Άσκοπη η χρήση καυσίμου υψηλών οκτανίων σε οχήματα που δε τη χρειάζονται

Σχετικά άρθρα

Gas_Station_Pump_Five_Octane_Ratings

Σε πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από τον Αμερικανικό Οργανισμό Αυτοκινήτων (ΑΑΑ), η χρήση καυσίμου υψηλότερων οκτανίων (91-93) σε αυτοκίνητα που απαιτούν μόλις 87 οκτάνια είναι καθαρή σπατάλη χρημάτων καθώς δεν παρουσιάζεται καμία διαφοροποίηση. Για το τεστ αυτό χρησιμοποιήθηκαν τρία διαφορετικά οχήματα, ένα Toyota Tundra (V8), ένα Dodge Charger (V6) και ένα Mazda 3 2.0-λίτρων. Πραγματοποιήθηκαν τριών ειδών δοκιμές σε δυναμόμετρα, μέτρηση της απόδοσης του οχήματος με διαφορετικό αριθμό οκτανίων στο καύσιμο, τις εκπομπές ρύπων και της κατανάλωσης καθώς και της ιπποδύναμης των αυτοκινήτων, όλα αυτά με διαφορετικά στυλ οδήγησης είτε επιθετικής είτε πιο συγκρατημένης σαν σε εθνικά δίκτυα.

Τα αποτελέσματα δεν θα εκπλήξουν τους γνώστες. Δεν παρουσιάστηκε καμία μεταβολή μεταξύ των μετρήσεων,ούτε καν στην τόσο διαφημισμένη για την εξοικονόμηση καυσίμου βενζίνη υψηλών οκτανίων, μόνο κάποιες αμελητέες διαφορές, με τον διευθυντή του οργανισμού να δηλώνει πως τα αυτοκίνητα πλέον, αναγνωρίζουν και αντισταθμίζουν τις όποιες διαφορές σε οκτάνια συναντούν στο καύσιμο τους. Παρατηρήθηκε όμως καλύτερη ανάφλεξη κατά την εκκίνηση, πράγμα που έκανε τους ερευνητές να παραξενευτούν σχετικά με το ότι  καμία άλλη αλλαγή δεν καταγράφεται σε απόδοση. Το αποτέλεσμα; Οι αμερικάνοι και επίσημα, σπαταλούν 2.1 δις δολάρια το χρόνο σε καύσιμα που δεν βελτιώνουν τίποτα στα αυτοκίνητά τους.

Εδώ, θα κάνουμε μια υποσημείωση. Η δοκιμή που έγινε, αφορά μόνο τη μέτρηση μεταξύ διαφορετικών οκτανίων καυσίμων. Έτσι αλλαγές μπορούν σίγουρα να παρουσιαστούν μεταξύ καυσίμων από διαφορετικά πρατήρια, πράγμα που πάει την κουβέντα αλλού σχετικά με την ποιότητα του εκάστοτε καυσίμου, της νοθείας κλπ. Μια άλλη μελέτη που διενεργήθηκε από τον ίδιο οργανισμό, έδειξε ότι ένα πολύ καλό και καθαρό καύσιμο, με τα καθαριστικά για τον κινητήρα και τα κατάλληλα πρόσθετα, είναι ότι καλύτερο μπορείς να χρησιμοποιείς στο αυτοκίνητο σου. Οπότε η συμβουλή είναι μια- ανεφοδιάζεις από γνωστό πρατήριο, στο οποίο έχεις ξαναβάλει, είσαι ικανοποιημένος από ποσότητα και ποιότητα και να είσαι σίγουρος ότι και το όχημα σου θα είναι πολύ αποδοτικό και ικανοποιημένο.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Τα ευρωπαϊκά λιμάνια γεμίζουν με απούλητα αυτοκίνητα

Χιλιάδες αυτοκίνητα είναι σήμερα σταθμευμένα σε πολλά ευρωπαϊκά λιμάνια, πολλά από τα οποία προέρχονται από την Κίνα. Αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν μισθώσει μεγάλες εκτάσεις σε...

Δες μια Pagani Utopia να διασχίζει έναν πλημμυρισμένο δρόμο στο Ντουμπάι

Μια από τις χειρότερες κακοκαιρίες των τελευταίων ετών "χτύπησε" τις περασμένες ημέρες τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με το Ντουμπάι να μετατρέπεται σε μία απέραντη...