Το αυτοκίνητο

Test_Drive_Nissan_Qashqai_DiGT_22

Η Nissan παρουσίασε επίσημα τη δεύτερη γενιά του Qashqai τον περασμένο Νοέμβριο, και αρχικά έκανε το ντεμπούτο του στην έκθεση του Τόκιο, ενώ εμείς για πρώτη φορά το είδαμε στην πανελλήνια παρουσίαση τον προηγούμενο Φεβρουάριο, όπου ξεκίνησε την εμπορική του καριέρα. Σχεδιαστικά το νέο Qashqai είναι όμορφο. Σχεδιασμένο από την αρχή, το νέο αυτοκίνητο έχει καινοτόμο, premium, σοβαρό αλλά και δυναμικό σουλούπι. Δανείζεται αρκετά στοιχεία από το Hi-Cross concept που είδαμε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης το 2012, με τις πινελιές του νέου αυτοκινήτου να έχουν δημιουργηθεί στο Ευρωπαϊκό κέντρο σχεδιασμού της Nissan που βρίσκεται στο Paddington του Λονδίνου, ενώ η ανάπτυξη του έγινε στο Ευρωπαϊκό τεχνικό κέντρο που βρίσκεται στο Cranfield της πόλης Bedfordshire. Υιοθετεί τη νέα ταυτότητα με την V μάσκα στο εμπρός μέρος, ενώ μοιράζεται πάρα πολλά σχεδιαστικά στοιχεία με το νέο X-Trail.

Test_Drive_Nissan_Qashqai_DiGT_15

Η εντυπωσιακή του εμφάνιση διαθέτει ισχυρές καμπύλες, καθαρές γραμμές και περίπλοκες λεπτομέρειες, ενώ το ανασηκωμένο καπό με τις μυώδεις λεπτομέρειες στα άκρα και πάνω από τους θόλους γίνονται αισθητές στο μάτι του οδηγού. Σήμα κατατεθέν έγιναν αμέσως τα νέα LED φώτα ημέρας που τα διαθέτουν όλα τα μοντέλα, ενώ ορισμένες εκδόσεις είναι εξοπλισμένες με full LED, αντί Xenon, που παράγουν ένα πιο άσπρο, πιο ευκρινές φως, πιο κοντά στο χρώμα με το φως του ήλιου, με αποτέλεσμα την καλύτερη ορατότητα τη νύχτα, καταναλώνοντας από την άλλη 50% λιγότερη ενέργεια από τις Xenon.

Test_Drive_Nissan_Qashqai_DiGT_07

Το ιαπωνικό crossover βασίζεται πάνω σε στην ολοκαίνουρια CMF σπονδυλωτή πλατφόρμα που θα χρησιμοποιηθεί σε αρκετά μελλοντικά sedan, και την φορά ήδη το X-Trail, ενώ κατασκευάζεται στο εργοστάσιο του Sunderland, στο ίδιο που κατασκευάζονται σήμερα τόσο η τωρινή γενιά του Qashqai όσο και τα Juke και Note. Κάθε 61 δευτερόλεπτα από τη 1η γραμμή παραγωγής (δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο) του εργοστασίου βγαίνει ένα ολοκαίνουργιο Qashqai, έτοιμο για να παραδοθεί στον ιδιοκτήτη του. Η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που να υπερκαλύπτεται η προσφορά, όχι μόνο στην Ελλάδα που σχεδόν φτάνει τους έξι μήνες η αναμονή αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, με την Nissan να περιμένει ένα “θαύμα” από τη Ρωσία, που αν συνεχιστεί η μείωση των πωλήσεων στην εκεί αγορά θα μπορέσει να ικανοποιήσουν του ανυπόμονους Ευρωπαίους.

Test_Drive_Nissan_Qashqai_DiGT_34

Οι διαστάσεις τους, εν μέρη, έχουν αυξηθεί, αλλά παρόλα αυτά στην πραγματική ζωή είναι λιγότερο ογκώδες απ’ότι μπορεί να φαίνεται στις φωτογραφίες. Έτσι το μήκος του είναι 4.380 χλστ. (+47 χλστ), το πλάτος του 1.806 (+20 χλστ.), ενώ το ύψος του έχει χάσει 15 χλστ. φτάνοντας τα 1.590 χλστ. Ωστόσο, παρά τη μείωση σε ύψος, τα εμπρός και πίσω περιθώρια για τα κεφάλια των επιβατών έχουν αυξηθεί κατά 10 χλστ., χωρίς ωστόσο να επηρεάζεται η υπερυψωμένη θέση οδήγησης. Τα παραπάνω εκατοστά μαζί με το μακρύ μεταξόνιο των 2.646 χλστ. έχουν θετικές επιπτώσεις στους χώρους για τα γόνατα των επιβατών, αλλά και στο χώρο αποσκευών, αφού πλέον φτάνει τα 430 λίτρα (από 410), ενώ αν αναδιπλωθούν οι πλάτες των πίσω καθισμάτων μπορεί να χωρέσει μέχρι 1.598 λίτρα. Έχει κανονικό σχήμα, όντας απόλυτα εκμεταλλεύσιμος, ενώ με το διπλό πάτωμα και τις διάφορες παραλλαγές που ουσιαστικά τον χωρίζουν σε τμήματα μπορεί να μεταφέρει εύκολα διάφορα αντικείμενα.

Όσον αφορά την ασφάλεια, η Nissan ήταν αμείλικτη και εκτός της εξαιρετικής παθητικής ασφάλειας, το έχει προικίσει με πολλά ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας. Έτσι, κατάφερε να αποσπάσει με περίσσια άνεση την κορυφαία βαθμολογία των 5 αστέρων, στις ολοένα και πιο αυστηρές εξετάσεις του ανεξάρτητου οργανισμού ασφαλείας, EuroNCAP, επιτυγχάνοντας 88% στη προστασία ενηλίκων επιβατών, 83% στη προστασία παιδιών, 59% στη προστασία πεζών και 79% στα συστήματα ασφαλείας.

Ένας βασικός παράγοντας που συνετέλεσε στις κορυφαίες επιδόσεις του νέου Nissan Qashqai στο EuroNCAP, αποτελεί το εξαιρετικά προηγμένο επίπεδο τεχνολογίας, στα χαρακτηριστικά ασφαλείας που διαθέτει. Οι καινοτομίες που απαρτίζουν το σύστημα με την ονομασία Nissan SafetyShield, όταν συνδυαστούν, αποτελούν ένα μοναδικό πακέτο βοηθημάτων, που όχι μόνο αυξάνουν σημαντικά την ασφάλεια και την άνεση, αλλά προσφέρουν και εξαιρετική αξία στο οδηγό και τους επιβάτες του. Το ενιαίο αυτό σύστημα, σε συνεργασία με το Around View Monitor είναι άκρως φιλικό και εύκολα προσβάσιμο στον οδηγό και τους επιβάτες του νέου Nissan. Πλέον, όλα τα παραπάνω δίνουν πόντους στο τελικό αποτέλεσμα, και δεν μετράει μόνο η παθητική ασφάλεια.

Test_Drive_Nissan_Qashqai_DiGT_31