Test Drive: Δοκιμάζουμε την Skoda Octavia G-Tec

Σχετικά άρθρα

[nextpage title=”Εισαγωγή” ]

Test_Drive_SkodaOctavia_CNG_05

Με την ενημέρωση του Έλληνα καταναλωτή για την αεριοκίνηση να είναι όλο και καλύτερη, καθώς τα πλεονεκτήματα των αυτοκινήτων με CNG είναι αρκετά περισσότερα από το εξαιρετικά περιορισμένο δίκτυο πρατηρίων, είναι λογική και η αύξηση των πωλήσεων τέτοιων οχημάτων, καθώς στην Ελλάδα τους πρώτους τρεις μήνες του 2015 πουλήθηκαν 80 που έκαιγαν φυσικό αέριο (+77,8%). Πρακτικά η συγκεκριμένη αγορά βρίσκεται στα σπάργανα, παρότι την ύπαρξη αρκετών κατασκευαστών που προσφέρουν μοντέλα τους με CNG, αλλά αυτή ακριβώς είναι και η δυναμική που υπάρχει και σιγά σιγά θα αναδιπλωθεί.

Τo VW Group είναι ένας από τους ένθερμους υποστηρικτές των αυτοκινήτων με διπλό σύστημα τροφοδοσίας, βενζίνης και φυσικού αερίου, καθώς κάθε μια από τις Audi, Seat, Skoda και Volkswagen διαθέτει στη γκάμα της τουλάχιστον ένα τέτοιο μοντέλο. Ίσως το πιο εμπορικά επιτυχημένο και αναγνωρίσιμο μεταξύ αυτών να είναι η Octavia, με την έκδοση G-Tec που είχαμε για δοκιμή το περασμένο διάστημα να αποτελεί μια ακόμα σοβαρή πρόταση στην ήδη αρκετά γεμάτη γκάμα κινητήριων συνόλων του τσέχικου sedan.

Στα συν

[custom_list type=”check”]

  • Χώροι
  • Τιμή
  • Ποιότητα κατασκευής
  • Κατανάλωση CNG
  • Αυτονομία
  • Φρένα
  • Ηχομόνωση
  • Τέλη κυκλοφορίας

Στα μείον

  • Απουσία δικτύου πρατηρίων
  • Κάπως μειωμένος χώρος αποσκευών

[/nextpage]

[nextpage title=”Το αυτοκίνητο” ]

Test_Drive_SkodaOctavia_CNG_02

H Skoda παρουσίασε την Octavia G-Tec τον Φεβρουάριο του 2014, και έκανε το ντεμπούτο της στην έκθεση της Γενεύης την ίδια χρονιά. Στην Ελλάδα για πρώτη φορά την είδαμε από κοντά στην Ελληνική έκθεση αυτοκινήτου τον περασμένο Νοέμβριο, όπου πρακτικά ξεκίνησε και η εμπορική της καριέρα.

Αισθητικά, η Octavia G-Tec δεν διαφοροποιείται στο ελάχιστο σε σχέση με τις υπόλοιπες εκδόσεις του μοντέλου. Οι Τσέχοι δεν έχουν τοποθετήσει ούτε διακριτικά λογότυπα που να υποδηλώνουν την διαφορετικότητα που βρίσκεται κάτω από το καπό και μόνο για διαφημιστικούς λόγους -προώθησης του μοντέλου- υπήρχαν τα αυτοκόλλητα κατά μήκος του αμαξώματος στο αυτοκίνητο της δοκιμής μας.

Test_Drive_SkodaOctavia_CNG_07

Έτσι, διατηρούνται όλα τα πλεονεκτήματα των διαστάσεων του μοντέλου, με το μήκος του να αγγίζει τα 4.659 χλστ., το πλάτος του φτάνει τα 1.814 χλστ., το ύψος είναι στα 1.462 χλστ. και τέλος το μεταξόνιο φτάνει τα 2,69 μέτρα.

Test_Drive_SkodaOctavia_CNG_42

Η μόνη παραχώρηση που πρέπει να κάνεις, αν αγοράσεις το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, είναι ο κατά 22% μικρότερος χώρος αποσκευών, που από τα αχανέσταστα 590 λίτρα της απλής Octavia, εδώ πέφτει στα 460 λίτρα (+30 στην έκδοση Combi), νούμερο εξίσου πολύ καλό. Όταν αναδιπλωθούν τα πίσω καθίσματα αυτός αυξάνεται στα 1.450 λίτρα, που όμως εξαιτίας του πιο ψηλού πατώματος δημιουργείται ένα εντελώς flat επίπεδο φόρτωσης.

Test_Drive_SkodaOctavia_CNG_39

Ο λόγος δεν είναι άλλος από την ύπαρξη δύο δεξαμενών κάτω από το πάτωμα, που αποθηκεύουν το φυσικό αέριο σε υγρή μορφή και υπό πίεση 200 bar. H χωρητικότητα τους ανέρχεται σε 15 κιλά (97 λίτρα) και έχουν υψηλή αντοχή σε παραμορφώσεις και σχετικά χαμηλό βάρος.

Test_Drive_SkodaOctavia_CNG_06

Μιλώντας για το τελευταίο, το συνολικό απόβαρο του αυτοκινήτου είναι αυξημένο κατά 139 κιλά σε σχέση με την Octavia με τον 1.400 TSI και κατά 89 κιλά σε σχέση με την πετρελαιοκίνητη έκδοση που είχαμε δοκιμάσει, αφού πλέον φτάνει τα 1.394 κιλά, ενώ φυσικά βασίζεται στη γνωστή MQB πλατφόρμα.

[/nextpage]

[nextpage title=”Κινητήρας” ]

Test_Drive_SkodaOctavia_CNG_37

Κάτω από το καπό κρύβεται ο γνωστός τετρακύλινδρος, υπερτροφοδοτούμενος 1.400άρης TSI που χάρη στις διάφορες μετατροπές μπορεί να κάψει και φυσικό αέριο. Αποδίδει 110 άλογα στις 4.800 σ.α.λ. και 200 Nm ροπή διαθέσιμα από τις 1.500 μέχρι τις 3.000 σ.α.λ.. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι είναι ρυθμισμένος να αποδίδει 30 άλογα και 50 Nm λιγότερα σε σχέση με την έκδοση χωρίς φυσικό αέριο.

Ο Euro6 κινητήρας 1.385 κ.εκ. διαθέτει στάνταρ το πακέτο εξοπλισμού Green Τec, που περιλαμβάνει το σύστημα ανάκτησης ενέργειας κατά την πέδηση και Start&Stop. Η κατανάλωση που ανακοινώνει το εργοστάσιο, όταν το αυτοκίνητο κινείται αποκλειστικά με CNG είναι 3,5 κιλά ανά 100 χλμ, ενώ στην εβδομαδιαία δοκιμή μας είδαμε στο trip computer κατανάλωση πολύ κοντά σε αυτό το νούμερο, καθώς κάτω από όλες τις συνθήκες οδήγησης έγραψε 3,9 κιλά/100 χλμ. Η τιμή αυτή, με τη σημερινό κόστος του CNG να είναι στα 0,938/κιλό, μεταφράζεται σε €3,65/100 χλμ., δηλαδή κατά περίπου 100% πιο φθηνά από την αντίστοιχη πετρελαιοκίνητη έκδοση, ενώ η αυτονομία που σου χαρίζουν οι δεξαμενές είναι περίπου 370 με 390 χλμ. Το μόνο πρόβλημα, είναι το εξαιρετικά μικρό δίκτυο πρατηρίων, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόλις 3 στην Αττική και άλλο ένα στη Θεσσαλονίκη.

Test_Drive_SkodaOctavia_CNG_38

Όταν τελειώσει το φυσικό αέριο μπορείς να κινηθείς με την βενζίνη, με την εργοστασιακή κατανάλωση των 5,3 λίτρων/100 χλμ. να είναι δύσκολο να επιτευχθεί, καθώς θα δεις τιμές της τάξης των 7 λίτρων/100 χλμ. Επειδή όμως, το ρεζερβουάρ καυσίμου δεν έχει επηρεαστεί καθόλου, παραμένει στα 50 λίτρα και μπορείς να έχεις μια αυτονομία από 680 μέχρι 750 χλμ., που συνδυαστικά ξεπερνάει τα 1.000 χλμ., αφού κυμαίνεται από τα 1.050 μέχρι 1.140 χλμ. Τέλος, με εκπομπές CO2 στα μόλις 97 γρ/χλμ απαλλάσσεσαι από την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

Αν και το αυτοκίνητο δεν προορίζεται για απόλυτα νούμερα επιδόσεων, αυτά τουλάχιστον δεν είναι κακά. Το εργοστάσιο για τα 0-100 χλμ/ώρα ανακοινώνει ότι χρειάζεται 10,2 δευτ., ενώ το VBox στις δικές μας μετρήσεις έδειξε 10,83 δευτ., με την τελική του ταχύτητα να φτάνει τα 195 χλμ/ώρα.

[/nextpage]

[nextpage title=”Εσωτερικό” ]

Test_Drive_SkodaOctavia_CNG_17

Στο εσωτερικό, επίσης, δεν υπάρχει η παραμικρή αλλαγή σε σχέση με τις υπόλοιπες εκδόσεις, με την μόνη διαφορά να εντοπίζεται στον απόλυτα ευανάγνωστο πίνακα οργάνων, καθώς στη θέση του δείκτη της θερμοκρασίας υπάρχει η ένδειξη της χωρητικότητας των δεξαμενών του CNG.

Test_Drive_SkodaOctavia_CNG_20

Κατά τ’άλλα, η όντας αρκετά ποιοτική και άνετη καμπίνα, διαθέτει μια πλήρης και λειτουργική κονσόλα που θυμίζει γερμανικό αυτοκίνητο, αφού δανείζεται αρκετά στοιχεία από το Golf, όπως το σύστημα κλιματισμού και το τιμόνι.

Test_Drive_SkodaOctavia_CNG_18

Ο σχεδιασμός του διαθέτει απλές και αυστηρές γραμμές, όπως για παράδειγμα χαρακτηριστική είναι η γραμμή που διατρέχει τη κονσόλα μπροστά από τον συνοδηγό μέχρι τον οδηγό. Τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί δείχνουν καλής ποιότητας, καθώς η Skoda έχει ντύσει σχεδόν όλο το εσωτερικό της με μαλακά και αφρώδη υλικά, προσδίδοντας στην Octavia τη χαμένη πολυτέλεια.

Test_Drive_SkodaOctavia_CNG_24

Κριτική δέχεται η συναρμογή των διαφόρων μερών της κονσόλας, χωρίς ωστόσο να είναι ενοχλητική. Τέλος, από θέμα εργονομίας ακολουθεί τα αυστηρά γερμανικά δεδομένα και δεν θα παραπονεθείς σε καμία περίπτωση, με τους διακόπτες που βρίσκονται μπροστά από τον λεβιέ των ταχυτήτων να είναι μεν σε δύσκολη θέση αλλά να χρησιμοποιούνται σπανιότατα.

Test_Drive_SkodaOctavia_CNG_40

Οι χώροι για τους επιβάτες δεν έχουν επηρεαστεί καθόλου και είναι υπεραρκετοί για 5 επιβάτες ανεξαρτήτου πλάτους και αναστήματος. Οι αποθηκευτικοί χώροι και θήκες που έχεις στη διάθεσή σου είναι άφθονοι και βρίσκονται παντού και στο κατάλληλο μέρος για κάθε αντικείμενο.

Τα καθίσματα είναι άνετα και πλατιά, κρατώντας αποτελεσματικά το σώμα, ενώ χάρη στις πολλές ρυθμίσεις σε αυτό του οδηγού, δε θα δυσκολευτείς να κάτσεις άνετα, αναπαυτικά και σωστά. Μόνο μετά από πολύωρα ταξίδια μπορεί να σου φανούν ότι το αφρώδες υλικό είναι λίγο περισσότερο σκληρό και μπορεί να κουράσει μερικούς.

[/nextpage]

[nextpage title=”Τιμή-Εξ/σμός” ]

Test_Drive_SkodaOctavia_CNG_28

Η Skoda προσφέρει στην G-TEC έκδοση της Octavia στα ίδια επίπεδα εξοπλισμού με τους υπόλοιπους κινητήρες, με την τιμή της βασικής έκδοση να ξεκινάει από τις 21.990 ευρώ (18.410 ευρώ με έκπτωση και απόσυρση), με τον εξοπλισμό να είναι αρκετά καλός. Αναλυτικά τις τιμές της, τον εξοπλισμό καθώς και τα χρηματοδοτικά προγράμματα της ελληνικής αντιπροσωπείας, μπορείς να τα βρεις εδώ, ενώ τα αναλυτικά τεχνικά χαρακτηριστικά εδώ.

[/nextpage]

[nextpage title=”Στον δρόμο” ]

Test_Drive_SkodaOctavia_CNG_13

Από τη πρώτη επαφή μας με την Octavia είχαμε διακρίνει την εξαιρετικά σταθερή και στιβαρή αίσθηση που σου χαρίζει, εμπνέοντας απόλυτη σιγουριά και εμπιστοσύνη. Η αεριοκίνητη Octavia όμως, έχει κρυμμένο άσσο, καθώς η διάταξη της πίσω ανάρτησης είναι πλέον πολλαπλών συνδέσμων, και όχι ημιάκαμπτος άξονας. Το προνόμιο αυτό μέχρι σήμερα το είχε μόνο η RS έκδοση και αυτή που εφοδιαζόταν με τον 1.800άρη TSI, ενώ ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι το Audi A3 Sportback g-tron και το Seat Leon TGI, τα αδερφάκια του ουσιαστικά αφού βασίζονται στην ίδια πλατφόρμα, διατηρούν τον ημιάκαμπτο άξονα για εξοικονόμηση χώρου.

Test_Drive_SkodaOctavia_CNG_16

Κάνοντας τα πρώτα χιλιόμετρα με το Octavia δεν θα καταλάβεις τα παραπανίσια κιλά της, αλλά σίγουρα θα διακρίνεις την πιο ομαλή αντίδραση του πίσω μέρους στις ανωμαλίες του οδοστρώματος. Η απόσβεση που προσφέρει είναι πιο καλή, και παρά τους μεγάλους τροχούς διαστάσεων 17 ιντσών με ελαστικά 225/45 δεν θα νιώσεις να κοπανάει ή να έχει ξερές αντιδράσεις.

Test_Drive_SkodaOctavia_CNG_14

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι όταν αυξήσεις τον ρυθμό σου θα δείξει μεγαλύτερες κλίσεις στις στροφές, καθώς ο έλεγχος του αμαξώματος με την ανεξάρτητη πίσω ανάρτηση γίνεται πιο φιλικός και ουδέτερος. Το μεγάλο μεταξόνιο προσφέρει πιο σταθερό πάτημα στο δρόμο, με τα περιθώρια πρόσφυσης να είναι ακόμα πιο ψηλά από τις απλές εκδόσεις, ενώ ακόμα και όταν οδηγείς εντελώς αντισυμβατικά σε σχέση με τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου, το μη απενεργοποιύμενο ESP θα σε βάλει γρήγορα στη τάξη.

Test_Drive_SkodaOctavia_CNG_03

Όπως συμβαίνει σε όλα τα αυτοκίνητα με καύση διπλού καυσίμου, όταν γυρίζεις τη μίζα ο κινητήρας λειτουργεί με βενζίνη (άρα θα πρέπει να έχει πάντα μια, έστω μικρή, ποσότητα βενζίνης στο ρεζερβούαρ). Όταν, όμως ο κινητήρας έρθει σε κατάλληλη θερμοκρασία λειτουργίας, “γυρνάει” αυτόματα, χωρίς να καταλάβεις το παραμικρό, σε φυσικό αέριο. Η μεταπήδηση σε βενζίνη θα γίνει πάλι χωρίς τη παραμικρή ένδειξη όταν αδειάσουν οι δεξαμενές του CNG.

Test_Drive_SkodaOctavia_CNG_29

H λειτουργία του είναι αρκετά ήσυχη και αθόρυβη, αν και δεν θα δείξει ιδιαίτερη προθυμία όταν λειτουργεί κάτω από 2.000 σ.α.λ. Η δύναμη του είναι επαρκής τόσο για τις καθημερινές μετακινήσεις, όσο και για το ταξίδι στην εθνική οδό, και μέχρι τις 6.000 σ.α.λ θα νιώσεις ότι έχει κάτι να δώσει. Οι σχέσεις του κιβωτίου είναι κάπως μακριές, με την αίσθηση του λεβιέ να είναι πολύ καλή. Κλείνοντας, εξαιρετικά αποτελεσματικά και δυνατά αποδείχθηκαν τα φρένα του αυτοκινήτου, καθώς για την ακινητοποίηση του από τα 100 χλμ/ώρα χρειάστηκαν μόλις 36,23 μέτρα.

[/nextpage]

[nextpage title=”Συμπέρασμα” ]

Test_Drive_SkodaOctavia_CNG_10

Κοιτώντας τα ψυχρά νούμερα η Octavia G-Tec είναι με διαφορά το πιο οικονομικό αυτοκίνητο που έχουμε οδηγήσει (μετά το Tesla Model S). Η χρήση του φυσικού αερίου στα καθημερινά αυτοκίνητα πρέπει να γίνει πιο διαδεδομένη και να μην θεωρείται εναλλακτικό καύσιμο.

Το τσέχικο αυτοκίνητο συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο τους τεράστιους εσωτερικού του χώρους, την πολύ καλή ποιότητα κατασκευής και τα πολύ μικρά λειτουργικά κόστη, προσφέροντας στον οικογενειάρχη αλλά και σε επαγγελματίες αυτοκινητιστές, ίσως την πιο ολοκληρωμένη προσιτή πρόταση της αγοράς.

Το μειονέκτημα της ανυπαρξίας των πρατηρίων, θεωρητικά, θα αμβλυνθεί λίγο, καθώς μέχρι το τέλος του 2015 έχει προγραμματιστεί να ανοίξουν 3 ακόμα στην Αθήνα στη περιοχή της Ηλιούπολης, του Αλίμου και του Αγ.Ιωάννη στον Ρέντη, μαζί με 4 στην υπόλοιπη Ελλάδα (στη Λαμία, στο Βόλος, στη Λάρισα και στη Δυτική Θεσσαλονίκη).

[/nextpage]

[nextpage title=”Φωτογραφίες” ]

[/nextpage]

[nextpage title=”Μετρήσεις” ]

Skoda Octavia CNG Μετρήσεις Autoblog.gr | VBox Sport
0-100 χλμ/ώρα 10,83 δευτ.
30-70 χλμ/ώρα 6,04 δευτ. (3η ταχύτητα)
60-100 χλμ/ώρα 7,92 δευτ. (4η ταχύτητα)
80-130 χλμ/ώρα 14,95 δευτ. (5η ταχύτητα)
Τελική ταχύτητα 195 χλμ/ώρα
Φρενάρισμα 100-0 χλμ/ώρα 36,23 μέτρα σε 2,81 δευτ.

[/nextpage]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Οι πρώτες φωτογραφίες του νέου Citroen C3 Aircross

H Citroen έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες επίσημες φωτογραφίες της νέας -δεύτερης- γενιάς του C3 Aircross, το λανσάρισμα του οποίου -με βάση το σημερινό...

Η Toyota ανακαλεί 211.000 Prius

Η Toyota προχωρά στην ανάκληση 211.000 Prius και Prius Prime, παγκοσμίως, παραγωγής 2023 και 2024, επειδή οι πίσω πόρτες ενδέχεται να ανοίξουν απροσδόκητα. Το Prius...
<h5>Στα συν:</h5>Χώροι, Τιμή, Ποιότητα κατασκευής, Κατανάλωση CNG, Αυτονομία, Φρένα, Ηχομόνωση, Τέλη κυκλοφορίας <hr /> <h5>Στα μείον:</h5>Απουσία δικτύου πρατηρίων, Κάπως Μειωμένος χώρος αποσκευώνTest Drive: Δοκιμάζουμε την Skoda Octavia G-Tec