Η Volkswagen θα πληρώσει 1,21 δις δολάρια αποζημίωση στους Αμερικάνους αντιπροσώπους της

Σχετικά άρθρα

Η Volkswagen Αμερικής επιβεβαίωσε εχτές πως θα καταβάλει αποζημιώσεις ύψους 1,21 δις δολαρίων σε 652 αντιπροσώπους της. Το ποσό αυτό είναι μέρος της συμφωνίας 16,5 δις δολαρίων που έκανε η γερμανική εταιρεία με τις αρχές των ΗΠΑ και είχε ανακοινωθεί τον Αύγουστο. Κάθε αντιπρόσωπος θα λάβει κατά μέσο όρο 1,85 εκατομμύρια δολάρια.

Πέραν αυτού, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η ομοσπονδιακή επιτροπή εμπορίου των ΗΠΑ και οι δικηγόροι των ιδιοκτητών των 475 χιλιάδων οχημάτων με το παράνομο λογισμικό, κατέθεσαν αιτήσεις στον ομοσπονδιακό δικαστή ώστε να εγκριθεί η επαναγορά αυτών των οχημάτων, η υπόθεση θα εκδικαστεί στις 18 Οκτωβρίου.

Από την μεριά τους οι δικηγόροι των αντιπροσωπειών ισχυρίζονται πως η VW δεν θα πουλήσει κανένα diesel μοντέλο της μέσα στο 2016 και στο 2017. Να θυμίσω πως από τον Σεπτέμβριο του 2015 έχουν σταματήσει οι πωλήσεις των πετρελαιοκίνητων VW στις ΗΠΑ και είναι αμφίβολο μετά dαπό το σκάνδαλο αν θα ξαναεισαχθούν ποτέ. Μέρος της συμφωνίας επίσης είναι να επαναγοραστούν και τα οχήματα που βρίσκονται στις αποθήκες των αντιπροσώπων.

Η παραβίαση των νόμων περί εκπομπών ρύπων, φέρνει την VW αντιμέτωπη με πρόστιμα δισεκατομμυρίων και την επαναγορά και 85 χιλιάδων 3.0 TDI, αν δεν πείσουν τις αρχές πως μπορούν να διορθωθούν. Ο νομικός αγώνας είναι δαιδαλώδης και οι Γερμανοί δεν θέλουν να κατηγορηθούν για εγκληματική/κακουργηματική ενέργεια και έτσι προσπαθούν με όποιο τρόπο μπορούν να σταματήσουν τις έρευνες που σχετίζονται με βαριά αδικήματα, προσφέροντας τεχνικές λύσεις και εξωδικαστικές συμφωνίες. Αυτό δεν είναι τόσο θέμα δημόσιας εικόνας, αλλά των κατακλυσμιαίων νομικών προεκτάσεων και συνεπειών που μπορεί να έχει η καταδίκη για κακουργηματικές πράξεις. Αναλυτικότερα η συμφωνία περιλαμβάνει τις εξής αποζημιώσεις:

  • Τον Ιούνιο η VW ανακοίνωσε πως θα επαναγοράσει τα 475.000 2.0 TDI με το παράνομο λογισμικό, επαναγορά κόστους 10,03 δις δολαρίων. Μέχρι σήμερα 311.000 ιδιοκτήτες έχουν δεχτεί και 3.300 έχουν αρνηθεί.
  • 5,3 δις θα δοθούν για την εκπλήρωση των απαιτήσεων των ομοσπονδιακών αρχών και 44 πολιτειών.
  • Η συμφωνία με το υπουργείο δικαιοσύνης προβλέπει την δαπάνη 2 δις δολαρίων εκ μέρους της VW, σε βάθος δεκαετίας, για την κατασκευή δικτύου φορτιστών, την προώθηση του ride sharing με οχήματα μηδενικών ρύπων και γενικότερα την προώθηση οχημάτων που δεν καίνε ορυκτά καύσιμα.
  • 2,7 δις δολάρια θα πληρώσει η VW για την αντικατάσταση λεωφορείων παλαιάς τεχνολογίας και την δημιουργία υποδομών που θα μειώσουν την κατανάλωση πετρελαίου.
  • Και βέβαια η VW θα κληθεί να αποδείξει πως έχει βρει τεχνική λύση για τους αμαρτωλούς TDI.

Αν και το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει δεχτεί πάνω από 1200 σχόλια και προτάσεις για αλλαγές στην συμφωνία αυτή, φαίνεται πως είναι οριστικοποιημένη και όπως αναφέρει το ίδιο, μόνο μικρές τεχνικές μεταρρυθμίσεις ίσως γίνουν.

ΠηγήReuters

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Διέρρευσε η sedan έκδοση του VW Passat, μόνο για την Κίνα

Η ένατη γενιά του VW Passat έκανε το ντεμπούτο της πέρυσι στην Ευρώπη, αποκλειστικά διαθέσιμη ως estate. Ωστόσο, η κινεζική αγορά έχει διαφορετικές προτιμήσεις,...

Ξεκίνησε η παραγωγή του VW Golf facelift

Στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, η Volkswagen παρουσίασε την ανανεωμένη εκδοχή της 8ης γενιάς του Golf, με το μοντέλο να μπαίνει στην παραγωγή την...