Grand Prix Ισπανίας 2012: 1η νίκη του Pastor Maldonado

Σχετικά άρθρα

Δεν πιστεύω να υπάρχει άνθρωπος που αγαπά την Formula 1 και δεν είναι ευχαριστημένος με το φετινό πρωτάθλημα. Στον 5ο αγώνα της χρονιάς, μετά από 66 εκπληκτικούς γύρους, νικητής ήταν ο Pastor Maldonado, ο 5ος διαφορετικός νικητής από την αρχή της χρονιάς. Ο οδηγός από την Βενεζουέλα μετά την χθεσινή pole position, έκανε το καλύτερο δώρο στον Sir Frank Williams, ο οποίος χθες γιόρτασε τα 70στα γενέθλια του, αφού είδε πρώτος τη καρό σημαία πριν από λίγο στη Βαρκελώνη, χαρίζοντας στη Williams νίκη μετά από 8 χρόνια, από εποχή Juan Pablo Montoya το 2004,

Στη δεύτερη θέση ο Fernando Alonso ο οποίος πάλεψε με τον Maldonado σχεδόν μέχρι τους τελευταίους γύρους, ενώ στη τρίτη ο Kimi Raikkonen ο οποίος έδειξε για ακόμη μια φορά τη δυναμική της φετινή Lotus. Η πρώτη 10αδα συμπληρώθηκε από τους Romain Grosjean, Kamui Kobayashi, Sebastian Vettel, Nico Rosberg, Lewis Hamilton, Jenson Button και Nico Hulkenberg.

Πάμε να δούμε τον αγώνα αναλυτικά. Ο καιρός καλός και με τους μετεωρολόγους να μην δίνουν καμία πιθανότητα βροχής, τα μονοθέσια στήθηκαν στην μεγάλη ευθεία της πίστας της Βαρκελώνης ώστε να λάβουν εκκίνηση στον 5ο αγώνα της χρονιάς. Όλοι φορούσαν τη μαλακή γόμα και μόλις τα κόκκινα φώτα έσβησαν και ο Fernando Alonso πέρασε τον Pastor Maldonado στρίβοντας πρώτος στη πρώτη στροφή. Ο Raikkonen πέρασε τον Romain Grosjean και βρέθηκε αυτός στη 3η θέση, ενώ ο Γάλλος, έχασε και τη 4η θέση από τον Nico Rosberg. Καλή εκκίνηση, για ακόμη μια φορά και από τον Michael Schumacher ο οποίος πέρασε τον Sebastian Vettel και βρέθηκε στην 6η θέση, με τον Jenson Button να ανεβαίνει στην 8η.

Άσχημη εκκίνηση από τον Mark Webber ο οποίος έπεσε πίσω από τον Massa, ο Sergio Perez βγήκε εκτός πίστας λόγω κλαταρισμένου ελαστικού χάνοντας αρκετές θέσεις, ο Charles Pic έκανε ένα μεγαλοπρεπέστατο τετ-α-κε, ενώ ο Lewis Hamilton από την τελευταία θέση, πέρασε αρκετά μονοθέσια κερδίζοντας γρήγορα αρκετές θέσεις.

Ο πρώτος που άνοιξε τον χορό τον pit stop, ήταν o Mark Webber ο οποίος άλλαξε ελαστικά μόλις στον 7ο γύρο. Όλοι ακολούθησαν και έβαλαν τη σκληρή γόμα, εκτός από τους Raikkonen, Grosjean και Schumacher, οι οποίοι έβαλαν τη μαλακή γόμα. Ο αγώνας του Schumacher ολοκληρώθηκε λίγους γύρους μετά, αφού έπεσε πάνω στον Bruno Senna. Ο Schumacher δήλωσε ηλίθια τη κίνηση του Senna, αφού ο Γερμανός θεωρεί ότι άλλαξε δύο φορές γραμμή. Όπως και να έχει και οι δύο εγκατέλειψαν με τους αγωνοδίκες να δηλώνουν ότι θα εξετάσουν το περιστατικό μετά τη λήξη του αγώνα. Ανανέωση: Τελικά ο Schumacher πήρε ποινή 5 θέσεων για τον επόμενο αγώνα, αφού οι αγωνοδίκες αποφάσισαν ότι αυτός ήταν υπεύθυνος για το ατύχημα.

Οι αγωνοδίκες επέλεξαν να μην βγάλουν το αυτοκίνητο ασφαλείας στη πίστα, αλλά να θέσουν τον αγώνα υπό καθεστώς κίτρινης σημαίας. Αυτό δεν το σεβάστηκαν οι Sebastian Vettel και Felipe Massa, οι οποίοι πήραν ποινή διέλευσης, χάνοντας έτσι αρκετές θέσεις.

Μετά την ολοκλήρωση του pit stop, ο Alonso κράτησε τη πρώτη θέση με τους Maldonado, Raikkonen, Grosjean, Rosberg, Vettel, Button και Kobayashi να ακολουθούν. Ο Mark Webber αντιμετώπιζε προβλήματα με την μπροστά πτέρυγα της Red Bull του, αναγκάζοντας τον να μπει για δεύτερη φορά στα pit, αλλάζοντας τόσο ελαστικά, όσο και μπροστά πτέρυγα.

Ο Maldonado άρχισε να ανεβάζει ρυθμό και να πλησιάζει τον Alonso και να τον περνά τελικά μετά την ολοκλήρωση των pit stop. Ο Rosberg ήταν ο πρώτος που μπήκε στον 2ο γύρο να αλλάξει ελαστικά ενώ στον 25ο τον ακολούθησε ο Maldonado. Στον 26ο μπήκε και ο Alonso, αλλά ο Maldonado κατάφερε κει βρέθηκε μπροστά από τον Alonso με μια διαφορά 3-4 δευτερολέπτων, η οποία άνοιγε συνεχώς. Στο σημείο αυτό οι Rosberg, Button και Kobayashi έδιναν τη δική του μάχη με τον Kobayashi να απαιτεί το προσπέρασμα από τον Button και να το παίρνει τελικά με ένας άκρως ριψοκίνδυνο τρόπο.

O Maldonado μπήκε στον 42ο γύρο για το τελευταίο του pit stop με το πίσω αριστερό μπουλόνι να καθυστερεί να βιδώσει και να χάνει αρκετά δευτερόλεπτα. Ωστόσο δεν ήταν αρκετό αυτό να χάσει τη 1η θέση από τον Alonso ο οποίος μπήκε να αλλάξει ελαστικά δύο γύρους μετά. Ο Alonso πίεζε τον Maldonado στους επόμενους γύρους αλλά ο οδηγός από τη Βενεζουέλα διατήρησε τη πρώτη θέση μέχρι το τέλος.

Ο Raikkonen έκανε και αυτός το τρίτο του pit stop δίνοντας την μάχη του να φτάσει τους δύο πρώτους ενώ ο έτερος πιλότος της Lotus, Romain Grosjean διατηρούσε την 4η θέση. Πίσω του, οι Rosberg και Kobayashi πάλευαν για τη 5η θέση ενώ ο Hamilton είχε ανέβει στην 7η θέση μπροστά από τους Vettel και Button, με τους Hulkenberg και Webber να δίνουν τη δική τους μάχη για να μπούνε στην βαθμολογούμενη δεκάδα.

Ο Alonso σταμάτησε να πιέζει τον Maldonado τους τελευταίους γύρους, και έτσι ο Maldonado πήρε τη πρώτη νίκη της καριέρας του. Ο Raikkonen τερμάτισε στην 3η θέση, ο Grosjean στη 4η, ο Kobayashi πέρασε τον Rosberg ανεβαίνοντας στη 5 θέση, ενώ ο Vettel πέρασε τόσο τον Hamilton όσο και τον Rosberg, τερματίζοντας τελικά στη 6η θέση. Οι 10αδα συμπληρώθηκε από τους Jenson Button και Nico Hulkenberg. Ταχύτερος γύρος από τον Romain Grosjean στον 53ο γύρο με 1:26.250

Σε ότι αφορά τις βαθμολογίες. Στους οδηγούς ο Sebastian Vettel βρίσκεται στη πρώτη θέση με 61 βαθμούς, όσους ακριβώς έχει και ο Fernando Alonso, ενώ στη 3η θέση ο Lewis Hamilton με 53 βαθμούς. Στους κατασκευαστές, προηγείται η RedBull με 109 βαθμούς, στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Mercedes με 98 και στη τρίτη η Lotus με 84 βαθμούς.

Το επόμενο Grand Prix είναι προγραμματισμένο για μετά από 2 εβδομάδες το τριήμερο 25-27 Μαΐου στο μαγευτικό πριγκιπάτο του Μονακό. Στη συνέχεια, μπορείς να δεις τους χρόνους, αλλά και τη βαθμολογία οδηγών και κατασκευαστών.

[tabs slidertype=”top tabs” fx=”slide”][tabcontainer] [tabtext]Κατάταξη αγώνα[/tabtext] [tabtext]Βαθμολογία Οδηγών[/tabtext] [tabtext]Βαθμολογία Κατασκευαστών[/tabtext][/tabcontainer] [tabcontent] [tab]

F1 GRAN PREMIO DE ESPAÑA SANTANDER 2012

Pos

Driver

Team

Laps

Time

Pts

1 Pastor Maldonado Williams-Renault 66 Winner 25
2 Fernando Alonso Ferrari 66 +3.1 secs 18
3 Kimi Räikkönen Lotus-Renault 66 +3.8 secs 15
4 Romain Grosjean Lotus-Renault 66 +14.7 secs 12
5 Kamui Kobayashi Sauber-Ferrari 66 +64.6 secs 10
6 Sebastian Vettel Red Bull Racing-Renault 66 +67.5 secs 8
7 Nico Rosberg Mercedes 66 +77.9 secs 6
8 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 66 +78.1 secs 4
9 Jenson Button McLaren-Mercedes 66 +85.2 secs 2
10 Nico Hulkenberg Force India-Mercedes 65 +1 Lap 1
11 Mark Webber Red Bull Racing-Renault 65 +1 Lap
12 Jean-Eric Vergne STR-Ferrari 65 +1 Lap
13 Daniel Ricciardo STR-Ferrari 65 +1 Lap
14 Paul di Resta Force India-Mercedes 65 +1 Lap
15 Felipe Massa Ferrari 65 +1 Lap
16 Heikki Kovalainen Caterham-Renault 65 +1 Lap
17 Vitaly Petrov Caterham-Renault 65 +1 Lap
18 Timo Glock Marussia-Cosworth 64 +2 Laps
19 Pedro de la Rosa HRT-Cosworth 63 +3 Laps
Ret Sergio Perez Sauber-Ferrari 37 +29 Laps
Ret Charles Pic Marussia-Cosworth 35 +31 Laps
Ret Narain Karthikeyan HRT-Cosworth 22 +44 Laps
Ret Bruno Senna Williams-Renault 12 Accident
Ret Michael Schumacher Mercedes 12 Accident

[/tab] [tab]

Βαθμολογία Οδηγών

Pos Driver Nationality Team Points
1 Sebastian Vettel German Red Bull Racing-Renault 61
2 Fernando Alonso Spanish Ferrari 61
3 Lewis Hamilton British McLaren-Mercedes 53
4 Kimi Räikkönen Finnish Lotus-Renault 49
5 Mark Webber Australian Red Bull Racing-Renault 48
6 Jenson Button British McLaren-Mercedes 45
7 Nico Rosberg German Mercedes 41
8 Romain Grosjean French Lotus-Renault 35
9 Pastor Maldonado Venezuelan Williams-Renault 29
10 Sergio Perez Mexican Sauber-Ferrari 22
11 Kamui Kobayashi Japanese Sauber-Ferrari 19
12 Paul di Resta British Force India-Mercedes 15
13 Bruno Senna Brazilian Williams-Renault 14
14 Jean-Eric Vergne French STR-Ferrari 4
15 Nico Hulkenberg German Force India-Mercedes 3
16 Daniel Ricciardo Australian STR-Ferrari 2
17 Felipe Massa Brazilian Ferrari 2
18 Michael Schumacher German Mercedes 2
19 Timo Glock German Marussia-Cosworth 0
20 Charles Pic French Marussia-Cosworth 0
21 Vitaly Petrov Russian Caterham-Renault 0
22 Heikki Kovalainen Finnish Caterham-Renault 0
23 Pedro de la Rosa Spanish HRT-Cosworth 0
24 Narain Karthikeyan Indian HRT-Cosworth 0

[/tab] [tab]

Βαθμολογία Κατασκευαστών

Pos Team Points
1 Red Bull Racing-Renault 109
2 McLaren-Mercedes 98
3 Lotus-Renault 84
4 Ferrari 63
5 Mercedes 43
6 Williams-Renault 43
7 Sauber-Ferrari 41
8 Force India-Mercedes 18
9 STR-Ferrari 6
10 Marussia-Cosworth 0
11 Caterham-Renault 0
12 HRT-Cosworth 0

[/tab] [/tabcontent] [/tabs]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Υπάλληλος τράκαρε μια Ferrari F40

Ένας 24χρονος Γερμανός υπάλληλος της αντιπροσωπείας αυτοκινήτων Mechatronik, είχε την ατυχία να τρακάρει μια Ferrari F40 ενώ την οδηγούσε για να την πάει να...