Νέα γενιά κινητήρων από την BMW

Σχετικά άρθρα

BMW TwinPower Turbo 3-Zylinder Dieselmotor

Η BMW παρουσίασε την νέα γενιά Efficient Dynamics κινητήρων βενζίνης και πετρελαίου, με τη νέα Σειρά 5 να γίνεται η πρώτη που θα τους φορέσει. Οι νέοι κινητήρες, που θα μπορούν να τοποθετηθούν τόσο κατά μήκος, όσο και εγκάρσια, είναι αποδοτικότεροι και οικονομικότεροι, ώστε να πληρούν τις ολοένα και αυστηρότερες νόρμες, με το κοινό χαρακτηριστικό των Twin Power κινητήρων να είναι η υπερτροφοδότηση, το Valvetronic για μεταβλητό βύθισμα στις βαλβίδες εισαγωγής, το Double Vanos για μεταβλητό χρονισμό στις βαλβίδες εισαγωγής και εξαγωγής, όπως επίσης και ο άμεσος ψεκασμός.

Οι τετρακύλινδροι κινητήρες έχουν δύο turbo, με ένα μικρό χαμηλής πίεσης με πτερύγια μεταβλητής γεωμετρίας να αναλαμβάνει το στροφάρισμα του κινητήρα στις χαμηλές στροφές, ενώ ένα turbo υψηλής πίεσης, που βρίσκεται ενσωματωμένο στην πολλαπλή εξαγωγής, αναλαμβάνει δράση στις υψηλές στροφές. Τα δύο turbo συντονίζεται μέσω ηλεκτρονικά ελεγχόμενων ηλεκτροβανών, με την δυνατή έκδοση του τετρακύλινδρου κινητήρα να εφοδιάζεται και με ελεγχόμενο κύκλωμα ψύξης.

BMW TwinPower Turbo 3-Zylinder Dieselmotor

Οι νέοι κινητήρες διαθέτουν ομαλότερη λειτουργία, καλύτερη ηχητική ενώ υπόσχονται 5% χαμηλότερες εκπομπές CO2 και υψηλότερη δύναμη κατά μέσο όρο 7 ίππων και 20 Nm ροπής. Επίσης, τόσο στους τρικύλινδρους, όσο και στους τετρακύλινδρους κινητήρες, η χωρητικότητα του κάθε κυλίνδρου ανέρχεται περίπου στα 500 κ.εκ, με τους πετρελαιοκινητήρες να μην διαθέτουν σταθερή διάμετρο των κυλίνδρων, μιας και αυτή είναι ελαφρώς μεγαλύτερη στο κάτω νεκρό σημείο, ώστε να μειώνονται οι τριβές που συνήθως παρατηρούνται στο συγκεκριμένο σημείο.

BMW TwinPower Turbo 3-Zylinder Dieselmotor

Οι κινητήρες διαθέτουν νέα συστήματα ψεκασμού, με μέγιστη πίεση στους βενζινοκινητήρες τα 350 bar. Στους τρικύλινδρους κινητήρες πετρελαίου η πίεση ανέρχεται στα 2.200 bar, ενώ στους τετρακύλινδρους στα 2.700 bar. Η αυξημένη πίεση επιτρέπει καλύτερο έλεγχο του καυσίμου, άρα και της καύσης, κάτι μου μεταφράζεται σε καθαρότερα καυσαέρια. Οι πετρελαιοκινητήρες έχουν νέο σύστημα common rail, με τους νέους εγχυτήρες και τους νέους αισθητήρες να μετρούν την απαιτούμενη ποσότητα, αλλά και την πίεση έγχυσης του καυσίμου σε κάθε κύλινδρο.

BMW TwinPower Turbo 4-Zylinder Dieselmotor

Η BMW τοποθετεί στα νέα μοτέρ της νέους ιμάντες μετάδοσης -κοινούς για όλους τους κινητήρες- με την πολλαπλή εξαγωγής με το turbo, να εδράζεται κοντά στην κυλινδροκεφαλή και να είναι κατασκευασμένη είτε από αλουμίνιο (στους μικρούς τρικύλινδρους), είτε από χυτοσίδηρο (στους δυνατούς τρικύλινδρους και στα τετρακύλινδρα μοτέρ). Υπάρχουν επίσης και νέοι αντικραδασμικούς άξονες, με τα τρικύλινδρα μοτέρ να έχουν ανασχεδιασμένη καδένα χρονισμού για πιο ομαλή και αθόρυβη λειτουργία. Τα πιστόνια έχουν βελτιωμένο κύκλωμα ψύξης το οποίο επιτρέπει πολύ καλύτερη ρύθμιση της θερμοκρασίας των μερών του κινητήρα, κάτι που μεταφράζεται σε καλύτερη απόδοση.

M Performance TwinPower Turbo Reihen-6-Zylinder Dieselmotor

Το σύστημα ψύξης διαθέτει νέα αντλία με δύο εξόδους, με την μια να καταλήγει στην κεφαλή του κινητήρα και την άλλη στο μπλοκ, με τα δύο μέρη να έχουν ανεξάρτητη λειτουργία, ώστε η θερμοκρασία σε κάθε μέρος του κινητήρα να είναι η επιθυμητή.

Τέλος, οι κινητήρες διαθέτουν το καταλυτικό σύστημα SCR με προσθήκη ουρίας AdBlue, με τους νέους δίλιτρους diesel να διαθέτουν διπλό turbo με σύστημα επανακυκλοφορίας των καυσαερίων (EGR), ώστε να μειωθούν οι εκπομπές NOx. Οι τετρακύλινδροι χρησιμοποιούν σύστημα EGR μονού σταδίου, ενώ οι τρικύλινδροι σύστημα δύο σταδίων.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Δες την Michele Mouton να αντιδρά στη νίκη της στο Rally Ακρόπολις

Η Michele Mouton είναι η πιο επιτυχημένη γυναίκα που συμμετείχε ποτέ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι και φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον πρώτο της...

Tέλος παραγωγής για τη Ferrari Roma

Πριν ένα χρόνο η Ferrari αποκάλυψε την ανοιχτή έκδοση του ομορφότερου μοντέλου της γκάμα της, τη Roma Spider, οι παραδόσεις της οποίας ξεκίνησαν το...
Autoblog.gr