11 από τις διασημότερες στροφές στον κόσμο

Σχετικά άρθρα

[nextpage title=”Εισαγωγή” ]

Spa

Αμέτρητες είναι οι πίστες που υπάρχουν στις 5 ηπείρους του πλανήτη μας, όμως κάποιες ξεχωρίζουν από άλλες. Θα μπορούσαμε να ασχοληθούμε με αυτές, ωστόσο δε θα το κάνουμε για την ώρα. Ας μιλήσουμε λίγο για στροφές, και πιο συγκεκριμένα για μερικές από τις πιο γνωστές και πιο συναρπαστικές στον πλανήτη.

Κατ’ αρχάς να πω ότι οι 11 αυτές στροφές που θα δεις στη συνέχεια δεν είναι οι μοναδικές που είναι γνωστές ή που σηκώνουν την τρίχα στον οδηγό, έτσι είναι ελεύθερος να προσθέσεις κάποια στα σχόλια, αν κρίνεις ότι υπάρχει ανάγκη. Επιπλέον, από κάθε πίστα θα υπάρχει μόνο μία στροφή, προκειμένου να υπάρξει κατά κάποιον τρόπο δικαιοσύνη. Για παράδειγμα, στην πίστα του Spa, δε θα βάζαμε μόνο μία στροφή αν είχαμε το ελεύθερο. Πάμε να τις δούμε!

[/nextpage]

[nextpage title=”Porsche Curves” ]

Ας ξεκινήσουμε με το Circuit de la Sarthe ή το Circuit des 24 Heures, εκεί όπου διεξάγεται ο 24ωρος αγώνας του Le Mans. Η στροφή δεν είναι μία, αλλά συνδυασμός και βρίσκεται στο τελευταίο κομμάτι της πίστας, με τον οδηγό να γυρνά συνεχώς το τιμόνι δεξιά και αριστερά, παίζοντας ταυτόχρονα με το γκάζι, στοχεύοντας στο ταχύτερο δυνατό πέρασμα.

[/nextpage]

[nextpage title=”Esses” ]

Αυτές τις στροφές ίσως να μη τις γνωρίζεις· κακώς θα έλεγα εγώ! Ο συνδυασμός στροφών «Esses» βρίσκεται στο Mount Panorama της Αυστραλίας. Πρόκειται για έναν κατηφορικό συνδυασμό δεξιών και αριστερών στροφών, όπου το λάθος μπορεί να γίνει εύκολα. Εκεί είχε βρεθεί και ο Jenson Button τον Μάρτιο του 2011, οδηγώντας την MP4-23, από το 2008.

Και για να καταλάβεις καλύτερα τη διαμόρφωση των στροφών, τι καλύτερο από μια εικόνα από τον δορυφόρο;

The EssesΗ κανονική διαδρομή είναι από τα αριστερά προς τα δεξιά

[/nextpage]

[nextpage title=”Corkscrew” ]

Δε θα μπορούσε να λείπει αμερικανική στροφή από την λίστα μας και φυσικά δεν είναι άλλη από την Corkscrew. «Τυφλή» στροφή που σε παρασύρει από ένα σημείο κι έπειτα να ανοίξεις τέρμα το γκάζι, ώστε να κάνεις το λάθος. Μια εξαιρετικά σπάνια στροφή που θέλει υπομονή και τόλμη για το ιδανικό πέρασμα, προκαλώντας δέος.

[/nextpage]

[nextpage title=”Loews” ]

Όπως και το Spa, έτσι και το Μονακό, είναι μία πίστα που δεν περιλαμβάνει μόνο μία διάσημη στροφή. Νομίζω, όμως, πως η πιο αργή στροφή στο πρωτάθλημα της Formula 1, η Loews, αξίζει να βρίσκεται εδώ, ειδικά όταν εκεί έχουμε δει μερικά όμορφα προσπεράσματα, όπως αυτό του Adrian Sutil στον Fernando Alonso, πίσω στο 2013.

[/nextpage]

[nextpage title=”8άρα” ]

Μια όμορφη πίστα που κακώς βρέθηκε υπό τη διαχείριση των Τούρκων. Το Istanbul Park φιλοξένησε το 2011 για τελευταία φορά τα μονοθέσια της Formula 1. Η πιο χαρακτηριστική της στροφή είναι με διαφορά η στροφή 8, είναι ουσιαστικά μια παρατεταμένη αριστερή με 4 κορυφές, με τους οδηγούς να πρέπει παίζουν με το γκάζι σχεδόν σε όλη τη διάρκειά της.

[/nextpage]

[nextpage title=”Carousel” ]

Στη διαδρομή των 20,8 χιλιομέτρων της θρυλικής πίστας του Nürburgring υπάρχουν πολλές στροφές, μερικές από τις οποίες είναι πραγματικά σπάνιες ή και μοναδικές. Αυτή που νομίζω πως είναι άξια αναφοράς είναι η Carousel, μια παρατεταμένη αριστερή όπου το αυτοκίνητο έχει κλίση προς τα αριστερά, ενώ δε λείπουν οι φορές που το πάτωμα βρίσκει στο έδαφος.

[/nextpage]

[nextpage title=”Senna S” ]

Για πολλούς, ο Ayrton Senna έγινε ο μεγαλύτερος οδηγός που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Είναι λογικό, λοιπόν, να υπάρχει το όνομά του σε μία στροφή, και αυτή δεν είναι άλλη από το πρώτο «S» στο Interlagos ή στο Autodromo Jose Carlos Pace. Κατηφορικός συνδυασμός στροφών που αποτελεί μάλιστα την καλύτερη ευκαιρία για προσπέρασμα στην βραζιλιάνικη πίστα, όπως μας έδειξε και ο Fernando Alonso, όταν προσπέρασε τους Felipe Massa και Mark Webber, πίσω στο 2012.

[/nextpage]

[nextpage title=”130R” ]

Ο πιο πρόσφατος αγώνας της Formula 1 έγινε στην πίστα της Suzuka, χωρίς να μας προσφέρει ιδιαίτερες συγκινήσεις. Αυτό, όμως, δεν είναι ικανό να ακυρώσει τη σημασία και το μεγαλείο της 130R, μιας εξαιρετικά γρήγορης αριστερής στροφής στο τελευταίο κομμάτι της πίστας. Αξέχαστη στιγμή είναι φυσικά το προσπέρασμα του Fernando Alonso στον Michael Schumacher, πριν από 10 χρόνια.

[/nextpage]

[nextpage title=”Becketts” ]

Για να είμαστε πιο σωστοί, δεν είναι απλώς Becketts, αλλά το σύμπλεγμα των στροφών Maggots-Becketts-Chapel. Εννοείται πως βρίσκεται στο Silverstone και πρόκειται για στροφές με συνεχείς αλλαγές κατεύθυνσης στο τιμόνι, προκαλώντας τους οδηγούς για το σωστό πέρασμα. Παρόλο που η βρετανική πίστα άλλαξε χάραξη για τη Formula 1 το 2010, το κομμάτι αυτό δεν πειράχθηκε.

[/nextpage]

[nextpage title=”Parabolica” ]

Μια εξαιρετικά διάσημη στροφή σε μια θρυλική πίστα είναι η Parabolica. Η πίστα της Monza είναι μία από τις πιο λατρεμένες παγκοσμίως και η 11η και τελευταία στροφή στη χάραξη των 5,8 χιλιομέτρων. Δυστυχώς, δίπλα από τα kerbs δε βρίσκεται πλέον η αμμοπαγίδα, μα η άσφαλτος, ωστόσο η στροφή αυτή δικαιωματικά είναι από τις καλύτερες στον κόσμο.

[/nextpage]

[nextpage title=”Eau Rouge” ]

Είναι ή δεν είναι η σπουδαιότερη στροφή; Για κάποιους ναι, για άλλους όχι! Δεν ξέρω τι πιστεύεις εσύ, πάντως η Eau Rouge είναι μία από πιο γνωστές στροφές στον πλανήτη! Εκτός από θρυλική, είναι πολύ απαιτητική και συναρπαστική για τους οδηγούς, και ταυτοχρόνως μοναδική, διότι πόσες φορές έχεις την ευκαιρία να περάσεις με 300 χλμ/ώρα μια ανηφορική και «τυφλή» ανηφορική στροφή;

[/nextpage]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Δες την Michele Mouton να αντιδρά στη νίκη της στο Rally Ακρόπολις

Η Michele Mouton είναι η πιο επιτυχημένη γυναίκα που συμμετείχε ποτέ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι και φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον πρώτο της...

Tέλος παραγωγής για τη Ferrari Roma

Πριν ένα χρόνο η Ferrari αποκάλυψε την ανοιχτή έκδοση του ομορφότερου μοντέλου της γκάμα της, τη Roma Spider, οι παραδόσεις της οποίας ξεκίνησαν το...
Autoblog.gr