Πρόστιμο 3 δισ. ευρώ στις Daimler, Iveco, Volvo/Renault, MAN και DAF

Σχετικά άρθρα

euro_trucks

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε πρόστιμο-μαμούθ, 3 δισ. ευρώ, στις DAF, Daimler, Iveco, MAN, Volvo/Renault, το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ σε ευρωπαϊκές βιομηχανίες κατασκευής φορτηγών, κάνοντας πράξη την προειδοποίηση για αυστηρές ποινές.

Οι 6 εταιρίες τιμωρήθηκαν από την Ε.Ε, αφού όπως αποδείχτηκε είχαν συγκροτήσει καρτέλ, καθορίζοντας εναρμονισμένα τις τιμές και συνεργάζονταν για να καθυστερήσουν την εισαγωγή νέων τεχνολογιών για τον έλεγχο των εκπομπών ρύπων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, οι εταιρίες είχαν δημιουργήσει μια ολιγοπωλιακή πρακτική για 14 χρόνια, μεταξύ 1997-2011, και καθόριζαν τις εργοστασιακές τιμές για μεσαία και βαρέα φορτηγά.

Η DAF έχει σχηματίσει αποθεματικό 850 εκατ. ευρώ για να καλύψει ενδεχόμενα πρόστιμα, ενώ η Daimler έχει βάλει στην άκρη 672 εκατ. δολάρια, η Iveco 500 εκατ. δολάρια και η Volvo 444 εκατ. δολάρια. Όπως ανέφερε η επίτροπος Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, αυτό το πρόστιμο αφορά μια πολύ σοβαρή παράβαση και αποτελεί σαφές μήνυμα στις εταιρείες ότι τα καρτέλ δεν είναι αποδεκτά. Η Daimler αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόστιμο, ύψους 1,01 δισ. ευρώ, και ακολουθεί η DAF με κυρώσεις 572,68 εκατ. ευρώ. Η Volvo πρέπει να πληρώσει 670,45 εκατ. ευρώ και η Iveco 494,61 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στη ΜΑΝ, μέχρι στιγμής αποφεύγει το αρχικό πρόστιμο των 1,2 δις ευρώ, καθώς ήταν αυτή που αποκάλυψε τις πρακτικές των μεγάλων εταιρειών στην Ευρώπη. Οι κατασκευαστές αναγνώρισαν τη συμμετοχή τους στο καρτέλ και συμφώνησαν να διευθετηθεί η υπόθεση.

ΠηγήReuters

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Δες την Michele Mouton να αντιδρά στη νίκη της στο Rally Ακρόπολις

Η Michele Mouton είναι η πιο επιτυχημένη γυναίκα που συμμετείχε ποτέ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι και φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον πρώτο της...

H Geely κάνει παγκόσμια διαθέσιμο το νέο premium brand της, Galaxy

Πριν σχεδόν ένα χρόνο, η Geely παρουσίασε το νέο της πολυτελές brand, το οποίο ονομάζει Galaxy. Σήμερα, η κινέζικη εταιρία επιβεβαίωσε ότι θα κάνει...
Autoblog.gr