GP Σιγκαπούρης 2015: 1-3 για τη Ferrari, με άνετη νίκη για τον Vettel

Σχετικά άρθρα

[nextpage title=”Αγώνας” ]

GP SINGAPORE F1/2015 © FOTO STUDIO COLOMBO PER FERRARI MEDIA (© COPYRIGHT FREE)

Μεγάλος νικητής του GP στη Σιγκαπούρη, το οποίο διήρκεσε λίγο πάνω από δύο ώρες, ήταν ο οδηγός της Ferrari, Sebastian Vettel κάνοντας μία άψογη εμφάνιση. Στην δεύτερη θέση βρέθηκε ο Daniel Ricciardo με Red Bull, ενώ στην τρίτη θέση τερμάτισε ο Kimi Raikkonen, επίσης με Ferrari, με τους τρεις πρώτους να τερματίζουν ακριβώς όπως ξεκίνησαν.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην πίστα ήταν παρόμοιες με αυτές των προηγούμενων ημερών, με την θερμοκρασία στον αέρα να είναι 30 βαθμοί Κελσίου και 37 βαθμοί στο οδόστρωμα, δύο περισσότεροι από εχθές.

Μετά το πράσινο φως της εκκίνησης, η πρώτη εξάδα οδηγών δεν άλλαξε καμία θέση. Η μοναδική ατυχία στην εκκίνηση ήταν η αδυναμία του Max Verstappen να εκκινήσει την Toro Rosso του, με αποτέλεσμα οι κριτές να μεταφέρουν το μονοθέσιο του στα pit και να εκκινεί μετέπειτα από εκεί.

Μη έχοντας περάσει τρεις γύροι ο Sebastian Vettel είχε ήδη πάρει τρία δευτερόλεπτα διαφορά, από τον δεύτερο Ricciardo και τέσσερα από τον τρίτο Kimi Raikkonen, με τον ρυθμό του Γερμανού να ήταν καταιγιστικός. Από την άλλη ο Lewis Hamilton παρέμενε στην πέμπτη θέση όντας 2,5 δευτερόλεπτα πίσω από τον Daniil Kvyat. Μία θέση πίσω από τον Βρετανό πρωταθλητή ήταν ο Nico Rosberg, ο οποίος περισσότερο νοιαζόταν τι κάνει ο έβδομος, Valtteri Bottas, παρά ο Lewis Hamilton και αυτό γιατί ο Φιλανδός ήταν μόλις 0.7 δευτ. πίσω του.

Ο ρυθμός του Sebastian Vettel ήταν τέτοιος που θύμιζε εποχές Red Bull, καθώς η διαφορά του με τον δεύτερο ήταν στον έκτο γύρο στα 5,2 δευτερόλεπτα, με αποτέλεσμα να έχει την δυνατότητα να κάνει μία μικρή συντήρηση ελαστικών, καθώς ο δεύτερος Ricciardo μέχρι εκείνο το σημείο ήταν 1,5 δευτερόλεπτο πιο αργός περίπου τον γύρο από τον Γερμανό πρωταθλητή της Ferrari.

Jenson Button on track.

Αθόρυβο αγώνα μέχρι εκείνο είχε κάνει ο Kimi Raikkonen, o οποίος με σταθερό ρυθμό είχε φτάσει στο 1,4 πίσω από τον δεύτερο Ricciardo έχοντας βλέψεις για κάτι περισσότερο. Μπαίνοντας στον 10ο γύρο η πρώτη δεκάδα ήταν με την σειρά η εξής: Vettel, Ricciaedo, Raikkonen, Kvyat, Hamilton, Rosberg, Bottas, Massa, Hulkenberg και Rerez.

Πολύ νωρίς και μόλις στον 10ο γύρο ο Romain Grosjean με την Lotus ανοίγει τον χορό των pit stop. Οι υπόλοιποι αναμένονται όπως ανέφερε η Pirelli σε tweet της στον 16-17 γύρο. Παρά όμως την ενημέρωση αυτή, οι Maldonado, Alonso, Sainz μπαίνουν άμεσα στα pit με τον Ισπανό να προσπερνά τους άλλους δύο στα pit.

Φτάνοντας στον 13ο γύρο, και μετά την έξοδο του Felipe Massa από το καθιερωμένο του pit stop, o Βραζιλιάνος στην στροφή 2 χτύπησε με τον Nico Hulkenberg, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει ο Γερμανός οδηγός. Oι αγωνοδίκες εφάρμοσαν τον Virtual Safety Car, με αποτέλεσμα όλοι οι οδηγοί να μπουν άμεσα στα pit για τη πρώτη τους αλλαγή ελαστικών

H κατάταξη μετά το VSC και έχοντας μπει στον 14 γύρο ήταν με την σειρά  Vettel, Ricciaedo, Raikkonen, Hamilton, Rosberg, Kvyat, Bottas, Nasr και Massa. Κερδισμένοι του VSC ήταν οι δύο πιλότοι της Mercedes οι οποίο κέρδισαν μία θέση με τον Daniil Kvyat να χάνει δύο θέσεις.

12032853_10153507221877936_5404944273607465872_o

Έναν γύρο αργότερα οι αγωνοδίκες βγάζουν το κανονικό Safety Car στην πίστα εξαιτίας των πολλών θραυσμάτων που υπήρχαν στην πίστα. Οι διαφορές μεταξύ όλων των οδηγών εκμηδενίστηκαν και ο αγώνας ουσιαστικά ξεκίνησε και πάλι από την αρχή.

To αυτοκίνητο ασφαλείας βγήκε εκτός πίστας στον 18ο γύρο, με τον Vettel να διατηρεί εύκολα την θέση, όπως και οι υπόλοιποι οδηγοί, δείχνοντας ότι κανένας δεν ήθελε να ρισκάρει, με τα ελαστικά τους να είναι σε μη επιθυμητή θερμοκρασία. Με την επανέναρξη του αγώνα ο Carlos Sainz είχε προβλήματα με το κιβώτιο του, με αποτέλεσμα να πέσει στην τελευταία θέση. Ο Lewis Hamilton ειδοποιήθηκε από την ομάδα του να διαφυλάξει τα ελαστικά του μήπως και κάνει ένα pit stop λιγότερο, με τους τρεις πρώτους (Vettel, Ricciardo και Raikkonen) να είχαν σχηματίσει ένα τραινάκι και τον Hamilton να αναφέρει στην ομάδα του ότι ο Γερμανός οδηγός της Ferrari καθυστερεί τον Daniel Ricciardo.

Κάπου εκεί, οι αγωνοδίκες θεώρησαν υπεύθυνο για το ατύχημα που συνέβη μεταξύ Massa και Hulkenberg, τον δεύτερο και εξαιτίας αυτού του έδωσαν ποινή τριών θέσεων για το επόμενο GP το οποίο θα γίνει την άλλη εβδομάδα στην Ιαπωνία.

Έχοντας κάνει 25 από τους 61 γύρους ο Vettel φαίνεται να μην έχει τον ρυθμό αγώνα που είχε πριν το SC. Ταχύτερος εκείνη την στιγμή ήταν ο Lewis Hamilton, με τον Βρετανό να μειώνει σιγά σιγά την διαφορά του από τον τρίτο Kimi Raikkonen. Στην ενδέκατη θέση είχε βρεθεί ο Fernando Alonso o οποίος είχε ευνοηθεί από τo SC και αυτό διότι είχε μπει νωρίτερα στα pit.

11143261_10153073586572411_4870032456102442499_o

Η κακή μέρα από το πρωί φαίνεται λένε και αναφέρομαι στον Lewis Hamilton, ο οποίος σε team radio ενημέρωσε την ομάδα του ότι έχανε δύναμη από τον κινητήρα του. Ο Βρετανός οδηγός εξαιτίας αυτού έχασε αρκετές θέσεις με αποτέλεσμα να κατρακυλήσει από την 4η θέση στην 10η μέσα σε ένα γύρο. Την ίδια στιγμή ο Sebastian Vettel πάτησε το πόδι στο πάτωμα με αποτέλεσμα η διαφορά του με τον δεύτερο Daniel Ricciardo να ανοίξει στα 4 δευτερόλεπτα.

Στον 29ο γύρο ήρθε η στιγμή να κάνουν το δεύτερο pit stop τους οι Maldonado και Alonso, με τους δύο οδηγούς να φορούν την μαλακή γόμα. Ο 31ο γύρος ήταν και ο τελευταίος για τον Felipe Massa ο οποίος εγκατέλειψε πιθανόν από κιβώτιο (έμπαινε νεκρά χωρίς να το θέλει σε πολλά διαστήματα του γύρου).

Εξαιρετικά φαίνεται να τα πηγαίνουν μέχρι τον 32ο γύρο οι δύο McLaren με τον Alonso και Button να είναι στην 9η και 10η θέση αντίστοιχα. Οι οδηγοί της Βρετανική ομάδας έκαναν ένα μοναχικό αγώνα εκείνη την στιγμή, μιας και ο 8ος Felipe Nasr ήταν 2,5 δεύτερα μπροστά από τον Ισπανό, με τη διαφορά των δύο teammate ήταν 2 δεύτερα και η διαφορά του Jenson Button με τον 10ο στα 7 δευτερόλεπτα.

Ο 34ος γύρος χαρακτηρίστηκε ως ο γύρος εγκαταλείψεων μιας και ο Hamilton δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τα προβλήματα με τον κινητήρα του. Επίσης εγκατέλειψε, χωρίς να υπάρχει κάποια ενημέρωση, ο Fernando Alonso, και μετέπειτα έγινε γνωστό ότι εγκατέλειψε λόγο υπερθέρμανσης του κιβωτίου ταχυτήτων.

12034491_1066758693342300_2992601201841492548_o

Στον 37ο γύρο είχαμε ίσως το περιστατικό του αγώνα με το SC να βγαίνει εξαιτίας της ανενόχλητη εισόδου ενός θεατή στην πίστα. Άμεσα οι ομάδες έκαναν το δεύτερο pit stop τους, με την Ferrarri να βάζει τους δύο οδηγούς της τον ένα πίσω από τον άλλο, φορώντας τους την μαλακή γόμα. Κερδισμένος των pit stop ήταν ο Valtteri Bottas ο οποίος από 6ος, ανέβηκε μία θέση κερδίζοντας την 5η από τον Daniil Kvyat.

Έχοντας κάνει το δεύτερο pit stop τους όλοι οι οδηγοί διαφαίνονταν ότι όσοι φορούσαν την μαλακή γόμα ότι θα έφταναν μέχρι το τέλος του αγώνα χωρίς να κάνουν άλλη στάση στα pit. Το αυτοκίνητο ασφαλείας επέστρεψε στα pit στον 41ο γύρο με την κατάταξη να μην αλλάζει, όμως είχαμε ένα νέο περαστικό. Οι Maldonado και Button συγκρούστηκαν, με τον Βρετανό να χτυπάει την αεροτομή του το πίσω μέρος του οδηγού της Lotus και να χάνει μέρος της εμπρός αεροτομή. Ο Βρετανός δεν εγκατέλειψε καθώς ήταν κοντά στα pit καταφέρνοντας να αλλάξει την πτέρυγα φορώντας ταυτόχρονα την πολύ μαλακή γόμα.

Η μάχη είχε εστιαστεί στο τέλος της δεκάδας μιας και οι δύο Toro Rosso των Verstappen και Sainz φορούσαν την πολύ μαλακή γόμα κάτι που τους επέτρεπαν να κινούνται ταχύτερα από τον Romain Grosjean, που ήταν στην 8η θέση. Τον Γάλλο οδηγό κατάφερε να περάσει στον 47ο γύρο ο νεαρός Ολλανδός κάτι που πέτυχε και ο Sainz στις αρχές του επόμενου, με τον Ολλανδό να κάνει άλλον ένα εξαιρετικό αγώνα. Σε εκείνο το σημείο, ο Sebastian Vettel είχε σταθερή διαφορά τριών δευτερολέπτων με τον Daniel Ricciardo για την μάχη της πρώτης θέσης, με τον Αυστραλό να είχε επίσης διαφορά τριών δευτερολέπτων με τον τρίτο Kimi Raikkonen.

Marina Bay Circuit, Singapore. Friday 18 September 2015. Sparks trail in the wake of Valtteri Bottas, Williams FW37 Mercedes. Photo: Glenn Dunbar/Williams ref: Digital Image W89P1479

Ο Max Verstappen εκμεταλλευόμενος τα ελαστικά του, αλλά το νεανικό του πάθος, είχε πλέον κολλήσει πίσω από τον Sergio Perez γλυκοκοιτάζοντας την 7η θέση του Μεξικανού. Η δεύτερη εγκατάλειψη για την McLaren ήρθε στον 54ο γύρο, με τον Jenson Button να εγκαταλείπει και αυτός από κιβώτιο ταχυτήτων. Άλλη μία απογοητευτική εμφάνιση για την δεύτερη ιστορικότερη, βάση αποτελεσμάτων, ομάδα της F1. Πρόβλημα στο κιβώτιο και για τον Veltteri Bottas, με την Williams να του εφιστά την προσοχή.

Έχοντας μπει στον τελευταίο γύρο η ομάδα της Toro Rosso έδωσε οδηγία στον Max Verstappen να αφήσει τον Carlos Sainz να περάσει και να πάρει την 8η θέση κάτι που όμως δεν έκανε ποτέ. Η καρό σημαία έπεσε με τον Sebastian Vettel να κερδίζει τον αγώνα και την Ferrari να κάνει και πάλι το 1-3 όπως εχθές στις κατατακτήριες δοκιμές του Σαββάτου.

Επόμενος αγώνας είναι στην Ιαπωνία το επόμενο Σαββατοκύριακό. Οι πρώτες ελεύθερες δοκιμές θα γίνουν τα ξημερώματα της Παρασκευής στις 4:οο ώρα Ελλάδος.

[/nextpage]

[nextpage title=”Αποτελέσματα” ]

Θέση Οδηγός Ομάδα Χρόνος Βαθμοί
1 Sebastian Vettel Ferrari 2:01:22.118 25
2 Daniel Ricciardo Red Bull Racing +1.478s 18
3 Kimi Räikkönen Ferrari +17.154s 15
4 Nico Rosberg Mercedes +24.720s 12
5 Valtteri Bottas Williams +34.204s 10
6 Daniil Kvyat Red Bull Racing +35.508s 8
7 Sergio Perez Force India +50.836s 6
8 Max Verstappen Toro Rosso +51.450s 4
9 Carlos Sainz Toro Rosso +52.860s 2
10 Felipe Nasr Sauber +90.045s 1
11 Marcus Ericsson Sauber +97.507s 0
12 Pastor Maldonado Lotus +97.718s 0
13 Romain Grosjean Lotus DNF 0
14 Alexander Rossi Marussia +2 γύροι 0
15 Will Stevens Marussia +2 laps 0
NC Jenson Button McLaren DNF 0
NC Fernando Alonso McLaren DNF 0
NC Lewis Hamilton Mercedes DNF 0
NC Felipe Massa Williams DNF 0
NC Nico Hulkenberg Force India DNF 0

Ταχύτερος γύρος: Daniel Ricciardo, Red Bull Racing, 1:50.041 (γύρος 52)

[/nextpage]

[nextpage title=”Βαθμολογίες” ]

[tabs slidertype=”top tabs” fx=”slide”] [tabcontainer] [tabtext]Βαθμολογία Οδηγών[/tabtext] [tabtext]Βαθμολογία Κατασκευαστών[/tabtext] [/tabcontainer] [tabcontent] [tab]

Θέση Οδηγός Βαθμοί
1 Lewis Hamilton 252
2 Nico Rosberg 211
3 Sebastian Vettel 203
4 Kimi Räikkönen 107
5 Valtteri Bottas 101
6 Felipe Massa 97
7 Daniel Ricciardo 73
8 Daniil Kvyat 66
9 Sergio Perez 39
10 Romain Grosjean 38
11 Max Verstappen 30
12 Nico Hulkenberg 30
13 Felipe Nasr 17
14 Pastor Maldonado 12
15 Fernando Alonso 11
16 Carlos Sainz 11
17 Marcus Ericsson 9
18 Jenson Button 6
19 Roberto Merhi 0
20 Will Stevens 0
21 Alexander Rossi 0

[/tab] [tab]

Θέση Ομάδα Βαθμοί
1 Mercedes 463
2 Ferrari 310
3 Williams 198
4 Red Bull Racing 139
5 Force India 69
6 Lotus 50
7 Toro Rosso 41
8 Sauber 26
9 McLaren 17
10 Marussia 0

[/tab] [/tabcontent] [/tabs]

[/nextpage]

 

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Δες τους Bottas και Guanyu να μαθαίνουν να driftάρουν

Ο Valtteri Bottas και ο Zhou Guanyu, στο περιθώριο του GP της Αυστραλίας το περασμένο Σαββατοκύριακο, είχαν την ευκαιρία να βρεθούν στην πίστα Calder...

Lewis Hamilton: Δεν έχω ξεκινήσει χειρότερα στη καριέρα μου στην F1

Έχουν διεξαχθεί ήδη τρία Grand Prix στη φετινή σεζόν και ο Lewis Hamilton είναι μόλις 10ος στη βαθμολογία του πρωταθλήματος των οδηγών, έχοντας συγκεντρώσει...
Autoblog.gr