Πιο δυναμικό σχήμα και καλύτερη αεροδυναμική – αυτό ήταν το ζητούμενο για την Mazda στην αισθητική αναβάθμιση του τρομερά δημοφιλούς στην χώρα μας ΜΧ-5 – και από ό,τι βλέπετε στις φωτογραφίες, μάλλον το έχει πετύχει.

Το «νέο» ΜΧ-5 δείχνει ακόμα πιο επιθυμητό και αγριεμένο, με την γρίλια του να έχει μεγαλώσει και τον εμπρός προφυλακτήρα να εξυπηρετεί, εκτός από αισθητικούς, και αεροδυναμικούς σκοπούς. Το ίδιο κάνουν και τα ανασχεδιασμένα sideskirts, που απομακρύνουν την ροή αέρα από την πορεία σύγκρουσης με τους πίσω τροχούς, αλλά και ο νέος πίσω προφυλακτήρας, που κάνει το ΜΧ-5 να δείχνει φαρδύτερο από ότι είναι.

Κακά τα ψέματα όμως: λίγοι συνειδητοποιημένοι οδηγοί αγοράζουν το ΜΧ-5 για την εμφάνισή του. Κύριο πλεονέκτημά του έναντι του ανταγωνισμού ήταν, είναι και θα είναι και στο μέλλον η διασκέδαση που προσφέρει σε όποιον κάθεται στο τιμόνι και έχει όρεξη για συγκινήσεις. Για παιχνίδια με την ουρά, για ελεγχόμενες πλαγιολισθήσεις και για σβέλτη μετακίνηση. Αυτό το γνωρίζει φυσικά και Mazda και για αυτό αποφάσισε, μαζί με την αισθητική βελτίωση, να ενισχύσει και τον παράγοντα Jinba Ittai, που σημαίνει σε χαλαρή μετάφραση «ένωση οδηγού και αυτοκινήτου». Έτσι, οι κινητήρες διαθέτουν καλύτερη απόκριση, οι δίλιτρες εκδόσεις έχουν πλέον τον κόφτη 500 σ.α.λ. ψηλότερα, στις 7.500 σ.α.λ., ενώ παράγουν και πιο επιθετικό ήχο.

Η Mazda έχει επίσης τοποθετήσει το νέο εξατάχυτο αυτόματο κιβώτιο Activematic δίπλα στο πεντατάχυτο και εξατάχυτο χειροκίνητο και εξοπλίζει το ΜΧ-5 με ηχοσύστημα Bose, bluetooth, θερμαινόμενα καθίσματα και με κάποιες θέσεις για μικροαντικείμενα – ιδιαίτερα χρήσιμες σε ένα διθέσιο αυτοκίνητο με αναδιπλούμενη μαλακή, αλλά και μεταλλική οροφή (στην έκδοση Roadster Coupe, που περιλαμβάνει κάποιες ακόμα αισθητικές αναβαθμίσεις), που καταλαμβάνει πολύτιμο αποθηκευτικό χώρο.