Σαουδάραβας Πρίγκιπας: “Ήρθε η ώρα για τις γυναίκες να οδηγούν”

Σχετικά άρθρα

Saudi-woman-driving

Η μοναδική χώρο στον κόσμο που απαγορεύεται οι γυναίκες να οδηγούν είναι η Σαουδική Αραβία, αλλά αυτό, σύμφωνα με την βασιλική οικογένεια της χώρας πρέπει να αλλάξει άμεσα. Ο πρίγκιπας Alwaleed bin Talal, δημοσίευσε μία 4σέλιδη ανοιχτή επιστολή με τίτλο “Ήρθε η ώρα οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία να αρχίσουν να οδηγούν τα αυτοκίνητά τους“, επισημαίνοντας τα οικονομικά, κοινωνικά και θρησκευτικά οφέλη μιας τέτοιας κίνησης.

Σταματήστε τη διαμάχη. Ήρθε η ώρα να οδηγήσουν οι γυναίκεςέγραψε στο Twitter του ο δισεκατομμυριούχος πρίγκιπας, προσθέτοντας ένα link που παρέπεμπε στην επιστολή του στην ιστοσελίδα του. Ανάμεσα σε αυτά που έγραψε ξεχωρίζουν τα:

Η αποτροπή μιας γυναίκας από την οδήγηση ήταν ένα ζήτημα δικαιωμάτων παρόμοιο με εκείνο που τις απαγόρευε από την εκπαίδευση ή μιας ανεξάρτητης ταυτότητας.

Όλα αυτά είναι άδικες πράξεις μιας παραδοσιακής κοινωνίας, πολύ πιο περιοριστικές από ότι νομίμως επιτρέπεται από τους θρησκευτικούς κανόνες.

Οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών έχουν συλληφθεί στο παρελθόν επειδή αψήφησαν την απαγόρευση της οδήγησης στις γυναίκες στο συντηρητικό βασίλειο. Το 1990 χιλιάδες γυναίκες έπιασαν το τιμόνι των αυτοκινήτων τους, θέλοντας να διαμαρτυρηθούν για την απαγόρευση. Οι πιο πρόσφατες προσπάθειες διαμαρτυρίας έχουν εμποδιστεί από την κυβέρνηση της χώρας, με τελευταία πορεία διαμαρτυρίας το 2013 και κάτω από αυστηρή αστυνομική επιτήρηση.

Ο bin Talal, 41ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, διευθύνει την εταιρεία επενδύσεων Kingdom Holding Company, που κατέχει μερίδια σε αρκετές δυτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου και του Twitter. Ωστόσο, ο ίδιος δεν κατέχει κάποια επίσημη θέση στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας.

Ο 61-χρονος πρίγκιπας είπε ότι τουλάχιστον 1,6 εκατομμύρια γυναίκες που εργάζονται στη χώρα του πρέπει να στηρίζονται σε “δαπανηρούς” ιδιωτικούς σοφέρ ή σε ταξί, κάτι που της αναγκάζουν να ξοδεύουν πάνω από 1.000 δολάρια ανά μήνα. Οι άνδρες συχνά αναγκάζονται να φύγουν από την εργασίας τους για να πάνε τις γυναίκες τους και τα παιδιά τους σε καθημερινούς προορισμούς, όπως κλινικές, πρόσθεσε, κάτι που “επηρεάζει την εθνική οικονομία υπονομεύοντας την παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού“. Τέλος, τόνισε πως η άρση της απαγόρευσης στην οδήγηση για τις γυναίκες είναι “επιτακτική κοινωνική απαίτηση, που στηρίζεται στις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες.

Η στροφή αυτή των Σουαδάραβων οφείλεται και στην οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη Χώρα, ειδικά τώρα που οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2015 η Σαουδική Αραβία γνώρισε έλλειμμα 100 δισ. δολαρίων.

ΠηγήAl Jazeera

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός απέδειξε ότι το σώμα του παράγει αλκοόλ

Ένας 40χρονος Βέλγος που είχε παραπεμφθεί σε δικαστήριο της Μπριζ επειδή συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος καθ’ υποτροπή, απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες αφού απέδειξε...

Ένα Lucid Air κάηκε ολοσχερώς μετά από πρόσκρουση σε στύλο στη Βαρσοβία

Το περιστατικό συνέβη στη διασταύρωση των οδών Aleja Niepodległosci και Antoniego Madalinskiego στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, το πρωί της 19ης Απριλίου, όπου πληροφορίες από...