Με την υποστήριξη της Toyota Ελλάς και τη συγχρηματοδότηση του Ταμείου αλληλοβοήθειας της Tοyota Ευρώπης έγιναν οι παρουσιάσεις του Προγράμματος Roads to Respect 2008 (R2R) σε Ελληνικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, που αφορούν στη μείωση των τροχαίων. Συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα R2R διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC) και υλοποιήθηκε για το 2008, μέσω παρουσιάσεων σε ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε επιλεγμένες χώρες της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες, βάσει πρόσφατων ερευνών, κατέχουν από τους υψηλότερους δείκτες σε τροχαία ατυχήματα, όπως Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία, Σλοβενία και Ελλάδα.

Οι παρουσιάσεις του προγράμματος Roads to Respect (R2R) στη χώρα μας ξεκίνησαν τον περασμένο Μάιο σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές τμημάτων μηχανολόγων, πολιτικών μηχανικών και συγκοινωνιολόγων των πανεπιστημίων της Ξάνθης, Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Θεσσαλίας, Τ.Ε.Ι. Αθηνών και ολοκληρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για τα τμήματα πολιτικών μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και του Πολυτεχνείου της Πάτρας. Το πρόγραμμα Roads to Respect (R2R) σχεδιάστηκε με σκοπό να αυξήσει την ευαισθησία και την ενημέρωση των φοιτητών, ως μελλοντικά υπεύθυνων για το οδικό δίκτυο της Ευρώπης και κατ επέκταση της Ελλάδος, σχετικά με τη σημασία της κατασκευής ασφαλών υποδομών.

Για το λόγο αυτό, φοιτητές των συγκεκριμένων χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος, θα καταγράψουν τα επικίνδυνα σημεία των πόλεών τους, μέσα από ειδική εργασία που θα υποβάλλουν σε ειδική επιτροπή αξιολόγησης του ETSC. Στη συνέχεια, περίπου 20 φοιτητές από όλες τις χώρες με τις καλύτερες εργασίες, θα μεταβούν στις Βρυξέλλες για μία εβδομάδα προετοιμασίας και εκπαίδευσης σε θέματα οδικής ασφάλειας, προκειμένου, εκ των υστέρων, να παρουσιάσουν χαμηλού κόστους λύσεις για επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου στις Τοπικές Αρχές και στους υπεύθυνους οδικών μεταφορών των πόλεών τους, με σκοπό να προσπαθήσουν να τους πείσουν να υιοθετήσουν τις προτεινόμενες λύσεις για να διορθώσουν τα επικίνδυνα σημεία.

[via: autotriti]