Ξεχασμένο πρωτότυπο: BMW Z21 Just 4/2 Concept

Σχετικά άρθρα

BMW Z21 Just 42 Concept (1)

Πολύ πριν βγει στη παραγωγή το Ariel Atom, η BMW είχε παρουσιάσει τη δική της πρόταση για ένα ελαφρύ διθέσιο αυτοκίνητο που στόχευε μόνο στην οδηγική απόλαυση. Ήταν 1995 όταν η BMW ανακοίνωσε πως ο νικητής ενός εσωτερικού διαγωνισμού σχεδίασης ήταν ο Robert Powell. 12 μήνες μετά και σε συνεργασία με 100 μηχανικούς της BMW, το Z21 Just 4/2 Concept, το νικητήριο σχέδιο του Powell απέκτησε σάρκα και οστά.

BMW Z21 Just 42 Concept (9)

Το πρωτότυπο ζύγιζε μόλις 660 κιλά, δεν διέθετε παρμπρίζ, αλλά έναν μικρό ανεμοθραύστη, ώστε ο αέρα να φεύγει όσο το δυνατόν περισσότερο πάνω από τους επιβάτες. Τα πάνελ των θυρών ήταν αποσπώμενα, ενώ διέθετε και έναν πολύ μικρό χώρο αποσκευών στο πίσω μέρος, πάνω από τον χώρο του κινητήρα. Στο εσωτερικό είχε εφαρμοστεί η σπαρτιάτικη προσέγγιση. Δύο ελαφριά bucket carbon καθίσματα, δερμάτινο τιμόνι και στο ταμπλό μόνο τα απαραίτητα.

BMW Z21 Just 42 Concept (5)

Ο κινητήρας του προερχόταν από την μοτοσυκλέτα BMW K1100. Ήταν τετρακύλινδρος 1,1-λίτρων και παρήγαγε 100 άλογα, αρκετά ώστε το Z21 Just 4/2 Concept να κάνει τα 0-100 χλμ/ώρα σε 6 δευτερόλεπτα, και να πιάνει τελική ταχύτητα 180 χλμ/ώρα. Η BMW συνολικά κατασκεύασε τρία πρωτότυπα, ένα μπλε, ένα κόκκινο και ένα γκρι.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Μεγαλύτερη και πιο αεροδυναμική η νέα BMW X3

Η BMW έδωσε στη δημοσιότητα μια σειρά από καμουφλαρισμένες φωτογραφίες της νέας, τέταρτης γενιάς, της X3, που αναμένεται να παρουσιαστεί εντός του 2024. Η...

Η Pagani Alisea γιορτάζει τα 25 χρόνια της Zonda

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του τμήματος Transportation Design στο Istituto Europeo di Design (IED) του Τορίνο, το ίδιο που φοίτησε ο Αλέξανδρος Λιώκης, ετοίμασαν ένα...