GP Βραζιλίας 2015: Ξανά Rosberg!

Σχετικά άρθρα

[nextpage title=”Αγώνας” ]

GP BRASILE F1/2015

Την δεύτερη συνεχόμενη του νίκη κατέκτησε ο Nico Rosberg πριν από λίγο στο Interlagos! Ο Γερμανός παρέμεινε μπροστά από την αρχή μέχρι το τέλος του αγώνα, χωρίς να δεχτεί ιδιαίτερη πίεση από τον Lewis Hamilton. Αυτή ήταν η 5η φετινή και η 13η νίκη στην καριέρα του, ενώ η Mercedes έκανε για 11η φορά φέτος το «1-2».

Στην τρίτη θέση ο Sebastian Vettel, μπροστά από τους Kimi Raikkonen, Valtteri Bottas, Nico Hulkenberg, Daniil Kvyat, Felipe Massa, Romain Grosjean και τον Max Verstappen που συμπληρώνει τη βαθμολογούμενη 10άδα. Κακή εμφάνιση για τη McLaren, ενώ το μοναδικό μονοθέσιο που εγκατέλειψε ήταν ο Carlos Sainz. Ας δούμε τι έγινε στους 71 γύρους του αγώνα:

GP BRASILE F1/2015

Λιακάδα στην πίστα και θερμοκρασίες στους 25°C σε αέρα και 45°C στο οδόστρωμα. Στις 10 πρώτες θέσεις ήταν οι: Rosberg, Hamilton, Vettel, Raikkonen, Hulkenberg, Kvyat, Bottas, Massa, Verstappen και ο Sainz. Στην 16η θέση έβαλε την MP4-30 του ο Button, ενώ ο Alonso ξεκινούσε από την τελευταία θέση, έχοντας νέο turbo, νέα MGU-K, MGU-H, κάτι που μεταφράζεται σε 25 θέσεις ποινής. 10 θέσεις ποινής και 19η θέση για τον Ricciardo, καθώς είχε νέες μπαταρίες και νέα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου.

Μόλις τα κόκκινα φώτα έσβησαν, ο Rosberg έμεινε πρώτος, με τον Hamilton να προσπαθεί να περάσει, αλλά έμεινε δεύτερος. Τρίτη και τέταρτη θέση για τους Vettel και Raikkonen, μπροστά από τους Bottas, Kvyat, Hulkenberg, Massa, Perez και τον 10ο Verstappen. Ο Button είχε ανέβει στην 13η θέση, ο Ricciardo στην 14η και ο Alonso στην 16η, ενώ ο Sainz σταμάτησε στην άκρη της πίστας, έτσι είχαμε διπλές κίτρινες σημαίες, αλλά όχι Αυτοκίνητο Ασφαλείας.

GP BRASILE F1/2015

Κατά μισό δευτερόλεπτο ταχύτερες ήταν οι Mercedes στους πρώτους γύρους, όταν ο Ricciardo μπήκε στα pits για να βάλει τη μέση γόμα. Προσπέρασμα του Grosjean στον Nasr για την 11η θέση στο τέλος του 4ου γύρου, όσο ο Hamilton έχανε λίγο χρόνο σε σχέση με τον Rosberg. Πίεση από τον Verstappen στον Perez για την 9η θέση, ωστόσο ο μικρός έπρεπε να κοιτά και πίσω, διότι ο Grosjean τον είχε φτάσει.

Pit stop για τον Hulkenberg στον 10ο γύρο, βάζοντας τη μέση γόμα, όπως είχε κάνει προηγουμένως ο Ricciardo, ο οποίος περνούσε τον Stevens για την 18η θέση. Pits για τους Kvyat, Massa, Perez και Grosjean στον επόμενο γύρο, με την επιλογή όλων να είναι η μέση γόμα. Ο Hulkenberg βρέθηκε μπροστά από τον Kvyat, την ώρα που οι Bottas και Verstappen έβαλαν και αυτοί τη μέση γόμα.

W89P6552

Μπροστά, ο Rosberg είχε φτάσει τη διαφορά στο 1,5 δευτερόλεπτο, αλλά είχε έρθει και η ώρα των πρώτων. Την αρχή έκανε ο Raikkonen, μπαίνοντας για τη μέση γόμα στον 12ο γύρο, όπως έκαναν οι Button κι Ericsson. Στον 13ο γύρο έκαναν τη δική τους αλλαγή για τη μέση οι Rosberg και Vettel, έτσι ο Hamilton βρέθηκε προσωρινά στην πρώτη θέση.

Ο Bottas προσπέρασε τον Maldonado για την 6η θέση, αλλά το ενδιαφέρον ήταν μπροστά, καθώς ο Hamilton έβαλε τη μέση γόμα σε 3,6 δευτερόλεπτα, έτσι παρέμεινε στη δεύτερη θέση. Ο Πρωταθλητής πλησίασε τον Rosberg στα 9 δέκατα, αλλά ο Γερμανός απάντησε βγάζοντας τον team-mate του από τις ζώνες του DRS.

Motor Racing - Formula One World Championship - Brazilian Grand Prix - Race Day - Sao Paulo, Brazil

Πίεση δεχόταν ο Perez από τον Verstappen για την 10η θέση, ενώ αντίθετα ο Hulkenberg πίεζε τον Maldonado για την 6η θέση και τελικά τον προσπέρασε στα φρένα για την πρώτη στροφή. Ο Ricciardo δεν κέρδισε κάτι από τα pits, αφού ήταν στην 13η θέση, μπροστά από τον Button, ενώ ο ρυθμός του δεν ήταν καλύτερος από αυτόν του Grosjean.

Μόλις μισό δευτερόλεπτο ήταν η διαφορά των Rosberg και Hamilton στον 19ο γύρο, με τη Mercedes να λέει στον Rosberg ότι ο team-mate του προσπαθεί σκληρά. Μικρό λάθος από τον Rosberg που άνοιξε λίγο τη γραμμή του στην πρώτη στροφή, έτσι ο Hamilton βρήκε την ευκαιρία να πλησιάσει ακόμα λίγο, αλλά δεν ήταν σίγουρα σε απόσταση βολής.

JFX45

Διπλό προσπέρασμα δέχθηκε ο Maldonado από τους Kvyat και Massa, τη στιγμή που ακούγαμε τον Hamilton να λέει πως τα ελαστικά του δε θα κρατήσουν για πολύ, όμως η Mercedes τού είπε πως η φθορά σε όλα τα μονοθέσια είναι μικρή, κάτι που ισχύει και για τον Βρετανό. Πολύ πιο πίσω, ο Nasr προσπέρασε τον Button για την 14η θέση, έτσι η McLaren βρισκόταν στο «15-16» στον 26ο γύρο.

Αν και άνοιγε συνέχει την πίσω πτέρυγα, ο Hamilton έλεγε πως δεν μπορεί να μείνει πίσω από τον Rosberg, κάτι που εξηγεί και τα 3 δέκατα που κέρδισε ο Γερμανός. Ο Βρετανός συνέχιζε να χάνει χρόνο, βγαίνοντας μάλιστα από τις ζώνες του DRS, διότι ίσως ήθελε να ρίξει τις θερμοκρασίες στο μονοθέσιό του, ενώ ζητούσε μια διαφορετική στρατηγική για να φτάσει στη νίκη.

both03

Η μοναδική επιλογή, σύμφωνα με τη Mercedes, ήταν να κρατήσει αυτά τα λάστιχα περισσότερο μένοντας τη δεύτερη θέση και να δοκιμάσει να περάσει στο τέλος με πιο φρέσκα ελαστικά. Ξανά μέσα ο Ricciardo, στον 29ο γύρο, επιλέγοντας και πάλι τη μέση γόμα. Πίεση από τον Verstappen στον 9ο Perez, ο οποίος ήταν δύσκολος αντίπαλος για τον Ολλανδό.

Ο μικρός, όμως, ήταν πεισματάρης, ελέγχοντας την κατάσταση, με τον Perez να δέχεται το προσπέρασμα και από τον Grosjean. Για δεύτερη φορά στα pits οι Rosberg και Vettel. Τη μέση γόμα ο πρώτος, τη μαλακή ο δεύτερος. Το ίδιο έκανε ο Hamilton στον επόμενο γύρο, αλλά βγήκε πίσω από τον Raikkonen που δεν είχε μπει για τη δική του αλλαγή, αλλά τον προσπέρασε στην πρώτη στροφή.

Επαφή μεταξύ των Maldonado κι Ericsson στην πρώτη στροφή: ο εμπρός δεξί τροχός του Maldonado ακούμπησε την πίσω αριστερό του Ericsson, με αποτέλεσμα ο Σουηδός να πέσει στην 17 θέση, με τους αγωνοδίκες να ερευνούν το περιστατικό. Ο Βενεζουελάνος είχε πιο εύκολη δουλειά απέναντι στον Nasr, έτσι τον προσπέρασε χωρίς δυσκολία, ανεβαίνοντας στην 9η θέση.

Τυπικό προσπέρασμα του Vettel στον Raikkonen για την τρίτη θέση, καθώς ο Φινλανδός δεν είχε αλλάξει ακόμα ελαστικά. Pit stop για τον Kvyat, όπως και λίγο αργότερα για τον Bottas, τη στιγμή που οι αγωνοδίκες έδιναν ποινή 5 δευτερολέπτων στον Maldonado για το περιστατικό που στοίχισε θέσεις στον Ericsson. Στην 6η θέση βρέθηκε ο Kvyat, μπροστά από τον Maldonado, όμως ο Bottas παρέμεινε στην 5η θέση .

GP BRASILE F1/2015

Στον 45ο γύρο, η 10άδα ήταν: Rosberg, (3,2)Hamilton, (6,1)Vettel, (8,4)Raikkonen, (43,7)Bottas, (8,8)Hulkenberg, (1,0)Kvyat, (3,1)Massa, (0,5)Grosjean και (1,6)Verstappen. Πίεση δεχόταν ο Hulkenberg από τον Kvyat, την ώρα που ο Maldonado είχε μπει στα pits. Αυτό έκανε και ο Raikkonen, επιλέγοντας τη μέση γόμα, μάλλον για να φτάσει μέχρι το τέλος του αγώνα. Το ίδιο και για τον Vettel, που έβγαλε τη μαλακή κι έβαλε τη μέση γόμα.

Το παράδειγμα της Ferrari ακολούθησε η Mercedes με το να βάλει τον Rosberg στα pits. Έξω, ο Ricciardo πέρασε τον Perez για την 11η θέση, όσο ο Hamilton έγινε ο τελευταίος από τους 4 πρώτους που ολοκλήρωσε τα pit stop, φορώντας ξανά τη μέση γόμα. Ο ρυθμός του ήταν καλύτερος στους πρώτους γύρους και είχε καταφέρει να μειώσει τη διαφορά στα 1,2 δευτερόλεπτα.

Motor Racing - Formula One World Championship - Brazilian Grand Prix - Race Day - Sao Paulo, Brazil

Ο καταιγιστικός ρυθμός του Hamilton συνεχίστηκε και η διαφορά έφτασε στα 8 δέκατα στον 53ο γύρο, αλλά ο Rosberg κατάφερε να κερδίσει χρόνο από το ντουμπλαρίσματα, ανοίγοντας τη διαφορά στα 1,6 δευτερόλεπτα. Τα τελευταία τους pit stop έκαναν οι Verstappen, Ricciardo και Alonso, όσο ο Maldonado είχε και πάλι μπροστά τον Nasr στην 9η θέση.

Τραυματισμό στο πάτωμά του έλεγε πως μπορεί να είχε ο Hamilton, αλλά ο ρυθμός του δεν έδειχνε κάτι τέτοιο, καθώς είχε μειώσει τη διαφορά στα 1,4 δευτερόλεπτα. Ο Maldonado τελείωσε το προσπέρασμα στην πρώτη στροφή του 58ου γύρου, όσο εμείς ακούγαμε τον Rosberg να λέει στη Mercedes πως δεν ήθελε να του μιλήσουν ξανά μέχρι το τέλος του αγώνα.

Lotus

Ακόμα μία θέση από τον Grosjean έχασε ο Nasr, όμως τα προβλήματα δεν τελείωσαν εκεί, διότι ο Verstappen ερχόταν γρήγορα από την 12η θέση και τελικά τον προσπέρασε στη πρώτη στροφή. Νέο προσπέρασμα, αυτή τη φορά από τον Grosjean στον Maldonado, ανεβαίνοντας έτσι στην 9η θέση, αλλά ο Massa μπροστά του ήταν στα 11 δευτερόλεπτα και μάλιστα είχε αλλάξει ελαστικά.

Η θερμοκρασία στην άσφαλτο είχε πέσει στους 41°C, καθώς ο ήλιος είχε κρυφτεί πίσω από τα σύννεφα, ωστόσο δεν υπήρχε πιθανότητα βροχής πριν από το τέλος. Καταστροφικοί οι τελευταίοι γύροι για τον Nasr: όχι απλώς βγήκε από τους βαθμούς, αλλά έπεσε στην 14 θέση, μετά από τα προσπεράσματα των Perez και Ricciardo.

Jenson Button

Μπροστά, ο Rosberg είχε φτάσει τη διαφορά στα 3 δευτερόλεπτα και ο Hamilton δεν είχε τη δυναμική να πιέσει για να απειλήσει. Τον Hulkenberg συνέχιζε να κυνηγά ο Kvyat, μπαίνοντας μάλιστα στο δευτερόλεπτο, έτσι άνοιγε την πίσω πτέρυγα του. Πίεση και από τον Verstappen στον Maldonado, ώστε ο μικρός να μπει στους βαθμούς.

Η άλλη Red Bull, αυτή του Ricciardo, είχε πιο εύκολη δουλειά απέναντι στον 12ο Perez, ολοκληρώνοντας το προσπέρασμα. Προσπέρασμα τελικά για τον Verstappen, που βρέθηκε μπροστά από τον Maldonado, κερδίζοντας τον 1 βαθμό. Τρεις γύρους πριν από το τέλος, ο Hamilton έλεγε πως τα ελαστικά του είχαν τελειώσει, ωστόσο είχε διαφορά ασφαλείας από τον Vettel και δεν κινδύνευε η δεύτερη θέση. Τίποτε άλλο δεν συνέβη, έτσι η καρώ σημαία έπεσε για τον Rosberg και τους υπόλοιπους.

nr

Στη βαθμολογία των οδηγών, ο Hamilton έφτασε τους 363 βαθμούς, έχοντας 67 περισσότερους από τον Rosberg. Και μαθηματικά στην τρίτη θέση ο Vettel, καθώς η διαφορά του από τον Rosberg είναι πλέον 31 βαθμούς. Ο Bottas παρέμεινε στην 4η θέση, αλλά ο 1 βαθμός διαφοράς από τον Raikkonen σημαίνει πως όλα τα κριθούν στο Abu Dhabi, με τον Massa να έχει βγει ουσιαστικά εκτός μάχης. Οι μοναδικές θέσεις που άλλαξαν χέρια ήταν οι 10, 11 και 12, όπου ο Hulkenberg ανέβηκε 10ος, 3 βαθμούς μπροστά από τους Romain Grosjean και Max Verstappen, που έχουν από 49 βαθμούς.

Στους κατασκευαστές, 660 βαθμούς έχει πλέον η Mercedes και μπορεί να ξεπεράσει τους 701 περσινούς βαθμούς αν κάνει πάλι το «1-2» στο τέλος. 259 βαθμούς πίσω η Ferrari, που ξεπέρασε τους 400, με τη Williams να είναι στους 257 και την 4η Red Bull στους 178. Η μοναδική θέση που δεν έχει κριθεί είναι η 6, εκεί όπου τώρα βρίσκεται η Lotus με 76 βαθμούς, βλέποντας πίσω της την Toro Rosso να είναι στους 67.

both

Το επόμενο Grand Prix θα είναι το τελευταίο για φέτος και θα διεξαχθεί στο Yas Marina Circut του Abu Dhabi, στις 27-29 Νοεμβρίου.

[/nextpage]

[nextpage title=”Αποτελέσματα” ]

Θέση Οδηγός Ομάδα Διαφορά Βαθμοί
1 Nico Rosberg Mercedes 1:31:09.090 25
2 Lewis Hamilton Mercedes +7.756s 18
3 Sebastian Vettel Ferrari +14.244s 15
4 Kimi Raikkonen Ferrari +47.543s 12
5 Valtteri Bottas Williams +1 γύρο 10
6 Nico Hulkenberg Force India +1 γύρο 8
7 Daniil Kvyat Red Bull +1 γύρο 6
8 Romain Grosjean Lotus +1 γύρο 4
9 Max Verstappen Toro Rosso +1 γύρο 2
10 Pastor Maldonado Lotus +1 γύρο 1
11 Daniel Riccciardo Red Bull +1 γύρο 0
12 Sergio Perez Force India +1 γύρο 0
13 Felipe Nasr Sauber +1 γύρο 0
14 Jenson Button McLaren +1 γύρο 0
15 Fernando Alonso McLaren +1 γύρο 0
16 Marcus Ericcson Sauber +2 γύρους 0
17 WIill Stevens Manor +4 γύρους 0
18 Alexander Rossi Manor +4 γύρους 0
Carlos Sainz Toro Rosso Εγκατέλειψε 0
Felipe Massa Williams Ακυρώθηκε 0

[/nextpage]

[nextpage title=”Βαθμολογίες” ]

[tabs slidertype=”top tabs” fx=”slide”] [tabcontainer] [tabtext]Βαθμολογία Οδηγών[/tabtext] [tabtext]Βαθμολογία Κατασκευαστών[/tabtext] [/tabcontainer] [tabcontent] [tab]

Θέση Οδηγός Ομάδα Βαθμοί
1 Lewis Hamilton Mercedes 363
2 Nico Rosberg Mercedes 297
3 Sebastian Vettel Ferrari 266
4 Valtteri Bottas Williams 136
5 Kimi Raikkonen Ferrari 135
6 Felipe Massa Williams 117
7 Daniil Kvyat Red Bull Racing 94
8 Daniel Ricciardo Red Bull Racing 84
9 Sergio Perez Force India 68
10 Nico Hulkenberg Force India 52
11 Romain Grosjean Lotus 49
12 Max Verstappen Toro Rosso 49
13 Felipe Nasr Sauber 27
14 Pastor Maldonado Lotus 27
15 Carlos Sainz Toro Rosso 18
16 Jenson Button McLaren 16
17 Fernando Alonso McLaren 11
18 Marcus Ericsson Sauber 9
19 Roberto Merhi Manor 0
20 Alexander Rossi Manor 0
21 Will Stevens Manor 0

[/tab] [tab]

Θέση Ομάδα Βαθμοί
1  Mercedes 660
2  Ferrari 401
3  Williams 253
4  Red Bull Racing 178
5  Force India 120
6  Lotus 76
7  Toro Rosso 67
8  Sauber 36
9  McLaren 27
10  Manor 0

[/tab] [/tabcontent] [/tabs]

 

[/nextpage]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

GP Κίνας 2024, FP1: Ο Stroll θέτει το ρυθμό

Μετά από απουσία 5 ετών η Formula 1 επέστρεψε επίσημα στην Κίνα και την πίστα της Σαγκάη, για ένα Σαββατοκύριακο που περιλαμβάνει τον πρώτο...