Είναι ποτέ δυνατόν να αγοράσει κάποιος ένα αμάξι απλά και μόνο γιατί ερωτεύτηκε παράφορα τις ζάντες του; Ακούγεται αστείο μα εκείνο το απόγευμα ήταν όντως αλήθεια. Καθώς τσούλαγα το Accent μου μέσα στην Αθήνα ανάμεσα σε άλλα αυτοκίνητα, σκέφτομαι πως τα φανάρια είναι κάτι σαν το παιχνίδι με τα φρουτάκια στα καζίνο. Τρέχουν τα αυτοκίνητα λοιπόν σαν τα φρουτάκια μπροστά στα μάτια σου και κάποια, σχεδόν τυχαία, στιγμή σταματάνε το ένα μετά το άλλο, δίπλα – διπλά, σε κάποιο φανάρι χωρίς ποτέ να ξέρεις τι θα σου τύχει.

Σε εκείνο το φανάρι λοιπόν, είχα μόλις χτυπήσει διάνα, μια Ιταλίδα με μαύρα πατούμενα ξεχώριζε σαν άλλο φρούτο ανάμεσα στα αυτοκίνητα που πάλευαν με την ανία στο φανάρι. Κοντοστεκόταν και αυτή αμήχανα σαν μια κουκλάρα με τακούνια στην ουρά του ΙΚΑ με τους γέρου, ξέροντας πως όλοι την κοιτάνε. Με αφορμή αυτήν και τις ωραίες ζάντες της λοιπόν άρχισα να προσέχω πιο πολύ αυτό το ουσιαστικό κομμάτι που μπορεί να αλλάξει, πιστεύω, άρδην την εξωτερική εμφάνιση ενός αυτοκίνητου.

Το ωραίο με τις ζάντες των εργοστασιακών αυτοκινήτων είναι πως έχουν φτιαχτεί για να ταιριάζουν γάντι στο συγκεκριμένο σουλούπι. Θεωρητικά θα αναρωτιόταν κανείς πόσο μπορεί πια να διαφέρουν μερικές ζάντες μεταξύ τους, πόσο να παίξεις με τα σχήματα και τα χρώματα και να διαφοροποιήσεις μια ζάντα με 10 ακτίνες από μια άλλη ζάντα με 10 ακτίνες. Και όμως οι κατασκευαστές φαίνεται πως έχουν ακόμα αρκετή έμπνευση και όρεξη μέχρι να αρχίσουν να επαναλαμβάνουν τους εαυτούς τους. Αν σου έκρυβαν μάλιστα το υπόλοιπο ενός αυτοκινήτου και σου έδειχναν απλά τις ζάντες πιστεύω κάποιος έχει αρκετές πιθανότητες να πετύχει την χώρα προέλευσης του. Αυτό γιατί οι κατασκευαστές φαίνεται πως έχουν κάποιο στυλ.

Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στο στυλ του καθενός μέσα από την πιο αντιπροσωπευτική κατηγορία, τα μεσαία hatchback και μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές εργοστασιακές ζάντες τους και μετά ας διαλέξουμε με μόνο κριτήριο την ομορφιά ποια μας αρέσει περισσότερο.

ilikeyourcar – Αλεξανδρος