Ποιοι κερδίζουν περισσότερο από τις πωλήσεις ηλεκτροκίνητων;

Σχετικά άρθρα

Θα ξεκινήσω με κάτι που είχε δηλώσει ο CEO της FCA, Sergio Marchionne, σε μια ομιλία του στο Brookings Institution το 2014. Λέγοντας πως κάθε ένα Fiat 500e που πωλείται η εταιρεία του έχει ζημιά $14.000! Είχε σχεδόν προφητεύσει την σημερινή κατάσταση λέγοντας:

Από οικονομική σκοπιά, δεν υπάρχει κανείς εκεί έξω που βγάζει χρήματα πουλώντας ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, εκτός από την Tesla, η οποία κατασκευάζει μονάχα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα και τα πουλάει μάλλον σε υπερβολικές τιμές.

Τι εννοούσε όμως με αυτό; Ποιοι είναι εκείνοι που καρπώνονται το κέρδος από τις συνεχείς αυξανόμενες πωλήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων; Όπως κατάλαβες, είναι οι προμηθευτές των ανταλλακτικών!

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το μεγαθήριο της Continental. Οι πωλήσεις της σε ανταλλακτικά υβριδικών και ηλεκτρικών οχημάτων αυξήθηκαν κατά 17% τον περασμένο χρόνο και αν συμπεριλάβουμε σε αυτό πως τα έξοδα της σε R&D ήταν 7,3% και 6,9% για το 2016 και 2015 αντίστοιχα, τότε μπορούμε να πούμε ότι σίγουρα τα πήγε καλά. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα προέβλεψε πως το 2017 θα αυξήσει τα κέρδη της κατά ένα 6% ακόμη, στα περίπου 45 εκατομμύρια δολάρια.

Καταλαβαίνουμε τώρα τι εννοούσε ο Marchionne. Υπάρχει περίπτωση μια αυτοκινητοβιομηχανία, που πουλάει και συμβατικά οχήματα, να έχει απώλειες εσόδων από τις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ ένας προμηθευτής να κερδίζει αρκετά. Έτσι βλέπουμε την Tesla να έχει το δεύτερο πιο επικερδές τρίμηνο, αυτό που έκλεισε τον Σεπτέμβρη του 2016, με καθαρά κέρδη $21,9 εκατομμύρια, τη στιγμή που το 2015 είχε ζημίες $229,9 εκατομμύρια. Αντίστοιχα όμως, τα έσοδα του τρίτου τριμήνου υπερδιπλασιάστηκαν ανεβαίνοντας στα $2,3 δις. Παράλληλα, η Tesla παρέδωσε 22.200 οχήματα το τέταρτο τρίμηνο, όταν οι συνολικές παραδόσεις για το 2016 ήταν 76.230, αυξημένες κατά 51% από το προηγούμενο έτος.

Τέλος πρέπει να πούμε, πως στις ΗΠΑ τον προηγούμενο χρόνο οι πωλήσεις ηλεκτροκίνητων παρουσίασαν αύξηση κατά 27%, φτάνοντας τις 130.000.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Mazda EZ-6 και Arata concept

Στην έκθεση του Πεκίνου η Mazda παρουσίασε τη νέα γενιά του 6. Ονομάζεται EZ-6, αναπτύχθηκε από την κοινοπραξία Changan Mazda και θα είναι διαθέσιμο...

Volkswagen ID.Code Concept

Η Volkswagen στην έκθεση του Πεκίνου παρουσίασε το ID.Code Concept, ένα νέο πρωτότυπο SUV που μας δείχνει τη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία που θα έχουν...