Downsizing τέλος! Οι μεγάλοι κινητήρες επιστρέφουν

Σχετικά άρθρα

renault-twin-turbo-engine

Κατά την τελευταία δεκαετία, η τάση στους κινητήρες σε ότι αφορά το μέγεθός τους ήταν η συρρίκνωση. Το downsizing των κινητήρων οδήγησε σε τρικύλινδρα, ακόμη και σε δικύλινδρα μοτέρ μικρών κυβικών, ώστε οι αυτοκινητοβιομηχανίες να καταφέρουν να πιάσουν τα όλο και αυστηρότερα μέτρα εκπομπών ρύπων.

Το Dieselgate όμως έφερε στην επιφάνεια την πραγματικότητα, πως δηλαδή, οι μικροί κινητήρες δεν είναι τόσο καθαροί όσο μας έλεγαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, γι’αυτό και αυτές πλέον κάνουν στροφή 180 μοιρών και ετοιμάζουν πλέον νέους μεγαλύτερους κινητήρες, οι οποίοι θα διαθέτουν υβριδισμό.

Όπως δηλώνει ο Pavan Potluri, αναλυτής της IHS Automotive, οι μικροί κινητήρες όταν λειτουργούν σε υψηλότερα φορτία από αυτά που απαιτούνται κατά τις δοκιμές μέτρησης των ρύπων στην Ευρώπη, υπερβαίνουν κατά πολύ τα νόμιμα επίπεδα εκπομπών. Έτσι εξηγείται πλέον γιατί ο 1.200αρης diesel της GM θα αντικατασταθεί το 2019, από έναν νέο, ο οποίος θα είναι 25% με 30% μεγαλύτερος σε χωρητικότητα. Την ίδια συνταγή ακολουθεί και η Volkswagen η οποία θα αντικαταστήσει τον 1.4 TDI με έναν 1.6 TDI, με την Renault να σχεδιάζει να μεγαλώνει κατά 10% την χωρητικότητα του R9M 1.600αρη diesel κινητήρα της, ο οποίος είχε αντικαταστήσει τον 1.900αρη diesel πίσω το 2011.

Το Reuters αναφέρει πως όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες ξοδεύουν αρκετά χρήματα στα τμήματα έρευνας και ανάπτυξής τους, για την ανάπτυξη νέων υβριδικών κινητήρων, αλλά και ηλεκτροκινητήρων, οι οποίοι θα πρέπει να συμμορφώνονται με τα νέα πρότυπα εκπομπών που θα τεθούν σε ισχύ το 2019. Το μέλλον του downsizing είναι υβριδικό, μιας και οι εταιρίες θα παίρνουν έναν μικρό κινητήρα και δεν θα του μειώνουν την χωρητικότητα, αλλά θα του τοποθετούν έναν ηλεκτροκινητήρα, ώστε αυτός να μπορεί να πληροί τα πρότυπα εκπομπών.

Στις σχετικές ειδήσεις, η ολλανδική RDW δοκίμασε 30 αυτοκίνητα για να δει αν αυτά καλύπτουν τα πρότυπα εκπομπών. Το αποτέλεσμα των δοκιμών ήταν τα 16 από αυτά να αποτύχουν στο δικό της πρωτόκολλο δοκιμής που ανέπτυξε σε συνεργασία με το TNO.

Πέτυχαν Απέτυχαν
Chevrolet Captiva Chevrolet Aveo
Hyundai H-1 Chevrolet Cruze
Hyundai IX20 Chevrolet Orlando
Isuzu D-Max (2x) Hyundai i40
Kia Venga Jeep Grand Cherokee Van
Opel Antara Jeep Wrangler Unlimited Van (2x)
Suzuki Swift Kia C’eed
Volvo V40 (4x) Kia Optima
Volvo V40 Cross Country Kia Sorento
Volvo V50 Opel Mokka (2x)
  Suzuki Vitara
  Suzuki SX4
  Volvo XC90 (2x)
ΠηγήReuters

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Δες την Michele Mouton να αντιδρά στη νίκη της στο Rally Ακρόπολις

Η Michele Mouton είναι η πιο επιτυχημένη γυναίκα που συμμετείχε ποτέ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι και φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον πρώτο της...

Εγνατία Οδός: Ακριβαίνουν τα διόδια έως και 120%. Στις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Egis η παραχώρηση της για 35 χρόνια

Οι υπουργοί Υποδομών και Οικονομίας υπέγραψαν σήμερα την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις αυξήσεις στα διόδια της Εγνατίας Οδού και αναμένεται η δημοσίευσή της...
Autoblog.gr