Αρχική Γενικές Κατηγορίες Featured Η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά. 10 από τα ομορφότερα κλειδιά

Η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά. 10 από τα ομορφότερα κλειδιά

41
Η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά. 10 από τα ομορφότερα κλειδιά

Ξεχάστε για λίγο τα start buttons και τις κάρτες… μπορεί ένα start button να σε κάνει να νιώθεις σαν οδηγός αγώνων αλλά είναι λίγο απρόσωπο, λίγο ψυχρό και για εμένα προσωπικά, δεν μπορεί να αντικαταστήσει επαρκώς την αίσθηση του να γυρνάς ένα κλειδί στη μίζα. Ξεχάστε επίσης τα σύγχρονα κλειδιά. Αυτά τα παραλληλόγραμμα πλαστικά «πράγματα» με τα κουμπιά πάνω τους που θυμίζουν κουτί για σπίρτα. Αυτό το άρθρο είναι αφιερωμένο σε 10 από τα ομορφότερα κλειδιά στην ιστορία της αυτοκίνησης. Κάποια από αυτά είναι απλά αλλά με τον τρόπο τους ξεχωριστά… άλλα πάλι είναι τόσο περίτεχνα που μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος «γιατί».

Σ.τ.Σ. Τα κλειδιά είναι τοποθετημένα σε τυχαία σειρά.

Subaru Impreza WRX STI

Πώς μπορείς να συνδυάσεις design και χρηστικότητα ενώ παράλληλα ανακαλείς μνήμες αγωνιστικών αυτοκινήτων; Το κλειδί ενός Subaru Impreza WRX STI του 2004 είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα.

Car key Subaru Impreza WRX STI

Ήδη από την παρουσίαση του μοντέλου γινόταν λόγος για “kill switch design” με αναφορές στο WRC και άλλα τέτοια αλλά πλέον ένα τέτοιο κλειδί εκτός από πανέμορφο είναι και συλλεκτικό καθώς από το ’05 και μετά άλλαξε για λόγους ασφαλείας.

Honda NSX

Σε αντίθεση με ότι έχετε ακούσει το κλειδί του NSX δεν είναι κατασκευασμένο από τιτάνιο αλλά από ένα κράμα που ονομάζεται Monel και αποτελείται από 70% Νικέλιο και 30% χαλκό.

Car Key Honda NSX

Αυτό σημαίνει πως είναι λιγότερο ξεχωριστό ή όμορφο; Δεν νομίζω… είναι ένα από τα πιο cool κλειδιά που έχω δει και συμπληρώνει τέλεια ένα αυτοκίνητο σαν το NSX.

Tesla Model S

Ναι ξέρω πως είπα πως τα ορθογώνια κλειδιά είναι uncool και τα start buttons ξενέρωτα αλλά απλά δείτε το. Είναι κομψό, λείο και ακόμα και να μην είχε κανένα σήμα πάνω του, δεν θα μπορούσε να ταιριάζει σε κάποιο αυτοκίνητο περισσότερο από όσο ταιριάζει στο Model S.

Car key Tesla

Είναι κάτι που θα έβαζα πάνω στο γραφείο μου, κάτι που δεν θα ήθελα να κρύβω στην τσέπη μου, κάτι που, χωρίς η επίδειξη να είναι αυτοσκοπός, θα ήθελα να το δείχνω στον κόσμο για να εκτιμήσει και αυτός την ομορφιά του. Από την άλλη, το κλειδί του Model S, όσο όμορφο και να είναι, δεν μπορεί να φτάσει αυτό μίας…

Pagani Huyara

Είναι μικρογραφία, κλειδί και flash drive ταυτόχρονα. Είναι ένα κόσμημα. Κάτι εξίσου over-engineered όσο και το υπόλοιπο αυτοκίνητο. Ειλικρινά, δεν περίμενα τίποτα λιγότερο από τον Horacio Pagani.

Car key Pagani

Εμμονή στην λεπτομέρεια σε σημείο που ελάχιστοι άνθρωποι στον κόσμο μπορούν να εκτιμήσουν, πόσο μάλλον να φτάσουν. Ένας άνθρωπος που κοιτάει κάτι που υπάρχει εδώ και δεκαετίες και σκέφτεται «πώς μπορώ να το κάνω καλύτερο/ομορφότερο/πιο χρήσιμο;».

Koenigsegg

Car key Koenigsegg

Αυτό το κλειδί θα μπορούσε να είναι το οικόσημο στο στήθος κάποιου ιππότη του Μεσαίωνα ή το μυστικό κλειδί για κάποια κρυφή ομάδα ατόμων που ελέγχει τον κόσμο. Είναι υπερβολικό αλλά ταυτόχρονα επιβλητικό. Χοντροκομμένο αλλά ταυτόχρονα πανέμορφο.

Nissan 300ZX

Μπορεί το κλειδί του NSX να μην ήταν από τιτάνιο αλλά αυτό είναι! Και πάλι, είναι ένα κλειδί που είναι όμορφο χωρίς να είναι περίπλοκο ή πολυχρηστικό. Είναι σαν να σου λέει «μην χαζεύεις με τις ώρες ένα κλειδί, δεν αγόρασες αυτοκίνητο γι’ αυτόν τον λόγο, απλά οδήγησέ με».

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Όταν όμως η βόλτα τελειώνει, δεν μπορείς παρά να χαζεύεις την απλότητά του. Ακριβώς όπως και με το…

Nissan R33 GT-R

Car key R33 GTR

Τι έγινε; Πολλά γιαπωνέζικα μαζεύτηκαν στην λίστα. Τι να κάνω όμως; Δεν φταίω εγώ που τα παλιά χρόνια οι Ιάπωνες ήξερα να κάνουν δήλωση μόνο και μόνο με ένα κλειδί. “GTR”. ‘Nuff said!

Παλιές Ferrari

Κάτι με χαλάει στα κλειδιά των σύγχρονων Ferrari… είναι υπερβολικά φανταχτερά, σαν να φωνάζουν «ΕΙΜΑΙ FERRARI, ΕΙΜΑΙ FERRARI, ΕΙΜΑΙ FERRARI». Παλιότερα, αν έβαζα ανάποδα ένα κλειδί Ferrari και ένα κλειδί Fiat Ducato, με δυσκολία θα τα ξεχώριζες και ενώ αν γίνει κάτι τέτοιο τώρα θα μαζευτούν το όρνια να «φάνε» το θύμα, τότε είχε μία γοητεία.

Car key Ferrari

Δες το κλειδί της 355 πχ… τόσο απλό κι όμως τόσο υπέροχο. Κοιτάζοντάς το, σου φέρνει στο μυαλό το σχήμα μίας κλασικής Les Paul… μπορεί να ακούγεται γελοίο –ή απλά να γερνάω- αλλά μου αρέσει ο συνδυασμός…

Spyker

Άλλο ένα κλειδί που ειλικρινά δεν θα μπορούσα ούτε καν να φανταστώ πως ανήκει σε κάποιο άλλο αυτοκίνητο πέρα από ένα Spyker. Έχει κάτι να κάνει με το design και την τεχνοτροπία… το πώς κατάφεραν να κάνουν κάτι τόσο μπανάλ να μοιάζει ιδιαίτερο.

Car key Spyker

Συγχαρητήρια στην Spyker αλλά όσο περίτεχνο και να κάνεις ένα κλειδί, δεν πρόκειται ποτέ να φτάσει την σπαρτιατική ομορφιά του κλειδιού μίας…

Porsche 917

Γιατί έχει τρύπες; Για να γλυτώσεις τα τελευταία 2 γραμμάρια. Και πού είσαι… χάσε κανά κιλό πριν μπεις μέσα γιατί χαλάς την αναλογία.

Car key Porsche 917

Αυτή η σχολαστικότητα και η οριακά παρανοϊκή τάση για over-engineering είναι που έκανε κάποιες Porsche να μείνουν στην ιστορία και όσο χαζό και αν σας ακούγεται, αυτό το κλειδί είναι περισσότερο “Porsche” από οτιδήποτε άλλο! Υποκλίνομαι!