Το εσωτερικό…δεν είναι Fiat

Ότι ήξερες για την ποιότητα της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, απλά το ξεχνάς. Το νέο 500Χ αποτελεί ένα νέο ιδιαίτερα σημαντικό κεφάλαιο για την Fiat, το αποδεικνύει περίτρανα σε κάθε ευκαιρία.

97_Fiat-500X-

Είναι ένα ιδιαίτερα ευχάριστο και φιλόξενο περιβάλλον, άνετο, και εξαιρετικά ποιοτικό με εκτεταμένη χρήση κορυφαίων υλικών, διαθέτοντας υψηλής ποιότητας φινίρισματος. Το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό είναι καλυμμένο με μαλακό, αφρώδες υλικό, ενώ τα δέρματα που είχαν τα αυτοκίνητα δοκιμής ήταν απολαυστικά στην αφή, και απτής ποιότητας. Προσωπικά, δεν θεωρώ καθόλου υπερβολή να πω ότι κοιτάει στα μάτια το εσωτερικό των Alfa, αν όχι το ξεπερνάει.

101_Fiat-500X

Οι θήκες αποθήκευσης είναι αρκετές, μεγάλες και πρακτικές, και θα εκτιμηθούν στην καθημερινή χρήση, ενώ διαθέτει πολλές διαφορετικές δυνατότητες για τις θέσεις των καθισμάτων, αφού υπάρχουν επτά δυνατές διαμορφώσεις του εσωτερικού. Το 500X προσφέρει επίσης ένα γενναιόδωρο χώρο αποσκευών (350 λίτρα). Οι χώροι για τους πίσω επιβάτες είναι επαρκέστατοι για 2 άτομα φυσιολογικού αναστήματος, και μόνο με την προαιρετική διπλή οροφή, που κόβει αρκετό χώρο από τον διαθέσιμο αέρα θα αισθανθούν μειονεκτικά. Η εργονομία είναι κλασική ιταλική, χωρίς να εντοπίζω κάποια παραφωνία, καθώς όλοι οι διακόπτες είναι γνωστοί από άλλα μοντέλα και βρίσκονται στη κατάλληλη απόσταση και στη σωστή θέση.

Η οθόνη αφής 5 ή 6,5 ιντσών του συστήματος Uconnect ξεχωρίζει στο κέντρο της κονσόλας, ενώ διαθέτει και Bluetooth με φωνητικές εντολές. Επίσης, ενσωματώνει το Uconnect Radio Nav 5” προσφέρει το TomTom 2.5D navigation ενώ το 6.5″ Uconnect Radio Nav χρησιμοποιεί δορυφορική πλοήγηση με χάρτες 3D, και “One Shot Voice Destination Entry” για εισαγωγή διεύθυνσης με φωνητική εντολή.

103_Fiat-500X

Ακόμα, στην έγχρωμη οθόνη αφής με πολύ καλή ευκρίνεια και ανάλυση, το σύστημα επιτρέπει την πρόσβαση σε όλες τις κύριες λειτουργίες, όπως το ραδιόφωνο, στις πηγές πολυμέσων (media player, iPod, iPhone, smartphone) οι οποίες μπορούν να συνδεθούν μέσω της θύρας USB ή της θήκης Aux-in ή με το Bluetooth audio streaming, με όλα τα παραπάνω να ελέγχονται και μέσω των χειριστηρίων στο τιμόνι. Τέλος, το Fiat 500X προσφέρει το eco:Drive, που επιτρέπει τη μείωση μέχρι και κατά 16% της κατανάλωσης καυσίμου και την αντίστοιχη μείωση των εκπομπών CO2.

Το ντιζάιν του είναι επηρεασμένο από το ιστορικό 500, αλλά δοσμένο με έναν σύγχρονο τρόπο που το καθιστά ιδανικό για όλες τις ηλικίες. Κάθεσαι λιγότερο ψηλά απ’ότι περίμενες, με το πρώτο πράγμα που αντικρίζεις είναι το ολοκαίνουριο τιμόνι με το σπορ σχήμα, καθώς είναι επίπεδο στο κάτω μέρος. Εντυπωσιακός είναι και ο πίνακας οργάνων, με ιδιαίτερη μνεία να γίνεται στη λειτουργική του σχεδίαση με τα ευανάγνωστα όργανα.