H VW θα πληρώσει την επιπλέον φορολογία για το σκάνδαλο με το CO2

Σχετικά άρθρα

3699

Στις αρχές της εβδομάδας η Volkswagen ανακοίνωσε την ανάκληση 800.000 αυτοκίνητων της λόγω λάθος εκπομπών ρύπων, καθώς αυτά εκπέμπουν περισσότερο CO2 απ’ότι αναγράφεται, δημιουργώντας ένα νέο σκάνδαλο που θα την βαρύνει για το επόμενο διάστημα. Το αρχικό κόστος της ανάκλησης υπολογίστηκε στα 2 δισ. ευρώ, όμως στη πραγματικότητα μπορεί να είναι μεγαλύτερο, καθώς με επιστολή του ο νέος CEO του VW Group, Matthias Müller, τρεις μέρες μετά την ανάκληση, ανακοίνωσε ότι η εταιρία του υποσχέθηκε να καλύψει το επιπλέον κόστος των τελών κυκλοφορίας για τα συγκεκριμένα οχήματα.

Συγκεκριμένα ο Müller στην επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών των 28 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έγραψε:

Ο όμιλος VW εγγυάται ότι θα αποζημιώσει το ενδεχόμενο πρόσθετο φορολογικό κόστος.

Στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάσει τις εκπομπές CO2 των αυτοκινήτων, με κάθε χώρα να έχει την δικιά της κλίμακα φορολογίας. Έτσι, ο γερμανικός κολοσσός ζήτησε από τους υπουργούς οικονομικών της ΕΕ να σταλούν οι επιπλέον φόροι απευθείας στη VW, και όχι στους πελάτες της, αναλαμβάνοντας την επιπλέον φορολογία. Από τα 800.000 επηρεαζόμενα αυτοκίνητα, περίπου τα 200.000 κυκλοφορούν στην Γερμανία, ενώ σχεδόν τα 92.000 από αυτά φορούν κινητήρες βενζίνης.

Επιπλέον, ο Müller, όπως αναφέρει το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, υπερασπίστηκε την καθυστερημένη ανταπόκριση της αυτοκινητοβιομηχανίας στο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τα παραποιημένα επίπεδα CO2, λόγω της πολυπλοκότητας του θέματος και πρόσθεσε:

Η Volkswagen θα ενημερώσει σχετικά τις φορολογικές αρχές σε όλες τις χώρες για τα σωστά επίπεδα CO2, μόλις αυτά καταστούν διαθέσιμα. Θα σας ήμασταν ευγνώμονες αν λαμβάνατε τις αναγκαίες διοικητικές ή νομικές ρυθμίσεις προκειμένου οι φορολογικές αρχές να μην χρεώσουν το πρόσθετο κόστος στους πελάτες μας αλλά απευθείας στη Volkswagen. Ζητάμε συγγνώμη για αυτήν την εξαιρετικά λυπηρή υπόθεση.

Στις σχετικές ειδήσεις, ακόμη ένας άνθρωπος της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο CEO της Daimler, Dieter Zetsche δήλωσε στο περιθώριο του Economic Club της Ουάσινγκτον, πως το σκάνδαλο της VW επηρεάζει το “Made in Germany”. Όπως υποστήριξε, η χειραγώγηση εκπομπών της VW με το παράνομο λογισμικό, είναι ένα πλήγμα για την βιομηχανία της Γερμανίας. Ο Dieter Zetsche επαναβεβαίωσε ότι η Mercedes-Benz δεν έχει ποτέ, ούτε θα χρησιμοποιήσει ποτέ παρόμοια συσκευή/λογισμικό χειραγώγησης εκπομπών ρύπων στα αυτοκίνητά της, ενώ έκλεισε λέγοντας πως δεν πιστεύει ότι η Mercedes θα χάσει σε πωλήσεις λόγω του σκανδάλου της VW.

Τέλος η VW Αμερικής θα κάνει δώρο προπληρωμένες κάρτες αξίας 500 και 500-750 δολαρίων στους σημερινούς ιδιοκτήτες των TDI μοντέλων που επηρεάζονται από το σκάνδαλο. Οι πρώτες κάρτες αξίας 500 δολαρίων θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλα τα καταστήματα. ενώ οι κάρτες αξίας 500-750 δολαρίων θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο στις αντιπροσωπείες της VW.

Για να διαβάσεις τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το σκάνδαλο της Volkswagen πάτησε εδώ.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Διέρρευσε η sedan έκδοση του VW Passat, μόνο για την Κίνα

Η ένατη γενιά του VW Passat έκανε το ντεμπούτο της πέρυσι στην Ευρώπη, αποκλειστικά διαθέσιμη ως estate. Ωστόσο, η κινεζική αγορά έχει διαφορετικές προτιμήσεις,...

Ξεκίνησε η παραγωγή του VW Golf facelift

Στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, η Volkswagen παρουσίασε την ανανεωμένη εκδοχή της 8ης γενιάς του Golf, με το μοντέλο να μπαίνει στην παραγωγή την...