Τα ηλεκτροκίνητα οχήματα ίσως είναι ο θάνατος των πετρελαϊκών

Σχετικά άρθρα

electric car plug in1

Οι οικονομολόγοι εδώ και λίγα χρόνια αναρωτιούνται εάν τα ηλεκτρικά εκτός από τα βενζινοκίνητα, παραγκωνίσουν και τις πετρελαϊκές εταιρείες. Είναι αρκετά λογικός προβληματισμός αφού τα υγρά ορυκτά καύσιμα χρησιμοποιούνται κυρίως από τον κλάδο των μεταφορών. Βέβαια μεταφορές δεν είναι μόνο τα αυτοκίνητα, αλλά και τα αεροπλάνα και τα πλοία, αλλά σίγουρα τα ΙΧ κατέχουν μεγάλο μέρος της πίτας της παραγωγής υγρών καυσίμων.

Ως τώρα τα ηλεκτροκίνητα δεν είναι αρκετά ώστε να έχουμε στοιχεία, όμως ο οίκος αξιολόγησης Fitch σε ανακοίνωσή του προέβλεψε τον θάνατο των πετρελαϊκών εταιρειών. Πριν από έναν μήνα είχαμε δει πως η Shell εκτός από υγρά καύσιμά προσφέρει και ηλεκτρισμό στα πρατήριά της, κάτι που ίσως δείχνει πως οι πετρελαϊκές όντως φοβούνται αυτό το ενδεχόμενο και αρχίζουν να προετοιμάζονται για την επερχόμενη κατάσταση.

Στο πιο ακραίο σενάριο, τα ηλεκτρικά θα κατέχουν το 50% της ευρωπαϊκής αγοράς σε 10 έτη και αυτό θα μειώσει την ζήτηση για υγρά καύσιμα κατά 25%, αλλά λόγω του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η οικονομία σήμερα, δεν χρειάζεται πλήρη αντικατάσταση των βενζινοκίνητων με ηλεκτρικά για να καταρρεύσουν οι πετρελαϊκές. Για την ακρίβεια ο οίκος Fitch ισχυρίζεται πως η αύξηση των ηλεκτρικών θα μειώσει την πίστη (credibility) στα υγρά ορυκτά καύσιμα. Αν καταστραφεί το πιστοληπτικό προφίλ των πετρελαϊκών τότε οι επενδυτές θα αποσύρουν την στήριξή τους, δηλαδή θα αρχίσουν μαζικά να πουλάνε τις μετοχές, ρίχνοντας την αξία τους πολύ χαμηλά και κάνοντας αδύνατη την εξεύρεση οικονομικών πόρων. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που άπαξ και ξεκινήσει, αυτοτροφοδοτείται μετά, ασχέτως της ζήτησης σε ορυκτά καύσιμα.

Σύμφωνα με πηγές των Financial Times που δημοσίευσαν και τα πορίσματα του οίκου Fitch, οι πετρελαϊκές βιώνουν ήδη το πρόβλημα με τα πολύ οικονομικότερα σε καύσιμο οχήματα και για το θέμα των ηλεκτρικών δεν ανησυχούν και τόσο. Είναι κάτι που το αφήνουν για το μέλλον και όπως λένε αυτές οι πηγές θα τους απασχολήσει αν και όταν τα ηλεκτρικά γίνουν προσιτά και ειδικά αν και όταν γίνουν mainstream στον αναπτυσσόμενο κόσμο, δηλαδή Ασία, Αφρική, Λατινική Αμερική.

Επίσης όταν λέμε για πετρελαϊκές, εννοούμε όλο τον κλάδο που περιλαμβάνει δραστηριότητες και βιομηχανίες εξαρτώμενες από το πετρέλαιο. Ας μην ξεχνάμε πως τα ηλεκτρικά οχήματα είναι και γεννήτριες και ταμιευτήρες ηλεκτρικής ενέργειας (powerbanks). Οπότε κινούμαστε προς έναν κόσμο που η μόνη μορφή ωφέλιμης ενέργειας θα είναι η ηλεκτρική. Για παράδειγμα τα αυτοκίνητα ως powerbanks, μπορούν να λύσουν το πρόβλημα των ηλιακών πάνελ και των ανεμογεννητριών, που είναι η ασταθής παροχή ενέργειας. Γενικά στην σημερινό κόσμο η ηλεκτρική ενέργεια δεν αποθηκεύεται, έρχεται απευθείας από το εργοστάσιο και καταναλώνεται, όταν όμως όλοι αποκτήσουμε τόσο μεγάλους ταμιευτήρες ενέργειας θα συμβούν αλυσιδωτές αλλαγές στις ζωές μας.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Ένα Lucid Air κάηκε ολοσχερώς μετά από πρόσκρουση σε στύλο στη Βαρσοβία

Το περιστατικό συνέβη στη διασταύρωση των οδών Aleja Niepodległosci και Antoniego Madalinskiego στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, το πρωί της 19ης Απριλίου, όπου πληροφορίες από...

Αυτό είναι το Kia EV5 GT

Κυκλοφόρησαν οι δύο πρώτες φωτογραφίες της γρήγορης, GT έκδοσης του Kia EV5, με το αυτοκίνητο να διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες, με τον μπροστά να παράγει...