Mercedes: Προτεραιότητα στους επιβάτες έναντι των πεζών!

Σχετικά άρθρα

a0001620_54aba625c3737

Η τεχνολογία είναι νέα και θα αποτελέσει σίγουρα μέρος του μέλλοντος μας. Όμως τα ηθικά διλήμματα που προκύπτουν από το πέρασμα αυτής της τεχνολογίας στον δρόμο, δεν έχουν βρει λύση και η αλήθεια είναι ότι δύσκολα θα βρουν. Εκτός αν μιλάμε για την Mercedes! Την ίδια ώρα που φιλόσοφοι, ηθικολόγοι και νομικοί προσπαθούν να απαντήσουν στις “δύσκολες” ερωτήσεις, η Γερμανική εταιρία έχει κατασταλάξει σε μία ηθική και δεν φοβάται να την μοιραστεί μαζί μας.

Αν ξέρεις ότι μπορείς να σώσεις τουλάχιστον έναν άνθρωπο, τουλάχιστον σώσε εκείνον. Σώσε αυτόν που βρίσκεται μέσα στο αυτοκίνητο.

Δήλωσε ο Christoph von Hugo, senior manager ενεργούς ασφάλειας της Daimler. Είναι σαφές λοιπόν: τα μελλοντικά Level 4 και Level 5 αυτόνομα αυτοκίνητα της Mercedes-Benz θα δίνουν προτεραιότητα στους επιβάτες τους και όχι στους πεζούς.

Είναι δεδομένο ότι στις Η.Π.Α. το 94% των ατυχημάτων οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος. Οπότε, αν βγάλουμε τον παράγοντα “χειριστής άνθρωπος” από την εξίσωση, τα ατυχήματα θα μειωθούν δραστικά. Όταν όμως συμβεί το ατύχημα… γιατί θα συμβεί, τότε τι; Ακόμα και ο von Hugo το παραδέχεται, λέγοντας “πιστεύουμε ότι αυτή η ερώτηση ηθικής δεν θα είναι τόσο σχετική όσο νομίζει ο κόσμος ότι θα είναι. Θα συμβαίνει πολύ πιο σπάνια”. Θα συμβαίνει όμως! Αν το αυτοκίνητο “σκοτώσει” έναν πεζό επειδή είναι προγραμματισμένο να σώσει τον επιβάτη του, ποιος θα πληρώσει την αποζημίωση και πολύ παραπάνω, ποιος θα πάει φυλακή;  Είναι σαφές ότι οι άνθρωποι δεν προτίθενται να αγοράσουν ένα αυτοκίνητο που είναι προγραμματισμένο να τους σκοτώσει. Είναι λογικό. Προτιμούν ένα αυτοκίνητο το οποίο θα έχει προγραμματιστεί να τους προστατεύσει και ίσως αυτό “κρύβεται” πίσω από τις δηλώσεις του von Hugo. Η λογική πίσω από αυτή την απόφαση είναι απλή:

Θα μπορούσες να θυσιάσεις το αυτοκίνητο. Θα μπορούσες, αλλά σε καταστάσεις που συνήθως είναι πολύπλοκες, δεν ξέρεις τι θα συμβεί στους ανθρώπους που έσωσες αρχικά. Άρα σώζεις αυτούς που ξέρεις ότι μπορείς να σώσεις.

Είμαι σίγουρος ότι μία στρατιά δικηγόρων θα προσπαθήσει να αντικρούσει αυτό το επιχείρημα όταν, μελλοντικά, συμβεί το απευκταίο. Μέχρι τότε όμως, οι δυνητικοί ιδιοκτήτες αυτόνομων οχημάτων της Mercedes, να είναι σίγουροι ότι η Mercedes τους δίνει προτεραιότητα.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η Mercedes EQS χάνει το 48% της αξίας της μέσα σε μόλις 12 μήνες

Με την ανοιξιάτικη περίοδο αγοράς αυτοκινήτων να ξεκινά μόλις στις ΗΠΑ, το iSeeCars δημοσίευσε μια ακόμη έρευνα στην οποία βλέπουμε ποια αυτοκίνητα χάνουν περισσότερο...

Ανακαλούνται 241 Mercedes στην Ελλάδα

Ως μέρος της παγκόσμιας ανάκλησης που επηρεάζει συνολικά 247.443 AMG GT, C-Class, CLE, E-Class, EQE, EQS, GLC, S-Class και SL-Class που κατασκευάστηκαν μεταξύ 6...