Το BMW i8 το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής με την λέιζερ τεχνολογία φωτισμού

Σχετικά άρθρα

bmw i8 lights (3)

Από φέτος το φθινόπωρο, η BMW θα είναι η αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως που θα προσφέρει ένα όχημα παραγωγής εφοδιασμένο με προβολείς φιλοσοφίας λέιζερ. Με αυτή την τεχνολογία που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης 2011, το BMW i8 δεν γράφει τη δική του ιστορία μόνο σαν ένα plug-in υβριδικό σπορ αυτοκίνητο, αλλά και σαν το πρώτο όχημα παραγωγής που υιοθετεί μία νέα τεχνολογία φώτων λέιζερ. Και ενώ η βασική έκδοση του BMW i8 χρησιμοποιεί τους ενεργειακά αποδοτικούς και ισχυρούς λαμπτήρες LED σε όλες τις λειτουργίες φώτων, οι προαιρετικοί προβολείς λέιζερ προσφέρουν εμβέλεια μεγάλης σκάλας έως και 600 m. Αυτό σημαίνει ότι η ήδη υψηλή εμβέλεια φωτισμού μιας σύγχρονης μεγάλης σκάλας φώτων LED διπλασιάζεται. Με τη νέα τεχνολογία λέιζερ, η ενεργειακή απόδοση μπορεί να αυξηθεί κατά 30% επιπλέον συγκριτικά με τις ήδη πολύ αποδοτικές λυχνίες LED.

bmw i8 lights (2)

Πέρα από τις μειωμένες ενεργειακές απαιτήσεις, το σύστημα BMW Laser Light φωτίζει το δρόμο μπροστά από το όχημα πολύ πιο έντονα χωρίς να θερμαίνεται η γύρω περιοχή. Οι δίοδοι λέιζερ είναι δέκα φορές μικρότερες από τις συμβατικές φωτοδιόδους. Έτσι καταλαμβάνουν πολύ λιγότερο χώρο μέσα στον προβολέα και παράλληλα είναι ελαφρύτερες. Το μέγεθος της επιφάνειας του κατόπτρου μπορεί να μειωθεί κατά 10% συγκριτικά με ένα σύστημα LED. Το ύψος του κατόπτρου μειώθηκε από 9 cm σε λιγότερο από 3 cm.

bmw i8 lights (1)

Η δέσμη λέιζερ είναι εξαιρετικά ισχυρή, θυμίζοντας φως ημέρας, που είναι ευχάριστο για το ανθρώπινο μάτι. Αρκετές δίοδοι υψηλής απόδοσης εκπέμπουν μία ισχυρή δέσμη φωτός μέσω ειδικών φακών πάνω σε μια ανακλαστική επιφάνεια με φώσφορο μέσα στο προβολέα. Αυτή η ουσία μεταμορφώνει τη δέσμη σε ένα εξαιρετικά λαμπερό λευκό φως δέκα φορές ισχυρότερο από μιας συμβατικής πηγής φωτός. Λόγω των σχεδόν ιδανικών χαρακτηριστικών της δέσμης, οι δίοδοι λέιζερ κάνουν το όλο σύστημα ακόμα πιο αποδοτικό. Σε συνδυασμό με την ψηφιακή υποστήριξη μεγάλης σκάλας μέσω κάμερας (high-beam assistant), περιορίζεται αξιόπιστα το θάμπωμα των οδηγών των προπορευόμενων ή αντίθετα ερχόμενων οχημάτων.

bmw i8 lights (4)

Συνοψίζοντας τα πλεονεκτήματά του, το BMW Laser Light είναι η ιδανική πηγή φωτός για τη μεγάλη σκάλα ενός οχήματος. Συνδυάζει απαράμιλλη απόδοση και ασφάλεια με υψηλό επίπεδο οικονομίας και άρτιες συμπαγείς διαστάσεις.

bmw i8 lights (5)

Χάρη στην εξαιρετική του εμβέλεια βελτιώνει το φωτισμό και προσφέρει ακόμα καλύτερη ορατότητα στους οδηγούς τη νύχτα. Επομένως διασφαλίζει μία πιο ξεκούραστη και άνετη οδηγική εμπειρία και αναβαθμίζει την οδική ασφάλεια. Το BMW i8 είναι το πρώτο όχημα στον κόσμο με την καινοτόμο τεχνολογία φωτισμού. Τα επόμενα χρόνια και άλλα μοντέλα BMW θα εφοδιάζονται με αυτό το φουτουριστικό σύστημα φωτισμού λέιζερ.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=XgxsUiY_n0w

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=_MQnPfhTp2U

[Πηγή: BMW]

[learn_more caption=”Δελτίο Τύπου”]

Το BMW i8 είναι το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής με την καινοτόμο τεχνολογία φωτισμού.

Μόναχο. Από φέτος το φθινόπωρο, η BMW θα είναι η πρώτη κατασκευάστρια εταιρία αυτοκινήτων σε όλο τον κόσμο που θα προσφέρει ένα όχημα παραγωγής εφοδιασμένο με προβολείς φιλοσοφίας λέιζερ. Με αυτή την τεχνολογία που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης 2011, το BMW i8 (κατανάλωση μικτού κύκλου: 2.1-0.0 l/100 km, εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο: 49–0 g/km), δεν γράφει τη δική του ιστορία μόνο σαν ένα plug-in υβριδικό σπορ αυτοκίνητο, αλλά και σαν το πρώτο όχημα παραγωγής που υιοθετεί μία νέα τεχνολογία φώτων λέιζερ. Και ενώ η βασική έκδοση του BMW i8 χρησιμοποιεί τους ενεργειακά αποδοτικούς και ισχυρούς λαμπτήρες LED σε όλες τις λειτουργίες φώτων, οι προαιρετικοί προβολείς λέιζερ προσφέρουν εμβέλεια μεγάλης σκάλας έως και 600 m. Αυτό σημαίνει ότι η ήδη υψηλή εμβέλεια φωτισμού μιας σύγχρονης μεγάλης σκάλας φώτων LED διπλασιάζεται. Με τη νέα τεχνολογία λέιζερ, η ενεργειακή απόδοση μπορεί να αυξηθεί κατά 30% επιπλέον συγκριτικά με τις ήδη πολύ αποδοτικές λυχνίες LED.

Αποδοτικό, ισχυρό σύστημα φωτισμού.

Πέρα από τις μειωμένες ενεργειακές απαιτήσεις, το σύστημα BMW Laser Light φωτίζει το δρόμο μπροστά από το όχημα πολύ πιο έντονα χωρίς να θερμαίνεται η γύρω περιοχή. Οι δίοδοι λέιζερ είναι δέκα φορές μικρότερες από τις συμβατικές φωτοδιόδους. Έτσι καταλαμβάνουν πολύ λιγότερο χώρο μέσα στον προβολέα και παράλληλα είναι ελαφρύτερες. Το μέγεθος της επιφάνειας του κατόπτρου μπορεί να μειωθεί κατά 10% συγκριτικά με ένα σύστημα LED. Το ύψος του κατόπτρου μειώθηκε από 9 cm σε λιγότερο από 3 cm. Η δέσμη λέιζερ είναι εξαιρετικά ισχυρή, θυμίζοντας φως ημέρας, που είναι ευχάριστο για το ανθρώπινο μάτι. Αρκετές δίοδοι υψηλής απόδοσης εκπέμπουν μία ισχυρή δέσμη φωτός μέσω ειδικών φακών πάνω σε μια ανακλαστική επιφάνεια με φώσφορο μέσα στο προβολέα. Αυτή η ουσία μεταμορφώνει τη δέσμη σε ένα εξαιρετικά λαμπερό λευκό φως δέκα φορές ισχυρότερο από μιας συμβατικής πηγής φωτός. Λόγω των σχεδόν ιδανικών χαρακτηριστικών της δέσμης, οι δίοδοι λέιζερ κάνουν το όλο σύστημα ακόμα πιο αποδοτικό.

Σε συνδυασμό με την ψηφιακή υποστήριξη μεγάλης σκάλας μέσω κάμερας (high-beam assistant), περιορίζεται αξιόπιστα το θάμπωμα των οδηγών των προπορευόμενων ή αντίθετα ερχόμενων οχημάτων.

Βελτιωμένη ορατότητα και ασφάλεια στη νυχτερινή οδήγηση. 

Συνοψίζοντας τα πλεονεκτήματά του, το BMW Laser Light είναι η ιδανική πηγή φωτός για τη μεγάλη σκάλα ενός οχήματος. Συνδυάζει απαράμιλλη απόδοση και ασφάλεια με υψηλό επίπεδο οικονομίας και άρτιες συμπαγείς διαστάσεις. Χάρη στην εξαιρετική του εμβέλεια βελτιώνει το φωτισμό και προσφέρει ακόμα καλύτερη ορατότητα στους οδηγούς τη νύχτα. Επομένως διασφαλίζει μία πιο ξεκούραστη και άνετη οδηγική εμπειρία και αναβαθμίζει ην οδική ασφάλεια. Το BMW i8 είναι το πρώτο όχημα στον κόσμο με την καινοτόμο τεχνολογία φωτισμού. Τα επόμενα χρόνια και άλλα μοντέλα BMW θα εφοδιάζονται με αυτό το φουτουριστικό σύστημα φωτισμού λέιζερ.

Συμπέρασμα.

Το BMW i8 αποτελεί το μέλλον της σπορ αυτοκίνησης. Μαζί με τους προβολείς λέιζερ είναι το μέλλον της τεχνολογίας φωτισμού για τα αυτοκίνητα. Και στις δύο περιπτώσεις ισχύει το εξής: Υψηλές επιδόσεις σε συνδυασμό με υψηλή απόδοση.

[/learn_more]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

BMW M2 CSL από την Alpha-N Performance

Η Alpha-N Performance πρόλαβε την BMW και παρουσίασε την CSL έκδοση της νέας γενιάς της M2. Στιλιστικά η εταιρία τοποθετεί στην Μ2 νέο bodykit...

Αυτό είναι το BMW Vision Neue Klasse X Concept

Αυτό είναι το Vision Neue Klasse X Concept, το νέο πρωτότυπο της BMW που θα παρουσιαστεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες και μας δείχνουν το...

Πατέντα της Ferrari αποκαλύπτει εξακύλινδρο υβριδικό κινητήρα υδρογόνου

Η Ferrari έχει προχωρήσει στη κατάθεση διπλώματος ευρεσιτεχνίας για έναν υβριδικό εξακύλινδρο σε σειρά κινητήρα που τροφοδοτείται με υδρογόνο. Τα σχέδια παρουσιάζουν μια πληθώρα...
Autoblog.gr