Τα νέα των εργοστασίων της Ιαπωνίας, πιθανή μείωση της παγκόσμιας παραγωγής κατά 30% λόγω σεισμού

Σχετικά άρθρα

Τα νέα από τα Ιαπωνικά εργοστάσια φαίνεται ότι είναι κάπως καλύτερα. Η Toyota ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει την παραγωγή των Prius, Lexus HS250h και CT 200h αλλά 18 από τα εργοστάσια της θα παραμείνουν κλειστά έως τουλάχιστον τις 28 Μαρτίου. Η Toyota έχει ενημερώσει τα εργοστάσια της Αμερικής ότι είναι πιθανό να δημιουργηθούν εκεί προβλήματα λόγω έλλειψης ανταλλακτικών.

Η Nissan ξεκίνησε ξανά την παραγωγή στα εργοστάσια της από την 24η Μαρτίου αλλά μόνο με τα υπάρχοντα ανταλλακτικά. Η εταιρία εξετάζει το ενδεχόμενο να φέρει στην Ιαπωνία V6 κινητήρες από το εργοστάσιο του Tennessee της Αμερικής αφού το αντίστοιχο της Ιαπωνίας έχει δεχτεί σοβαρές καταστροφές. Ο CEO της Carlos Ghosn, δήλωσε ότι 40 προμηθευτές τους έχουνε πρόβλημα με αποτέλεσμα να μην είναι ακόμη σίγουρο πότε τα εργοστάσια τους θα λειτουργούν κανονικά από πλευράς ανταλλακτικών.

Η Honda θα ξεκινήσει τελικά ξανά την παραγωγή τις 3 Απριλίου. Τα μοντέλα που θα επηρεαστούν παραπάνω είναι τα Jazz και CR-V ενώ το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης θα παραμείνει για μήνες κλειστό λόγω των σοβαρών ζημιών που υπέστη. Μερικές από τις εργασίες του θα γίνονται πλέον σε άλλες εγκαταστάσεις της Honda στην Ιαπωνία.

Η Subaru ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την παραγωγή των εργοστασίων της έως τουλάχιστον τις 28 Μαρτίου, ενώ η Mazda ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε την λειτουργία μερικών εργοστασίων της αλλά ήδη άρχισαν να δημιουργούνται προβλήματα έλλειψης ανταλλακτικών.

Από την άλλη το Reuters έκανε μια πολύ καλή αναφορά στην οποία αναφέρει ότι ο τρόπος που λειτουργούν τα εργοστάσια σε παγκόσμια κλίμακα δεν είναι τελικά ο καλύτερος, πράγμα που φάνηκε από τον πρόσφατο σεισμό της Ιαπωνίας. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αυτή τη στιγμή ακολουθούν την τακτική να τροφοδοτούν συχνά τα εργοστάσια με ανταλλακτικά και έτσι γλυτώνουν πολλά χρήματα από την αποθήκευση τους

Ο τρόπος αυτός είναι αρκετά αποδοτικός αλλά ο σεισμός και το τσουνάμι της Ιαπωνίας έδειξε ότι διαθέτει αχίλλειο πτέρνα. Αν πολλοί προμηθευτές κλείσουν λόγω κάποια καταστροφής, όπως συνέβη στην Ιαπωνία, έχει ως αποτέλεσμα να σπάσει η αλυσίδα εφοδιασμού με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα σε όλα τα εργοστάσια του κόσμου.

Οι εμπειρογνώμονες, σύμφωνα πάντα με το Reuters, έχουν επανειλημμένως ζητήσει από τις αυτοκινητοβιομηχανίες να διαφοροποιήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους, αλλά το κόστος ενός τέτοιου εγχειρήματος ήταν απαγορευτικό, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει μια φυσική καταστροφή όπως ο σεισμός στην Ιαπωνία και το τσουνάμι. Άμα έχεις χρόνο πρέπει να το διαβάσεις το report αυτό.

Τέλος μια έρευνα που διεξήχθη από την IHS Automotive δείχνει ότι η παγκόσμια παραγωγή αυτοκινήτων θα μπορούσε να μειωθεί έως και 30% λόγω του σεισμού της Ιαπωνίας, αφού σχεδόν όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουνε επηρεαστεί.

Το κλειδί για τις ζημιές είναι η ταχύτητα με την οποία οι Ιάπωνες προμηθευτές θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν τις ζημιές στα εργοστάσια τους. Ο αντιπρόεδρος της IHS, Michael Robinet, δήλωσε στο Detnews ότι αν οι προμηθευτές ανοίξουν ξανά τα εργοστάσια τους σε 6 εβδομάδες, αυτό θα σήμαινε ότι η παγκόσμια παραγωγή αυτοκινήτων θα μειωνόταν κατά 100.000 μονάδες την ημέρα. Η παγκόμσια παραγωγή αυτή τη στιγμή ανέρχεται γύρω στις 300.000 αυτοκίνητα ημερησίως και έτσι μια πτώση της τάξεως των 100.000 μονάδων όπως καταλαβαίνεις σημαίνει μείωση 30%. Σύμφωνα με τον Robinet οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα καταλάβουν “για τα καλά” τα προβλήματα στην παραγωγή από τα μέσα του Απριλίου και μετά.

Τα κυριότερα ανταλλακτικά που θα λείψουν θα είναι κιβώτια ταχυτήτων και ηλεκτρονικά. Σε περίπτωση που οι προμηθευτές θα αρχίσουν την παραγωγή σε 8 εβδομάδες τότε η μείωση θα είναι της τάξης των 40%.

Όλος ο κόσμος βρίσκεται στα χέρια των Ιαπώνων οι οποίοι όπως μας έχουν δείξει, επισκευάζουν τις ζημιές πολύ γρήγορα.

[Πηγή: Toyota, Honda, Nissan, Subaru, AutoNews, Reuters, DetNews | Photo Copyright: REUTERS/Carlos Barria]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Επίσημο: Mazda CX-80

Η Mazda παρουσίασε σήμερα το νέο της επταθέσιο SUV, το CX-80, που αποτελεί το πιο ευρύχωρο αυτοκίνητο στην ευρωπαϊκή γκάμα της και τη νέα...

Υποχώρησαν κατά 5,2% οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη τον Μάρτιο

Μειωμένες κατά 5,2% ήταν οι πωλήσεις νέων επιβατικών αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Μάρτιο. Συγκεκριμένα πουλήθηκαν 1.031.875 νέα αυτοκίνητα έναντι 1.089.017 τον Μάρτιο του 2022,...

Γερμανία: Κόπηκαν οι επιδοτήσεις, μειώθηκαν οι πωλήσεις των ηλεκτρικών

Ο απότομος τερματισμός των κρατικών επιδοτήσεων είχε ως αποτέλεσμα οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων να μειωθούν κατά 14,1% στη Γερμανία το πρώτο τρίμηνο του έτους,...