Το αυτοκίνητο

Fiat 500L Living - 03

Το Fiat 500L Living είναι η τρίτη έκδοσης της οικογένειας του 500L και παρουσιάστηκε πέρσι το καλοκαίρι, ενώ το ντεμπούτο του το έκανε στην έκθεση της Φρανκφούρτης πριν ένα χρόνο. Στην Ελλάδα ξεκίνησε τις πωλήσεις του από τα τέλη του προηγούμενου χρόνου, με τη Fiat να το χαρακτηρίζει ως ένα MPW (Magic Purpose Wagon) αυτοκίνητο. Το Living αποτελεί την πιο πρακτική έκδοση του 500L, καθώς το μεγαλύτερο μήκος του έχει κύριο σκοπό την αύξηση του χώρου αποσκευών και κατ’επέκταση την προσθήκη άλλης μιας σειράς καθισμάτων, φτάνοντας συνολικά τα επτά (7) καθίσματα.

Fiat 500L Living - 15

Ας τα πάρουμε από την αρχή, που όπως καταλαβαίνεις από τις φωτογραφίες το 500L Living έχει αυξημένο μήκος κατά 205 χλστ. σε σχέση με το 500L, φτάνοντας τα 4.352 χλστ., με τα επιπλέον εκατοστά να προστίθενται από την πίσω κολόνα και πίσω. Ακολούθως, στο ύψος του έχουν προστεθεί 2 χλστ. και πλέον φτάνει τα 1.667 χλστ., ενώ αντίθετα, το πλάτος και το μεταξόνιο παραμένουν αμετάβλητα, και έτσι το πρώτο είναι 1.784 χλστ. και το δεύτερο 2.612 χλστ. Μπορεί στο μάτι να σου φαίνεται μεγάλο, αλλά το μήκος του συγκρινόμενο με άλλα παρόμοια επταθέσια της αγοράς είναι σημαντικά μικρότερο. Για παράδειγμα υπολείπεται, κατά αύξουσα σειρά, 168 χλστ. του Ford Grand C-Max, 221 χλστ. του Renault Grand Scenic, με τη μεγαλύτερη διαφορά να την έχει από το Citroen C4 Grand Picasso, όντας 238 χλστ. μικρότερο. Όμως, όσο “ωφέλιμο αέρα” μπορεί να χάνει από εσωτερικούς χώρους, το κερδίζει σε ευελιξία μετακινήσεων και ευκολίας παρκαρίσματος μέσα στην πόλη, καθιστώντας το, τη πιο compact σε διαστάσεις 7-θέσια επιλογή.

Fiat 500L Living - 12

Σχεδιαστικά, όπως προείπα, δεν αλλάζει τίποτα μέχρι το πίσω μέρος, που πλέον κατά προσωπική άποψη δεν κολλάει όμορφα στο υπόλοιπο αμάξωμα. Φαίνεται “ξεχειλωμένο” κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα να χάσει τις αναλογίες του απλού 500L, το οποίο είναι ιδιαίτερα συμπαθητικό, με τον εξτρά όγκο να το μετατρέπει στο όχημα που θα σε μεταφέρει στη τελευταία σου κατοικία. Όμως, κατά τη διάρκεια της δοκιμής με ρώτησαν αρκετές γυναίκες/μητέρες για το αυτοκίνητο, το οποίο βρήκαν κάτι παραπάνω από ελκυστικό. Έτσι, μπορεί να αλλοιώνεται λίγο το αισθητικό αποτέλεσμα, αλλά δεν είναι λίγες οι lifestyle δόσεις σύγχρονου στυλ, παντρεμένου με ρετρό λεπτομέρειες.

Fiat 500L Living - 47

Από την αύξηση των διαστάσεων μεγάλωσε και ο χώρος αποσκευών, που εξαιτίας του συρόμενου πίσω καθίσματος σε αναλογία 60/40, αυτός κυμαίνεται από 560 έως 638 λίτρα, με πλήρως μαζεμένα όλα τα καθίσματα φτάνει τα 1.704, ενώ σε επταθέσια διάταξη φτάνει τα 168 λίτρα. Σεβαστή αύξηση αν αναλογιστεί ότι το 500L αυτός κυμαίνεται μεταξύ 343 και 400 λίτρα, μέχρι 1.304 με αναδιπλωμένα τα καθίσματα. Στο χώρο αποσκευών με επιπλέον κόστος 960 ευρώ ο υποψήφιος αγοραστής μπορεί να προσθέσει την τρίτη αναδιπλούμενη σειρά καθισμάτων, η οποία “χάνεται” στο πάτωμα. Στις δύο αυτές επιπλέον -κατά συνθήκη- θέσεις θα φιλοξενηθούν μικρού αναστήματος ενήλικες ή παιδιά, καθώς ο χώρος για τα γόνατα τους είναι αρκετά περιορισμένος, εν αντιθέσει με αυτό για τα κεφάλια που είναι αρκετός.

Fiat 500L Living - 11

Το αυτοκίνητο κατασκευάζεται στο πρώην εργοστάσιο της Zastava στη πόλη Kragujevac της Σερβίας, όπου η Fiat το είχε αγοράσει το 2008 Fiat και επένδυσε 1 δις ευρώ ώστε να το εκσυγχρονίσει και ανανεώσει. Ανήκει στην Fiat Automobili Srbija που ιδρύθηκε έπειτα από την εξαγορά του εργοστασίου, με την Fiat να κατέχει το 67% και το κράτος της Σερβίας 33% και έχει στόχο να κατασκευάζει 200.000 αυτοκίνητα ετησίως.

Με μια ματιά
Εμφάνιση
6.5
Οδική συμπεριφορά
7
Επιδόσεις
7.5
Κατανάλωση
8.5
Τιμή
7
Μοιράσου το!
Προηγούμενο άρθροΟ David Hasselhoff μιλά για τον πρώτο KITT
Επόμενο άρθροΚάπως έτσι θα μοιάζει η νέα Chevrolet Camaro [Renderings]