Ήταν καταμεσής του καλοκαιριού, όταν μάθαμε ότι η ΔΙΕΛΠΙΣ κατέθεσε μια μακέτα για να γίνει πίστα της Formula 1 στον Πειραιά. Ο αρχιτέκτονας Θανάσης Παπαθεοδώρου ηγείται της προσπάθειας όπου μαζί με την βοήθεια των δήμων Κερατσινίου και Δραπετσώνας αλλά και την ΕΛΠΑ, έχει σχεδιάσει μια πίστα μήκους 5.200 μέτρων στην περιοχή γύρω από το λιμάνι του Πειραιά. Η πίστα μετονομάστηκε σε “Θεμιστόκλεια”, δανειζόμενη κάτι από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας στην εποχή της προ Χριστού Ελλάδας. Με ένα δελτίο τύπου, η ΔΙΕΛΠΙΣ μας ενημέρωνει για τις κινήσεις που έγιναν του τελευταίους 4 μήνες. έτσι έχουμε στις:

23 Νοεμβρίου 2011: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής του φακέλου υποψηφιότητας για τη διοργάνωση αγώνων F1 στη Δραπετσώνα, με την ονομασία DIELPISFORMULA1. Η πίστα αγώνων ονομάσθηκε «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΙΑ» πίστα αφού η περιοχή είναι ιστορικής σημασίας λόγω της περίφημης ναυμαχίας της Σαλαμίνας. Ο φάκελος απεστάλη προς τον πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκίνησης (FIA) κο Jean Todt και προς τον κο Bernie Ecclestone.

1 Δεκεμβρίου 2011: Έγγραφη απάντηση του προέδρου της FIA, κου Jean Todt προς τους κ. Λουκά Τζανή και κ. Βασίλη Δεσποτόπουλου, στους οποίους δήλωνε την χαρά του και την υποστήριξη για την προσπάθεια που κάνει ο δήμος και η ΕΛΠΑ και εξέφραζε τη μεγαλύτερή του ενθάρρυνση για συνέχεια.

7 Δεκεμβρίου 2011: Συνάντηση του κου Δεσποτόπουλου με τον κ. Bernie Ecclestone, στο Ν. Δελχί, κατά την διάρκεια της απονομής των βραβείων στους πρωταθλητές, στην οποία εκτός της ενημέρωσης υπήρξε εκδήλωση του ενδιαφέροντος για την υποψηφιότητα της χώρας μας, από πλευράς κ. Bernie Ecclestone για αναλυτικότερη ενημέρωση σε συνάντηση που θα μας όριζε ο ίδιος μέσα στους πρώτους μήνες του 2012.

Αρχές Δεκεμβρίου 2011: Ενημέρωση, αποδοχή και στήριξη της υποψηφιότητας από την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού (Παύλος Γερουλάνος) και έναρξη διαδικασιών ώστε να τροποποιηθεί η νομοθεσία σε θέματα διοργάνωσης και χωροθέτησης πιστών, εντός της χώρας μας, αντικείμενο για το οποίο είναι αρμόδιο το συγκεκριμένο υπουργείο.

Τέλη Δεκεμβρίου 2011: Ενημέρωση, αποδοχή και στήριξη της υποψηφιότητας από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ (Νίκος Σηφουνάκης) και έναρξη διαδικασιών για ένταξη της ευρύτερης περιοχής με βάση τον σχεδιασμό του DIELPISFORMULA1 που αφορά συντελεστές δόμησης και χρήσεις γης. Ο υπουργός κ. Νίκος Σηφουνάκης θα είναι και ο συντονιστής μεταξύ των υπουργείων και των οργανισμών που εμπλέκονται καθ’ οποιονδήποτε τρόπο στην υλοποίηση του εγχειρήματος.

Αρχές Ιανουαρίου 2012: Ενημέρωση, αποδοχή και στήριξη της υποψηφιότητας από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης (Μιχάλης Χρυσοχοΐδης). Διερευνάται η πιθανότητα ένταξης του όλου εγχειρήματος σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Το έργο χαρακτηρίσθηκε «αναπτυξιακό».

11 Ιανουαρίου 2012: Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ – IOC), δια στόματος του προέδρου κ. Jacques Rogge, ανακοίνωσε την ένταξη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) στην ολυμπιακή οικογένεια. Αυτό το γεγονός, από ελληνικής πλευράς θεωρείται η χρυσή ευκαιρία για την εμπλοκή της χώρας μας ως ηγέτη και διοργανωτή σε παγκόσμιο επίπεδο αφού οι πρώτοι επίσημοι αγώνες επί τροχού έγιναν στους Ολυμπιακούς του 680 π.Χ. Άλλωστε η υποψηφιότητά μας για διεξαγωγή αγώνων F1 στην Ελλάδα, στηρίζεται στη μυθολογία και στην ιστορία μας.

Τέλη Ιανουαρίου 2012: Ενημέρωση, αποδοχή και στήριξη της υποψηφιότητας από την ηγεσία του υφυπουργείου Ναυτιλίας (Άδωνις Γεωργιάδης). Η πρόταση θεωρήθηκε «αναπτυξιακό έργο», ιδανικό για την προβολή του λιμανιού και της ελληνικής ναυτιλίας γενικότερα.

24 Ιανουαρίου 2012: Στο δημαρχείο του Κερατσινίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του δημάρχου της περιοχής κ. Λουκά Τζανή, του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου του ΟΛΠ Α.Ε., κ. Γιώργου Ανωμερίτη και του DIELPISFORMULA1. Ο πρόεδρος του ΟΛΠ, κ. Γιώργος Ανωμερίτης, μετά την παρουσίαση της υποψηφιότητας διοργάνωσης αγώνων F1, δήλωσε ότι μετά από πολλά χρόνια και μεγάλο αριθμό προτάσεων επιτέλους γίνεται μια μελέτη για την ανάπτυξη της περιοχής, η οποία έχει τελείως διαφορετικό χαρακτήρα από τις μέχρι τώρα προτάσεις και επιβεβαιώθηκε η σύμφωνη γνώμη του ΟΛΠ, καθώς και η άμεση προώθηση από πλευράς του. Είναι μοναδική στιγμή για την προώθηση της υποψηφιότητας για ένταξη της χώρας μας στο παγκόσμιο καλεντάρι αγώνων F1, αφού υπάρχει από όλους τους αρμόδιους φορείς η σύμφωνη γνώμη.

Αρχές Φεβρουαρίου 2012: Ενημέρωση, αποδοχή και στήριξη της υποψηφιότητας από την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (Μάκης Βορίδης). Ο υπουργός δήλωσε την συμπαράστασή του στο εγχείρημα για διοργάνωση αγώνων F1 στην Ελλάδα. Αυτή η διοργάνωση, εφόσον μας ανατεθεί, θα προβάλει παγκόσμια την χώρα μας σε μια κρίσιμη περίοδο κατά την οποία χρειάζεται μια ενίσχυση της εικόνας μας. Είναι ένα έργο καθαρά αναπτυξιακό, όχι μόνο για την περιοχή του μεγαλύτερου λιμανιού της Μεσογείου με 21.000.000 επιβάτες για το 2011 και του δήμου της Δραπετσώνας-Κερατσινίου, αλλά αναμφίβολα για ολόκληρη τη χώρα, την Ιστορία, τη μυθολογία, τον τουρισμό και τον αθλητισμό μας, αφού η προβολή και η διαφήμιση που θα λαμβάναμε θα ανερχόταν στους 600.000.000 τηλεθεατές ανά αγώνα, τουλάχιστον.

[Πηγή: ΔΙΕΛΠΙΣ | Thanks for the tip, Γιώργο]

 • loeb

  Ονειρο ζω μην με ξυπνατε!

  • gkast79

   ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΤΑ ΒΛΕΠΕΙΣ.

  • loeb

   Καθε μερα τα βλεπω :P
   Ισονομια αξιοκρατια και ΑΝΑΠΤΥΞΗ…

  • δεν ξερω αν το εχεισ ακουσει ποτε εσυ που εισαι και απο τα μερη μας…επι στριφτου συζηταγαν κατι τετοιο για να κανον πιστα εκει στην αγριλεζα που εχει καλο και φαρδυ δρομο…αλλα το λαμογιο ο στριφτος εκανε το δυσκολο

  • loeb

   Ναι Γιωργο το εχω ακουσει αυτο και πραγματικα αν ισχυει ειναι τερμα καραγκιοζης ο Ανθρωπος…
   Ειναι κι αυτοι οι οικολογοι που πετανε την καθε @@ τους και χανουμε συναλαγμα τουριστες ακομα και για το χρυσο- πετρελαιο- φυσικο-αεριο δυσκολιες θα βαλουν.

  • Ξερεισ γιατι δν εκλεισε η συμφωνια???τα ξερω επειδη ειναι η θεια μου αντιδημαρχος…του ελεγε ο βαρδηνογιαννης θα παρεις το 15%..και το λαμογιο ο αρχη παπαρς ηθελε το 50% ο αχαρηστος η σκατοφατσα…

 • hellboy

  κοιτα να δεις τι χρειαζετε για να φτιαξουν τις λακουβες γουβες!!!!!!!!!!!!!!!!!
  να βαψουν λιγο τις αχριες πολικατοικιες με τους τσιγκουνηδες διαχειρηστες!

  αλλα η απορια ειναι αλλου προσπερασεις δεν θα εχει?????θα σπασουν τα διαζωματα????θα ειναι time attack αγωνας??????????? τι θα ειναι?????????????????????????????
  το ρωταω με την ολη εμπειρια μου 20+ ετη στην περιοχη(εμενα στα ορια ακριβως πειραια-δραπετσωνας-κερατσινιου!)

  καθως ξεχασα τα παλια κτιρια/αποθηκες που δεσποζουν αιωνες τωρα μαζι με το ρολοι τι θα γινουν??που θα πανε????ειναι ασχημα παλια βρωμικα και ξεχασμενα απο ολους!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Sciroccomaniac

   έλα ρε γειτονάκι!!!!Εγώ μένω τώρα στο Κερατσίνι και αν πραγματικά γίνει το όνειρο αυτό,θα είναι η καλύτερη διαφήμιση για τη χώρα….αν δεν πέσουν τα γνωστά-άγνωστα λαμόγια με τις γνωστές συνέπειες…..

  • hellboy

   αυτα παντα θα υπαρχουν  το θεμα ειναι αν θα γινει θα καθαρισει η περιοχη θα φτιαχτουν πραγματα  η τελευταια στιγμη θα τρεχουν?!!!!!!!!!(εφυγα απο την αττικη-και ιδιετερα τον πειραια-εδω και 1,5 χρονο,θυμα της απολυσιομανιας των εργοδωτον)

  • Γιάννης Κ.

   Σύμφωνα με το master plan του ΟΛΠ τα κτίρια θα γινόντουσαν μουσεία και τέτοια πράγματα. 

  • hellboy

    στην τελευταια μου επισκεψη(5 γεναρη 2012) ατοφια ηταν στην θεση τους ουτε σκονη δεν ελειπε!!!!!!!!!παντως πριν απο 4-5 χρονια ακουγωταν οτι θα κανουν κατι σαν βιλατζ,καφετεριες,ρεστοραν αλλα ακομα δεν!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Montoya

  τον bernie τον ρωτησατε?

 • Tsou Kostas

  μακαρι, αλλα μου φαινεται εξωφρενικα δυσκολο.

 • μην εθελοτυφλούμε…!!!
  αγώνας F1 στην ελλάδα δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνει!!!
  κ που έχουμε το wrc…ευχαριστώ να λέμε στα σκληροτράχηλα κατσαβραχα μας!!
  από τη στιγμή που δεν κατασκευάστηκε πίστα/μητροπολιτκό πάρκο στο Ελληνικό με έξοδα του Bernie, δεν πρόκεται ποτέ να ξαναβρεθεί τέτοια ευκαριία!! (καταρεμενε Σουφλιά)
  εξάλλου μη ξεχνάτε ότι ο Bernie ψάχνει χώρες που έχουν ρευστό κ υπάρχει λόγος προβολής…
  εμείς δε διαθέτουμε τπτ από τα δυο…
  ποιος θα δίνει 30-40 εκ. € το χρόνο που είναι το συμβόλαιο!!
  κ μη μου πείτε ότι το θέαμα με φόντο κάποιο ιστορικό κτίριο του Πειραιά είναι κάτι που θα συγκινίσει το παππού!!

  δε καταστροφολογώ…ούτε είμαι απαισιόδοξο άτομο…
  απλά ρεαλιστής!!!

 • Phaethon

  Ούτε μια στις 1.000.000.000.000.000.000.000

 • pariah

  Ο γλάρος φαίνεται θα γίνει εθνική σπεσιαλιτέ…….

 • gronholm89

  orxomenos, patra, peiraias, kourdoukoumpliani !!!!!

 • jim

  MAKARI MAKARI MAKARI ala mia erotisi….katati diarkia tou agona tha exi kai diodia? :D