H Nokia επενδύει $100 εκατ. για πιο “έξυπνα” αυτοκίνητα

Σχετικά άρθρα

Sign of the NOKIA store in Helsinki

H Nokia μπορεί πλέον να έχει κλείσει τον κύκλο εμπορικών δραστηριοτήτων στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας έπειτα από την εξαγορά του τμήματος από την Microsoft, πριν από μερικούς μήνες έναντι 7,2 δισ. δολάρια, αλλά η Φιλανδική εταιρία συνεχίζει να επενδύει σε νέες τεχνολογίες και μάλιστα στρέφει την προσοχή της στην ανάπτυξη τεχνολογίας smart-car για ένα καλύτερο μέλλον στην αυτοκίνηση.

Στα πλαίσια του επενδυτικού σχήματος Nokia Growth Partners, η Nokia προτίθεται να επενδύσει 100 εκατομμύρια δολάρια σε εταιρίες που φέρουν ιδιαίτερες γνώσεις και έχουν την θέληση να ασχοληθούν με την περαιτέρω εξέλιξη πάνω στην τεχνολογία επικοινωνιών για τα αυτοκίνητα. Ο Paul Asel, βασικός εκπρόσωπος του Nokia Growth Partners μεταξύ άλλων δήλωσε:

Το αυτοκίνητο μπορεί πραγματικά να λειτουργήσει σαν μια πλατφόρμα όπως συνέβη με τα κινητά τηλέφωνα που μετατράπηκαν σε smartphones και υπήρξε πλήθος εφαρμογών και υπηρεσιών που αναπτύχθηκαν για αυτά.

Η Nokia έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στην τεχνολογία χαρτών και επικοινωνίας, μέσω του τμήματος της Navteq, δίνοντας το παρόν στις εξελίξεις και συνολικά να πούμε ότι απασχολεί 6.000 υπαλλήλους που εκτελούν σειρά εργασιών για την συνεχής βελτίωση του συστήματος χαρτογράφησης Here (που βρίσκεται σε smartphones και tablets) που θα έχει άμεση σχέση με την νέα προσπάθεια της εταιρίας. Έρχονται όμως μεγάλες αλλαγές, που πέρα από την πλοήγηση σκοπό έχουν να προσφέρουν μια διαφορετική εμπειρία στην οδήγηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Here είναι τμήμα που θα παραμείνει υπό τον έλεγχο της Nokia μετά την εξαγορά του τμήματος Συσκευών και Υπηρεσιών από τη Microsoft. Η συμφωνία προβλέπει ότι πατέντες του Here θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συσκευές με λειτουργικό Windows Phone και συσκευές βασικών χαρακτηριστικών της Microsoft, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, η Nokia θα διατηρήσει τον έλεγχο της μονάδας, η οποία προβλέπεται να της αποφέρει σημαντικά κέρδη στο μέλλον.

Βλέπουμε να πραγματοποιείται μια νέα καινοτομία σε όλο το auto-οικοσύστημα με την βοήθεια της mobile τεχνολογίας και του διαδικτύου

είπε ο Asel.

Σε άλλο σημείο, ο διευθύνων σύμβουλος της Nokia, Rajeev Suri είπε:

Το πρόγραμμά μας NGP (Nokia Growth Partners) φέρει σταθερά καλές επιδόσεις προτείνοντας νέες καινοτομίες με θετική οικονομική απόδοση για την εταιρία. Το πρόγραμμα χρηματοδότησης 100 εκατομμυρίων δολαρίων, που ξεκινά σήμερα, τονίζει την πεποίθησή μας ότι τα διασυνδεδεμένα αυτοκίνητα αποτελούν ένα πολύ σημαντικό πεδίο ανάπτυξης για το μέλλον.

Η Nokia δεν είναι η μόνη εταιρεία που δραστηριοποιείται στην ενσωμάτωση ψηφιακών δυνατοτήτων στα μελλοντικά οχήματα. Η Apple έχει ήδη εξαγγείλει το CarPlay σε συνεργασία με τις Ferrari και Mercedes Benz, ενώ σε συνεργασία με αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες έχει δημιουργήσει υπηρεσία χρήσης του iPhone από τους οδηγούς, μόνο με τη χρήση της φωνής τους. Παράλληλα, η Google έχει ανακοινώσει από τον Ιανουάριο την Open Automotive Alliance με πρώτα μέλη τις Audi, General Motors, Honda, Hyundai και Nvidia. Αντίστοιχη πρόταση έχει παρουσιάσει και η Microsoft.

ΠηγήCNET

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η Nissan παρουσιάζει την πιλοτική γραμμή παραγωγής μπαταριών στερεάς κατάστασης

Η Nissan παρουσίασε σήμερα την -υπό κατασκευή- πιλοτική γραμμή παραγωγής μπαταριών στερεάς κατάστασης στο εργοστάσιό της στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας. Η πιλοτική γραμμή στοχεύει...