αυτοκινήτου – εξασφαλίζοντας έτσι την ευκολία οδήγησης σε καθημερινές συνθήκες.

Η Bentayga διατίθεται επίσης και με σύστημα υποβοήθησης πάρκινγκ (Park Assist) – ένα σύστημα που υπολογίζει αν οι διαστάσεις της θέσης στάθμευσης είναι επαρκείς (σε παράλληλο ή σε σειρά παρκάρισμα), και στη συνέχεια αναλαμβάνει όλους τους χειρισμούς του τιμονιού, οδηγώντας το αυτοκίνητο ακόμα και στις πιο στριμωγμένες θέσεις.

Μερικά ακόμη πρωτοποριακά συστήματα που είναι διαθέσιμα στην Bentayga, είναι το Electronic Night Vision, όπου με τη βοήθεια τεχνολογίας υπερύθρων, ανιχνεύει πιθανά εμπόδια στην πορεία του αυτοκινήτου, αλλά και το Head-Up Display, που περιορίζει το βαθμό απόσπασης της προσοχής του οδηγού από το δρόμο, και αυξάνει το επίπεδο ασφάλειας.

Κορυφαίας τεχνολογίας είναι και το εντελώς νέο σύστημα infotainment της Bentayga. Οθόνη αφής των 8” με κορυφαίες δυνατότητες πλοήγησης, σκληρός δίσκος χωρητικότητας 60GB, και επιλογές εμφάνισης σε πάνω από 30 γλώσσες.

Οι επιβάτες του πίσω καθίσματος έχουν στη διάθεσή τους το νέο Bentley Entertainment Tablet – μία φορητή συσκευή Android με οθόνη 10.2”, και δυνατότητες 4G, WiFi και Bluetooth, για εύκολη και ταχύτατη σύνδεση από το αυτοκίνητο.

Ο πελάτης μίας Bentayga μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε τρείς διαφορετικούς τύπους ηχοσυστημάτων: το βασικό ηχοσύστημα της Bentley, το ηχοσύστημα Bentley Signatur, και το Premium ηχοσύστημα της Naim Audio for Bentley. Το τελευταίο είναι το πιο ισχυρό ηχοσύστημα της κατηγορίας, με συνολική απόδοση που φτάνει τα 1,950 watt, 18 ηχεία και super-tweeters για απαράμιλλη ηχητική απόλαυση και αναπαραγωγή ακόμα και των πιο υψηλών συχνοτήτων.

Λαξευμένες επιφάνειες, έντονες ακμές, και κομψότητα στη σχεδίαση

Σχεδιαστικές λεπτομέρειες του αμαξώματος της Bentayga, όπως τα φτερά, τα ‘φρύδια’, και το καπό, αναδεικνύουν την απόλυτη ισορροπία ενός σπορ αυτοκινήτου με το παρουσιαστικό ενός SUV. Οι έντονες σχεδιαστικές ακμές που αντανακλούν το δυναμισμό μιάς Bentley, το μυώδες πίσω, τα φουσκωμένα και τραβηγμένα πίσω πλευρικά τμήματα, δίνουν στο αμάξωμα την εικόνα ότι πρόκειται για εμπνευσμένη σχεδίαση μορφοποίησης ενός κομματιού από αλουμίνιο, μοναδικού στον κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Χαρακτηριστικά σημεία «σήμα κατατεθέν» κάθε Bentley. Όπως η θηριώδης κυψελωτή μάσκα, και οι πρόσθετες εισαγωγές σε κάθε πλευρά της, χαρίζουν στη Bentayga μία δυναμική και ταυτόχρονα κομψή εμφάνιση.

Στο μπροστινό μέρος δεσπόζουν τα 4 στρογγυλά φωτιστικά σώματα με LED, που ενσωματώνονται αρμονικά με τα εξολοκλήρου αλουμινένια εμπρός φτερά. Πρωτοποριακά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά, όπως το διακριτικό σύστημα πλύσης των προβολέων που ενσωματώνεται στο κέντρο του κάθε φωτιστικού σώματος, αποδεικνύουν τη σημασία που έχει δοθεί στην κάθε λεπτομέρεια του αυτοκινήτου.

Για να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στον εκτός δρόμου χαρακτήρα της Bentayga, η σχεδιαστική ομάδα της Bentley τοποθέτησε στον εμπρός προφυλακτήρα, και ακριβώς κάτω από το εμπρός σποϊλερ, μία πολύ κομψή προστατευτική ποδιά.

Στο πίσω μέρος, διακρίνονται τα νέας σχεδίασης φωτιστικά σώματα, που ανάβουν αναπαριστώντας το γράμμα Β, και χαρίζουν στη Bentayga μία άμεσα αναγνωρίσιμη πίσω όψη, και μία μοναδική φωτιστική ταυτότητα τη νύχτα.

Ο συνδυασμός, προχωρημένων σχεδιαστικών τεχνικών, καινοτόμων μηχανολογικών λύσεων, και κορυφαίων τεχνολογιών παραγωγής – συμπεριλαμβανόμενης και της εκτεταμένης χρήσης αλουμινίου – έχει σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό του συνολικού βάρους κατά 236 ολόκληρα κιλά, σε σύγκριση με αμάξωμα αντίστοιχων συμβατικών μοντέλων.

Στο βασικό εξοπλισμό της Bentayga, διατίθεται επίσης και η πανοραμική γυάλινη οροφή. Καταλαμβάνοντας το 60 σχεδόν τοις εκατό της συνολικής οροφής του αυτοκινήτου, η γυάλινη οροφή με 1.35μ2 επιφάνεια, χωρίζεται σε δύο τμήματα. Το εμπρός τμήμα ανακλίνεται και είναι συρόμενο, ενώ ολόκληρη η γυάλινη επιφάνεια καλύπτεται εσωτερικά από ηλεκτρικά ανοιγόμενη κουρτίνα.

Κατά μήκος της οροφής δεξιά και αριστερά έχουν τοποθετηθεί αλουμινένιες μπάρες οι οποίες διατίθενται σε δίχρωμο φινίρισμα : μαύρο γυαλιστερό για τη βάση και ανοδιωμένο αλουμίνιο για το πάνω μέρος.

Νέα γκάμα ζαντών αλουμινίου σε διαστάσεις από 20 έως 22 ίντσες, και σε μοναδικά σχέδια.

Το ομορφότερο εσωτερικό αυτοκινήτου στον κόσμο. Χειροποίητη τέχνη του οίκου Bentley

Από τα πρώτα δευτερόλεπτα που θα καθίσει κανείς στο εσωτερικό της νέας Bentayga θα διαπιστώσει ότι βρίσκεται στο ομορφότερο εσωτερικό αυτοκινήτου στον κόσμο. Χειροποίητο ξύλο και δέρμα σε μοναδική αρμονία, έχουν σχεδιαστεί με τέτοια ακρίβεια, ώστε να δίνουν την εικόνα της απόλυτης τελειότητας.

Η προσοχή στη λεπτομέρεια στο μέταλλο, το ξύλο και το δέρμα, αποτελεί την επιτομή της μοντέρνας Βρετανικής πολυτέλειας, όντας παράλληλα και το αποτέλεσμα της απαράμιλλης τεχνικής και ικανότητας των ανθρώπων του εργοστασίου στο Crewe.

Η θέση οδήγησης της Bentayga εισάγει νέα πρότυπα σε τομείς όπως η πολυτέλεια αλλά και η ακρίβεια στη συναρμογή των υλικών, γεγονός που γίνεται αμέσως εμφανές από τις μηδενικές ανοχές στη συναρμογή των επιφανειών όπου παντρεύεται το ξύλο και το μέταλλο. Ο πίνακας οργάνων είναι εμπνευσμένος σχεδιαστικά από το μοτίβο των φτερών του εμβλήματος της Bentley, ενώ αίσθηση προκαλεί το τέλειο φινίρισμα των επιφανειών που εκτείνονται από τις πόρτες, το περίγραμμα των οργάνων, τη βάση χαμηλά της κεντρικής κονσόλας, και φτάνουν μέχρι και το χώρο του πατώματος στη θέση του συνοδηγού.

Τα σχολαστικά επιλεγμένα υλικά των επενδύσεων, όπου κάθε ένα από τα 15 επιμέρους τμήματα έχουν φιλοτεχνηθεί με το χέρι από τεχνίτες της Bentley, διατίθενται σε 7 πολυτελείς αποχρώσεις, και έχουν υποστεί κατεργασία με τη σφραγίδα ποιότητας και πολυτέλειας της Bentley.

Τα μεταλλικά μέρη, προσεκτικά γυαλισμένα με το χέρι, κοσμούν το ταμπλό, την κεντρική κονσόλα και τις πόρτες. Το έμβλημα της Bentley που δεσπόζει στον επιλογέα των προγραμμάτων κίνησης, το λεβιέ των ταχυτήτων, τους εμβληματικούς στρογγυλούς αεραγωγούς, και τα όργανα, προσθέτει κύρος και κομψότητα στο εσωτερικό.

Τα αναπαυτικά εμπρός καθίσματα, με το χειροποίητο δέρμα και τις 22 επιλογές ρύθμισης, όπως η οσφυϊκή ρύθμιση, και τα μαξιλαράκια της πλάτης, εξασφαλίζουν μοναδικό βαθμό άνεσης και υποστήριξη κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Η απαράμιλλη αίσθηση της άνεσης ενισχύεται ακόμα περισσότερο χάρη στο σύστημα μασάζ με τα 6 προγράμματα, και τις επιλογές θέρμανσης και εξαερισμού των καθισμάτων.

Είτε στην 4θέσια, είτε στην 5θέσια διάταξη, όλα τα δερμάτινα καθίσματα στη Bentayga διαθέτουν εμφανείς ραφές και ειδικό σχέδιο στις πλάτες, που παραπέμπει σε αυθεντικό Βρετανικό κυνηγητικό τζάκετ.

Οι ειδικοί της Bentley έχουν προσεκτικά επιλέξει μόνο τα καλύτερα δέρματα, από ζώα προερχόμενα από δροσερά Ευρωπαϊκά κλίματα, τα οποία έχουν βαφεί για μία και μοναδική φορά με φυσικές χρωστικές ύλες. Οι πελάτες καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε 15 χρώματα, 3 σε διχρωμία, και μία μονόχρωμη.

Η 4θέσια διάταξη, αποτελεί την επιτομή του design, της άνεσης και της πολυτέλειας. Οι δύο ξεχωριστές πίσω θέσεις ρυθμίζονται κατά 18 διαφορετικούς τρόπους και περιλαμβάνουν επίσης και λειτουργία μασάζ, εξαερισμού αλλά και υποπόδια. Η πίσω κονσόλα ενσωματώνει πρόσθετες ευκολίες όπως ποτηροθήκες, μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους, και θύρες USB.

Η αίσθηση της πολυτέλειας συμπληρώνεται και από το σταθερό διαχωριστικό μεταξύ πίσω καθίσματος και χώρου αποσκευών που απομονώνει εντελώς το πορτμπαγκάζ από την καμπίνα. Με επένδυση στο ίδιο μοτίβο με τα καθίσματα, περιλαμβάνει θυρίδα για τη μεταφορά σκι, δημιουργεί έναν μοναδικό για την κατηγορία των SUV, χώρο για τους πίσω επιβάτες.

Η πανοραμική ηλιοροφή που καλύπτει σχεδόν ολόκληρη την επιφάνεια της οροφής του αυτοκινήτου, είναι κατασκευασμένη από στρώσεις ηχοαπορροφητικού υλικού, δίνει τη δυνατότητα στο φυσικό φώς να πλημμυρίζει το εσωτερικό τονίζοντας ακόμα περισσότερο τις λεπτομέρειες της πολυτέλειας.

Η λειτουργία hands-free για το άνοιγμα και κλείσιμο της πίσω πόρτας αποκαλύπτει όχι μόνο το μεγάλο και πρακτικό χώρο αποσκευών, αλλά και ένα ακόμη μοναδικό χαρακτηριστικό της Bentayga, που δεν είναι άλλο από τον προαιρετικό αναδιπλούμενο πάγκο. Ιδανικός για εκείνους που επιθυμούν να απολαύσουν τη φύση κάνοντας μία μικρή στάση. Η πρωτοποριακή αυτή λύση είναι ένα αναδιπλούμενο κάθισμα με την ίδια ακριβώς δερμάτινη επένδυση που ταιριάζει απόλυτα στο σχήμα και το μέγεθος του πατώματος του χώρου των αποσκευών.

Ολοκαίνουργιος κινητήρας W12 – Αποτελεσματικότητα με απαράμιλλη ισχύ και ροπή

Καρδιά της Bentayga είναι ο ολοκαίνουργιος κινητήρας, προϊόν του εργοστασίου του Crewe, W12 TSI. Ο 6λιτρος αυτός twin-turbo συνδυάζει την οικονομία, την πολυτέλεια και την αξεπέραστη δύναμη και ροπή.

Πρόκειται για τον πλέον εξελιγμένο 12κύλινδρο κινητήρα στον κόσμο που αποδίδει 600 ίππους (608 PS / 447 kW) στις 6,000 σαλ, και 900 Nm ροπής από τις 1,250 έως τις 4,500 σαλ. Τα απίστευτα αυτά νούμερα απόδοσης έχουν σαν αποτέλεσμα και την επίτευξη εξίσου εκπληκτικών επιδόσεων. Η Bentayga φτάνει σε ταχύτητα 100χλμ/ώρα σε μόλις 4,1δλ., ενώ η τελική της ταχύτητα φτάνει τα 301χλμ/ώρα.

Ο νέος W12 χρησιμοποιεί τεχνολογία τροφοδοσίας τόσο άμεσου, όσο και έμμεσου ψεκασμού. Ο συνδυασμός και η αυτόματη εναλλαγή των δύο αυτών τεχνολογιών εξασφαλίζει την ιδανική λειτουργία, εκπέμπει μικρή ποσότητα μικροσωματιδίων, και μεγιστοποιεί την απόδοση τόσο σε απόλυτη ισχύ όσο και σε ποσοστά ροπής.

Εντυπωσιακός για τα δεδομένα του αυτοκινήτου είναι και ο αριθμός των εκπομπών του CO2 που φτάνει τα 292 γρ/χλμ, επίδοση που επιτεύχθηκε χάρη στην υιοθέτηση του συστήματος μεταβλητής χωρητικότητας (Variable Displacement) της Bentley, το οποίο, κάτω από προκαθορισμένες συνθήκες λειτουργίας, απενεργοποιεί τους μισούς κυλίνδρους του κινητήρα. Οι βαλβίδες εισαγωγής και εξαγωγής, τα μπεκ ψεκασμού, και η ανάφλεξη, απενεργοποιούνται για τους μισούς κυλίνδρους, με αποτέλεσμα ο κινητήρας να λειτουργεί απροβλημάτιστα σαν ένας νορμάλ 6κύλινδρος, προσφέροντας με αυτό τον τρόπο, σημαντικά οφέλη στην κατανάλωση.

Ο κινητήρας συνοδεύεται από αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων. Το σύστημα μετάδοσης και το σύστημα 4κίνησης έχουν υποστεί ειδικές ενισχύσεις ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες διαχείρισης της ισχύος και της ροπής, ιδιαίτερα στη φάση της εκτός δρόμου οδήγησης.

Ειδικά εξελιγμένο, από τους τεχνικούς της Bentley για την Bentayga, είναι και το σύστημα Start-Stop, το οποίο δεν σβήνει τον κινητήρα μόνο όταν το αυτοκίνητο σταματά εντελώς, αλλά και σε ταχύτητες λίγο πριν την ακινητοποίηση.

Με επιλεγμένες σχέσεις μεταξύ 5ης και 8ης, και εφόσον ο οδηγός αφήσει το γκάζι (με ταχύτητα ταξιδίου στον αυτοκινητόδρομο για παράδειγμα), το αυτοκίνητο ενεργοποιεί τον μετατροπέα ροπής, δίνοντας εντολή στον κινητήρα να λειτουργήσει σε κατάσταση standby, αφήνοντας έτσι το αυτοκίνητο να ταξιδεύει «με τη φόρα». Μόλις ο οδηγός ξαναπατήσει το γκάζι ή το αυτοκίνητο αρχίσει να κυλά σε κατηφόρα, και το σύστημα διαγνώσει αύξηση της ταχύτητας, επανεμπλέκεται άμεσα το σύστημα μετάδοσης.

Ο νέος W12 εμφανίζει βελτιωμένη, κατά 11.9% κατανάλωση σε σύγκριση με τον σημερινό κινητήρα. Στο μέλλον η Bentayga θα διατίθεται επίσης και σε υβριδική αλλά και diesel έκδοση.

Αυθεντική πολυτέλεια με δυνατότητες κίνησης παντός εδάφους.

Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε αυτοκίνητο που να συνδυάζει με τόσο αρμονικό τρόπο την πολυτέλεια με την ικανότητα κίνησης εκτός δρόμου.

Το πρόγραμμα εξέλιξης της Bentayga υπήρξε ένα τα πιο εξαντλητικά στην ιστορία των μοντέλων της Bentley, υποβάλλοντας το αυτοκίνητο σε δοκιμές και στις 5 Ηπείρους. Από τη σκόνη και το χώμα της Ν.Αφρικής, και τους αμμόλοφους του Ντουμπάι, έως τα λασπωμένα δάση της Αγγλίας, και από τους

-30°C του Βόρειου παγωμένου ακρωτηρίου, στους 50°C της ερήμου, δοκιμάστηκε και αποδείχθηκε η ικανότητα της Bentayga να ανταπεξέρχεται με επιτυχία και κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες.

Η Bentayga πραγματοποίησε επίσης πάνω από 400 γύρους στην περίφημη πίστα Nordschleife του Nürburgring. Οι δοκιμές αυτές συνέβαλαν στη βελτίωση της δυναμικής συμπεριφοράς του πλαισίου, αλλά και στην τελειοποίηση της λειτουργίας των συστημάτων ελέγχου σταθερότητας. Τα μοναδικά χαρακτηριστικά της διαδρομής του Nordschleife, συμπεριλαμβανόμενης και της υψομετρικής διαφοράς των διαφόρων στροφών, η εναλλαγή του τύπου του οδοστρώματος, και οι αμέτρητες στροφές διαφορετικής ταχύτητας, αποτέλεσαν το ιδανικό πεδίο δοκιμών και εξέλιξης του ταχύτερου, και πιο δυνατού SUV στον κόσμο.

Στην Bentayga παρουσιάζεται επίσης και το σύστημα Bentley Dynamic Ride – η πρώτη στον κόσμο ηλεκτρική τεχνολογία ενεργού ελέγχου ανατροπής που χρησιμοποιεί ένα μοναδικό σύστημα 48V. Το συγκεκριμένο σύστημα που συναντάται μόνο σε πολύ μεγαλύτερα οχήματα με υψηλότερη θέση κέντρου βάρους, ενεργοποιείται ακαριαία και αντιδρά σε οποιαδήποτε τάση ανατροπής κατά τον διαμήκη άξονα, διασφαλίζει το μέγιστο βαθμό πρόσφυσης των ελαστικών, χαρίζοντας κορυφαία σταθερότητα στις στροφές, μοναδικό κράτημα και άνεση στην οδήγηση.

Αντίθετα με τις συμβατικές αντιστρεπτικές δοκούς που απαιτούν ένα βαθμό συμβιβασμού μεταξύ ελέγχου του αμαξώματος και άνεσης, το ενεργό σύστημα της Bentley προσφέρει στρεπτική ακαμψία μεταβλητού βαθμού, δίνοντας έτσι στη Bentayga τη δυνατότητα να συμπεριφέρεται δυναμικά όντας ταυτόχρονα και άνετη για όλους τους επιβάτες, και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες οδήγησης. Η καινοτομία στη χρήση του συστήματος 48V, έγκειται στο γεγονός ότι προσφέρει αθόρυβη λειτουργία, ακαριαίες αντιδράσεις, και ικανή ισχύ ώστε να ανταπεξέρχεται σε κάθε είδος οδόστρώματος.

Διαθέσιμο στην Bentayga είναι επίσης και το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο σύστημα διεύθυνσης EPAS (Electric Power-Assisted Steering). Το νέο σύστημα βελτιώνει την παροχή πληροφόρησης από τους τροχούς προς τον οδηγό, περιορίζοντας ταυτόχρονα και τις αντιδράσεις του τιμονιού από την οδήγηση τόσο εντός όσο και εκτός δρόμου. Το σύστημα EPAS διαθέτει επίσης και λειτουργία μεταβλητού βαθμού υποβοήθησης, έτσι ώστε το τιμόνι να είναι υπερβολικά ελαφρύ για τις μανούβρες με χαμηλή ταχύτητα, και να διαθέτει ταυτόχρονα και την απαραίτητη σκληρότητα ώστε να εξασφαλίζει την απαραίτητη σταθερότητα στις υψηλές ταχύτητες.

Χάρη στην ύπαρξη ενός τεχνολογικά εξελιγμένου συστήματος ελέγχου δυναμικής συμπεριφοράς (ESC/Electronic Stability Control), και ελέγχου των κινήσεων του πλαισίου, η Bentayga προσφέρει επίσης κορυφαίο επίπεδο άνεσης, ακρίβειας χειρισμών, και οδικής συμπεριφοράς. Επιπλέον στα προηγμένα χαρακτηριστικά της Bentayga, συμπεριλαμβάνονται και το πολλαπλών λειτουργιών σύστημα ελέγχου πρόσφυσης (multi-mode Traction Control/TCS), με επιλογή υποβοήθησης κατάβασης (Hill Descent Control/HDC).

Η λειτουργία HDC ρυθμίζει αυτόματα την ταχύτητα του αυτοκινήτου, όταν αυτό κινείται σε κατηφορική πλαγιά, δίνοντας στον οδηγό τη δυνατότητα να ασχοληθεί αποκλειστικά με τους χειρισμούς του τιμονιού. Το σύστημα μπορεί να προγραμματιστεί για ταχύτητες από 2 έως 30χλμ/ώρα (για κίνηση εμπρός ή/και όπισθεν), και ενεργοποιείται σε κλίσεις μεγαλύτερες από 5%.

Όπως κάθε Bentley, έτσι και η Bentayga διατίθεται με αερανάρτηση πολλαπλών επιλογών. Ο οδηγός της Bentayga έχει στη διάθεσή του 4 προγράμματα: High 2, High 1, Normal και Low. Το πρόγραμμα High 2, μπορεί να επιλεγεί χειροκίνητα σε περιπτώσεις όπου το αυτοκίνητο κινείται σε δύσκολες εκτός δρόμου συνθήκες. Με το πάτημα ενός πλήκτρου στο χώρο αποσκευών, και για μεγαλύτερη ευκολία κατά την φόρτωση ή τη σύνδεση του trailer, υπάρχει και η δυνατότητα χαμηλώματος του πίσω μέρους.

Αξεσουάρ εξατομίκευσης Bentley & ειδικές μετατροπές της Mulliner

Η Bentayga θέτει νέα πρότυπα στον τομέα της πολυτέλειας και της προσωπικής διαμόρφωσης. Αμέτρητες είναι επιλογές για αποκλειστικά προσωπική διαμόρφωση, τόσο σε χρώμα αμαξώματος, και υφή για το δέρμα στο εσωτερικό, όσο και σε αξεσουάρ lifestyle.

Το βασικό χρωματολόγιο περιλαμβάνει 17 εξωτερικά χρώματα, ενώ στη διευρυμένη γκάμα περιλαμβάνονται έως και 90 αποχρώσεις. Υπάρχουν 15 επιλογές για μοκέτες πολυτελείας, 7 διαφορετικές επιλογές χειροποίητων επενδύσεων, και 15 ακόμα για τις ταπετσαρίες, γεγονός που σημαίνει ότι ο κάθε πελάτης μπορεί να επιλέξει το φινίρισμα που ταιριάζει ακριβώς στη δική του προσωπική αισθητική. Επιπλέον ο πελάτης έχει στη διάθεσή του μία εντελώς νέα σειρά ξεχωριστών σχεδίων για τις ζάντες αλουμινίου, και σε διαστάσεις από 20 έως 22 ίντσες.

Από την ημέρα της παρουσίασης, θα διατίθενται έξι διαφορετικά πακέτα lifestyle εξατομίκευσης, μεταξύ αυτών και δύο πακέτα αισθητικών βελτιώσεων. Εκτός από τα συγκεκριμένα πακέτα, η Bentayga είναι το πρώτο μοντέλο στην ιστορία της Bentley, που προσφέρεται με τόσο πλούσια γκάμα από lifestyle αξεσουάρ. Για παράδειγμα, οι πελάτες που είναι λάτρεις των θαλάσσιων σπορ, θα μπορούν να παραγγείλουν το ειδικό συρτάρι μεταφοράς (Load-Assist Tray), και τις διάφορες εναλλακτικές λύσεις τοποθέτησης βρεγμένων αντικειμένων.

Όπως και όλα τα μοντέλα της Bentley, η Bentayga μπορεί επίσης να γίνει και ειδική παραγγελία, όπου οι εξειδικευμένοι τεχνίτες του οίκου Mulliner , θα αναλάβουν να φιλοτεχνήσουν ένα χειροποίητο εσωτερικό σύμφωνα με τις επιθυμίες και την αισθητική του κάθε πελάτη.

Κατά την παρουσίαση, η Bentayga θα διατίθεται με ενσωματωμένο σετ βαλιτσών αποθήκευσης με είδη πικνίκ της Mulliner, (περιλαμβάνει ψυγείο, κινέζικο σερβίτσιο, κρυστάλλινα ποτήρια, και αποθηκευτικό χώρο για τρόφιμα). Για μεγαλύτερη απόλαυση κατά τη διάρκεια των εκδρομών στην ύπαιθρο, ορισμένα τμήματα του παραπάνω κιτ, μπορούν να αφαιρεθούν και να χρησιμοποιηθούν για καθίσματα.

Στον κατάλογο των αξεσουάρ της Mulliner συμπεριλαμβάνεται επίσης και ένα πολυτελές μηχανικό αναλογικό ρολόι της Breitling. Ο πιο πολύπλοκος μηχανισμός ρολογιού, το Mulliner Tourbillon κουρδίζεται αυτόματα από ένα ειδικό υψηλής ακρίβειας μηχανισμό περιέλιξης μέσα στο αυτοκίνητο. Αυτό το αριστούργημα είναι επεξεργασμένο σε ατόφιο χρυσάφι (ο πελάτης μπορεί να επιλέξει είτε σε ροζέ ή σε λευκόχρυσο), με επιλογή πρόσοψης είτε από φίλντισι ή μαύρο έβενο, διακοσμημένα με οκτώ διαμάντια στις ενδείξεις της ώρας.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κινητήρας
Τύπος 6-λιτρος twin-turbo W12 TSI
Μεγ.Ισχύς 608 PS / 600 bhp / 447 kW @ 5250-6000 σαλ
Μεγ.Ροπή 900 Nm / 664 lb.ft @1250-4500 σαλ.
Σύστημα μετάδοσης
Αυτόματο κιβώτιο ZF 8 σχέσεων, μόνιμη 4κίνηση, κεντρικό διαφορικό Torsen, ανοιχτού τύπου πίσω διαφορικό, % κατανομής ροπής εμπρός/πίσω : 40/60
Σχέσεις ταχυτ. 1η: 4.71, 2α: 3.14, 3η: 2.1, 4η: 1.67, 5η: 1.29, 6η: 1.00, 7η: 0.839, 8η: 0.667
Τελική σχέση 2.85
Φρένα, τροχοί και ελαστικά
Εμπρός Αεριζόμενοι δίσκοι 400χλστ
Πίσω Αεριζόμενοι δίσκοι 380 χλστ
Τροχοί Standard 20”, optional 21” και 22”
Ελαστικά Pirelli 275/50R20, 285/45 R21, 285/45 ZR21, 285/40ZR22
Σύστημα διεύθυνσης
Τύπος Ηλεκτρονικά υποβοηθούμενο, με μεταβλητό βαθμό υποβοήθησης
Στροφές από τέρμα σε τέρμα 2,3
Κύκλος στροφής 12.4 μ
Σύστημα ανάρτησης
Εμπρός 2πλά ψαλίδια 4πλών συνδέσμων, προαιρετικά 48V ενεργή ηλεκτρική αντιστρεπτική
Πίσω Τραπεζοειδής, πολλαπλών συνδέσμων, προαιρετικά 48V ενεργή ηλεκτρική αντιστρεπτική
Ελατήρια και αμοστισέρ Αυτορυθμιζόμενη αερανάρτηση, διαρκής έλεγχος απόσβεσης
Διαστάσεις
Μεταξόνιο 2992 mm
Συνολικό μήκος 5141 mm
Πλάτος 1998 mm
Πλάτος (με καθρ.) 2223 mm
Υψος 1742 mm
Ρεζερβουάρ 85 λίτρα
Χώρος αποσκευών 430 λίτρα μέχρι το ύψος της εταζέρας
Απόβαρο (EU) 2422κιλά
Μικτό βάρος 3250κιλά
Επιδόσεις – εν αναμονή έγκρισης τύπου
Τελική ταχύτητα 301 χλμ
Επιτάχυνση 0-100 4.1 δλ.
Κατανάλωση (EU) – εν αναμονή έγκρισης τύπου
Αστικός κύκλος 19.2 λιτ/100χλμ
Εκτός πόλης 9.1 λιτ/100χλμ
Μικτός κύκλος 12.8 λιτ/100χλμ
Εκπομπές CO2 292 γρ/χλμ
Προδιαγραφές εκπομπών EU 6

[/learn_more]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Επίσημο: Νέος CEO της Aston Martin ο Adrian Hallmark, που φεύγει άμεσα από Bentley

Με μια ξαφνική κίνηση, το διοικητικό συμβούλιο της Aston Martin ανακοίνωσε σήμερα τον διορισμό του Adrian Hallmark ως τον νέο εκτελεστικό διευθυντή και διευθύνοντα...

Το 2026 το πρώτο ηλεκτρικό της Bentley εξαιτίας προβλημάτων λογισμικού

Έναν χρόνο μετά τον αρχικό προγραμματισμό θα κυκλοφορήσει το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της Bentley . Έτσι αντί για το 2025, αυτό θα παρουσιαστεί...

Ουίσκι από την Macallan και την Bentley που κοστίζει περισσότερο από ένα αυτοκίνητο

Η Bentley και το αποστακτήριο Macallan παρουσιάζουν το The Macallan Horizon, ένα single malt ουίσκι που βρίσκεται μέσα σε ένα εντυπωσιακό μπουκάλι κατασκευασμένο από...
Autoblog.gr