Πως λειτουργεί το σύστημα κίνησης βαλβίδων άνευ εκκεντροφόρων της Koenigsegg

Σχετικά άρθρα

koenigsegg-freevalve

Οι εκκεντροφόροι είναι μια λέξη άγνωστη στον περισσότερο κόσμο, όμως στο άκουσμά της ο petrolhead εφιστά την προσοχή του, άντε με εξαίρεση ίσως τους φανατικούς rotorheads. Έχουν γραφτεί πολλά βιβλία για τους εκκεντροφόρους και παρά τα 100 και πλέον χρόνια εφαρμογής τους συνεχώς βλέπουμε νέες παραλλαγές αυτών, κάτι που δεν συμβαίνει και τόσο με τα υπόλοιπα μέρη του κινητήρα. Η σημαντικότητα του εκκεντροφόρου έγκειται στον έλεγχο που ασκεί στην “αναπνοή” του κινητήρα. Μεταβάλλοντας την διάρκεια, τον χρονισμό, το βύθισμα και το overlap, αλλάζουν άρδην τα χαρακτηριστικά απόδοσης του κινητήρα.

Ως τώρα οι μηχανολόγοι προσπαθούσαν με διάφορες λύσεις να συγκεράσουν τα αντικρουόμενα χαρακτηριστικά που χρειάζονται για απόδοση στις ψηλές στροφές με αυτά που χρειάζονται για τις χαμηλές ώστε ταχύτητα εισροής εκροής του μίγματος να είναι η βέλτιστη. Στις χαμηλές στροφές χρειάζεται μικρό άνοιγμα των βαλβίδων για να έχει το εισερχόμενο μείγμα μεγάλη ταχύτητα, αλλά όσο ανεβαίνουν οι στροφές αυτό γίνεται εμπόδιο και τότε χρειάζεται μεγαλύτερο άνοιγμα.

Εδώ και 2 χρόνια οι μηχανικοί της Koenigsegg βρήκαν την “φιλοσοφική λίθο” του χρονισμού των βαλβίδων! Δημιούργησαν έναν κινητήρα χωρίς εκκεντροφόρους, όπου η οδήγηση των βαλβίδων γίνεται πνευματικά. Σε αντίθεση με τους εκκεντροφόρους που είναι παθητικά συστήματα αυτό είναι ενεργητικό που σημαίνει ότι μπορείς να το ρυθμίσεις να έχει τα χαρακτηριστικά που θες χωρίς συμβιβασμούς. Πλέον για κάθε ταχύτητα περιστροφής του μοτέρ και για κάθε θέση του γκαζιού μπορείς να έχεις την βέλτιστη ρύθμιση βαλβίδων. Βέβαια το σύστημα είναι πολύ πιο περίπλοκο από αυτό που θέλει να αντικαταστήσει και γι’αυτό θα το δούμε μόνο σε τέτοιου είδους πάρα πολύ ακριβές κατασκευές, αφού για τα γήινα αυτοκίνητα, οι κλασσικοί εκκεντροφόροι ακόμα και χωρίς κάποιο σύστημα μεταβολής τους, δουλεύουν ικανοποιητικά, ειδικά στον σύγχρονο υπερτροφοδοτούμενο κόσμο.

Στο παρακάτω βίντεο θα σου λυθούν αρκετές απορίες για το θαύμα μηχανικής των Σουηδών.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η Nissan παρουσιάζει την πιλοτική γραμμή παραγωγής μπαταριών στερεάς κατάστασης

Η Nissan παρουσίασε σήμερα την -υπό κατασκευή- πιλοτική γραμμή παραγωγής μπαταριών στερεάς κατάστασης στο εργοστάσιό της στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας. Η πιλοτική γραμμή στοχεύει...