Ultra-E, το Ευρωπαϊκό δίκτυο ταχυφορτιστών

Σχετικά άρθρα

washington-ev-tourism-charging-station

Με δελτίο τύπου που αναρτήθηκε νωρίτερα, ανακοινώθηκε το Ultra-E project. Αυτό είναι ένα σχέδιο εγκατάστασης 25 σταθμών φόρτισης που ενώνουν Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία και Αυστρία, και είναι μια σύμπραξη της Ε.Ε. με αρκετές ιδιωτικές εταιρείες, μεταξύ αυτών και η Audi, η BMW και η Renault. Το εντυπωσιακό στοιχείο αυτών των σταθμών είναι η δυνατότητα παροχής 350 kW, ισχύ υπερδιπλάσια από αυτή που προσφέρουν οι ταχυφορτιστές της Tesla. Βέβαια δεν υπάρχουν ακόμη οχήματα που να μπορούν να απορροφήσουν τόση ισχύ, αλλά στο μέλλον τέτοια θα είναι διαθέσιμα.

Να σημειώσω εδώ πως η ισχύς αυτή θα ήταν ικανή να φορτίσει για παράδειγμα το BMW i3 σε 6 λεπτά, αλλά το γερμανικό e-hatchback δεν έχει ακόμη την δυνατότητα να απορροφήσει την ενέργεια τόσο γρήγορα.

Η VW και η Porsche στις ανακοινώσεις που εκδίδουν για τα μελλοντικά τους EV, θέτουν σαν όριο φόρτισης τα 15 λεπτά και αυτό το κάνουν έχοντας κατά νου πως τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων με ηλεκτροκίνητα οχήματα δεν πρέπει να είναι χρονοβόρα λόγω μεγάλων διαστημάτων επαναφόρτισης των μπαταριών.

Το κόστος του Ultra-E project ανέρχεται στα €13 εκατομμύρια, με τα μισά από αυτά να προέρχονται από την Ε.Ε. Δεδομένης της συμμετοχής τόσο μεγάλων ονομάτων το ποσό αυτό πραγματικά φαίνεται αστείο, αλλά ας μην ξεχνάμε πως είναι για 25 σταθμούς φόρτισης μόνο. Αυτοί αναμένεται να παραδοθούν στους καταναλωτές το 2018, οπότε και αρκετοί κατασκευαστές έχουν ανακοινώσει την κυκλοφορία ηλεκτρικών μοντέλων. Οι 25 σταθμοί σίγουρα είναι μικρό νούμερο αλλά και η κυκλοφορία των ηλεκτρικών είναι μικρή και πολλοί τα φορτίζουν στο σπίτι τους.

Μέχρι τώρα, όμως, εκτός από την Tesla οι υπόλοιποι κατασκευαστές ήταν αρκετά διστακτικοί και κανείς δεν έκανε το μεγάλο βήμα εγκατάστασης ταχυφορτιστών. Τώρα με την κεντρική ώθηση από την Ε.Ε. μπορούν να συμμετέχουν οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές της ηπείρου και να δημιουργηθούν και τα κατάλληλα πρότυπα ώστε το Ultra-E project να λειτουργήσει πιλοτικά για την επέκταση του δικτύου των ταχυφορτιστών σε κάθε γωνιά της Ε.Ε.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Mazda EZ-6 και Arata concept

Στην έκθεση του Πεκίνου η Mazda παρουσίασε τη νέα γενιά του 6. Ονομάζεται EZ-6, αναπτύχθηκε από την κοινοπραξία Changan Mazda και θα είναι διαθέσιμο...

Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός απέδειξε ότι το σώμα του παράγει αλκοόλ

Ένας 40χρονος Βέλγος που είχε παραπεμφθεί σε δικαστήριο της Μπριζ επειδή συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος καθ’ υποτροπή, απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες αφού απέδειξε...

Volkswagen ID.Code Concept

Η Volkswagen στην έκθεση του Πεκίνου παρουσίασε το ID.Code Concept, ένα νέο πρωτότυπο SUV που μας δείχνει τη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία που θα έχουν...