GP Μεξικού 2015: Επιτέλους νίκη για τον Rosberg!

Σχετικά άρθρα

[nextpage title=”Αγώνας” ]

F1 - MEXICO GRAND PRIX 2015

Από το Αυστριακό Grand Prix είχε να βρεθεί στο πρώτο σκαλί του βάθρου ο Nico Rosberg. Ο Γερμανός άντεξε σήμερα την πίεση του Lewis Hamilton και κατέκτησε την 4η φετινή του νίκη και την 12η συνολικά στην καριέρα του. Πίσω του ο τρις πλέον Πρωταθλητής, με τη Mercedes να σημειώνει για 10η φορά φέτος το «1-2»!

Στην τρίτη θέσει ο Valtteri Bottas, για δεύτερη φορά φέτος στο βάθρο -μετά τον Καναδά-, ενώ ακολούθησαν οι Daniil Kvyat, Daniel Ricciardo, Felipe Massa, Nico Hulkenberg, Sergio Perez, Max Verstappen και ο 10ος Romain Grosjean. Διπλή εγκατάλειψη για τη Ferrari. Κανένα από τα δύο μονοθέσιά της δεν πήρε κατάταξη, κάτι που έχει να συμβεί από το 2006 και το Αυστραλιανό Grand Prix. Ας δούμε τι έγινε στους 71 γύρους του Μεξικανικού Grand Prix:

Λιακάδα στο ξεκίνημα και θερμοκρασίες στους 22°C στον αέρα και 54°C στην άσφαλτο. Στις 10 πρώτες θέσεις ήταν οι: Rosberg, Hamilton, Vettel, Kvyat, Ricciardo, Bottas, Massa, Verstappen, Perez και ο Hulkenberg. Από την 18η ξεκίνησε ο Alonso, λόγω αλλαγής στοιχείων του power unit και κιβωτίου· από την 19η θέση ξεκίνησε ο Raikkonen, λόγω αλλαγής κιβωτίου και στοιχείων του power unit· από την 20η ο Button, καθώς ο Βρετανός είχε 70 θέσεις ποινής από τη χρησιμοποίηση στοιχείων του power unit από το 3ήμερο.

asdf21

Μόλις έσβησαν τα κόκκινα φώτα, ο Rosberg έμεινε πρώτος στο ξεκίνημα και ο Hamilton προσπαθούσε να περάσει στις πρώτες στροφές. Κακή εκκίνηση για τον Vettel, ο οποίος είχε κλατάρισμα από την επαφή μου με τον Ricciardo κι έχανε συνεχώς θέσεις. Η 10άδα στο τέλος του πρώτου γύρου ήταν: Hamilton, Rosberg, Kvyat, Ricciardo, Bottas, Verstappen, Massa, Perez, Hulkenberg και ο Sainz.

Εγκατάλειψη για τον Alonso, αφού είχε πρόβλημα στην MGU-H, έχασε δύναμη στον κινητήρα του κι γύρισε στα pits. Τη μέση γόμα έβαλε ο Vettel, επιστρέφοντας στην τελευταία θέση. Ο Bottas πίεζε το Ricciardo για την 4η θέση, όσο ο ρυθμός του 15ου Raikkonen παρέμενε κακός. Αντίθετα, ο Hamilton είχε πλησιάσει τον Rosberg στα 9 δέκατα στον 4ο γύρο, αλλά ο Γερμανός άνοιξε στη συνέχεια τη διαφορά του.

GP MESSICO F1/2015

Το γκάζι στο πάτωμα έβαλε ο Kimi, ανεβαίνοντας στην 12η θέση, ενώ ο Bottas έγινε το πρώτο μονοθέσιο που μπαίνει χωρίς πρόβλημα για αλλαγή ελαστικών, στον 9ο γύρο, βάζοντας τη μέση γόμα, όπως έκαναν αμέσως μετά οι Massa και Hulkenberg. Από τα 1,9 δευτερόλεπτα, στα 1,4 είχε πέσει η διαφορά των Rosberg και Hamilton. Ο Ricciardo έκανε παράπονα για τα πίσω ελαστικά και το pit stop δε θα αργούσε για τον Αυστραλό.

Μέσα οι Maldonado και Ericsson, ενώ ο Bottas περνούσε τον έναν μετά τον άλλο: πρώτα τον Button και στη συνέχεια τον Nasr, έχοντας ανέβει στην 10η θέση, καθώς είχε σημαντικά καλύτερο ρυθμό από τους οδηγούς μπροστά τους. Επόμενος στόχος ήταν ο Grosjean, όμως ο οδηγός της Lotus μπήκε και αυτός για αλλαγή ελαστικών.

Motor Racing - Formula One World Championship - Mexican Grand Prix - Race Day - Mexico City, Mexico

Μάχη για την 6η θέση είχαν οι Perez και Sainz, με τον δεύτερο να πιέζει τον πρώτο. Τον ίδιο ρυθμό με τον team-mate του είχε και ο Massa, που είχε ανέβει και αυτός μέχρι την 10η θέση, πίσω από τον Bottas. Nasr και Sainz άλλαξαν ελαστικά στον 14ο γύρο. Ο οδηγός της Toro Rosso βγήκε στην 12η θέση, μπροστά από τον Vettel.

Ξανά στα 1,9 δευτερόλεπτα η απόσταση των δύο πρώτων. Ο Rosberg ήταν ικανός να μην αφήνει τον Hamilton να μπαίνει σε χρόνους DRS, όσο κι αν ο Βρετανός προσπαθούσε να κλείσει τη διαφορά. Εν τω μεταξύ, ο Vettel πέρασε μετά από κάποια δυσκολία τον πεισματάρη Sainz για την 12η θέση και ο επόμενος στόχος ήταν ο Button, που είχε πολύ πιο αργό ρυθμό. Ο Γερμανός τον προσπέρασε στην αρχή του 17ου γύρου.

GP MESSICO F1/2015

Αμέσως μετά, όμως, ο Vettel έκανε λάθος και βγήκε προσωρινά εκτός πίστα, αλλά το θέμα ήταν ότι είχε πέσει στην 16η θέση. Στη μάχη των Perez και Sainz, ο Sainz κατάφερε να περάσει μπροστά μόλις ολοκληρώθηκε το pit stop και των δύο, αλλά ο Μεξικανός πίεζε για να βρεθεί ξανά μπροστά του.

Στα pits ο Kvyat στον 22ο γύρο, βγαίνοντας 5ος, μπροστά από τους Raikkonen και Bottas, που είχαν τη δική τους μάχη. Ο Bottas δοκίμασε να περάσει, ο Raikkonen δεν έδινε τη θέση του και το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει επαφή ανάμεσα στον πίσω δεξί τροχό του Raikkonen και τον εμπρός αριστερό του Bottas. Το μοναδικό μονοθέσιο που πληγώθηκε ήταν η SF15-T, καθώς έσπασε η ανάρτηση.

https://www.youtube.com/watch?v=HIlNAY10flk

Ο Button συνέχισε να χάνει θέσεις -είχε πέσει 14ος- όσο ο Ricciardo έμπαινε για να βάλει τη μέση γόμα, βγαίνοντας πίσω από τις δύο Williams, που είχαν αλλάξει πιο νωρίς ελαστικά. 1,8 δευτερόλεπτα χώριζαν τον Rosberg από τον Hamilton και ο Γερμανός έγινε ο πρώτος από τους δύο που μπήκαν μέσα, μαζί με τον Verstappen, ο οποίος είχε ανέβει μέχρι την 3η θέση.

Δύσκολος αντίπαλος για τον Vettel είχε αποδειχθεί ο Maldonado, αφού δεν μπορούσε να τον περάσει για την 12η θέση. Μέσα ο Hamilton για τη δική του αλλαγή, βγαίνοντας στην 2η θέση, 3,5 δευτερόλεπτα πίσω από τον team-mate του. Pit stop και για τον Button, από την 16η θέση, πέφτοντας τελικά στην 18η και τελευταία. Λάθος από τον Sainz στην πίεση του Perez, βγαίνοντας εκτός πίστας, αλλά στη συνέχεια έδωσε την 9η θέση στον Μεξικανό.

asdfa

Στον 36ο γύρο, η 10άδα ήταν: Rosberg, (2,9)Hamilton, (21,7)Kvyat, (2,4)Bottas, (3,5)Massa, (1,3),Ricciardo (4,6)Hulkenberg, (12,4)Verstappen, (3,3)Perez και (2,1)Sainz. Δεύτερο pit stop για τον Vettel. Ο Γερμανός έβαλε ξανά τη μέση γόμα και έπεσε στην 14η θέση, την ώρα που τα πράγματα είχαν κάπως σταθεροποιηθεί όσον αφορά τις διαφορές των οδηγών στη 10άδα.

Τα μοναδικά μονοθέσια από τη 10άδα που ήταν στο 1:22 ήταν οι δύο Mercedes, με τον τρίτο Kvyat να είναι 1 δευτερόλεπτο πιο αργός. Οι δύο Williams ανέβασαν τον ρυθμό τους, και ο Bottas είχε μειώσει στα 1,6 δευτερόλεπτα από τον Kvyat. Ο ίδιος χρόνος χώριζε τους Verstappen και Perez, καθώς ο Μεξικανός ήταν ταχύτερος και ήθελε την 8η θέση.

F1 - MEXICO GRAND PRIX 2015

Δεύτερο pit stop για τον Sainz. Μαλακά ελαστικά και 13η θέση, πίσω από τον Vettel. Ο Rosberg δεν ήθελε να ξέρει για τη διαφορά από τον Hamilton, όπως έλεγε στην ενδοεπικοινωνία, αλλά αυτή ήταν στα 2,9 δευτερόλεπτα. Ο Γερμανός μπήκε για δεύτερη φορά στα pits στον 47ο γύρο, αν και νωρίτερα είχαν πει ότι πηγαίνουν μέχρι το τέλος. Τα ελαστικά που επέλεξε ήταν για δεύτερη φορά η μέση γόμα.

Ο Hamilton ρωτάει γιατί πρέπει να μπει δεύτερη φορά, αλλά τελικά ο Πρωταθλητής έβαλε και αυτός τη μέση γόμα, λέγοντας χαρακτηριστικά «Ελέγξτε τα ελαστικά, θέλω να μου δώσετε feedback», προφανώς ειρωνευόμενος επειδή τα ελαστικά του ήταν σε καλή κατάσταση πριν μπει στα pits.

P-20151102-00039_News

Το γκάζι στο πάτωμα είχε βάλει ο Ricciardo και το αποτέλεσμα ήταν να φτάσει και να πιέζει τον Massa για την 5η θέση, αλλά ο Βραζιλιάνος είχε τη δύναμη του PU106B Hybrid στο πλευρό του. Ωστόσο, με εχθρό το DRS, τελικώς έδωσε την 5η θέση στον Ricciardo. Προσπέρασμα είχαμε και πιο πίσω, όταν ο Perez βρέθηκε στην 8η θέση, μπροστά από τον Grosjean.

Εκτός αγώνα ο Vettel στον 52ο γύρο! Ο Γερμανός έχασε τον έλεγχο της SF15-T, χτυπώντας στα προστατευτικά της στροφής 7. Αυτοκίνητο Ασφαλείας και τα pits πήραν φωτιά. Kvyat, Ricciardo, Massa, Hulkenberg, Verstappen, Grosjean, Maldonado, Sainz, Ericsson, Nasr, Stevens, Rossi και λίγο αργότερα ο Bottas μέσα.

https://www.youtube.com/watch?v=KKqTUA2o_Is

Πίσω από το Αυτοκίνητο Ασφαλείας, η κατάταξη ήταν: (1ος)Rosberg, (2ος)Hamilton, (3ος)Kvyat, (4ος)Bottas, (5ος)Ricciardo, (6ος)Massa, (7ος)Hulkenberg, (8ος)Perez, (9ος)Verstappen, (10ος)Grosjean, (11ος)Maldonado, (12ος)Sainz, (13ος)Ericsson, (14ος)Nasr, (15ος)Button, (16ος)Stevens και ο (17ος) Rossi.

Η επανεκκίνηση του αγώνα έγινε στον 58ο γύρο και ο Rosberg έμεινε πρώτος. Στην τρίτη θέση ανέβηκε ο Bottas, περνώντας τον Kvyat, κάτι που ήταν και η μοναδική αλλαγή στην κατάταξη. Τέλος αγώνα για τον Nasr, που είχε πρόβλημα στο σύστημα πέδησης. Παρόμοιο ρυθμό για τις Williams και Red Bull, όμως ο Ricciardo ήταν λίγο ταχύτερος και πίεζε τον Kvyat για την 4η θέση. Οι δύο RBR είχε τη μαλακή και οι δύο Williams τη μέση γόμα.

P-20151101-00711_News

Πίεση δεχόταν και ο Verstappen, μιας και ο Grosjean ήθελε την 9η θέση. 8 γύρους πριν από το τέλος. Στην κορυφή, ο Hamilton είχε καταφέρει να ρίξει τη διαφορά στο δευτερόλεπτο, αλλά έκανε λάθος και απομακρύνθηκε κατά 7 δέκατα, μειώνοντας και πάλι στα 1,4 δευτερόλεπτα.

Οι διαφορές στη 10άδα είχαν ανοίξει και το μοναδικό ενδιαφέρον στις θέσεις 10 και 11: ο Maldonado βελτίωνε τον ρυθμό του και πίεζε τον Grosjean για να του πάρει τον τελευταίο βαθμό. Το προσπέρασμα δεν ήρθε και τίποτα δεν άλλαξε μέχρι την καρώ σημαία.

ROS_HAM_02

Στη βαθμολογία των οδηγών, ο Hamilton έφτασε τους 345 βαθμούς και είναι 73 βαθμούς μπροστά από τον Rosberg, ο οποίος πέρασε στην 2η θέση, έχοντας 272 βαθμούς, 21 περισσότερους από τον τρίτο Vettel. Στην 4η θέση ανέβηκε ο Bottas, με 126 βαθμούς, 3 μπροστά από τον Raikkonen. Στην 6η θέση παρέμεινε ο Massa και συνεχίζει να έχει ελπίδες για την 4η θέση. Καμία άλλη αλλαγή δε σημειώθηκε στις υπόλοιπες θέσεις.

Στους κατασκευαστές, η Mercedes ξεπέρασε κατά 17 βαθμούς τους 600, με τη Ferrari να μένει στους 374 μετά από τη σημερινή διπλή εγκατάλειψη. Στους 243 βαθμούς οι Williams, 71 μπροστά από την 4η Red Bull. Καμία θέση δεν άλλαξε χέρια τους κατασκευαστές, και το μοναδικό ενδιαφέρον εδώ υπάρχει για την 6η θέση, εκεί όπου τώρα βρίσκεται η Lotus με 71 βαθμούς, 6 περισσότερους από την Toro Rosso.

ROS_HAM_01

Το επόμενο Grand Prix είναι προγραμματισμένο για τις 13-15 Νοεμβρίου, στο Interlagos της Βραζιλίας.

[/nextpage]

[nextpage title=”Αποτελέσματα” ]

Θέση Οδηγός Ομάδα Διαφορά Βαθμοί
1 Nico Rosberg Mercedes 1:42:35.038 25
2 Lewis Hamilton Mercedes +1.954s 18
3 Valtteri Bottas Williams +14.592s 15
4 Daniil Kvyat Red Bull +16.572s 12
5 Daniel Ricciardo Red Bull +19.682s 10
6 Felipe Massa Williams +21.493s 8
7 Nico Hulkenberg Force India +25.860s 6
8 Sergio Perez Force India +34.343s 4
9 Max Verstappen Toro Rosso +35.229s 2
10 Romain Grosjean Lotus +37.934s 1
11 Pastor Maldonado Lotus +38.538s 0
12 Marcus Ericsson Sauber +40.180s 0
13 Carlos Sainz Toro Rosso +48.772s 0
14 Jenson Button McLaren +49.214s 0
15 Alexander Rossi Manor +2 γύρους 0
16 Will Stevens Manor +2 γύρους 0
Felipe Nasr Sauber Εγκατέλειψε 0
Sebastian Vettel Ferrari Εγκατέλειψε 0
Kimi Raikkonen Ferrari Εγκατέλειψε 0
Fernando Alonso McLaren Εγκατέλειψε 0

[/nextpage]

[nextpage title=”Βαθμολογίες” ]

[tabs slidertype=”top tabs” fx=”slide”] [tabcontainer] [tabtext]Βαθμολογία Οδηγών[/tabtext] [tabtext]Βαθμολογία Κατασκευαστών[/tabtext] [/tabcontainer] [tabcontent] [tab]

Θέση Οδηγός Ομάδα Βαθμοί
1 Lewis Hamilton Mercedes 345
2 Nico Rosberg Mercedes 272
3 Sebastian Vettel Ferrari 251
4 Valtteri Bottas Williams 126
5 Kimi Raikkonen Ferrari 123
6 Felipe Massa Williams 117
7 Daniil Kvyat Red Bull Racing 88
8 Daniel Ricciardo Red Bull Racing 84
9 Sergio Perez Force India 68
10 Max Verstappen Toro Rosso 47
11 Romain Grosjean Lotus 45
12 Nico Hulkenberg Force India 44
13 Felipe Nasr Sauber 27
14 Pastor Maldonado Lotus 26
15 Carlos Sainz Toro Rosso 18
16 Jenson Button McLaren 16
17 Fernando Alonso McLaren 11
18 Marcus Ericsson Sauber 9
19 Roberto Merhi Manor 0
20 Alexander Rossi Manor 0
21 Will Stevens Manor 0

 

[/tab] [tab]

Θέση Ομάδα Βαθμοί
1  Mercedes 617
2  Ferrari 374
3  Williams 243
4  Red Bull Racing 172
5  Force India 112
6  Lotus 71
7  Toro Rosso 65
8  Sauber 36
9  McLaren 27
10  Manor 0

 

[/tab] [/tabcontent] [/tabs]

[/nextpage]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα