Για πολλούς, το… ουρλιαχτό των μονοθεσίων της Formula 1 είναι ένα από τα καλύτερα ακούσματα. Οι σημερινοί κινητήρες είναι ατμοσφαιρική, 2.4 λίτρων, απόδοσης περίπου 750 ίππων, με τον περιοριστή στροφών να βρίσκεται στις 18.000 σ.α.λ. Ωστόσο, από το 2014, τα μονοθέσια δε θα φορούν το συγκεκριμένο κινητήρα, καθώς θα αντικατασταθεί από έναν V6 turbo 1.6 λίτρων, με τον κόφτη να πέφτει στις 15.000 σ.α.λ. Έτσι, είναι λογικό πολλοί να ανησυχούν για τον ήχο που θα παράγει. Μάλιστα, αυτό είναι ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα του νέου κινητήρα, αν σκεφτείς ότι ο Bernie Ecclestone απειλεί με μηνύσεις, αν ο ήχος επηρεάσει την προσέλευση των θεατών στις πίστες.

Στο θέμα αναφέρεται ο Rob White, αναπληρωτής CEO της Renault Sport F1, λέγοντας ότι οι νέοι κινητήρες θα είναι ιδιαίτεροι.

Θα υπάρξουν κάποιες διαφορές στον τρόπο με τον οποίο θα ακούγοντας οι κινητήρες του 2014 σε σχέση με τους σημερινούς κινητήρες. Υποθέτω ότι πριν από χρόνια πήγαμε από τους υπερτροφοδοτούμενους κινητήρες στους ατμοσφαιρικούς, υπήρχε μια διαφορά την οποία συνηθίσαμε. Οι εισαγωγή των turbo και η μείωση των στροφών θα έχει ως αποτέλεσμα λιγότερο ήχο. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταλάβουμε ότι θα είναι ιδιαίτεροι κινητήρες, οι οποίοι θα κάνουν πολύ θόρυβο, πράγμα που είναι μέρος της επιτυχίας της Formula 1.

Στην πραγματικότητα, δε θα πρέπει να μιλάμε για κινητήρες, αλλά για μονάδες παραγωγής ενέργειας. 1.6 λίτρων V6 turbo κινητήρες, μεγαλύτερες μονάδες KERS, ηλεκτρική ενέργεια στα pits κ.λπ. Είναι κάτι από το άγνωστο. Οι νέες μονάδες παραγωγής ενέργειας είναι σίγουρα πιο περίπλοκες και θα είναι μια μεγαλύτερη πρόκληση.


[Πηγή: ESPNF1]

 • σκατά να φάνε!

 • ego 8elo na akouso prota skastra anixtou tipou…. kai meta 8a miliso!!!  :-)
  kalo to ourliaxto stis 18.000rpm….alla as perimenoume kai meta edo eimaste gia na krinoume!!!!

 • Achilleas

  ηλεκτρική ενέργεια στα pits και τα pits απο παρακλάδι της κόλασης θα γίνουν εκκλησία……τώρα όσο για τον ήχο, δεν μπορώ να πώ κάτι μέχρι να ακούσω σίγουρα όμως V0 δεν θα είναι.

 • Achilleas

  V δέκα ήθελα να γράψω αλλά έχει χαλάσει το πλήκτρο με το ένα στο pc :P

  • hellboy

   βαζε μεγαλο γιοτα!η copy -paste apo allo keimeno!