Η Daimler πατεντάρει σύστημα υδρόψυξης για τα ελαστικά

Σχετικά άρθρα

mercedes_benz_patent

Η Daimler, μητρική εταιρία των Mercedes και Smart, κατέθεσε μια νέα πατέντα, η οποία πραγματεύεται τον άμεσο ψεκασμό νερού στα ελαστικά του αυτοκινήτου, ούτως ώστε να μπορεί να ελεγχθεί η θερμοκρασία τους καλύτερα.

Η νέα αυτή καινοτομία θα χρησιμοποιεί αποθηκευμένο νερό, και μέσω αισθητήρων θα παρακολουθεί τη θερμοκρασία των ελαστικών. Αν τα στοιχεία που λαμβάνουν υπερβαίνουν ένα ορισμένο όριο, το σύστημα θα ψεκάζει παγωμένο νερό στα ελαστικά. Η βασική ιδέα είναι να αποφευχθεί η υπερθέρμανση της γόμας των ελαστικών σε επίπονες καταστάσεις ή σε υπερβολικά ζεστές μέρες, κάτι το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη του ελαστικού, με την Daimler να αναφέρει:

Επιτυγχάνεται αυξημένη οδηγική ασφάλεια, καθώς η καταπόνηση των ελαστικών μπορεί να προληφθεί με την εφαρμογή του υγρού σε ένα ελαστικό που έχει υπερθερμανθεί.

Επιπλέον, η πατέντα βρίσκει εφαρμογή και σε συνθήκες ψύχους, εφόσον θα μπορούσε να ψεκαστεί πάνω στο ελαστικό ζεστό νερό για τη μείωση του πάγου και του χιονιού που συσσωρεύονται στις αυλακώσεις αυτού, με την γερμανική εταιρία να αναφέρει ότι το νερό που θα ψεκάζεται θα θερμαίνεται από το σύστημα κλιματισμού του οχήματος.

Τέλος, το νέο σύστημα θα χρησιμοποιεί αισθητήρες για να ελέγξει το επίπεδο της βροχόπτωσης, που μπορεί να κρυώσει τα ελαστικά, ενώ παράλληλα συλλέγει το νερό της βροχής ή του χιονιού από το παρμπρίζ και το πίσω παράθυρο, για την ανατροφοδότηση του δοχείου του συστήματος ψεκασμού των ελαστικών.

Σίγουρα έξυπνη ιδέα, αλλά δεν είναι γνωστό αν αυτή η εφεύρεση θα μπει στην παραγωγή. Είναι, όμως, μια ενδιαφέρουσα ματιά στο πώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα μπορούσαν να συνεχίσουν να ελέγχουν με μεγαλύτερη ακρίβεια κάθε πτυχή της απόδοσης ενός αυτοκινήτου.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η Nissan παρουσιάζει την πιλοτική γραμμή παραγωγής μπαταριών στερεάς κατάστασης

Η Nissan παρουσίασε σήμερα την -υπό κατασκευή- πιλοτική γραμμή παραγωγής μπαταριών στερεάς κατάστασης στο εργοστάσιό της στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας. Η πιλοτική γραμμή στοχεύει...