Αρχική Γενικές Κατηγορίες Featured Test Drive: Δοκιμάζουμε το Fiat 500L Beats Edition

Test Drive: Δοκιμάζουμε το Fiat 500L Beats Edition

11
Test Drive: Δοκιμάζουμε το Fiat 500L Beats Edition

[nextpage title=”Εισαγωγή” ]

Fiat-500L-Beats-Edition-4

H Fiat είναι μια εταιρία που έχει στη γκάμα της αρκετά “διασκεδαστικά” μοντέλα. Προσφέρουν χαρά και ευχαρίστηση, ενώ οι ειδικές εκδόσεις του 500 απευθύνονται κατά κόρον σε ένα πιο lifestyle και μοδάτο κοινό. Αντίθετα, η πρώτη ειδική έκδοση του 500L προέρχεται από τον κόσμο της τεχνολογίας, ο οποίος σύμφωνα με τη φιλοσοφία της Fiat, οφείλει να συνδυάζει κορυφαία χαρακτηριστικά με ευκολία στη χρήση, για να κάνει την καθημερινότητα πιο απλή και πιο διασκεδαστική.

Έτσι, με το 500L Beats Edition η ιταλική εταιρία προσπαθεί να κάνει πιο αρεστό στο νεανικό κοινό το “περιπετειώδες” πολυμορφικό της, κατηγορία εκ των πραγμάτων μείζονος ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο target group. Κι όμως, το αυτοκίνητο της δοκιμής δεν υπάρχει λόγος να μην το προτιμήσει κάποια οικογένεια με πιο ανήσυχες προτεραιότητες και όχι κλασικές, τετριμμένες και συντηρητικές απόψεις.

Στα συν

[custom_list type=”check”]

  • Εμφάνιση
  • Κατανάλωση
  • Ποιότητα ηχοσυστήματος
  • Ευχάριστο εσωτερικό/ορατότητα
  • Εξοπλισμός
  • Ροπή κινητήρα
  • Πρακτικότητα/ευχρηστία
  • Ποιότητα κύλισης

Στα μείον

  • Τιμή
  • Μικρή οθόνη στο ταμπλό
  • Αίσθηση τιμονιού
  • Υποστροφή λόγω ελαστικών
  • Αίσθηση λεβιέ ταχυτήτων

[/nextpage]

[nextpage title=”Το αυτοκίνητο” ]

Fiat-500L-Beats-Edition-19

Όπως βλέπεις στις φωτογραφίες το 500L Beats Edition ξεχωρίζει από τη μάζα. Αρχικά, από τη διχρωμία, με το κύριο σώμα να είναι σε γκρι ματ χρώμα (όχι αυτοκόλλητο βινυλίου) και την οροφή σε μαύρο ίδιας υφής/αφής. Ακόμα, υπάρχουν κόκκινες πινελιές στους καθρέφτες και στις δαγκάνες των φρένων, που κάνουν έντονη αντίθεση με το υπόλοιπο αμάξωμα, ενώ οι όμορφες μαύρες ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών με ελαστικά Mud and Snow, διαστάσεων 225/45, ολοκληρώνουν την οπτική διαφοροποίηση σε σχέση με το 500L Trekking, έκδοση στην οποία βασίζεται και δοκιμάσαμε πριν ενάμιση χρόνο.

Fiat-500L-Beats-Edition-22

Το 500L Beats είναι ένα πολυμορφικό με crossover χαρακτηριστικά, που μπορεί να προσφέρει και light εκτός δρόμου περιπέτειες. Έτσι, το αυτοκίνητο διαθέτει τους πιο “άγριους” προφυλακτήρες εμπρός και πίσω μέρος, με αυτούς να συμπληρώνονται από τις πλαστικές προστατευτικές ποδιές περιμετρικά του αμαξώματος, ενώ η απόσταση από το έδαφος έχει αυξηθεί κατά 10% σε σχέση με το απλό 500L, και φτάνει στα 145 χλστ. Δεν έχει κάποιο είδος τετρακίνησης, παρά μόνο το Traction+ σύστημα, με την δύναμη του κινητήρα να περνάει στον εμπρός άξονα, και τις όποιες εκτός δρόμους δυνατότητες να πραγματοποιούνται με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού διαφορικού.

Fiat-500L-Beats-Edition-7

Συνεχίζοντας μηχανικά, το αυτοκίνητο της δοκιμής εφοδιαζόταν με τον γνωστό 1600άρη MultiJet II, απόδοσης 105 ίππων και 320 Nm ροπής, που συνδυάζεται με ένα 6-τάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο. Στην πράξη, ο συνδυασμός αυτός είναι πιο ικανός από όσο δείχνουν αυτοί οι αριθμοί. Μπορεί η ιπποδύναμη να μην διεκδικεί επικεφαλίδες, αλλά τα 320 Nm ροπής από τις 1.750 σ.α.λ. είναι κάτι παραπάνω από ικανά να κινήσουν τα 1.440 κιλά που ζυγίζει το όχημα με αξιοπρέπεια τόσο μέσα στην πόλη όσο και στον αυτοκινητόδρομο. Η Fiat ανακοινώνει 0-100 χλμ/ώρα σε 12 δευτερόλεπτα και τελική ταχύτητα που φτάνει τα 175 χλμ/ώρα και σύμφωνα με το VBox είναι άκρως ρεαλιστικά νούμερα και τα δύο, καθώς για τα 0-100 χρειάστηκε 12,2 δευτ. και θα μπορούσε να ήταν καλύτερος αν είχε ασφάλτινα ελαστικά.

Fiat_500L_Beats_Edition_17

Ο οδηγός μπορεί άνετα να κινηθεί με μία ταχύτητα πάνω καθώς ο MultiJet II δείχνει να ξυπνά για τα καλά από τις 1.400 σ.α.λ. περίπου, αλλά δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να τον πιέσει πέρα από τις 3.500-4.000 σ.α.λ. αφού αρχίσει να φεύγει από το ωφέλιμο φάσμα λειτουργίας. Όσον αφορά στην οικονομία καυσίμου, η εταιρία υποστηρίζει πως στον αστικό κύκλο, το αυτοκίνητο καταναλώνει 4,7 λίτρα ανά 100 χλμ. σε μικτές συνθήκες. Η αλήθεια βρίσκεται λίγο ψηλότερα, καθώς κατά τη διάρκεια της δοκιμής η απόκλιση πλησιάζει και ξεπερνάει το 1 λίτρο/χλμ., καθώς στα 823 χλμ. που έγραψε το trip computer κατά την εβδομαδιαία δοκιμή η τιμή ήταν 5,9 λίτρα/χλμ.

Από πλευράς ρύπων, ο προδιαγραφών Euro5+ κινητήρας, εκπέμπει 122 γρ/χλμ CO2 που μεταφράζονται σε κόστος τελών κυκλοφορίας €134,2 για τον ιδιοκτήτη. Κρίμα γιατί το 500L Beats χάνει για μόλις 2 γρ/χλμ CO2 την χαμηλότερη κλίμακα. Τέλος, η ιταλική εταιρία έχει πλέον τοποθετήσει την δυνατότερη έκδοση του κινητήρα, η οποία αποδίδει 120 άλογα με την ίδια ροπή  και τον έχουμε δοκιμάσει στο 500Χ.

[/nextpage]

[nextpage title=”♫ Εσωτερικό ♫” ]

Fiat_500L_Beats_Edition_02

Τι άλλο κάνει ξεχωριστό τη συγκεκριμένη έκδοση; Το εσωτερικό του και το πλουσιότατο επίπεδο εξοπλισμού του. Κάνοντας μια παρένθεση, το όνομα της έκδοσης του αυτοκινήτου προέρχεται από την αμερικάνικη εταιρία Beats Electronics, η οποία αποτελεί παράρτημα της Apple και κατασκευάζει προϊόντα ήχου, όπως ακουστικά ενώ πρόσφατα έχει ξεκινήσει και την online streaming μουσική υπηρεσία της. Πίσω από την εταιρία κρύβεται ο θρυλικός rapper καλλιτέχνης και παραγωγός Dr. Dre και ο πρόεδρος της Interscope Geffen A&M Records και παραγωγός Jimmy Iovine, με την έκδοση του 500L να έχει δημιουργηθεί για να κερδίσει κυρίως το αμερικάνικο κοινό, καθώς η αναγνώριση του brand name της Beats είναι σαφώς μεγαλύτερο απ’ότι στην Ευρώπη, χωρίς αυτό να μειώνει καθόλου την ουσία της έκδοση στη χώρα μας. Το αποτέλεσμα της συνεργασία των μηχανικών ήχου του Fiat Group και της αμερικάνικης εταιρίας είναι ένας εξαιρετικής ποιότητας και πιστότητας ήχος, που προσφέρει δυνατές και καθαρές μελωδίες σε οδηγό και επιβάτες.

Fiat_500L_Beats_Edition_10 Fiat_500L_Beats_Edition_14

Πιο συγκεκριμένα, το ηχοσύστημα BeatsAudio διαθέτει 7 ηχεία συνολικής ισχύος 520 W. Ο οχτακάναλος DSP ενισχυτής τροφοδοτεί τα δύο mid-woofer ηχεία 80 W (διατομής 165 χλστ.) που είναι τοποθετημένα στο χαμηλότερο σημείο των εμπρός θυρών, τα δυο tweeter 40 W (διατομής 38 χλστ.) τοποθετημένα στο πάνω μέρος των θυρών, τα δυο full-range 60 W (διατομής 165 χλστ.) ηχεία στις πίσω πόρτες και το subwoofer 80 + 80 W (διατομής 165 χλστ.) στο χώρο αποσκευών -τοποθετημένο στη θέση της ρεζέρβας ώστε να μην επηρεάζει το χώρο αποσκευών- το οποίο εξασφαλίζει δυνατά μπάσα και μεγιστοποιεί την ακουστική στο αυτοκίνητο για όλα τα γούστα μουσικής. Επίσης, ο ενισχυτή της BeatsAudio κάνει χρήση προηγμένων αλγορίθμων εξισορρόπησης (equalisation) για να αναδημιουργήσει το φάσμα του ήχου που βιώνουν οι καλλιτέχνες κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων.

Fiat_500L_Beats_Edition_16

Εκτός των παραπάνω, το εσωτερικό του αυτοκίνητου δημιουργεί ένα “total black” περιβάλλον, καθώς είναι επενδυμένο με μαύρο ύφασμα και δέρμα και με το κόκκινο λογότυπο του 500 να δημιουργεί αντίθεση στα μπροστινά καθίσματα, και συμπληρώνει το δυναμικό εξωτερικό look. Κατά τ’άλλα δεν υπάρχει καμία διαφορά σε σύγκριση με το απλό 500L, παρά μόνο από τον ασημί ματ χρωματισμό της κεντρικής κονσόλας. Η επιλογή των υλικών σε διάφορα σημεία της καμπίνας είναι η αναμενόμενη, καθώς εκεί που χρειάζεται είναι σκληρά, ενώ σε σημεία που βρίσκονται εντός του οπτικού πεδίου των επιβατών και δεν έχουν την επιβάρυνση της σκληρής χρήσης, είναι μαλακότερα. Σε γενικές γραμμές, όμως, υστερεί σημαντικά σε σχέση με το 500Χ, όπως και η συναρμογή σε ορισμένα σημεία. Εκεί όμως που κανείς δεν θα έχει κανένα παράπονο, είναι στους χώρους, καθώς η εκμετάλλευση του από τους Ιταλούς μηχανικούς είναι σεμιναριακού επιπέδου. Το εσωτερικό πλάτος είναι το μεγαλύτερο στην κατηγορία του, 5 επιβάτες μπορούν να βολευτούν ακόμα και για πολύωρο ταξίδι και οι εσωτερικοί χώροι αποθήκευσης είναι ούτε λίγο, ούτε πολύ 18! Και όλα αυτά, χωρίς να θυσιάζεται η χωρητικότητα του πορτ-μπαγκάζ που φτάνει τα 343/400 λίτρα.

[/nextpage]

[nextpage title=”Τιμή-Εξ/σμός” ]

Fiat_500L_Beats_Edition_09

Ο εξοπλισμός του αυτοκινήτου είναι εξαιρετικά πλούσιος, καθώς περιλαμβάνει cruise control, το Uconnect με οθόνη αφής 5 ιντσών και σύστημα πλοήγησης, φιμέ τζάμια, δερμάτινο λεβιέ ταχυτήτων και χειροφρένου, ηλεκτρικούς θερμαινόμενους καθρέφτες, ηλεκτροχρωματικό εσωτερικό καθρέφτη, υποβραχιώνιο οδηγού,κάμερα οπισθοπορείας, ηλεκτρική οσφυική ρύθμιση οδηγού/συνοδηγού, κλπ. Και όλα αυτά με τιμή €25.950, η οποία με το όφελος απόσυρσης πέφτει στα €24.520, ακριβώς €1.900 παραπάνω από την βασική Trekking έκδοση.

Δεν έχω να πω και πολλά παραπάνω για ένα αυτοκίνητο που πρώτα απ’ όλα έχει ανταγωνισμό μέσα από την ίδια εταιρεία. Σαν έκδοση, μπορεί να είναι εντυπωσιακή στην όψη με το ματ φινίρισμα του χρώματος αλλά προκαλεί, μπαίνοντας σε τιμολογιακά χωράφια που κάνουν τον κάθε ενδιαφερόμενο να κοιτάξει και αλλού. Ακόμα και στην ίδια λίστα, με τις εκδόσεις του μοντέλου που για εμάς συγκεντρώνει πολλούς και καλούς λόγους για να το «δει» κανείς ζεστά και αφού παραγγείλει να του μείνουν και χρήματα στην τσέπη.

[/nextpage]

[nextpage title=”Οδηγώντας” ]

Fiat-500L-Beats-Edition-2

Στον δρόμο δεν έχει καμία διαφορά σε σχέση με το Trekking που είχαμε δοκιμάσει. Η διάταξη της ανάρτησης παραμένει η ίδια με γόνατα McPherson εμπρός και ημιάκαμπτο άξονα πίσω, με τις αλλαγές στις ρυθμίσεις που έχουν γίνει, και τα ελαστικά με τους πιο μαλακούς ώμους έχουν κάνει το 500L Beats πιο άνετο. Η αντίδραση του πίσω μέρους στις εγκάρσιες ανωμαλίες δεν είναι ιδανική, καθώς σε έντονες κακοτεχνίες θα νιώσεις αναπηδήσεις, αλλά σίγουρα συμπεριφέρεται πιο ενδοτικά στα κακώς κείμενα των ελληνικών δρόμων από το απλό 500L.

Fiat-500L-Beats-Edition-9

Αν πιεστεί στις στροφές, η υποστροφή θα εμφανιστεί σχετικά εύκολα και γι’αυτό φταίνε τα all-weather ελαστικά. Είναι, όμως, εντυπωσιακά ουδέτερο και προβλέψιμο και το ESP θα επέμβει άμεσα για να διατηρήσει το αμάξωμα την ασφαλή τροχιά. Στην κίνηση εντός πόλεως, σύμμαχος για την άνετη μετακίνηση είναι τόσο τα ελαφριά χειριστήρια όσο και η άπλετη ορατότητα που εξασφαλίζουν οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες. Εκτός πόλης, το NVH βρίσκεται σε άκρως ικανοποιητικά επίπεδα με τον κινητήρα να μην ακούγεται πέραν του αναμενόμενου και τον μοναδικό θόρυβο να προέρχεται από τα εκτός δρόμου λάστιχα.

12037783_10153202071748063_190711369_o

To ιταλικό αυτοκίνητο τα καταφέρνει αρκούντως ικανοποιητικά για τα τεχνικά του χαρακτηριστικά και θα κάνει τους “αρχάριους” λάτρεις της περιπέτειας να το λατρέψουν, αλλά αν ξεγελαστείς για κάτι πιο “δύσκολο” θα βρεθείς προ εκπλήξεως. Το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό που λειτουργεί μέχρι και τα 30 χλμ/ώρα και με τη βοήθεια του ESP, φρενάρει τον τροχό που χάνει πρόσφυση στέλνοντας τη περισσότερη ροπή σε αυτόν με την μεγαλύτερη, θα σε ξελασπώσει από τυχόν “κολλήματα” χωρίς όμως να σου εμπνέει απόλυτη εμπιστοσύνη για πιο σκληρή χρήση. Με την αυξημένη απόσταση θα πατήσεις σε ήπιους χωματόδρομους χωρίς φόβο μην ξηλώσεις τίποτα από κάτω, και θα συνειδητοποιήσεις την άνεση που προσφέρει η ανάρτηση, αφού φιλτράρει ικανοποιητικά τις κακοτοπιές.

Για την πέδηση φροντίζουν δισκόφρενα σε όλους τους τροχούς, με τους εμπρός να είναι αεριζόμενους και να έχουν διάμετρο 284 χλστ. και τα πίσω 251 χλστ. και χρειάζεται 40,1 μέτρα για να ακινητοποιηθεί από τα 100 χλμ/ώρα.

[/nextpage]

[nextpage title=”Συμπέρασμα” ]

Fiat-500L-Beats-Edition-24

Το Fiat 500L Beats Edition προσφέρει ένα πλήρες πακέτο για την διασκέδαση του οδηγού και των συνεπιβατών του. Διαθέτει την κατάλληλη εμφάνιση και τον εξοπλισμό για να ικανοποιήσει κάθε ανάγκη, για τις μετακινήσεις εντός πόλης αλλά κυρίως για τα ταξίδια. Η τιμή του με λογική σκέψη είναι αποτρεπτική, ειδικά όταν υπάρχει ο εσωτερικός ανταγωνισμός από το 500Χ, με το αισθητά καλύτερης ποιότητας εσωτερικό. Όποιος το αποκτήσει δεν θα μείνει απογοητευμένος.

[/nextpage]

[nextpage title=”Φωτογραφίες” ]

[/nextpage]

[nextpage title=”Μετρήσεις” ]

Fiat 500L Beats Edition Μετρήσεις Autoblog.gr | VBox Sport
0-100 χλμ/ώρα 12,24 δευτ.
30-70 χλμ/ώρα 5,91 δευτ. (3η ταχύτητα)
60-100 χλμ/ώρα 8,04 δευτ. (4η ταχύτητα)
80-130 χλμ/ώρα 14,6 δευτ. (5η ταχύτητα)
Τελική ταχύτητα 175 χλμ/ώρα
Φρενάρισμα 100-0 χλμ/ώρα 40,1 μέτρα σε 3,11 δευτ.

[/nextpage]

[nextpage title=”Τεχνικά Χαρ/κά” ]

500L Beats 6 MTJ 105hp
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Αντιρρυπαντικές προδιαγραφές Euro 5+ με DPF & Start&Stop
Αριθμός κυλίνδρων, διάταξη 4 σε σειρά, εγκάρσια εμπρός
Καύσιμο Πετρέλαιο
Κυβισμός 1598
Μέγιστη ισχύς HP (kW) / σ.α.λ. 105 (77) / 3700 σ.α.λ.
Μέγιστη ροπή Nm (kgm) / σ.α.λ. 320 / 1750 σ.α.λ.
Σχέση συμπίεσης 16,5:1
ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
Κύκλος στροφής (m) 11.1
Τύπος Κρεμαγιέρα με ηλεκτρική υποβοήθηση – Dualdrive
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Επιτάχυνση (sec) 0-100 km/h (2 άτομα + 20 κιλά) 12.0
Μέγιστη Ταχύτητα: Km/h 175
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Χωρητικότητα μπαταρίας (Ah) 63
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
Μεταξόνιο (mm) 2612
Μετατρόχιο εμπρός / πίσω (mm) 1522/1519
Μήκος / Πλάτος (mm) 4270/1800
Υψος (χωρίς φορτίο) (mm) 1679
Χώρος αποσκευών VDA (dm3): πίσω καθίσματα όρθια / μπροστά / διπλωμένα 343/400/1310
ΤΡΟΧΟΙ (std εξοπλισμός)
Ατσάλινες ζάντες ———–
Ζάντες αλουμινίου 225/45 R17
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΥΣΙΜΟΥ (Οδηγία ΕΕ 1999/100)
Kύκλος εκτός πόλης (λίτρα/100km) 4.1
Αστικός κύκλος (λίτρα/100km) 5.6
Εκπομπές ρύπων – CO2 (gr/km) 122
Μικτή διαδρομή (λίτρα/100km) 4.7
ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΚΙΝΗΣΗΣ
Κιβώτιο ταχυτήτων, αριθμός σχέσεων Μηχανικό 6 σχέσεων + όπισθεν
Κίνηση Εμπρός
ΦΡΕΝΑ : Δ (Δίσκοι) με ABS + EBD με ESP και Traction +
Εμπρός: Ø mm Δ 284
Πίσω: Ø mm Δ 251

[/nextpage]