Stefano-Domenicali

Διαβάζοντας τις δηλώσεις του επικεφαλής της ομάδας της Ferrari, Stefano Domenicali, μου ήρθαν στο νου οι αντίστοιχες του εκτελεστικού διευθυντή της Mercedes, Toto Wolff. Ο Αυστριακός δήλωνε “απαισιόδοξα αισιόδοξος” για τις τύχες της ομάδας του στο νέο πρωτάθλημα, κάτι που δείχνει να ασπάζεται και ο Domenicali για τη Scuderia, δηλώνοντας “συγκρατημένα αισιόδοξος”!

Ο Ιταλός είδε την F14 T να ντεμπουτάρει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα αξιοπιστίας, κάτι που τον χαροποίησε, όπως και η σύγκριση των δεδομένων από την πίστα με αυτά της νέας αεροδυναμικής σήραγγας, μεταξύ των οποίων δεν παρατηρούνται οι αποκλίσεις του πρόσφατου παρελθόντος.

Είμαι πάντα επιφυλακτικός , όχι επειδή φοβάμαι να πω αυτό που πιστεύω, αλλά επειδή γνωρίζω καλά το πόσο γρήγορα αλλάζουν τα πράγματα σε αυτό το άθλημα. Στη Jerez είδαμε την F14 T να ξεκινά με το δεξί, να ανταποκρίνεται καλά στις αλλαγές , ενώ τα δεδομένα αντιστοιχούν με τις παραμέτρους που είδαμε στην αεροδυναμική σήραγγα και δεν υπήρξαν κακές εκπλήξεις.

Είναι προφανές ότι υπάρχουν ακόμη πολλά να κάνουμε, διότι είναι αδύνατο να ξεκινήσεις με ένα τέλειο αυτοκίνητο σε μια σεζόν με τόσες αλλαγές. Η έναρξη του πρωταθλήματος θα είναι γεμάτη από άγνωστες παραμέτρους και είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε οποιουδήποτε είδους πρόβλεψη. Πιστεύω ότι θα αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε κάποια πράγματα μόνο στο τελευταίο τεστ του Μπαχρέιν.

Η αισιοδοξία μου βασίζεται στο γεγονός πως ξέρουμε σε ποιες περιοχές χρειάζεται να εργαστούμε. Η προσοχή είναι πάντα μια καλή προσέγγιση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι στους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτό το project λείπει η δέσμευση ή η βούληση για να δείξουν τους ανταγωνιστές μας πόσο καλά μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα στη Ferrari.

Η εξέλιξη κατά τη διάρκεια της χρονιάς, πάντα έπαιζε σημαντικό ρόλο στο κατά πόσο μια ομάδα θα μπορούσε να κυνηγήσει τον τίτλο. Φέτος όμως, με τις αλλαγές να είναι πάρα πολλές και την αξιοπιστία να επανέρχεται στο προσκήνιο, η εξέλιξη των νέων μονοθεσίων θα είναι ακόμη πιο σημαντική και η Ferrari τα τελευταία χρόνια χωλαίνει σε αυτό τον τομέα. Πάντως, παρά την έλλειψη τίτλων και την τεράστια πίεση, ο Domenicali διέκρινε εξαιρετικό κλίμα στις τάξεις της ομάδας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά:

Πρέπει να πω ότι αυτό που μου άρεσε περισσότερο ήταν η στάση της ομάδας. Όλοι οι άνθρωποι είναι ενωμένοι στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και στην προσπάθεια για την επίλυσή τους, γνωρίζουν ότι η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι τόσο απαιτητική, όσο και συναρπαστική.

TEST PRE-CAMPIONATO F1/2014 JEREZ DE LA FRONTERA

Κλείνοντας, ο Ιταλός μίλησε και για το νέο οδηγικό δίδυμο της Ferrari, τονίζοντας για μια ακόμη φορά πως το καλό της ομάδας μπαίνει πάνω από κάθε προσωπική επιτυχία. Στέλνοντας με αυτό τον τρόπο ξεκάθαρο μήνυμα στους οδηγούς του, αλλά και το προσωπικό.

Ήταν μια ορθολογική επιλογή, με βάση την ανάγκη να έχουμε ένα έμπειρο οδηγικό δίδυμο, με μοναδικό σκοπό την επιτυχία της Ferrari. Ελπίζω ότι η πίστα θα δείξει ότι αυτή ήταν η σωστή επιλογή.

Πώς θα τους διαχειριστούμε; Οι αποφάσεις παίρνονται πάντα προσεκτικά, αλλά έχουν πάντα τον ίδιο στόχο, που είναι η επίτευξη των στόχων της ομάδας, καθώς το καλό της ομάδας έρχεται πάντα πριν από οτιδήποτε άλλο. Οι αποφάσεις που έχουμε λάβει κατά το παρελθόν, πάντα διέπονταν από αυτό το πνεύμα.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά μετά από το 1953, που θα βρεθούν ταυτόχρονα στη Scuderia δυο παγκόσμιοι πρωταθλητές. Αν αυτό θα περιπλέξει τα πράγματα, αναμένουμε να το δούμε στις πίστες. Έχοντας παρατηρήσει, όμως, το πως συμπεριφέρεται η ομάδα σε καταστάσεις όπου 2 οδηγοί έχουν βάσιμες ελπίδες για τον τίτλο, πιθανότερο σενάριο φαντάζει η “μονομαχία” τους μέχρι τα μισά του πρωταθλήματος ή έως να πάρει ο ένας από τους δυο ξεκάθαρο πλεονέκτημα. Βέβαια, όταν μιλάμε για την Ferrari, δεν θα πρέπει να περιμένουμε στο πρώτο μισό να δούμε μάχες Senna-Prost, αφού η ομάδα, σωστά ή λανθασμένα, θέλει πάντα να έχει υπό έλεγχο τους πιλότους της.

[Πηγή: Scuderia Ferrari | Photo Copyrights: Studio Colombo]