Τέλη Κυκλοφορίας 2017: Οι αλλαγές που έρχονται

Σχετικά άρθρα

Car light trails are pictured as traffic drives along a highway during a nationwide railway strike in Berlin

Δεν υπάρχει χρόνος που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν προχωρά σε αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας και έτσι και φέτος, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τις τροποποιήσεις που θα κάνει σε αυτά, ώστε τι άλλο, να γεμίσει με περισσότερα χρήματα τα κρατικά ταμεία, μιας και πιστεύει πως θα δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα στους φορολογούμενους να ξαναπάρουν πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας σε οχήματα που, λόγω των υψηλών τελών και της γενικότερης φορολογικής επίθεσης που δέχτηκαν τα ΙΧ, έθεσαν σε ακινησία.

Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ξέχασαν (…) τι είχε δηλώσει κ. Αλεξιάδης, πως δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας του 2017 και δηλώνουν πως οι αλλαγές που θα γίνουν θα λειάνουν τις μεγάλες ανισότητες που υπάρχουν σήμερα αναφορικά με τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας και εμφανίζονται κατά κύριο λόγο σε οχήματα σημαντικής διαφοράς στην ηλικία και τον κυβισμό.

Δεδομένο είναι πως θα δούμε μεταβίβαση βάρους των τελών από παλαιότερα οχήματα υψηλού κυβισμού σε νεότερα. Έτσι, τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών προβλέπουν:

  • Τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας με βάση τους ρύπους και για οχήματα που έχουν πρωτοκυκλοφορήσει πριν το 2010. Σημειώνεται ότι με βάση το σημερινό σύστημα ο υπολογισμός των τελών κυκλοφορίας με τους ρύπους γίνεται για τα οχήματα που έχουν πρωτοκυκλοφορήσει από την 1η Νοεμβρίου 2010 και μετά, ενώ για τα παλαιότερα οχήματα υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό και το έτος πρώτης κυκλοφορίας. Με το σενάριο που εξετάζεται θα υπολογίζονται τα τέλη με βάση τους ρύπους και για οχήματα τα οποία έχουν πρωτοκυκλοφορήσει από την 1η Ιανουαρίου 2007 έως στις 30 Οκτωβρίου του 2010. Από την αλλαγή αναμένονται μικρές ή μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για οχήματα ηλικίας σήμερα 6 έως 9 ετών, με την συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών να πληρώνει περισσότερα από αυτά που πλήρωνε μέχρι φέτος.
  • Νέες κλίμακες υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας για τα οχήματα που τα τέλη τους υπολογίζονται με βάση του εκπεμπόμενους ρύπους διοξειδίου του άνθρακα. Στο τραπέζι βρίσκεται η αύξηση του ποσού ανά γραμμάριο για τα οχήματα που εκπέμπουν πάνω από ένα όριο (π.χ. πάνω από 150 γραμμάρια)
  • Μείωση των τελών κυκλοφορίας για οχήματα μεγάλου κυβισμού και ηλικίας άνω των 15 ετών προκειμένου να δοθεί ουσιαστικό κίνητρο στους ιδιοκτήτες τους που έχουν καταθέσει πινακίδες να τις παραλάβουν εκ νέου.

Όλα τα σενάρια με τις αλλαγές αναμένεται να οριστικοποιηθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου και οι τελικές αποφάσεις να τεθούν υπόψη των θεσμών προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για νομοθέτηση. Τα τέλη αναμένεται να πληρωθούν και φέτος από τον Νοέμβριο έως και το τέλος Δεκεμβρίου με ειδοποιητήρια τα οποία θα αναρτηθούν στο taxisnet.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

To νέο Suzuki Swift ήρθε στην Ελλάδα [Τιμές]

Η τέταρτη γενιά του ιαπωνικού μοντέλου βρίσκεται στη χώρα μας και είναι ήδη διαθέσιμο, με την εισαγωγική εταιρία να ανακοινώνει σήμερα τις τιμές του...

H Renault πούλησε 99.132.100 μετοχές της στη Nissan, αξίας €358 εκατ.

Μετά την πρώτη πώληση μετοχών της Nissan στις 13 Δεκεμβρίου 2023, ο όμιλος της Renault ολοκλήρωσε σήμερα μια δεύτερη συναλλαγή, και πούλησε στη Nissan...

Δες την Michele Mouton να αντιδρά στη νίκη της στο Rally Ακρόπολις

Η Michele Mouton είναι η πιο επιτυχημένη γυναίκα που συμμετείχε ποτέ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι και φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον πρώτο της...

Εγνατία Οδός: Ακριβαίνουν τα διόδια έως και 120%. Στις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Egis η παραχώρηση της για 35 χρόνια

Οι υπουργοί Υποδομών και Οικονομίας υπέγραψαν σήμερα την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις αυξήσεις στα διόδια της Εγνατίας Οδού και αναμένεται η δημοσίευσή της...
Autoblog.gr