6 παράξενοι επιλογείς ταχυτήτων αυτόματων κιβωτίων

Σχετικά άρθρα

Οι επιλογείς των ταχυτήτων έχουν μετατραπεί σε έργα τέχνης στην πάροδο των ετών, αλλά σήμερα, στην εποχή των αυτόματων κιβωτίων, οι εταιρίες, χάρη στα ηλεκτρονικά συστήματα που υπάρχουν διαθέσιμα, έχουν δημιουργήσει πολλούς παράξενους επιλογείς ταχυτήτων και ας δούμε έξι από αυτούς.

Nub

Την ιδέα αυτή την είδαμε για για πρώτη φορά στην δεύτερη γενιά του Toyota Prius. Το σύστημα αποτελεί μια μικρογραφία της σύγχρονης εκδοχής του κλασσικού επιλογέα ταχυτήτων ενός αυτόματου κιβωτίου. Ωστόσο χάρη στα ηλεκτρονικά, όλες οι συνδέσεις ενός κλασσικού επιλογέα, μπορούν να τοποθετηθούν σε έναν πολύ μικρότερο που μοιάζει περίπου με ποντίκι υπολογιστή. Αντίστοιχο σύστημα διαθέτει και το Nissan Leaf.

Joystick

Η BMW τοποθετεί στα αυτοκίνητα της που εξοπλίζονται με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων αυτόν τον εντυπωσιακό επιλογέα που θυμίζει Joystick μαχητικού αεροσκάφους. Αντίστοιχες υλοποιήσεις έχουν μοντέλα της Chrysler, της Buick αλλά και το νέο Chevrolet Bolt EV.

Push Button

Η ιδέα των κουμπιών που αντικαθιστούν τον επιλογέα ταχυτήτων δεν είναι και τόσο νέα. Ήδη από την δεκαετία του 1950 η Chrysler είχε κάνει ορισμένες απόπειρες, αλλά πλέον τα σύγχρονα αυτοκίνητα, όπως τα μοντέλα της Aston Martin, της Likonln, της Honda, της Acura, της Alfa Romeo, της Ferrari και της GMC διαθέτουν τέτοιου είδους κιβώτιο.

Περιστροφικός

Η Jaguar και η Land Rover δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στους περιστροφικούς επιλογείς ταχυτήτων, αλλά δεν είναι οι μόνες εταιρίες. Η Ford πρόσθεσε έναν τέτοιο στο Fusion/Mondeo, ενώ και η Chrysler τον χρησιμοποιεί σε ορισμένα αυτοκίνητά της.

Διακόπτης πίσω από το τιμόνι

Η Mercedes τα τελευταία χρόνια έχει επιλέξει να τοποθετεί τον επιλογέα ταχυτήτων των αυτόματων κιβωτίων της πίσω από το τιμόνι, στην θέση του διακόπτη των υαλοκαθαριστήρων. Ωστόσο αντίστοιχες υλοποιήσεις έχουμε δει από πολλές αμερικάνικες εταιρίες αλλά και από την BMW.

BMW i3

Ο επιλογέας ταχυτήτων του BMW i3 είναι μοναδικός στον κόσμο. Βρίσκεται τοποθετημένος υπό γωνία στην κολόνα του τιμονιού, είναι περιστροφικός και διαθέτει πάνω του όλες τις λειτουργίες που συναντά κανείς σε έναν κλασσικό επιλογέα.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Τα ευρωπαϊκά λιμάνια γεμίζουν με απούλητα αυτοκίνητα

Χιλιάδες αυτοκίνητα είναι σήμερα σταθμευμένα σε πολλά ευρωπαϊκά λιμάνια, πολλά από τα οποία προέρχονται από την Κίνα. Αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν μισθώσει μεγάλες εκτάσεις σε...