Δοκιμές Jerez: Ημέρα 2η

Σχετικά άρθρα

TEST F1 JEREZ 2015

Πριν μισή ώρα ολοκληρώθηκε και η δεύτερη μέρα των χειμερινών δοκιμών στη Jerez, με ταχύτερο όλων, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, τον Sebastian Vettel. Επειδή όμως οι χρόνοι δεν παίζουν κανένα ρόλο, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Τα πρώτα μονοθέσια στη πίστα ήταν αυτά της Ferrari, του Sebastian Vettel, της Sauber του Felipe Nasr, της Mercedes του Lewis Hamilton και της Red Bull του Kvyat. Όλοι ολοκλήρωσαν κανονικά ένα δοκιμαστικό γύρο, αλλά τα μάτια των περισσοτέρων ήταν στραμμένα στον Jenson Button και τη McLaren, με την ελπίδα η μέρα του Βρετανού να είναι καλύτερη από αυτή του Alonso χθες. Το ενδιαφέρον γρήγορα μετατοπίστηκε, καθώς επικεντρώθηκε στον ήχο του κινητήρα της Mercedes, που ακουγόταν από το γκαράζ της Lotus.

Η Lotus μπορεί να έχασε την πρώτη μέρα δοκιμών, αλλά τη φετινή χρονιά θα έχει ένα power unit που έχει αποδείξει ότι είναι ένα σκαλοπάτι πάνω από τον ανταγωνισμό. Αντιθέτως, ο κινητήρας της Honda ακουγόταν “περίεργα” στο μονοθέσιο της McLaren, τόσο την πρώτη όσο και την δεύτερη μέρα. Ευτυχώς για τους Βρετανούς, οι άνθρωποι της Honda έχουν ήδη σχεδιάσει να φέρουν εξελιγμένους κινητήρες στις δεύτερες δοκιμές, καθώς και τους τελικούς κινητήρες προδιαγραφών πρωταθλήματος, στις τελευταίες δοκιμές στη Βαρκελώνη.

Maldonado-Lotus-Jerez

Το πρώτο δίωρο των σημερινών δοκιμών κύλισε ομαλά, με τη Ferrari και τη Mercedes να κάνουν από 30 περίπου γύρους. Ο Sebastian Vettel ήταν ο μόνος πιλότος κάτω από το 1:21.000, με την θερμοκρασία της ασφάλτου να μην έχει ξεπεράσει ακόμα τους 8°C, αλλά να ανεβαίνει συνεχώς.

Δειλά δειλά έκανε και η Lotus την εμφάνισή της στην Ισπανική πίστα, με τον Pastor Maldonado να κάνει πρώτα ένα γύρο και να ξαναμπαίνει στα pit και έπειτα να ολοκληρώνει μερικούς αργούς γύρους, χωρίς κάποιο θέμα. Ο Τεχνικός Διευθυντής της ομάδας, Nick Chester, είπε για τη νέα E23:

Ακολουθήσαμε ένα πολύ επιθετικό και δύσκολο χρονικά πρόγραμμα, με την E23. Τεχνολογικά είναι το πιο προηγμένο αυτοκίνητο που έχουμε κατασκευάσει στο Enstone.

Kvyat - Red Bull - Jerez

Εκείνη τη στιγμή έκανε την εμφάνισή της και η Red Bull, χωρίς την μπροστινή της αεροτομή. Ο Daniil Kvyat, ο οποίος είχε “τραυματίσει” την εμπρόσθια πτέρυγα του μονοθεσίου του σε μια μικροέξοδο του, έκανε κάποιους γύρους σε αργές ταχύτητες, μέχρι να καταφέρουν οι άνθρωποι της Red Bull να φέρουν καινούρια αεροτομή από το εργοστάσιο… κάτι το οποίο δεν έγινε σήμερα.

Τα αστεία για τη Red Bull έκαναν το γύρο του κόσμου, με πολλούς να λένε ότι η Red Bull δεν δίνει πλέον φτερά (wings) και ότι το καμουφλάζ του μονοθεσίου της είναι τόσο καλό που η μπροστινή αεροτομή δεν φαίνεται με γυμνό μάτι κ.α. Μέχρι και ο Christian Horner αστειεύτηκε για την ομάδα του, λέγοντας πως η RB11 έχει τόσο καλή αεροδυναμική που δεν χρειάζεται καν εμπρός πτέρυγα.

Jerez Day 2

Το μεσημέρι, οι Max Verstappen και Valtteri Bottas είχαν ήδη συμπληρώσει πάνω από 40 γύρους έκαστος, ενώ η Mercedes του Lewis Hamilton είχε ήδη ξεπεράσει τους 70. Η McLaren του Jenson Button είχε καταφέρει μόλις 5 γύρους, με τον Eric Boullier να δηλώνει χθες πως κάτι τέτοιο είναι φυσιολογικό για έναν νέο κινητήρα:

Δεν θέλουμε να πάρουμε ρίσκα, γιατί αν διαλύσεις τον κινητήρα σου κινδυνεύεις να κάνεις ζημιά και στο μονοθέσιό σου, χάνοντας έτσι περισσότερο χρόνο.

Οι φήμες από την Ισπανία μιλούν για διάταξη του κινητήρα της Honda, όπως και στη Mercedes. Έναν δρόμο που η Ferrari φαίνεται να μην έχει ακολουθήσει, με το turbo να είναι ακόμα τοποθετημένο στο πίσω μέρος του κινητήρα, αλλά με αλλαγές φέτος στη πολλαπλή εξαγωγής καυσαερίων και φυσικά στο turbo και την MGU-H. Εκτός από το πολύστενό πίσω μέρος της McLaren, το οποίο θυμίζει έντονα σχεδίαση Newey, επανασχεδιασμένες είναι και οι ζάντες της Enkei στο Βρετανικό μονοθέσιο.

McLaren - Button-Jerez

Με τον Hamilton να έχει ξεπεράσει τους 90 γύρους, ήρθαν και τα πρώτα προβλήματα στη Mercedes, αφού το μονοθέσιο του πρωταθλητή σταμάτησε στην είσοδο των pit με πρόβλημα στο σύστημα κυκλοφορίας του νερού. Λίγη ώρα μετά και ενώ η McLaren δήλωνε ότι είχε λύσει τα προβλήματα στο μονοθέσιο του Button, ο ουρανός συννέφιασε αρκετά, με αποτέλεσμα να αρχίσει να ψιχαλίζει.

Παρότι Vettel, Maldonado, Nasr και Bottas βρέθηκαν στη πίστα, με τον Φιλανδό να βελτιώνει μάλιστα τον χρόνο του, οι πόρτες στο γκαράζ της Mercedes παρέμεναν κλειστές. Μια ώρα πριν το τέλος των δοκιμών βγήκε και η μόνη κόκκινη σημαία της μέρας, αφού η Lotus του Pastor Maldonado σταμάτησε στη πίστα, με πρόβλημα στο σύστημα μετάδοσης κίνησης. Με τη βροχή να έχει δυναμώσει αρκετά, ήρθε και η επιβεβαίωση από τη Mercedes ότι θα τελείωνε νωρίς την δεύτερη μέρα των δοκιμών, λόγω του προβλήματος στο μονοθέσιο του Hamilton.

Ο Valtteri Bottas βγήκε και αυτός από το μονοθέσιό του, αφήνοντας την πίστα στους νέους της Formula 1. Verstappen και Nasr ήταν οι πρώτοι που βγήκαν με βρεγμένα ελαστικά στην Ισπανική άσφαλτο, ακολουθούμενοι από τον Jenson Button. Προς στιγμήν φάνηκε πως οι προσπάθειες των ανθρώπων της  McLaren και της Honda, κατάφεραν να λύσουν το πρόβλημα του Ιαπωνικού κινητήρα. Προς απογοήτευση πολλών, όμως, ο Βρετανός κατευθύνθηκε και πάλι στα pit, με το power unit της Honda να βγάζει έναν όχι και τόσο υγιή ήχο. Με την εμφάνιση του Vettel στη πίστα, ο οποίος γυρνούσε 16 δευτερόλεπτα πιο αργά από τον καλύτερό του χρόνο, ολοκληρώθηκε και η σημερινή μέρα των δοκιμών.

Αναλυτικά οι χρόνοι στον παρακάτω πίνακα.

Οδηγός Ομάδα Γύροι Ταχύτερος γύρος
Sebastian Vettel Ferrari 89  1:20.984
Felipe Nasr Sauber 88 1:21.867
Valtteri Bottas Williams 61 1:22.319
Lewis Hamilton Mercedes 91 1:22:490
Max Verstappen Toro Rosso 73 1:24.167
Pastor Maldonado Lotus 41 1:25.802
Jenson Button McLaren 6 1:54.655
Daniil Kvyat Red Bull 18

 

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

GP Κίνας 2024, FP1: Ο Stroll θέτει το ρυθμό

Μετά από απουσία 5 ετών η Formula 1 επέστρεψε επίσημα στην Κίνα και την πίστα της Σαγκάη, για ένα Σαββατοκύριακο που περιλαμβάνει τον πρώτο...