Πετρέλαιο: Κάτω από τα 55 δολάρια το βαρέλι

Σχετικά άρθρα

oil 2

Συνεχίζεται η πτώση της τιμής του πετρελαίου και μετά από πεντέμισι χρόνια, η τιμή του αργού παράδοσης Ιανουαρίου κυμαίνεται αυτή την ώρα στα 54,11 δολάρια το βαρέλι, χάνοντας 2,36 δολάρια σε σύγκριση με τη χθεσινή τιμή ενώ η τιμή του Μπρεντ υποχωρούσε κατά 3,22% και έφτασε στα 59,27 δολάρια το βαρέλι.

Χθες, τα χρηματιστήρια των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του Κόλπου κατακρημνίστηκαν, κυρίως με αφορμή την πτώση της τιμής του αργού. Σε ορισμένες αγορά μάλιστα, όπως αυτή του Ντουμπάι, η πτώση θύμιζε έντονα τις ημέρες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008 και την κρίση χρέους στο Ντουμπάι. Το Χρηματιστήριο του Ντουμπάι έκλεισε στις 3.083,69 μονάδες, με πτώση 7,3%, τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες που έχει καταγράψει την τελευταία πενταετία. Οι εταιρείες Emmar και Arabtec είδαν τις μετοχές τους να πέφτουν κατά 10%, το μέγιστο που επιτρέπεται σε μία συνεδρίαση.

Από τα τέλη Νοεμβρίου, όταν ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε ότι αφήνει αμετάβλητο το πλαφόν της παραγωγής του παρά τη μεγάλη μείωση των τιμών, τα επτά Χρηματιστήρια των αραβικών χωρών του Κόλπου καταγράφουν μεγάλες απώλειες. Έτσι, ο δείκτης DFM του Ντουμπάι έχει υποχωρήσει κατά 31,5%, το Χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας κατά 19,2% και του Άμπου Ντάμπι κατά 18,9%. Ο Σαουδάραβας αναλυτής Αμπντλουαχάμπ Άμπου-Ντάες, τόνισε:

Τα αίτια της πτώσης είναι σαφή: η μεγάλη μείωση της τιμής του αργού, υποβοηθούμενη από τις απαισιόδοξες προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία

ενώ ο αναλυτής Ματ Σμιθ της Schneider Electric, δήλωσε:

Η κολασμένη πτώση συνεχίζεται στην αγορά πετρελαίου (…) η τιμή δοκιμάζεται λόγω των ελάχιστα ενθαρρυντικών προοπτικών όσον αφορά τη ζήτηση μετά την ανακοίνωση του περιορισμού των κινεζικών παραγωγών.

Χθες, το Χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας υποχώρησε κατά 7,3%, στις 7.330,30 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2013. Ο κλάδος των πετροχημικών έχασε 7,5% και της ενέργειας 6,8%. Το Χρηματιστήριο του Άμπου Ντάμπι έπεσε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 4.000 μονάδων, στις 3.892,08, καταγράφοντας απώλειες 6,9% ενώ μικρότερη ήταν η πτώση στο Κατάρ (-3,5%).

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Υπάλληλος τράκαρε μια Ferrari F40

Ένας 24χρονος Γερμανός υπάλληλος της αντιπροσωπείας αυτοκινήτων Mechatronik, είχε την ατυχία να τρακάρει μια Ferrari F40 ενώ την οδηγούσε για να την πάει να...

Ένα Lucid Air κάηκε ολοσχερώς μετά από πρόσκρουση σε στύλο στη Βαρσοβία

Το περιστατικό συνέβη στη διασταύρωση των οδών Aleja Niepodległosci και Antoniego Madalinskiego στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, το πρωί της 19ης Απριλίου, όπου πληροφορίες από...